2012, een jaar van revolutionaire transformatie!

Inmiddels is de kop van het jaar 2012 er weer af. De eerste twee weken van januari waren qua planetaire energie constructief: er liep geen enkele planeet retrograde. Maar dat wordt anders! Mars in Maagd gaat immers op 24 januari 2012 retrograde lopen. De komende maanden kunnen we dan ook meer vertraging verwachten als het om projecten gaat die in deze periode worden opgestart. Ook al gaat Mars op 14 april 2012 weer rechtlopen, de effecten zijn merkbaar tot en met 19 juni 2012. Voor mensen die graag ‘meters’ maken, is een retrograde Mars niet echt prettig. Het is dan ook goed om stil te staan wat Mars retro op een dieper niveau te zeggen heeft. In feite krijgen we de kans om onafgemaakte zaken, waar we in onze snelheid aan voorbij zijn gegaan, opnieuw op te pakken. Een herkansing van het universum dus!

Mars in Maagd is gedurende de komende retrograde periode bruikbaar om onafgewerkte zaken onder de loep te nemen, en deze op grondige, en praktische wijze af te handelen. Mars in Maagd is natuurlijk ook handig om iets te repareren. Mars in Maagd richt de energie op ordenen, schiften en uitzuiveren. De energie is zeker goed voor een innerlijke schoonmaak! Onverwerkte zaken uit het verleden dringen zich in de retrograde periode in het bewustzijn op, zodat er op een consciëntieuze wijze aandacht aan gegeven kan worden. Op die manier kunnen zaken herkauwd worden om ze uiteindelijk te verteren. En zo kan ons bewustzijn zich verder ontwikkelen. De energie van Mars wordt sowieso vertraagd in het teken Maagd, en dat zal tijdens de retrograde gang nog sterker voelbaar zijn. Tot de zomer is het echt revisietijd!

De eclips van 1 juli 2011 in Kreeft heeft voor velen geleid tot ingrijpende veranderingen. Voor sommigen werd het leven echt op de kop gezet. Tot en met eind juni 2012 krijgt iedereen de kans om de gebeurtenissen van het laatste half jaar van 2011 te verwerken. En daarna? Dan gaat de wereld er volgens mij heel anders uitzien.

Het jaar 2012 wordt een jaar van revolutionaire transformatie. Dit transformatieproces verloopt schoksgewijs en gaat gepaard met chaos en verwarring. Deze gebeurtenissen komen natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Toch valt het niet te voorspellen hoe het vierkant tussen Uranus in Ram en Pluto in Steenbok precies gaat uitwerken. Globaal kun je stellen, dat de behoefte aan (innerlijke) vrijheid en vernieuwing botst met oude conventies, en dat deze krachten elkaar gaan beproeven. Je kunt namelijk niet innerlijk vrij zijn, als oude ingesleten gedragspatronen nog sterk manifest zijn.

De wereld verandert ontegenzeggelijk. Het heeft dan ook geen enkele zin om vast te blijven houden aan het oude. Wat nu plaatsvindt is een natuurlijk, cyclisch proces dat onder meer met astrologische tijdslijnen in beeld gebracht kan worden. De revolutionaire, transformerende energieën kun je vergelijken met het aanzwellen van een grote golf die met grote kracht op de kust breekt. Grote luchtdrukverschillen veroorzaken grote krachten. En zo kun je de wereldwijde crisis ook zien, als een enorme disbalans die is ontstaan als gevolg van deze grote verschillen. Sinds 2008 zijn de contouren van dit collectieve, louterende proces op het uiterlijke vlak zichtbaar, en dit uit zich onder meer in de mondiale economische crisis.

In mijn optiek wordt het jaar 2012 een jaar van grote doorbraken, omwentelingen en diepgaande transformatie. Dat wil zeggen, als je de energie oppakt om op een hoger niveau van bewustzijn te komen. Wat we nu ervaren en nog gaan ervaren is te vergelijken met een geboorteproces. We bevinden ons middenin de barensweeën van een nieuwe wereld. We worden collectief aangejaagd om op een hoger niveau van bewustzijn te komen. Het roer moet écht om, en dat kan alleen als je dit zelf mogelijk maakt! Het driedimensionale bewustzijn is onder meer verbonden met lijden en zelfopoffering. Een hoger bewustzijn overstijgt dit collectieve denken, en is verbonden met een ruim hart. Zie overigens voor een gedetailleerde uitleg over de dimensies mijn boek People, Planet, Profit, & Prophecy. In feite geeft dit boek handvaten voor de tijd ná deze crisis, omdat eerst de huidige krachten (macht, geld en status) elkaar moeten bevechten.

Neptunus gaat op 3 februari 2012 in het teken Vissen lopen, en sluit hiermee een periode van 14 jaar af in het teken Waterman. Als Waterman zijnde vond ik deze periode niet echt geweldig. In wederzijdse receptie met Uranus in Vissen zelfs sterk ontwrichtend. Gelukkig gaat Neptunus begin februari het teken Vissen binnen, waar het ook over heerst. Het lijkt me dat de energie dan zachter wordt. Dit neemt niet weg dat Neptunus een mysterieplaneet is. Neptunus werkt onthechtend. Zaken lossen op en verdwijnen zonder dat je er grip op hebt. Op de lagere niveaus geeft dit illusies en de bekende roze bril. Maar ongetwijfeld geeft het de mensheid de kans om het hogere bewustzijn ook daadwerkelijk te integreren. Dat wil zeggen, dat er harmonie tussen het geziene en het ongeziene ontstaat.

De laatste keer dat Neptunus in Vissen liep, en dat was in 1848, liepen de buitenplaneten Uranus én Pluto in Ram. In deze periode waren er vele opstanden en revoluties in Europa. In Nederland werd toen onder leiding van Thorbecke de grondwet ingevoerd. Met slechts een paar wijzigingen is dit nóg altijd onze grondwet. Het teken Steenbok heerst over de wet, en met Pluto in dit teken kan het niet anders dan dat hier de komende jaren diepgaande veranderingen in worden aangebracht. Wellicht verdwijnt de komende jaren ook de harde scheidslijn tussen de conservatieve wetenschap en dat wat ongezien is en dus geen bestaansrecht kan hebben. In het bedrijfsleven is business spiritualiteit al enige jaren een begrip. Maar in mijn beleven nog slechts een beginnetje.

Hoe dan ook Neptunus in Vissen, Uranus in Ram alsook Pluto in Steenbok gaan de komende jaren een flink stempel drukken op de tijdgeest. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat er een veel betere wereld voor in de plaats kan komen. Laat de vernieuwende, revolutionaire energieën maar komen!
Ilse ten Berge 16-2-2012

2 gedachten over “2012, een jaar van revolutionaire transformatie!

 1. Jacqueline van Dijck

  Dank je wel Ilse voor deze informatieve nieuwsbrief.

  Het voelt voor mij heel veilig,verruimend en bevrijdend aan om te weten welke kant de planeten z’n beetje uit willen gaan.

  Ik ben 21 maart jarig 12.30 uur geboren en is me vertelt dat ik op de scheidslijn van vissen en ram zit.

  Naar mijn gevoel heb ik dit jaar ook wel heel wat mogen doorbroken wat zomaar uit het niets gebeurde vanuit een soort onmacht in positieve zin veranderde met familie en buren wat ontzettend vermoeiend was en nog ?

  Ik ga er in ieder geval voor en is meer dan de moeite waard.

  Liefs Jacqueline.

  1. tenberge Berichtauteur

   Hoi Jacqueline,

   Ja, de astrologie maakt tijdslijnen inzichtelijk waardoor het navigeren gemakkelijker wordt. Dit jaar gaat er echt heel veel veranderen, zoals er vorig jaar ook veel veranderd is. In ieder geval kunnen we met Mars retro in Maagd een hoop opruimen! Dat scheelt alweer 😉

   Liefs, Ilse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s