Heroes of the hotzone

Pluto in Steenbok roert zich alweer enkele jaren, en dat is te merken. Dit uit zich onder meer in versobering, en crisis op het materiële vlak. Geen franjes meer, de opsmuk is er af. Verder wordt er meer de nadruk gelegd op het beheersen van vaardigheden. Window dressing, mooie praatjes en wat wapperen met een diploma is geen garantie meer voor een glansrijke carrière. Pluto in Steenbok eist dat je in de praktijk kunt laten zien dat je een vak of discipline echt onder de knie hebt. Vakmanschap is meesterschap. Groei gaat langzaam onder Steenbok, maar is wel gedegen.

Waar Boogschutter expansie voorstaat, geeft Pluto in dit teken excessen te zien. Het verbreden van de horizon heeft dan ook diepe sporen nagelaten. Pluto liep overigens van 1995-2008 in het teken Boogschutter. Wie de afgelopen jaren wilde gaan studeren, kon kiezen uit zeer veel studierichtingen. Universiteiten beconcurreerden elkaar hevig om buitenlandse studenten aan te trekken. Pluto in Steenbok weet onethische praktijken feilloos te ontmaskeren. De waarheid komt boven tafel. In het hoger en wetenschappelijk onderwijs (Boogschutter) liepen er een aantal flink tegen de lamp. Zo bleek de Hogeschool InHolland wel erg makkelijk getuigschriften af te geven. En professor Diederik Stapel bezweek uiteindelijk aan zijn zucht naar macht, geld en status.

Disciplines als consultancy, coaching en counseling bleken flinke goudmijnen te zijn. Even leek alles mogelijk. Grenzen zijn letterlijk vervaagd gedurende de periode dat Pluto in Boogschutter liep. Het internet opende de deur naar een nieuwe wereld. Onze planeet Aarde werd ‘global city’! Tevens kwam religie in een ander daglicht te staan, en was de ‘war on terror’ een feit.

Pluto in Steenbok kwam als de man met de zeis, en liet de wereld ontwaken aan de afgrond van een enorme crisis. Eerst was het een financiële crisis, toen een economische crisis. Inmiddels is de codenaam: schuldencrisis. Wat mij betreft is er sprake van een allesomvattende, humanitaire crisis. De verspilzucht van de mensheid en de roofbouw op het ecosysteem van de Aarde creëerde de impuls voor de ‘duurzaamheidsbeweging’. In mijn optiek vooralsnog een hype en gericht op marketing. De werkelijke essentie van duurzaamheid heeft nog geen vaste voet aan wal gezet. Dat kan ook niet, omdat duurzaamheid in eerste instantie een innerlijk proces is.

Steenbok heerst over structuren. Iets kan alleen maar duurzaam zijn als dit gebouwd is op een stevig fundament. Wat we nu zien zijn hevig wankelende structuren, van de gezondheidszorg tot aan de pensioenstelsels. De functie van Pluto is om alles wat niet langer voldoet tot aan de grond af te breken. Daarna kan er schoon worden opgebouwd. Uranus in Ram doorbreekt de vorm vanuit de impuls tot pionieren, en wel op revolutionaire wijze. Dit is het landschap dat zich voor ons uitstrekt. De mensheid staat dan ook op een cruciaal keerpunt in de wereldgeschiedenis: dit markeert de hot zone waarin we ons nu bevinden.

In vorige artikelen is het samenspel van Uranus in Ram en Pluto in Steenbok al een aantal keren aan de orde geweest. Het begin van de Arabische Lente liep synchroon met de intrede van Uranus in het teken Ram, in het voorjaar van 2011. Eerst leek het alsof deze revolte radicale vernieuwing zou brengen. Victorie maakte echter al snel plaats voor een zeer pijnlijke waarheid. Een ziedende Uranus in Ram kan namelijk een zeer bloedige broedermoord veroorzaken. Zeker als het bewustzijn er niet is om de innerlijke revolutie op het uiterlijke vlak vorm te geven. Steenbok houdt van een stevig gepositioneerde gevestigde orde, en geeft de touwtjes niet graag uit handen. Pluto daarentegen wil zuiverheid, en duldt geen praktijken die het daglicht niet kunnen verdragen. De strijd die zich in het Midden-Oosten afspeelt, is dan ook gebaseerd op een zeer diepgaand conflict. De oplossing vind je zeker niet in oorlog, omdat hierop altijd een gewapende vrede volgt. De geschiedenis leert ons dat dit nooit lang standhoudt.

In mijn optiek geeft de reeks vierkanten tussen Uranus in Ram en Pluto in Steenbok ons de mogelijkheid om radicale vernieuwing hand in hand te laten gaan met diepgaande transformatie. Op wereldniveau gaat er onherroepelijk en diepgaand veel veranderen. Ook in de mens zelf zorgen deze krachten voor grote omwentelingen. Hoe is de vraag, en voor iedereen werkt dit anders uit. Je kunt zeker radicale veranderingen verwachten als je in je horoscoop planeten of sensitieve punten (ascendant, MC, IC of maansknopen) hebt staan in de kardinale tekens Ram, Kreeft, Weegschaal en Steenbok. Dat wil zeggen, op 6 tot en met 15 graden (met een orb van een graad voor en erna) . Het eerste vierkant tussen Uranus en Pluto op 24 juni 2012 ‘pakt’ de 8e graad. Hier vindt momenteel al een flinke persoonlijke omwenteling plaats. Het tweede vierkant volgt op 19 september 2012 op de 6e graad. De jaren erna, tot en met 2015, vinden de vierkanten plaats in de zone van 9 tot en 15 graden. Kortom, wat nu plaats vindt is niet morgen weer voorbij. Er is sprake van jarenlange werkzame krachten die revolutie en transformatie ontketenen.

Deze zomer wordt een keerpunt voor iedereen. Want alles is met alles verbonden, en als het een verandert moet het andere volgen. Dit is een kosmische wet, omdat het leven zich nu eenmaal ontvouwt via natuurlijke, dynamische cycli. We kunnen het lijdzaam ondergaan en het allemaal maar laten gebeuren. We kunnen er ogenschijnlijk voor wegvluchten, of het eenvoudig weglachen. Ja, misschien kun je het zelfs wel verdringen. Echter, niemand kan de verandering van het leven écht tegenhouden. Want wat gebeuren moet, gebeurt toch. In feite is dit het scenario dat voor ons ligt, maar wel met zeer dynamische inhoud. Persoonlijk hoop ik dat we het kind niet met het badwater zullen weggooien. Wie een ‘kosmische visitatie’ ontvangt in de vorm van een persoonlijk drama of crisis, krijgt namelijk een handreiking om het roer nu echt op constructieve wijze om te gooien. En zij die het aandurven om de diepere essentie van deze kosmische visitaties te aanvaarden, zijn voor mij de échte heroes of the hotzone!
Ilse ten Berge 24 juni 2012

2 gedachten over “Heroes of the hotzone

 1. Katja Milants

  Hey Ilse,

  Eerst en vooral danku voor je verklarende inzichten…
  Ik volg je nu al een tijdje en moet zeggen dat jouw berichten welkom informatie zijn in deze “turbulente transformerende tijden”…
  Ik heb gisteren een film gezien op Thrivethemovement.com. Daar kan je een gratis film bekijken over hoe de makers onze huidige maatschappij zien. Je kan deze film in het Nederlands gedupt ook terugvinden op You Tube!
  Ik dacht misschien iets voor jou? Kan mij vergissen…
  Je ziet maar 😉

  groetjes

  Katja

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s