De terugkeer van het Licht

Op 22 december om 6:30 uur is officieel de winter begonnen, en keert het licht weer terug. In plaats van de horoscoop te duiden van het wintersolstitium leek het mij wel aardig om terug te blikken op het jaar 2011. Het is een intensief jaar geweest met ongewoon veel eclipsen. De eclips van 1 juli in Kreeft heeft volgens mijn observaties tot veel afsluitingen geleid. Je zou kunnen zeggen dat voor velen het eerste half jaar heel anders was dan de laatste paar maanden. Ook de laatste twee eclipsen in respectievelijk Boogschutter en Tweelingen hebben persoonlijke tijdperken afgesloten om nieuwe te openen. Persoonlijk zie ik het afgelopen jaar als een ‘triggerpoint’ voor de komende jaren. We zijn niet voor niets een nieuw tijdperk binnengegaan, en dat staat garant voor grote doorbraken en transformatie.

De Kardinale Climax in de zomer van 2010 heeft wat mij betreft de toon gezet. Kardinale tekens zijn gericht op de buitenwereld en duiden op actie. De wereld verandert omdat wij veranderen. Het reeds aanzwellende vierkant tussen Uranus in Ram met Pluto in Steenbok heeft het thema: revolutie en transformatie. Uranus wil de vorm doorbreken waar Pluto de boel grondig transformeert. De Kardinale Climax in 2010 is dus de aanzet voor grote omwentelingen. Op het uiterlijke vlak uitte zich dat met name in allerlei crisissen waaronder de economische crisis.

In 2011 heeft Uranus definitief afscheid genomen van zijn reis door het teken Vissen. Uranus als heerser van het luchtteken Waterman vervaagde hier in het intuïtieve, dromerige Vissen dat ook een sterke verbinding heeft met illusie en fantasie. Nu Uranus in Ram loopt, voel je de revolutionaire energieën in en om je heen. Het is dan ook zo binnen zo buiten. De komende jaren wordt er losgewoeld wat nog vast zat, oude patronen maken plaats voor vernieuwing. De kracht van Uranus laat zich zeker niet onderschatten. Uranus, ook wel gezien als de hoogste octaaf van Mercurius symboliseert een sterke intuïtieve, opruiende kracht die met grote omwentelingen gepaard gaat. De stuwende kracht van Uranus kan brekend zijn, dus waak voor het verbranden van al je schepen achter je!

Neptunus heeft in 2011 al even van teken gewisseld, om in 2012 definitief Vissen in te gaan.  Saturnus loopt nog tot oktober 2012 in Weegschaal om dan het transformatieve teken Schorpioen in te gaan. Met andere woorden: tot oktober 2012 zijn we bezig om een nieuwe balans in ons leven aan te brengen. Daarna wordt het tijd om de diepte in te gaan, en op een dieper niveau met onszelf in het reine te komen. Op het uiterlijke vlak leidt dit zeker tot een verergering van de schuldencrisis. Of anders gezegd: dan wordt de enorme schuldenberg ineens heel erg voelbaar. Tip: los nu je schulden zoveel mogelijk af voordat Saturnus in Schorpioen gaat lopen!

De verschuivingen van de mysterieplaneten Uranus, Neptunus en Pluto kleuren vele jaren en zijn van grote invloed op het collectieve bewustzijn. Laatst las ik het boek ‘De buitenplaneten’ van Liz Greene uit 1986. Zij rekent hier min of meer af met het toen geldende paradigma dat als Uranus en Neptunus door Steenbok zouden gaan lopen dat dan de Aarde zou vergaan. Waar hebben we dit meer gehoord? Er is wat mij betreft echt niets nieuws onder de zon! Wat we achteraf wel kunnen vaststellen is dat met Uranus in Steenbok de Muur in Berlijn is gevallen, en dat er in de communistische landen flinke hervormingen hebben plaatsgehad. In die zin is er zeker veel veranderd.

Kennelijk zijn er altijd wel astrologen die menen dat bepaalde astrologische constellaties tot rampspoed leiden. De astrologie kan echter nimmer voorspellen of de Aarde zal vergaan. Wel kun je met behulp van astrologie tijdslijnen duiden en tendensen weergeven. In die zin kun je astrologisch wél zien dat er turbulente jaren aankomen! Maar dat impliceert niet dat iedereen hier evenveel last van heeft. Het ligt aan je eigen graad van bewustzijn hoe bepaalde transits of planeetbewegingen van invloed zijn op jouw leven. Ofwel, of je schoon schip hebt gemaakt of niet.

Laten we in die zin het jaar 2012 met vertrouwen en een open hart tegemoet treden. De terugkeer van het licht geeft niet voor niets aan dat het Licht altijd overwint. Ik wens jullie allemaal hele fijne feestdagen en een gezond en liefdevol 2012!

Ilse C. ten Berge 23-12-2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s