De zomer van 2013: meestromen op de transformatiegolf

Op 21 juni 2013 om 7.04 uur is de zomer begonnen (althans in naam!), en loopt de Zon weer in Kreeft. In de horoscoop van de zonnewende springt de grote water-driehoek eruit. Sterker nog, de horoscoop van de zonnewende wordt gedomineerd door water! Hopelijk wordt het geen zomer van overvloedige regenval en overstromingen, zoals dit afgelopen voorjaar te zien gaf. Niet alleen de Zon, maar ook Mercurius en Venus staan in het emotionele teken Kreeft. Saturnus, de noordelijke maansknoop en de Maan bezetten het crisisachtige teken Schorpioen. Neptunus en Cheiron staan vervolgens in het dromerige teken Vissen. De komende drie maanden worden op basis van deze horoscoop gekleurd door emoties en gevoelens. Kreeft is gericht op veiligheid en stabiliteit, en kan als het tegen zit humeurig zijn tot en met. Schorpioen is het teken van de stille wateren met diepe gronden, en schuwt een crisis niet. In Vissen, het laatste teken van de dierenriem vindt er onthechting plaats. Maar wordt het Vissen allemaal teveel, dan neemt hij een duik in de oceaan om zich voorlopig niet meer te laten zien.

Zogezegd laat de zonnewende een (ingaande) grote water-driehoek zien. Dat wil zeggen: de Zon is bezig om een driehoek te vormen met Saturnus in Schorpioen en Neptunus in Vissen. Ondanks dat deze configuratie nog niet exact is, is de energie ervan wel voelbaar. Hier blijft het overigens niet bij. Op 26 juni 2013 gaat Jupiter in Kreeft lopen om vervolgens ook een grote water-driehoek te vormen met Saturnus en Neptunus. Jupiter voelt zich erg prettig in het teken Kreeft, en staat hiermee in verhoging. Jupiter in Kreeft hecht veel waarde aan familiebanden en is hier loyaal aan. Na het uitbundige gekwetter van Jupiter in Tweelingen trekt Jupiter in Kreeft zich terug in huiselijke sferen. De Jupiter-waterdriehoek is tot eind juli 2013 van betekenis. Mars gaat 13 juli 2013 in Kreeft lopen om vervolgens ook deel te nemen aan de grote water-driehoek, en wel in de derde week van juli 2013.

De grote water-driehoek tussen Jupiter in Kreeft, Saturnus in Schorpioen en Neptunus in Vissen kan ons helpen om een meer emotionele stabiliteit in onszelf te creëren. Daarnaast kan het bijdragen aan ontspanning, loslaten, bewustwording, compassie, wijsheid en om gevoelens vorm te geven. Dit klinkt gewichtig, maar het is aan ieder voor zich hoe je deze energie in je eigen leven vorm geeft. De grote water-driehoek heeft wat mij betreft ook een keerzijde. De kans bestaat dat er emotionele overstromingen plaatsvinden omdat Jupiter nu eenmaal alles vergroot. Neptunus is vaak ‘nep’ en zorgt voor desillusies. Met andere woorden: de wantrouwige Saturnus in Schorpioen moet er aan te pas komen om opgeblazen (=Jupiter) illusies (=Neptunus) door te prikken.

In mijn optiek wordt er teveel waarde gehecht aan een grote driehoek. Een ‘gewone’ driehoek is een harmonische verbinding tussen twee planeten. Als zich in je horoscoop een driehoek vormt dan ontstaat er een flow: zaken komen in beweging zonder dat het je moeite kost. Wie in zijn geboortehoroscoop veel driehoeken heeft staan, kan moeite hebben om problemen in het dagelijks leven het hoofd te bieden. Niet zelden zijn deze personen niet opgewassen als er zich een flinke tegenslag aandient. Een teveel aan driehoeken in je horoscoop maakt ook lui. Een vierkant-aspect daarentegen is dynamisch. Het geeft naast de nodige spanning namelijk actie in je leven. Je wordt aangespoord om de mauwen op te stropen en zaken op de rails zetten. In het licht van de horoscoop van de zonnewende, is het zinvol om niet zomaar mee te gaan met emoties van anderen. Ofwel, je niet laten meeslepen door gevoelens van medelijden, maar met mededogen handelen.

De horoscoop van deze zomer bevat twee vierkant-aspecten van betekenis. Enerzijds het nog altijd belangrijke vierkant tussen Uranus en Pluto en anderzijds een vierkant tussen Mars in Tweelingen en Cheiron in Vissen. Dit laatste aspect vind ik persoonlijk nogal venijnig. Het geeft aan dat er nog de nodige pijnpunten en problemen zijn die gecommuniceerd moeten worden. Als straks Mercurius in Kreeft retrograde gaat lopen kun je er vanuit gaan dat zaken ineens ‘acuut’ worden.

Het vierkant tussen Uranus en Pluto roert zich nog altijd flink, getuige de gruwelijkheden in Syrië, alsook de vele demonstraties in Turkije en nu ook in Brazilië. Verder zucht en steunt Europa nog altijd onder de gevolgen van de economische crisis, die dieper gaat dan menigeen gedacht had. Overigens, zijn de contouren van wat er nu allemaal in de wereld speelt door vele astrologen al jaren van te voren geduid. Pluto in Steenbok uit zich niet zelden als een plutocraat die weinig opheeft met de noden van het volk. Uranus in Ram is de revolutionair die het systeem omver wil werpen. Dergelijke krachten zijn niet alleen explosief, de gevolgen kunnen verstrekkend zijn.

In ons persoonlijk leven roeren Uranus en Pluto zich natuurlijk ook. De laatste maanden heb ik de nodige trieste gebeurtenissen aan mij voorbij zien trekken. Veel familieproblematiek. Gezinnen die op dramatische wijze ontwricht zijn geraakt door zelfmoord, plotselinge dood of ernstige ziekte van hun naasten. Daarnaast echtscheidingen die lang niet allemaal in harmonie worden afgewikkeld. Nog altijd verliezen mensen hun baan, of hangt er een reorganisatie of het einde van een contract boven hun hoofd. Dan zijn er nog de vele Zzp-ers die moeite hebben om voldoende opdrachten binnen te halen, en eigenlijk continu in geldzorgen zitten. En ook al wordt lang niet alles uitgesproken, er is hangt gewoon veel spanning en stress in de lucht.

In eerdere artikelen heb ik al aangehaald dat als deze transits persoonlijke planeten of sensitieve punten raken dat er dan het nodige in je leven op zijn kop wordt gezet. Maar ook als je geen planeten hebt die geraakt worden, dan nog blijven de vierkanten tussen Uranus en Pluto van betekenis. In het licht van de revolutionaire, transformatieve tijden waarin we leven citeer ik graag een bevriend astrologe:  Uranus en Pluto, en het sextiel tussen Pluto en Saturnus in Schorpioen blijft de hoofd-invloed in deze tijd, water-driehoek of niet. Mijn ervaring is dat de langzaamst lopende planeet het sterkste werkt, in dit geval dus Pluto in Steenbok. Er zijn nu vier indicatoren voor ‘dood’: Pluto, Saturnus, Steenbok en Schorpioen. Nou, daar hebben we onze handen vol aan….!

Kort na de zonnewende heeft er een Volle Maan plaatsgevonden en wel op 23 juni 2013 op 2 graden Steenbok. De horoscoop laat een Zon in Kreeft zien in oppositie met een nuchtere Maan in Steenbok, die tegen Pluto in Steenbok opbotst om daarna een vierkant met Uranus in Ram te maken. Een Volle Maan is een keuzemoment en hierbij kunnen de emoties hoog oplopen. Deze Volle Maan in Steenbok gaat gepaard met ingehouden gevoelens van ongenoegen en rebellie. De water-driehoek tussen de Zon, Saturnus en Neptunus duidt ook hier weer op een behoefte aan emotionele stabiliteit. Toch is er van innerlijke rust niet echt sprake. We hebben de laatste maanden een flink hoofdstuk uit ons verleden afgesloten, en deze Volle Maan vraagt ons om in nieuwe richtingen te bewegen. Dat wil zeggen: we moeten onze verantwoordelijkheid nemen (= Steenbok) om onze emotionele stabiliteit te waarborgen en dat wat ons dierbaar is te beschermen (= Kreeft).

De laatste maanden zijn intensief geweest. En wie snakt er niet naar een vakantie om even bij te komen van alle gebeurtenissen. En als het even kan ook met mooi, zonnig weer. Rust en emotionele stabiliteit hebben nu een hoge prioriteit, we willen niets liever dan dat. Hoe mooi ook, we moeten realistisch zijn. De stabiliteit die we zoeken wordt voortdurend uitgedaagd door Uranus en Pluto. De Zon, Mars en Jupiter lopen namelijk na het vormen van de grote water-driehoek tegen een T-vierkant met Uranus en Pluto op. Omdat het vierkant tussen Uranus en Pluto niet helemaal exact is, wordt de spanning als het ware over langere periode uitgesmeerd. Astroloog Robert Wilkinson van Aquarius Papers typeert deze configuratie als volgt: met veel plezier van de waterglijbaan afgaan, en vervolgens met een noodvaart over de rand van het zwembad schieten! Dit is dus het scenario dat voor ons ligt.

Persoonlijk vind ik het een hele opluchting dat Jupiter het teken Tweelingen gaat verlaten. Jupiter in Kreeft geeft ongetwijfeld meer mogelijkheden om innerlijke genezing mogelijk te maken. Dat neemt niet weg dat Jupiter in de horoscoop van de zonnewende op de laatste graad van Tweelingen staat. De innerlijke onrust van de afgelopen maanden blijft, hetzij onder de oppervlakte, voortduren. En er volgen nog meer energiewisselingen. Mercurius gaat op 27 juni 2013 retrograde lopen, ook in het teken Kreeft. Kreeft heeft familiewaarden hoog in het vaandel staan. Als Mercurius retrograde gaat lopen kun je verwachten dat er niet alleen maar leuke familieherinneringen worden opgehaald. Er worden vast ook oude koeien uit de sloot gehaald om oud zeer te kunnen verwerken. De inzichten die je krijgt, kunnen gelinkt zijn aan de periode van eind 2003 en 2004 toen Saturnus op dezelfde graden in Kreeft liep. Mercurius gaat vervolgens op 9 augustus 2013 in Leeuw lopen, dus we blijven voorlopig nog wel in emotionele sferen. Venus gaat al op 27 juni 2013 in het teken Leeuw lopen, waardoor er iets meer vuur-energie in de ether komt. Misschien dat het weer dan ook verbetert en de temperaturen weer omhoog gaan?

Saturnus gaat op 8 juli 2013 weer vooruitlopen: tijd voor het vormgeven van structuren, maar niet eerder dan dat dit op een dieper niveau gevoeld en bestendigd is. Uranus gaat vervolgens op 18 juli 2013 retrograde lopen en dit betekent dat de revolutionaire krachten van Uranus minder zichtbaar worden in de buitenwereld, en meer innerlijk beleefd gaan worden.

De zomer van 2013 belooft een heuse transformatiegolf te worden, waarbij emoties hoog kunnen op lopen. Hoe dan ook, geniet zoveel mogelijk van de rust waar het kan en probeer emotionele stabiliteit te vinden te midden van de chaos en transformatieve tijden waarin we leven.

Een fijne zomer gewenst!

Ilse C. ten Berge 24-06-2013

4 gedachten over “De zomer van 2013: meestromen op de transformatiegolf

 1. Breg

  IK ben blij dat Saturnus onderdeel is van die grote waterdriehoek. De enige die een beetje grenzen kan stellen en Jupiter aankan! Dat moet genoeg zijn. Zelf ben ik een Steenbok, en zelfs ik ben al humeurig alhoewel dit met 1 positief berichtje alweer bijdraait… zwemmen op de golven van al dat water, ik geloof dat ik al zonder zwembandjes kan! Dat is het voor- en meteen het nadeel van water: het verandert altijd weer. Van goed in slecht en van slecht in goed. Zolang de basis realistisch blijft, denk ik dat we ons deze zomer wel wat dromen en overmatige gevoelens kunnen veroorloven. Zonder diepe dalen, geen hoge pieken!

  1. tenberge Berichtauteur

   Het hangt zeker van de persoon in kwestie af of je de hoeveelheid water kunt hanteren. Met mijn Vissen-ascendant ben ik inmiddels wel wat gewend 😉 Ongetwijfeld, zorgt Saturnus voor het juiste tegenwicht, en Jupiter in Kreeft kan de nodige veiligheid bieden, naast de ontspanning van Neptunus in Vissen. We moeten er zeker van genieten zolang het kan!

 2. Breg

  Helemaal niet bij stilgestaan! ik heb een paar grote jongens in het water dobberen: Jupiter in Vissen, Saturnus in Kreeft en Uranus in Schorpioen! Ja, ik heb erVAARing 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s