Water en transformatie: een bespiegeling

De komende dagen staan Jupiter in Kreeft, Saturnus in Schorpioen en Neptunus in Vissen in een harmonieuze verbinding aan de hemel. Deze planeten vormen een grote Waterdriehoek. We bevinden ons nu in het hart van de Waterdriehoek, en kunnen meestromen op de flow en een weldadige ontspanning ervaren. In mijn vorige artikel heb ik hierover uitvoerig geschreven (zie “De zomer van 2013: meestromen op de transformatiegolf”). Wat ik persoonlijk merk en ook in mijn omgeving zie, is dat de onderstroom van Uranus vierkant Pluto continu aanwezig is. Met andere woorden, het is transformatie wat de klok slaat. En ja, Saturnus blijft hameren om structuur aan te brengen aan je diepere emoties. Wat voel je, en wat doet het met je. Je gevoel lijdt je naar blokkades, zoals de spanning in je lichaam je dit gewaar laat worden. Echter, in verbinding met Jupiter en Neptunus is het heel gemakkelijk om aan deze gevoelens voorbij te gaan.

De grote hoeveelheid water, legt de focus op voelen, voelen en nog eens voelen. Maar je moet hier natuurlijk wel voor openstaan. Je kunt niet voelen als je te druk bent of afwezig bent. Als je niet uitkijkt dan word je overspoeld door emoties en gevoelens. Water laat zich niet vastpakken, het glipt overal tussendoor, het gaat zijn eigen weg. Neptunus is de planeet van de hemelse sferen, en deze energie laat zich op het aardse vlak niet beteugelen. Jupiter heeft nog eens de neiging om alles uit te vergroten. Zie maar eens een balans te vinden tussen hemel en aarde, en dit geldt niet alleen voor jezelf maar ook voor relaties of verbindingen waartussen het niet goed stroomt.

Momenteel staat alleen de planeet Pluto in het aardse teken Steenbok. Aangezien Pluto de langzaamst lopende planeet is, is zijn invloed het sterkst. Het is best heftig dat we gedwongen worden om ‘aarde’ te maken via de transformerende energie van Pluto. De uitwerking van Pluto in Steenbok gaat dieper dan we zouden willen. Structuren verbrokkelen, en samenlevingen staan onder druk. De crisis grijpt diep in de persoonlijke levenssfeer van mensen. En misschien zie je het aan de buitenkant niet, maar achter menig voordeur is leed te bespeuren.

Het teken Steenbok staat 180 graden verwijderd van Kreeft, en dus maken ze een oppositie. De tekens Kreeft en Steenbok zijn via hun polariteit onlosmakelijk met elkaar verbonden. In juli 1914 ging Pluto in Kreeft lopen, en heeft dit tot en met 1939 gedaan. Wie in Frankrijk op vakantie gaat, ziet in elk dorpje wel een oorlogsmonument met hierop een frontsoldaat, die symbool staat voor het leed uit de Eerste Wereldoorlog en Tweede Wereldoorlog. Het zijn de stille getuigen van een generatie mannen, nog in de kracht van hun leven, die door de oorlogen zijn omgekomen. Dit is een enorme aderlating geweest voor de Franse samenleving, en heeft de vrouwen en moeders (= Kreeft) uit die tijd zwaar belast. Pluto in Kreeft heeft enorm huisgehouden daar waar het gaat om veiligheid, gezin, huis en haard. Nu bleef het hier niet bij, en werd de wereld ook nog aan de Spaanse Griep blootgesteld en aan een diepe economische crisis in de jaren ’30 van de vorige eeuw. Van enige adempauze is geen sprake geweest. Toen Pluto in 1939 definitief in het teken Leeuw ging lopen, brak al vrij snel de Tweede Wereldoorlog uit.

Nu Pluto in Steenbok loopt (oppositie met Kreeft) zie je wederom dat er grote werkeloosheid is, en dat families onder druk komen te staan. Nu is er gelukkig geen sprake van oorlog en verwoesting, maar de sporen die de economische crisis nalaat zijn wellicht net zo macaber. Steeds meer winkels en huizen komen leeg te staan en verpauperen. De kleinschaligheid verdwijnt en hiermee ook het gevoel van saamhorigheid en betrokkenheid (= Kreeft). Dat is de uitwerking van Pluto in Steenbok, die niets ontziend bestaande structuren omverwerpt en ons de vergankelijkheid van macht, geld en status toont. Je kunt je ogen er wellicht voor sluiten, maar zolang Pluto in Steenbok loopt kunnen we ons echt niet aan de harde werkelijkheid onttrekken.

Gezien de polariteit tussen Kreeft en Steenbok moet ook deze passage van Pluto door Steenbok van grote invloed zijn op de verhoudingen tussen mannen en vrouwen. In relatie hiermee las ik dat uit onderzoek is gebleken dat er in de Verenigde Staten steeds meer vrouwen kostwinnaar zijn (http://www.ceome.nl/?p=12227). Inmiddels is dit uitgegroeid tot 40% en hiervan bestaat 25% uit eenoudergezinnen. In Portugal zijn ook steeds meer vrouwen kostwinnaar als gevolg van de economische crisis en de werkeloosheid van hun mannen (http://www.mo.be/artikel/portugese-vrouwen-worden-steeds-vaker-kostwinner).

De reden waarom ik naast het mooie van de Waterdriehoek ook de uitwerking van Pluto in Kreeft en Steenbok benoem is tweeledig. Tijdens mijn vakantie heb ik mogen genieten van het mooie weer, de prachtige natuur en de liefelijke Franse dorpjes. Tegelijkertijd werd ik mij sterk bewust van de teloorgang van een oude wereld, omdat de crisis steeds dieper doordringt in de aderen van de samenleving. Steeds meer hotelletjes, restaurantjes en cafeetjes verdwijnen uit het Franse straatbeeld en hiermee verdwijnt ook de nostalgie van weleer. En verder zie je minder toeristen, omdat lang niet iedereen voldoende financiële middelen heeft om erop uit te trekken. Pluto in Steenbok is nietsontziend. En wellicht is vakantievieren ook wel een vorm van decadentie, waar Pluto in Steenbok korte metten mee gaat maken. Zo worden we nog meer gedwongen om de weg naar binnen te gaan, en in te zien dat vakantie ook maar een aardse illusie is.

Hoe dan ook, de weldadige energieën van de Waterdriehoek creëren een flow waarop het goed toeven is. Dit houdt nog eventjes aan, dus geniet ervan! Omdat Mercurius in Kreeft nog tot 20 juli 2013 retrograde loopt, is het verleden momenteel nog actueel, en worden er nog volop oude koeien uit de sloot gehaald. Dit gaat drastisch veranderen als Mars en Jupiter binnenkort een T-vierkant op Uranus en Pluto gaan maken. Mars zet de energie van het T-vierkant in werking op 28 juli 2013, en Jupiter volgt 8 augustus 2013. Mars in Kreeft gaat actief aan de slag met emoties en gevoelens, en Jupiter in Kreeft vergroot dit nog eens uit. Je kunt dus onder invloed van Mars en Jupiter in T-vierkant met Uranus en Pluto actief aan de slag met het verwerken van oud zeer. Alleen niet op de oude vertrouwde manier, en dus anders dan je gewend was (= Uranus vierkant Pluto).

Het lijkt me dat je hier de nodige ruimte aan moet geven. En er moet moed getoond worden om oude angsten aan te pakken! Buitendat wordt het steeds moeilijker om met de transformatieve krachten mee te werken, als hier vooralsnog geen gehoor aan is gegeven. Het  proces van zelfwerkzaamheid wordt nog verder benadrukt met het komende vierde vierkant tussen Uranus in Ram en Pluto in Steenbok dat volgt op 1 november 2013. Twee dagen later vindt er een zonsverduistering plaats op 11 graden Schorpioen. Precies op 11 graden Schorpioen ging Saturnus in februari 2013 retrograde lopen. Met andere woorden, het najaar wordt sterk benadrukt door ingrijpende, transformatieve veranderingen als gevolg van onherroepelijke eliminatieprocessen (= Schorpioen!).

Uranus loopt inmiddels retrograde, en ook dit is weer een kantelpunt in ons transformatieproces. Kortom, om optimaal van de Waterdriehoek te kunnen genieten, lijkt het mij verstandig om mee te stromen met het transformatieve proces waar we collectief mee te maken hebben.

 Een strijder van het licht gedraagt zich soms als water en stroomt tussen hindernissen door die hij op zijn weg ontmoet.
Op bepaalde ogenblikken betekent weerstand bieden zoveel als vernietigd worden.
Dan past hij zich aan de omstandigheden aan.
Daarin schuilt de kracht van het water: het kan nooit gebroken worden door een hamer, of gewond door een mes, zelfs het machtigste zwaard op Aarde is niet in staat een litteken achter te laten in zijn oppervlak.
Een rivier past zich aan aan de weg die mogelijk is, zonder ook maar een ogenblik zijn doel, de zee, te vergeten.
Zwak is hij bij zijn bron, maar later ontmoet hij andere rivieren en zwellen zijn krachten aan.
En vanaf een bepaald ogenblik is zijn macht volledig.

(‘De Strijders van het Licht’ – Paulo Coelho)

Ilse C. ten Berge 17-07-2013

4 gedachten over “Water en transformatie: een bespiegeling

  1. annderidderbos

    Hallo Ilse Dank voor je interessante informaties. Mijn emailadres is veranderd en ik stuur deze email vanaf mijn nieuwe adres. Lieve groeten aan jullie beiden. Ann

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s