Eclips seizoen 2013: transformatiewerk vereist

Het eclips seizoen van 2013 is begonnen! Wat kunnen we verwachten, en nog belangrijker wat kunnen we ervan leren? De afgelopen jaren heb ik de eclipsen nauwlettend geobserveerd. Persoonlijk vind ik de eclipsen vanaf 2010 intenser dan daarvoor, maar dit hangt ongetwijfeld samen met de Kardinale Climax van 2010. Wat mij betreft was dit de aanzet tot de revolutionaire en transformatieve krachten die ontketend worden door Uranus en Pluto (2012 – 2015). De wereldwijde crisis nam vanaf dat moment ook verder in intensiteit toe, en beheerst nog altijd het wereldtoneel.

In de zomer van 2010 domineerden Saturnus, Uranus en Pluto de hemel. Saturnus verruilde het aardse teken Maagd voor het kardinale teken Weegschaal. Uranus ging heel even het teken Ram in, terwijl Pluto nog de eerste graden van Steenbok bezette. Ram, Kreeft, Weegschaal, Steenbok zijn hoofdtekens en hun energie is naar buitengericht. Je kunt hier niet omheen. Sinds Pluto in Steenbok loopt (2008) is het crisis. Of anders gezegd: toen werd het pijnlijk duidelijk dat we op te grote voet hadden geleefd! Toen Pluto nog in Boogschutter liep, groeiden de bomen tot aan de hemel. Boogschutter is een vuurteken en toekomstgericht. Het kon allemaal niet op en onze welvaart leek onbegrensd. Boogschutter kan overmoedig zijn en onnodige risico’s nemen. Gedurende de periode dat Pluto in Boogschutter liep is schaamteloze zelfverrijking tot norm verheven. Na de bankencrisis van 2008 is er helaas (nog) weinig veranderd, en is de kloof tussen arm en rijk alleen maar groter geworden.

Sinds Pluto in Steenbok loopt en Saturnus vanaf oktober 2012 in Schorpioen, worden we geconfronteerd met de pijnlijke waarheid dat onze welvaart hard achteruit holt, en dat er van een verzorgingsmaatschappij geen sprake meer is. Pluto, heerser van de onderwereld, zorgt dat de onderste steen bovenkomt om schoon schip te maken. In samenspel met Saturnus in Schorpioen gaat het er hard aan toe. In eerdere artikelen schreef ik al dat Saturnus in Schorpioen heel anders aanvoelt dan Saturnus in Weegschaal. Vorig jaar was het nog mogelijk om pijnlijke zaken met de mantel der liefde te bedekken. Nu Saturnus in Schorpioen loopt is dit niet langer mogelijk. Schorpioen is crisisachtig, intens en rauw. Iedereen wordt momenteel met deze energieën geconfronteerd, want er zijn diepgaande lessen te leren als gevolg van verlies, ziekte, dood of scheiding. Het sleutelwoord is: eliminatie!

Schorpioen heeft ook te maken met geld. En met Saturnus in Schorpioen gaat het met name om verlies van grote sommen geld (salaris, pensioen), schulden, bezuinigingen en saneringen. Veel mensen verliezen hun werk, en momenteel is zelfs 8,1 % van de beroepsbevolking werkeloos. Vooral in de leeftijd 25 tot en met 44 stijgt het aantal werkelozen fors (bron: CBS, maart 2013). De jeugdwerkeloosheid blijft ook stijgen, en is inmiddels 15%. Veel mensen kunnen na verlies van werk nog amper de hoge hypotheeklasten nakomen. Gedwongen huizenverkoop geeft nog meer ellende te zien vanwege de dalende huizenprijzen en een huizenmarkt die op slot zit. Dit heeft natuurlijk verstrekkende gevolgen, niet te vergeten op het psychosociale vlak.

Saturnus in Schorpioen dwingt een ieder die hiermee te maken heeft, om flink te snoeien in het uitgavenpatroon en de schuldenlast terug te brengen. Dromen dat het beter wordt is de komende jaren zeker niet raadzaam, omdat de crisis het dieptepunt nog niet bereikt heeft. De les van Saturnus is ontnuchtering en aanvaarding van de pijnlijke waarheid. Het is sinds 2008 (intrede van Pluto in Steenbok) dan ook een tijd van het saneren van bestaande structuren, grenzen stellen en vooral het nemen van de eigen verantwoordelijkheid. Dat neemt niet weg, dat we nu leren om met minder toe te kunnen, en tot de kern te komen van waar het in het leven werkelijk om gaat.

Deze diepgaande lessen worden de komende tijd geïntensiveerd door de eclipsen, en niet te vergeten het derde vierkant tussen Uranus en Pluto. Op 25 april 2013 vindt er een maansverduistering plaats om 21:58 uur op 5°46 graden Schorpioen. Een maansverduistering is een volle maan, en meestal lopen de emoties dan flink op. Aangezien de Maan in Schorpioen daags na de verduistering tegen Saturnus oploopt, verwacht ik dat deze verduistering een flinke afsluiting wordt van iets wat echt uitgediend is.

Op 10 mei 2013 om 2:30 uur vindt er vervolgens een zonsverduistering plaats op 19°31 graden Stier. Deze eclips zie ik ook als een afsluiting, en biedt tevens een opening naar meer stabiliteit en innerlijke zekerheid. Tussendoor vindt op 21 mei 2013 het derde vierkant plaatst tussen Uranus en Pluto (hierover meer in een volgend artikel). Tenslotte volgt er op 25 mei 2013 om 6:26 uur een maansverduistering plaats op 4 graden Boogschutter. Dit is de laatste eclips die plaatsvindt in het teken Boogschutter, en hiermee komt een zekere periode die in 2011 is gestart tot een einde.

Een zonsverduistering is een nieuwe maan, hetzij verduisterd. Normaliter is een nieuwe maan een goed moment om iets nieuws te lanceren. In de klassieke astrologie en de uurhoekastrologie wordt een zonsverduistering overigens negatief geduid. Ook vandaag de dag zijn veel astrologen huiverig als het gaat om een eclips, zeker in het teken Schorpioen. Het advies luidt meestal om gedurende het eclipsseizoen niets nieuws op te starten.

Nu heb ik persoonlijk niet de ervaring dat iets dat onder de eclipsen wordt geïnitieerd ook slecht uitpakt. Wel heb ik de ervaring dat het eclips seizoen een goede periode is om definitief zaken uit je leven te elimineren. En goed beschouwd is elk einde ook de start van iets nieuws. De Zon en de Maan zijn geen planeten en kunnen dus niet retrograde lopen. Misschien zou je een eclips kunnen beschouwen als een retrogradeperiode van de Zon en de Maan in je eigen horoscoop. De Zon staat voor je zelfbewustzijn en identiteit, en de Maan staat voor onze behoeften, emoties en gedragspatronen. Een zonsverduistering zou behulpzaam kunnen zijn in het ontdekken van wie we werkelijk zijn, en wat we nodig hebben om nog bewuster in het leven te staan. En een maansverduistering kan helpen om oude gedragspatronen te elimineren.

Dat neemt niet weg dat tijdens de eclipsen de boel flink op de kop kan komen te staan, met onvoorziene gebeurtenissen en keuzes. Dit is uiteraard afhankelijk van wat er in je persoonlijke horoscoop wordt aangeraakt. De eclipsen zijn, in mijn leven althans, vanaf 2010 intensief geweest, maar ik heb daar ook veel kracht uitgeput door mee te stromen met de nieuwe energie die op mijn pad kwam. In tegenstelling tot wat mainstream astrologen beweren, adviseer ik niet om met de handen op de rug af te wachten tot het eclips seizoen weer over is (april – mei 2013). De eclipsen geven juist kansen op een groeistuip en versnelde ontwikkelingen, al dan niet via een crisis (Schorpioen!). De eclips-serie waartoe de komende zonsverduistering van 10 mei 2013 behoort, duidt volgens astrologe Bernadette Brady op het loslaten van spanning en het wegvallen van reeds lang bestaande belemmeringen. Het eclips seizoen is hiermee ook een tijd van verdieping en voorbereiding van nieuwe zaken.

Eclipsen gaan vaak gepaard met het afscheid nemen van oude relaties en verbindingen. In het licht van de komende maansverduistering in Schorpioen en zonsverduistering in Stier, vond ik een treffende uitspraak van wijlen Alice Miller (psychotherapeut en onderzoeker) die baanbrekend werk heeft verricht aangaande kindermishandeling: ”Waarom zouden wij steeds in contact treden met hen die ons herinneren aan onze zeer diepe pijn en elke dialoog over dit verleden onmogelijk maken”. Schorpioen schuwt de confrontatie niet, en dwingt je om tot de bodem te gaan. Het is dan ook belangrijk dat oude pijn wordt herleefd en verdringingen naar boven komen om alles wat niet langer voldoet te kunnen elimineren. Wie een crisis goed doorleeft komt er altijd sterker uit, want ook dat is de kracht van Schorpioen!

Ongetwijfeld gaan we tot eind mei 2013 een intensieve periode tegemoet. Er wordt veel afgesloten, en dit is onomkeerbaar. Kortom, er moet collectief veel transformatiewerk verzet worden. Ik verwacht dat deze intensiteit eind juni 2013 minder wordt als Jupiter in Kreeft gaat lopen. De waterdriehoek die Jupiter, Saturnus en Neptunus deze zomer gaan vormen, is ongetwijfeld van steun om alle emoties van de afgelopen maanden te kunnen verwerken. Zie dit als een adempauze, want op 1 november 2013 volgt het vierde vierkant tussen Uranus en Pluto, gevolgd door een tweede zonsverduistering op 3 november 2013. We zitten dan ook in het hart van revolutionaire, transformatieve tijden onder invloed van mysterieplaneten Uranus in Ram, Neptunus in Vissen en Pluto in Steenbok.

Een goede eclipstijd gewenst met veel inzichten en constructieve veranderingen!

Ilse C. ten Berge 20-04-2013

3 gedachten over “Eclips seizoen 2013: transformatiewerk vereist

 1. Monique Zomer

  Hi lieve mensen,

  Dank weer voor het blog. Ik wil jullie een boek aanraden dat erg boeiend is:

  In het oog van de orkaan van Jan Rotman, het gaat over transities van het moment.

  Geniet van de zon vandaag!

  Liefs, Monique

 2. Wilma

  De eclips in mei vindt niet plaats in Schorpioen maar in Stier. In november vindt de eclips plaats in Schorpioen.De maansverduistering 25 april was wel in Schorpioen,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s