Saturnus in Schorpioen: het leerproces in de zoektocht naar de waarheid van het leven

De Volle Maan in Ram (30 september 2012) ligt dan wel achter ons, dat wil niet zeggen dat er van transformatie geen sprake meer is. Volgens mijn eigen observaties is deze Volle Maan in Ram van cruciaal belang geweest.  Niet in de laatste plaats voor hen met planeten of sensitieve punten op 6, 7 en 8 graden Ram, Kreeft, Weegschaal en Steenbok. Kort samengevat: een moment van ‘awakening’ en alle maskers af!

Waar is dit alles nu goed voor? De eerste twee treffers tussen Uranus in Ram en Pluto in Steenbok liggen nu achter ons. Dit impliceert dat ons slapende potentieel is aangeraakt. Echter, dit gebeurt schoksgewijs, en het kost tijd om dit te verwerken. Het duurt dus even voordat je het heldere zicht erop hebt, en de boel op een rijtje hebt. Met nog 5 vierkanten te gaan, gaat er dus nog heel veel kantelen en diepgaand veranderen. Uranus en Pluto zijn geen zachtaardige jongens, en in die zin kan het ronduit heftig zijn wat er in je leven op zijn kop wordt gezet. Aan de andere kant, is dat wel de enige weg om vooruit te kunnen. Zonder pijn geen groei, zonder crisis geen vernieuwing: het thema van Schorpioen bij uitstek!

Deze week  (1 t/m 7 oktober 2012) zijn er veel planeetwisselingen. Jupiter is op 4 oktober retrograde gaan lopen in het teken Tweelingen. Alles wat we de afgelopen tijd aan informatie tot ons hebben genomen, en dat was behoorlijk veel, krijgt nu de kans om te bezinken. Venus heeft op 3 oktober 2012 het speelse teken Leeuw verlaten, en is het kritische teken Maagd binnengegaan. Dat geeft zeker een andere energie aan de manier waarop we in verbinding zijn met anderen. Het wordt praktischer en ingetogener.  Op 7 oktober 2012 verlaat Mars het intensieve teken Schorpioen om vervolgens het horizon verruimende teken Boogschutter binnen te gaan. Voor velen een opluchting! Vervolgens verlaat Mercurius op 5 oktober 2012 het vredelievende teken Weegschaal voor het niets ontziende, transformatieve teken Schorpioen. Onze communicatie gaat hiermee de diepte in. Wat eerst niet gezegd werd omwille van de lieve vrede, wordt nu wel op tafel gelegd en komt langzaam tot een kookpunt. Weegschaal kan heel goed de schone schijn ophouden, maar in Schorpioen wordt de naakte waarheid onthuld!

De grootste verandering is overigens de overgang van Saturnus in Weegschaal naar het teken Schorpioen. Dit gaan we écht voelen! Op 5 oktober om 22.38 uur is het zover, en gaat Saturnus voor de komende tweeënhalf jaar het teken Schorpioen binnen. Wie geboren is tussen 1953-1956 en 1982-1985 krijgt te maken met de zogeheten Saturnus return: Saturnus keert dan op zijn geboortepositie terug. Dit is een periode van volwassen worden, ontnuchtering en verantwoordelijkheid dragen voor je eigen leven. De bedoeling van dit proces is om je fundament te hervormen om bij je werkelijke bestemming te komen. In het teken Schorpioen gaat dit zeker niet zonder slag of stoot! Alle Schorpioenen krijgen Saturnus conjunct de Zon, en dit betekent automatisch meer verantwoordelijkheid dragen voor het eigen leven. Vervolgens krijgen alle Stieren, Leeuwen en Watermannen Saturnus in Schorpioen vierkant hun Zon. Voor de vaste tekens dus ook een tijd van structurele aanpassing via diepgaande transformatie.

De laatste keer dat Saturnus in Schorpioen liep (1982-1985) waren onder meer jaren van economische bezuinigingen. Volgens mij is dat woord toen ook uitgevonden. In ieder geval ging het toen economisch zeker niet voor de wind, vielen er veel ontslagen en kwamen mensen moeilijk aan het werk. Saturnus in Schorpioen wordt qua economische omstandigheden zeker geen feestje. In het licht van de huidige crisis is een verdergaande lastenverzwaring zeker aan de orde. Saturnus in Schorpioen legt de zere vinger op de veel te hoge schuldenlast. Mensen die hun huis nu gedwongen moeten verkopen, worden diep in hun portemonnee geraakt. Faillissementen nemen de komende jaren nog meer toe. De belastingdruk gaat eveneens toenemen, onder meer door de verhoging van de BTW. De koopkracht gaat hiermee onherroepelijk dalen, wat overigens voor menigeen al langer merkbaar is.

Schorpioen heerst ook over emoties en gevoelens, en wil de bodem voelen voordat hij iets kan loslaten. Saturnus heeft de afgelopen tweeënhalf jaar door Weegschaal gelopen, en hier het thema relatie op de voorgrond geplaatst. Saturnus in Weegschaal staat in verhoging, ofwel kan hier goed uit de voeten. Zolang Saturnus in Weegschaal loopt, staat ‘fair play’ op de voorgrond. In Schorpioen voelt Saturnus zich als aardeplaneet helemaal niet op zijn plek. Het element aarde staat voor nuchtere gewaarwording: ‘What you see, is what you get’. Schorpioen is verbonden met het element water. Water heerst over onze gevoelens en emoties. Saturnus in een waterteken zet dus de rem op gevoelens en emoties door deze te onderdrukken. Saturnus in Schorpioen kan kil en gevoelloos overkomen, en op zijn slechtst zelfs meedogenloos. Saturnus heerst over Steenbok en Pluto over Schorpioen. Dit betekent dat de komende tweeënhalf jaar Saturnus en Pluto in wederzijdse receptie staan. Dit versterkt hun onderlinge band en verhoogt de intensiteit. Saturnus in Schorpioen wakkert hiermee bestaande machtsstrijd nog meer aan, maar dit wordt aan het oog onttrokken.

Hoe kun je Saturnus in Schorpioen nu op een positieve manier aanwenden? Saturnus is wellicht de meest onderschatte planeet in de astrologie. In mijn ervaring werkt Saturnus constructief als je met zijn energie meewerkt. Saturnus zegt: ‘Je moet!’. In het teken Schorpioen zegt Saturnus: ‘Je moet onder ogen zien wat er nu werkelijk speelt!’. Doe niet langer meer alsof er niets aan de hand is, maar draag verantwoordelijkheid voor je gevoelens en emoties . Het moment is nu gekomen, dat je bewust wordt dat het roer definitief om moet. Een crisis geeft je de mogelijkheid om dit ook in daden om te zetten door afstand te nemen van oude denkbeelden, ingesleten gedragspatronen en vanzelfsprekendheden. Saturnus is de planeet van beheersing, dus in het teken Schorpioen kunnen we leren om op een bewuste manier om te gaan met onze gevoelens en emoties na diepgaande transformatie.

Saturnus in Weegschaal heeft ons geleerd welke relaties voor ons van waarde zijn. Saturnus in Schorpioen geeft ons lessen op het gebied van écht in relatie zijn. Dit houdt in dat alle maskers af gaan, en dat je oog in oog komt te staan met de persoon die jij werkelijk bent! De vraag is of het je bevalt wie er achter dat masker schuilgaat? Vergeet niet dat dit een spiegelend proces is. Onder de invloed van Schorpioen kan er zelfs op een extreme manier transformatie opgeëist worden. Hierbij is dus altijd sprake van de dood van het oude, voordat vernieuwing mogelijk is. Schorpioen is een vast teken en houdt eigenlijk helemaal niet van verandering. In die zin houdt Schorpioen vast tot het allerlaatste moment. Soms ook zaken die allang ten dode zijn opgeschreven. Vandaar dat het venijn in het transformatieproces in de staart zit. Met andere woorden: onder invloed van het teken Schorpioen kunnen de zaken zo lang vastgehouden worden, dat loslaten pas mogelijk wordt na hele diepgaande ervaringen en crisis. Onder de invloed van Saturnus in Weegschaal zijn veel relaties op scherp gezet. Nu gaat Saturnus in Schorpioen testen of de relatie of verbinding ook echt bij je hoort.

Wie met de genade van Saturnus in Schorpioen meewerkt, krijgt de komende tweeënhalf jaar handvaten voor diepgaand zelfonderzoek. Saturnus in Schorpioen schudt de komende jaren dus onophoudelijk aan ieders deur waarachter allerlei angsten schuilgaan. Een te sterke controle (= Schorpioen), voorkomt dat angsten gevoeld en erkend worden, waardoor het bijna onmogelijk wordt om op een gezonde manier de regie over je eigen leven te voeren. Saturnus breekt deze façade af, en vraagt om een duurzaam fundament te bouwen. Geen luchtfietserij meer, maar een diepe erkenning van wat liever niet herkend wordt.

Saturnus in Schorpioen gaat in eerste instantie nog wel een driehoek maken met Neptunus in Vissen. Dit duurt tot juli 2013. Ongetwijfeld haalt dit de scherpe kantjes er voorlopig vanaf. Neptunus in Vissen kan een escape geven als het je te zwaar wordt. In positieve zin kan dit zijn dat je even ontspanning zoekt om bij jezelf te komen. In negatieve zin kan dit betekenen dat de heil in drank en drugs wordt gezocht. Al met al wordt er een grote nadruk gelegd op het verbinden van hemel (= Neptunus) en Aarde (= Saturnus). Hiermee kan vanuit diepe bewustwording (= Saturnus in Schorpioen) datgene worden losgelaten (= Neptunus in Vissen) wat niet langer meer voldoet. Het blijft dus zeker noodzakelijk om vanuit een diepere gevoeligheid en bewustzijn te leven, werken en te handelen.

Ilse ten Berge 5-10-2012

4 gedachten over “Saturnus in Schorpioen: het leerproces in de zoektocht naar de waarheid van het leven

  1. tenberge Berichtauteur

   Dank voor je reactie! Jazeker, voor iedereen met planeten of sensitieve punten in Schorpioen of vierkant/oppositie hiermee krijgt te maken met structurele veranderingen. In driehoek hiermee meer steun in de rug van Saturnus. En de generatie met Pluto in Schorpioen (1983-1995) krijgt transit Saturnus op hun Pluto: dat gaat ook veel energie vrijmaken. In de toekomst ga ik hier nog meer over schrijven, temeer omdat de knoop in Schorpioen loopt en we in november een eclips in Schorpioen hebben. Roerige tijden….

 1. Maud

  Helder en duidelijk uitgelegd. Maar toch nog een vraagje hier. Mijn man (schorpioen) heeft eind 2012 een hogere functie aanvaard, hetgeen min of meer de trigger was voor de midlifecrisis waar hij nu middenin zit. De echte ellende begon begin dit jaar, maar achteraf bekeken waren er al eerder tekenen. Eind december verlaat Saturnus Schorpioen weer en ik vraag me af wat dat kan betekenen voor de ‘identiteitscrisis’ en depressie waar hij nu in zit. Worden zaken duidelijker dan voor hem?

  1. tenberge Berichtauteur

   In principe geeft een transit van Saturnus op de Zon altijd een ‘reset’ te zien van je identiteit. En meestal geeft dit meer verantwoordelijkheid te zien, maar kan ook gepaard gaan met somberheid of zelfs depressieve gevoelens. Meestal klaren deze gevoelens op als de transit van Saturnus voorbij is. Wel is het natuurlijk zo dat de periode dat Saturnus in Schorpioen loopt, er sprake is van eliminatie en dat gaat niet zelden gepaard met crisis ten einde transformerend te kunnen uitwerken. Je krijgt niets voor niets als Saturnus in transit voorbij komt, en het is dan ook een periode van hard werken en je verantwoordelijkheid nemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s