Transformatieve krachten aan het werk

Zoals ik begin 2012 al schreef, zullen de gebeurtenissen van deze zomer van cruciale betekenis zijn. Deze zomer markeert een ‘point of no return’. Ons leven is na deze zomer echt anders dan ervoor. De afgelopen maanden hebben voornamelijk in het teken gestaan van planeten die retrograde liepen. Mars heeft maanden in Maagd gelopen, Venus heeft langdurig in Tweelingen heen en weer gedanst en Mercurius heeft alweer twee retrograde periodes achter de rug. Kortom, we hebben herkauwd, nog eens herkauwd en gereorganiseerd. In de tussentijd heeft Uranus het eerste vierkant op Pluto gemaakt. Met andere woorden: de geest is uit de fles! Revolutionaire, transformatieve, zuiverende en regenererende krachten zijn nu volop aan het werk en duren voort zeker tot en met 2015.

Het vierkant tussen Uranus in Ram en Pluto in Steenbok wordt telkens getriggerd als een snellopende planeet er een aspect mee maakt. Op dat moment wordt de energie die door Uranus en Pluto geactiveerd is verder losgewoeld. Niemand ontkomt aan deze krachten. Tegelijkertijd doet Neptunus in Vissen ook mee in de mix van deze krachten die nu diepgaand op ieder inwerken. Uranus, Neptunus en Pluto zijn mysterieplaneten, en hun energie kunnen we niet onder controle houden. Met andere woorden: we moeten deze energieën integreren willen we er op een positieve manier mee werken.

Het heeft zeker tijd nodig om je aan te passen aan de genoemde energetische krachten. Neptunus in Vissen maakt ons collectief gevoeliger, waardoor de eenheid in ervaring krachtiger wordt. Wat de een voelt, voelt de ander ook. Het maakt contacten intenser als deze op dezelfde golflengte vibreren. Aan de andere kant, kunnen contacten ondermijnend uitwerken als je niet op dezelfde golflengte zit. Neptunus in Vissen bevordert zeker het escapisme dat mensen eigen is als de problemen te zwaar worden. Wellicht lukt het je ook wel een tijdje om niet te willen zien en voelen wat er nu werkelijk speelt. Echter, niemand kan voor de niets ontziende krachten van Uranus en Pluto weglopen.

De planetaire krachten van de mysterieplaneten lijken de tweedeling in de maatschappij momenteel verder uit te vergroten. Toch is dit volgens mij meer schijn (= Neptunus in Vissen) dan werkelijkheid. De werkelijkheid is dat we aan het einde van een schijn welvaart zijn gekomen. Onze maatschappij, onze leefwereld stort in op die plaatsen waar geen duurzame structuur is. In mijn boek ‘People, Planet, Profit & Prophecy’, komt nadrukkelijk aan de orde dat wijzelf verantwoordelijk zijn voor de wereld waarin we leven. Het heeft dan ook geen enkele zin om met onze vingers naar anderen te wijzen. Ook probeer ik in dit boek een lans te breken voor een andere manier van leven, werken en handelen. Een harmonieuze, duurzame samenleving is gericht op kleinschaligheid en de menselijke maat. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, omdat egokrachten zoals macht, geld en status diep geworteld zijn. Ook al lijkt het alsof machtsmisbruik straffeloos ingezet kan worden, toch is dit niet zo. De kracht van Pluto is dermate groot dat alles wat niet zuiver is aan het licht wordt gebracht. Pluto breekt af tot er niets meer overblijft wat het daglicht niet kan verdragen. In het teken Steenbok gebeurt dit overigens niet snel, maar wel op economische en gedegen wijze. Er is dus hoop!

Uranus in Ram lijkt momenteel de individualisering, onze ‘ik-maatschappij’ en allerlei andere egokrachten te versterken. Op de lagere niveaus kan dit zelfs tot een nietsontziende, razende rebellie leiden. Uranus is echter de hogere octaaf van Mercurius. En in het teken Ram kan Uranus bewerkstelligen dat we vrijer worden in ons denken, waardoor beperkingen en restricties verdwijnen en revolutionaire vernieuwing mogelijk wordt. Onder invloed van Neptunus in Vissen, wordt het eenheidsbewustzijn verder geïntensiveerd, en dat druist in tegen verdergaande individualisering. In eerdere artikelen schreef ik al over vernieuwende manieren van samenwerken. Hierbij had ik niet echt een scherp beeld voor ogen, wel vergeleek ik dit met ‘open source’ software, waarbij verschillende mensen vrijblijvend aan een product werken. Egokrachten willen ergens patent op hebben, en schermen hun producten af voor plagiaat. Een ‘open source’ manier van samenwerken is vrijer, en volgens mij ook vele malen creatiever. Er zijn geen targets, omdat er geen omzetdoelen gehaald hoeven worden. Niemand wordt afgerekend, omdat men niet uitgaat van marktwerking. Het zijn de creatieve, intuïtieve krachten die hier  samenwerken en de sfeer en het succes van een markt bepalen. Het is dus mogelijk, al lijkt het een parallelle wereld gezien de wereldwijde crisis waarin we momenteel verkeren.

De komende jaren vergen hoe dan ook een continue aanpassing van ons. Het is echt belangrijk om met de bovengenoemde planetaire mysteriekrachten te leren navigeren. De ene keer dus ontspannen, relaxen, je terugtrekken, loslaten en weer opladen (Neptunus in Vissen). De andere keer weer actie, verandering (Uranus in Ram), uitzuivering en transformatie (Pluto in Steenbok). Uiteindelijk geeft het ons de juiste impulsen om het roer drastisch om te gooien. Althans, op die levensterreinen waar dit ook hard nodig is. De transformatieve krachten die aan het werk zijn, geven ons het gevoel alsof we in niemandsland verkeren. Het oude vertrouwde is uit zicht verdwenen maar het nieuwe is nog niet te zien. Nu komt het aan op navigeren op je innerlijke kompas, en vertrouwen houden in de verandering zelf.

Deze week wordt de spanning overigens weer verder opgebouwd. Woensdag 15 augustus 2012 belooft een pittige dag te worden. Mars in Weegschaal maakt dan een conjunctie met Saturnus in Weegschaal. In de uurhoekastrologie wordt een dergelijke conjunctie altijd met argusogen bekeken. Mars, de planeet van daadkracht en actie, botst hier vol op de man met de zeis (= Saturnus). Tevens vindt er 15 augustus 2012 een T-vierkant plaats met een gevoelige Venus in Kreeft in de hoofdrol. Tegenspelers zijn Uranus in Ram en Pluto in Steenbok in hun gezamenlijke strijd om macht en individualisatie. Tezamen met Mars conjunct Saturnus in Weegschaal, geeft dit een beeld van intense emotionele spanning die naar ontlading zoekt. Deze mix van factoren duidt onder meer op relaties die onder hoogspanning staan, en waar een flinke bom kan barsten. Het kan ook duiden op spanningen of het einde van een zakelijke relatie of samenwerking, maar natuurlijk ook om problemen in de persoonlijke levenssfeer. Als de lucht weer gezuiverd is, kan een ieder zich weer opladen. Want telkens als een snellere planeet het vierkant tussen Uranus en Pluto activeert wordt er om snelle aanpassing gevraagd.

Gaandeweg de maand wordt het plaatje duidelijker, op weg naar het tweede vierkant tussen Uranus en Pluto op 19 september 2012. Mars gaat op 23 augustus 2012 het teken Schorpioen binnen. Het zal mij  niets verbazen als dit de schaduw van Saturnus in Schorpioen mede triggert.  Het aantal faillissementen neemt toe, de schuldenlast gaat voor velen steeds zwaarder wegen. Het einde van het ophouden van de schijn is nabij als Saturnus in oktober 2012 in Schorpioen gaat lopen. Dan wordt het tijd om de karmische rekening te vereffenen. In die zin wordt het leven na de zomer intenser, en komt er nog meer nadruk op verdieping en transformatie!
Ilse ten Berge 13 augustus 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s