Zonsverduistering in Schorpioen op 13 november 2012

Vandaag op 13 november 2012 vindt er een totale zonsverduistering plaats op 21 ° 57 Schorpioen. Voor ons in Nederland is de eclips niet te zien. Klik hier voor een animatie waar de eclips wel zichtbaar is.

De laatste jaren volg ik de eclipsen nauwgezet. Steeds meer ben ik ervan overtuigd geraakt, dat de eclipsen zich als een magische draad door onze horoscoop bewegen. Onze levensweg ontvouwt zich als het ware langs deze eclipsen, die telkens in andere huizen (= levensgebieden) in de horoscoop vallen. Dit betekent dat elke eclips iets triggert, en met name als het persoonlijke planeten of punten raakt. Een zonsverduistering is een nieuwe maan (maan conjunct de zon) en duidt hiermee op een nieuw begin. Echter, er moet altijd eerst iets worden afgesloten, voordat er iets nieuws kan worden opgestart. Het verleden komt dus in eerste instantie in alle hevigheid naar voren, voordat je een gerichte stap voorwaarts kunt maken.

Een eclips maakt altijd deel uit van een serie eclipsen, de zogeheten Sarosseries (Saros-cyclus). Astrologe Bernadette Brady heeft veel onderzoek gedaan naar de  uitwerking en betekenis van Sarosseries. De eclips van 13 november 2012 behoort tot Sarosserie 15 Noord. Volgens Brady wijst deze eclips ‘op een tijd van goed nieuws dat verantwoordelijkheden, verplichtingen of verbintenissen met zich mee brengt’. Hoe goed het ook klinkt, het is nogal rooskleurig als je dit afzet tegen wat er nu allemaal aan de hemel speelt. Het lijkt me dat deze eclips geen goed nieuws brengt als je nog het nodige karma hebt liggen dat nog moet worden doorworsteld.

De zonsverduistering wordt onder meer gekleurd door Saturnus in Schorpioen en Mercurius, die op 14 november 2012 weer terugkeert in het teken Schorpioen. Verder is het vierkant tussen Uranus en Pluto van indringende invloed, ook al is het nu niet exact. Daarbij maakt Saturnus een vervelend inconjunct met Uranus, en staat sextiel met Pluto. Dit geeft mij een beeld van een flinke rem op doorbraken en vooruitgang waar zo naar verlangd wordt, omdat er kennelijk eerst afgerekend moet worden met oud karma waar verantwoordelijkheid voor moet worden gedragen! In mijn ogen is dit de sfeer die deze eclips omhult.

De eclips valt samen met de noordelijke maansknoop in Schorpioen, en hiermee is de focus gericht op bewustzijnsgroei via introspectie, eliminatie en regeneratie. Deze totale zonsverduistering in Schorpioen gaat dus belangrijke zaken in ons leven afsluiten, die hun bestaansrecht al langere tijd geleden hadden verloren. Wellicht hikte je nog ergens tegenaan. Nu komt dan toch het moment om er definitief afscheid van te nemen. De vraag is dus of waar je afscheid van moet nemen wel echt bij je hoort en met jouw bewustzijnsniveau mee vibreert. Dit kunnen relaties, familieleden, vriendschappen, je werk of iets anders zijn. Maar belangrijker is om afscheid te nemen van gedragspatronen die niet langer voedend zijn, en die je weerhouden om een belangrijke ‘transformatie-slag’ te maken. Persoonlijk geloof ik niet in een ‘plotselinge’ bewustzijnsverandering zonder dat je er iets voor hebt hoeven doen. Groeien in bewustzijn betekent hard aan jezelf werken, met veel vallen en opstaan. Niemand krijgt dit cadeau, het is echt je eigen verdienste.

De eclips vindt plaats in Schorpioen, en in dit teken wordt de focus gelegd op crisis en transformatie. Tevens is met het vierkant tussen Mercurius en Neptunus de kans op desillusie of verlies aanwezig. De woelige wateren van Schorpioen zijn heel diep en veel blijft dan ook voor de buitenwereld verborgen. Het komt er dus op aan om geen illusies (= verwachtingen) te koesteren tegen beter weten in, maar je verantwoordelijkheid te nemen voor je bewustwordingsproces. Deze eclips zet namelijk aan tot diepgaande transformatie, en dit in het licht van wat er nu in 2012 aan intensiteit aan de hemel speelt.

Het is zeker niet uitgesloten dat er de afgelopen dagen al ingrijpende gebeurtenissen in je leven hebben plaatsgevonden die ‘eclips gekleurd’ zijn. Al met al geeft wat er zo rond de zonsverduistering plaatsvindt veel verwarring te zien. Dit komt zoals gezegd omdat Mercurius en Neptunus een vierkant met elkaar maken. Dit proces van onduidelijkheid, en het geen grip krijgen op de situatie duurt zeker nog tot half december 2012. Pas daarna, komt er meer helderheid. Hiermee wil ik overigens niet suggereren dat het dan allemaal voorbij is of gemakkelijker wordt!

De komende tijd zijn er namelijk meerdere belangrijke kosmische gebeurtenissen. Onlangs is Neptunus (11 november 2012) recht gaan lopen. Op 17 november gaat Mars het pragmatische teken Steenbok in. Mars staat in Steenbok in verhoging, en komt hier dus goed tot zijn recht. Echter, Mars gaat het vierkant tussen Uranus en Pluto hiermee weer triggeren! Op 23 november 2012 maakt Mars in Steenbok namelijk een vierkant met Uranus in Ram. Op 26 november 2012 draait Mercurius vervolgens weer recht. Op 27 november 2012 volgt een conjunctie met Pluto in Steenbok. Een dag later op 28 november 2012 vindt er een maansverduistering plaats op 6 ° 47 Tweelingen. De spanning is dus voorlopig niet uit de lucht! Half december 2012 rond Mercurius eindelijk zijn gehele retrograde / schaduwperiode af. Verder gaat Uranus op 13 december 2012 recht lopen. Er gebeurt in november 2012 behoorlijk veel, wat half december 2012 een belangrijke voortzetting krijgt! Kortom, er is veel persoonlijk werk te doen.

Gevoelsmatig bevinden we ons nu echt in de bewustzijnstransitie, waar al jaren over gespeculeerd wordt. Alleen ik zie geen einde van de wereld, noch zie ik de hemel op Aarde nederdalen. Wel zie ik kansen en mogelijkheden om een hemel op Aarde te scheppen, al is dit een individueel proces. Ofwel, bewuster in het leven staan en de verantwoordelijkheid dragen voor je eigen bewustwordingsproces (= Saturnus in Schorpioen). De thema’s die nu heel manifest zijn in je leven vragen nu om diepgaande transformatie. Al met al draagt deze eclips bij aan volwassenwording en je verantwoordelijkheid nemen voor de daden uit het verleden.

Individueel en collectief bevinden we ons in een grote verandering, die in feite al is ingeluid met de eclipsen van 2009, 2010 en 2011. Het is nu tijd om het verleden los te laten (= Schorpioen), en in een nieuwe richting te bewegen (= Uranus vierkant Pluto). Schorpioen staat voor ‘empowerment’, ofwel in je eigen kracht komen en de verantwoordelijkheid voor je eigen leven te nemen. De eclips van 13 november 2012 maakt de weg vrij voor verandering, die jezelf mogelijk maakt door mee te bewegen met de revolutionaire, transformatieve energieën die nu vrijkomen!

Ilse C. ten Berge 13-11-2012

4 gedachten over “Zonsverduistering in Schorpioen op 13 november 2012

 1. hemelwandelaar

  volkomen doeltreffend en duidelijk artikel – de eclips heeft zich in mijn leven gemanifesteerd omtrent werk en zelfstandigheid – terugblik op wat ik al allemaal heb gedaan – als ik u goed begrijp komt wel degelijk goed nieuws als je door de issues van je leven hebt heengeweerkt en dat heb ! geb. 27.12.1952 12:00 te Keulen

  1. tenberge Berichtauteur

   Jazeker, dat is mijn interpretatie dat goed nieuws volgt (in de breedste zin van het woord) als je het oude volledig hebt doorleefd en losgelaten, zodat er ruimte vrijkomt voor iets nieuws. De eclipsen sluiten echt heel belangrijke levensfases af. De eclipsen van 2009, 2010 en 2011 waren in die zin heel cruciaal. Wie de diepere essentie van Schorpioen begrijpt en met de energie meewerkt, zal de uitwerking van deze eclips louterend ervaren. Wie echter blijft volharden in oude patronen zal deze eclips als een vloek ervaren….
   Jouw Zon in Steenbok is al door een intensieve louteringsfase heen gegaan. Deze eclips helpt om nog meer oude zaken op te ruimen. In februari 2013 geeft Uranus de laatste kosmische zet richting revolutionaire vernieuwing!

 2. R. Van V.

  Beste, ik ben zelf geboren op 13 november, ik was al jaren voor deze zonsverduistering bang voordat ie er was.
  Ik kan alleen maar zeggen dat ik het ternauwernood heb overleefd, en dat ik er enorm zwaar en moeilijkheden mee heb gehad.
  Bijna alles in mijn leven, en zowat alles wat kapot kon gaan aan wat ik bereikt had is dat ook gegaan.
  Dat ik nog leef is een wonder.
  Heel, heel veel pijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s