Stellium in Vissen: het loslaten van een oude wereld

Het is wel heel erg waterig momenteel nu er zoveel planeten in Vissen staan. En dan lopen Saturnus én de Noordknoop ook nog door het teken Schorpioen. Dit geeft een enorme nadruk op gevoelens en emoties. Wie niet uitkijkt kan zelfs door een tsunami van emoties overspoeld worden.

Mercurius loopt sinds 23 februari 2013 retrograde in het teken Vissen. Mercurius is een snellopende planeet die het dichtst bij de Zon staat. Zo snelt hij voort in zijn honger naar kennis en informatie, om in zijn retrogradegang de zaken die hij over het hoofd had gezien nader te onderzoeken. Daarom is de periode dat Mercurius retrograde loopt er een van herkauwen, redigeren, bewerken of op iets terugkomen. En wel om de verworven kennis en informatie in een ander daglicht te gaan zien. De mentale energie van Mercurius wordt in het teken Vissen in een oceaan van gevoelens ondergedompeld. Hier houdt hij als luchtplaneet helemaal niet van, omdat het hem onzeker maakt. Mercurius in Vissen communiceert anders dan een luchtige Mercurius in Tweelingen of een kritische Mercurius in Maagd. In Vissen wordt de communicatie vager en worden gedachten minder vloeiend onder woorden gebracht. In het teken Vissen wordt de onderstroom gevoeld, en hierdoor krijgt onze communicatie een gevoelige ondertoon. Miscommunicatie ligt dan ook snel op de loer. Wat de een zegt, kan de ander totaal anders opvatten met alle gevolgen van dien. Hou er daarom rekening mee dat zolang Mercurius retrograde loopt, de dingen niet zijn wat ze lijken, omdat je nog niet alle feiten op een rijtje hebt.

Elke retrograde periode van Mercurius grijpt weer terug op de vorige periode. Met andere woorden: iets wat tijdens de vorige periode speelde kan nu weer een vervolg krijgen, maar wordt nu vanuit een ander perspectief bezien. De laatste periode was in november 2012 waarbij Mercurius vanuit Boogschutter naar Schorpioen terugliep. Zelf merk ik dat nu Mercurius retrograde loopt in Vissen, er van alles boven komt drijven wat in de diepte lag te wachten teneinde het nu te kunnen transformeren. In het teken Vissen krijg je de kans om het voor de laatste maal te herkauwen om het dan voorgoed los te laten. Tijd voor een karmische afrekening met een ver of dichterbij verleden.

Met zoveel hemellichamen in Vissen (Zon, Mercurius, Venus, Mars, Cheiron en Neptunus) is de focus wel heel erg gericht op onthechten en loslaten. Op 11 maart 2013 volgt de ‘apotheose’ en is het Nieuwe Maan in Vissen. Op dat moment staat er zelfs een stellium van 7 planeten in Vissen aan de hemel! Voor het gemak noem ik alles planeten, ondanks dat de Zon, Maan en Cheiron natuurlijk geen planeten zijn. Deze Vissen-formatie is best bijzonder, en ook symbolisch zo vlak voor de Lente Equinox: een allerlaatste innerlijke reiniging voordat de lente begint.

Vissen is de laatste van de 12 tekens van de dierenriem. Hier komt alles samen, lossen de dingen op, en kan er worden losgelaten. Met zo’n nadruk in Vissen, en Mercurius die retrograde loopt, kan er zelfs een oud tijdperk worden afgesloten. Elk teken heeft positieve en negatieve eigenschappen. Vissen vertegenwoordigt het eenheidsbewustzijn: we zijn allen één. Een positieve Vissen is onder meer begripvol, empatisch en vergevingsgezind. Een negatieve Vissen is overgevoelig, te meegaand, is escapistisch en ziet de wereld door een enorme roze bril. Op de stroom van zoveel planeten in Vissen kun je niet anders dan meestromen, door goed te luisteren naar je diepere gevoel.

De Nieuwe Maan van 11 maart 2013 is wat mij betreft een mooi moment om ‘de oude wereld’ definitief achter je te laten. Dit is niet altijd even makkelijk, want vaak is hier een lange innerlijke strijd aan vooraf gegaan. Niet alleen omdat je je niet langer gewenst voelt in de oude wereld, maar ook omdat je je vleugels wilt uitslaan. Je wilt verder kijken dan je mainstream neus lang is. Dit maakt eenzaam, zoekend, en geeft natuurlijk van tijd tot tijd de nodige twijfels. Je bent in de wereld, maar je wil er niet langer meer van zijn.

Met behulp van zoveel planeten in Vissen kun je oude gedragspatronen en oude zienswijzen voorgoed loslaten. Het geeft je geen positieve energie om de mensen uit je oude wereld, die jou niet langer zien staan, nog langer te willen begrijpen. Ook helpt het je niet om mensen maar te blijven vergeven als ze je pijn blijven doen. Zo kun je niet verder. Ook helpt het je niet om je tegen de oude wereld af te zetten of ze op andere gedachten te brengen. Het opgeven van deze strijd is wellicht het moeilijkste. Immers, je wil zo graag dat de oude wereld jou in je ware hoedanigheid ziet. Maar ja, die wereld zit niet te wachten op hoogvliegers, die met hun kop boven het maaiveld uitkomen. Je eigen weg gaan, je voorgoed losmaken van een oude wereld (= Vissen), is de eerste pionierende stap op weg naar een nieuwe wereld (= Ram).

Het loskomen van een beperkte wereld, het ondergedompeld worden in een oceaan van emoties en gevoelens (= Vissen) en hieruit een hogere, bevrijdende weg te vinden, wordt heel mooi verwoord in het boekje ‘Jonathan Livingstone Zeemeeuw’ van Richard Bach. In een korte impressie van de verfilming wordt op bijzondere wijze weergegeven hoe dit proces aanvoelt, en hoe je door je beperkende gedachten los te laten je innerlijke vrijheid tegemoet kunt gaan. Zie hiervoor: http://www.inspiratiefilms.nl/index.php?action=article&aid=98&lang=NL

De overvloed aan planeten in het teken Vissen versterkt het gevoel dat je in niemandsland verkeert. Er is geen begin en geen einde, er hangt een dikke mist, en als je niet uitkijkt dan omarm je de ene illusie na de andere. Toch houdt ook dit een keer op! Er is altijd meer licht dan duisternis. Dankzij het stellium in Vissen én met Mercurius retrograde krijgen we de mogelijkheid om een mega-afsluiting met een oude voor ons beperkende wereld te bewerkstelligen. Onthechten, loslaten door heel diep te voelen, en dus niet vanuit het hoofd. Als we werkelijk onze vleugels durven uitslaan, komen er andere zielen op ons pad, die ook een dergelijke zoektocht hebben afgelegd en een belangrijke transitie* hebben doorgemaakt. Vervolgens kan er met deze mensen een nieuwe wereld worden opgebouwd die wel passend is.

Op 20 maart 2013 om 12.03 vindt de Lente Equinox plaats en gaat de Zon in Ram lopen. We krijgen een behoorlijk dynamische lente, dus geniet nog maar even van het dobberen op de grote oceaan!

Ilse C. ten Berge 6-3-2013


*
Voor een overzichtelijk schema voor wat betreft de transitie naar een hogere dimensie, verwijs ik naar het boek ‘People, Planet, Profit & Prophecy’ (blz. 116).

6 gedachten over “Stellium in Vissen: het loslaten van een oude wereld

 1. Monique Zomer

  Mooie bedding om de maand weer in te gaan zo, dank Ilse.

  En zo mooi met Jonathan erbij…

  Fijne dag vandaag!

  Liefs, Monique

 2. Corrie

  Die muziek, al heel wat jaren geleden luisterde ik er veel naar, nu nog steeds zo mooi en dat met die prachtige beelden…
  De film zojuist besteld als kado voor mijn ‘Vissen’ broer die morgen jarig is.
  Hartelijk dank voor de tip én voor jouw heldere visie.

 3. Petra

  Dag Ilse,

  Mooie blogposts! Ik ben je dankbaar. Het verheldert voor mij heel veel over de wendingen in mijn leven.
  Ik ben geboren onder het teken Vissen met in mijn geboortehoroscoop veel planeten in Vissen en Uranus en Pluto in oppositie ervan. Het is een heel bijzondere tijd voor me momenteel. Soms beangstigend, omdat ik de vaste grond kwijt lijkt te raken en nog geen nieuwe vormen kan herkennen. Maar meestal, als ik durf te vertrouwen en mijn eigen bedachte uitkomsten durf los te laten, sta ik perplex van wat er me aangeboden wordt.

  Jouw woorden stellen me gerust. Wat ik heel diep van binnen voel, mag ik als waarheid aanvaarden. Dankjewel!

  1. tenberge Berichtauteur

   Dank je wel voor je reactie Petra! Het zijn zeker intensieve tijden waarin we leven. Je zult met de Zon in Vissen en nog andere persoonlijke planeten in dit gevoelige teken, vast goed merken dat Neptunus in Vissen is aangeland. Het geeft zeker mist en verwarring, maar het maakt je ook veel gevoeliger. Het is wat je zegt dat als je durft los te laten, dat wat wel bij je hoort gewoon naar je toestroomt….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s