Winter Solstitium 2014

Dit jaar vindt het Winter Solstitium plaats op maandag 22 december 2014 om 0:03 uur, en gaat de Zon het teken Steenbok binnen. Dit is het begin van de winter maar astrologisch gezien ook een belangrijk moment. De Nieuwe Maan in Steenbok volgt om 02:25 uur, en zet het Winter Solstitium nog meer kracht bij. Maar hierover straks meer. Met de intrede van de Zon in het teken Steenbok, keren we terug op onze schreden, om ons voor te bereiden op de lente die op 20 maart 2015 om 23:45 uur begint. De seizoenen rijgen zich aaneen, zoals onze levenscycli zich opvolgen. Het vibreren op het ritme van de evolutie, helpt ons om met de energie mee te bewegen. De komende drie maanden zijn goed voor innerlijke reflectie, en ook om onze energievoorraad te managen. Het valt in onze samenleving niet mee om volgens de natuurlijke tijd te leven. Uit onderzoek blijkt dat onze epifyse als biologische klok fungeert, die het dag- en nachtritme regelt. Dit biologische ritme wordt ook wel het circadiaans ritme genoemd. Met andere woorden: het niet leven naar deze innerlijke klok is slecht voor onze gezondheid. Dit is te merken bij een jetlag, bij nachtdiensten en de kunstmatige overgang van een winter- naar zomertijd en andersom. Wie meer wil lezen over dit thema, verwijs ik graag naar het artikel op mijn andere blog: “Het natuurlijke ritme van de Maan”.

wintersolstitium 2014

Ook al geeft onze kalender aan dat het jaar bijna ten einde is, dit geldt astrologisch zeker niet. Het nieuwe jaar begint pas als de Zon in het teken Ram gaat lopen, en de lente weer begint. De kalender was in eerste instantie bedoeld om in functie van landbouw en veeteelt de seizoenen of jaargetijden te kunnen vaststellen. En voor alles is een juiste tijd, en dat is waar de astrologie zich mee bezighoudt. “There is a tide in the affairs of men, which taken at the flood, leads on to fortune; Omitted, all the voyage of their life is bound by shallows and in misery” (Shakespeare).

Het tijdspunt van de zonnewende (solstice), het moment dat de zon op de keerkring – evenaar komt, werd ingesteld in synchronisatie met de Zomer Wende, omdat de dagen in het noordelijke halfrond lengde. Het is de tijd van Kerst die voor de kerstening werd aangeduid als Yule. Een woord dat kan zijn afgeleid van het Noorse woord Jól. Dit verwijst weer naar het feest van Yule, een pre-christelijk feest dat qua naam hoogstwaarschijnlijk haar oorsprong in Scandinavië had en gevierd werd 12 dagen vanaf het moment van de winterzonnewende. Het feest was ter ere van de Scandinavische god Thor en werd gevierd met het branden van grote vuren (vuurfeesten). Dit symboliseert het Licht, de warmte en levengevende principe, wat met het terugkerende licht (Zon) wordt weergegeven. Het Germaanse zonnewendefeest werd ook wel het Joelfeest genoemd. Uiteraard gelden voor het zuidelijk halfrond de spiegelende overgangen en getijden. De vuurfeesten geven de overgang van de seizoenen op aarde aan die ook wel de kleine Sabbats worden genoemd, en vallen op de zonnewende en equinoxen:

  • Midwinter          21 december (zonnestilstand) terugkeer van het licht, wensen.
  • Lente equinox    21 maart tijd van bevruchting, overdracht, zaaien.
  • Midzomer          21 juni (zonnestilstand) transformatie, oogsten, zomer.
  • Herfst equinox   21 september tijd van inkeer, bezinning.

De kleine Sabbats hebben in hun evolutie ervoor gezorgd dat de seizoenen onlosmakelijk verbonden zijn met het leven en dus met het licht op aarde. Het bewust ‘vieren’ van de diverse seizoenen, helpt ook om op een dieper niveau bewust te worden van de essentie van het Licht. Zo wordt met het Wintersolstitium de terugkeer van het Licht gevierd, en dat staat voor het ontwaken van ons innerlijke licht en de bewustwording dat alles met elkaar verbonden is.

De vier seizoenen vormen samen het zonnewiel. De mens die het dichtst bij de natuur leeft, voelt zich verbonden met de vier seizoenen en de overgangen hiervan en zal deze integreren zoals de natuurvolkeren dit nog steeds doen. In de astrologie zijn de cirkelbewegingen (de radix – circle of life) het uitgangspunt voor de berekeningen en bijgevolg de astrologische duidingen. Andere afgeleiden zijn onder meer: het Zonnewiel, Medicijnwiel en het Keltisch kruis. De vuurfeesten (zonfeesten – zondagen) zijn eigenlijk momenten om weer in balans te komen en te aarden. Tijdens de Wintersolstitium is het een tijd dat we extra behoefte hebben aan licht en energie. Dit is de hoop die wij uitspreken op het punt dat de Zon ogenschijnlijk even stil staat. Het is het een omslagpunt waarop we het nieuwe jaar dat voor ons ligt op een dieper niveau aanschouwen. Belangrijk is om, zeker gezien de grote turbulentie en crisissen in de wereld om de innerlijke koers te blijven varen. Dat kan alleen maar als je stil wordt en de weg naar binnengaat.

Het Winter Solstitium is dan ook het moment dat de geboorte van het Licht in de wereld gevierd wordt. Het is ook een tijd om onze wensen kenbaar te maken. Nog beter is het om je wensen kracht bij te zetten door deze op papier te zetten en ze vervolgens aan het vuur toe te vertrouwen. Het is een goede manier om de Wet van Overvloed te voeden met het as dat van deze wensen overblijft. In principe heeft dit raakvlakken met de goede voornemens die men voor het nieuwe jaar heeft, en de slechte gewoonten waar men vanaf wil. Het gaat alleen veel dieper.

wens verbrandingHet doel van het verbranden van een wens heeft te maken met transformatie (vuurelement) en het loslaten van het oude denken. Vertrouw alleen zuivere wensen toe aan het universum. En wens alleen datgene wat je ook aan kunt! De wijze waarop je iets wenst, bepaalt namelijk hoe je wensen in vervulling gaan. Dit heeft overigens niets te maken met materiele wensen, zoals macht, geld en status. De wensen kun je op een papiertje schrijven en dit verbranden, de as uitstrooien, begraven of van je balkon laten verwaaien. Juist het verbranden van deze wensen zet de ceremonie kracht bij. Laat daarna de gedachte aan je wensen los en bekijk met de volgende Wintersolstitium welke wensen zijn uitgekomen en welke niet. Het principe dat wat bij je hoort ook naar je toestroomt is in overeenstemming met de kosmische wet. Het zijn namelijk onze hartenwensen die resoneren met de Wet van Resonantie.

Wat staat ons de komende drie maanden te wachten? De horoscoop van het Wintersolstitium en die van de Nieuwe Maan in Steenbok overlappen elkaar in hoge mate. Saturnus staat in deze horoscoop nog net in Schorpioen, op de kritische graad (29°49 Schorpioen). Op 23 december gaat Saturnus in Boogschutter lopen, wat natuurlijk een totaal andere energie is. Nu smachten velen naar deze verandering. Toch vraag ik mij af of Saturnus zich wel prettig voelt in een vuurteken? Vuur wil vooruit en zeker niet afgeremd worden. Saturnus in Boogschutter gaat ongetwijfeld sterk uitwerken op het gebied van hoger onderwijs (afschaffing studiefinanciering en dergelijke), buitenlandse reizen, geloofssystemen en dergelijke. Saturnus gaat hier een rem op zetten, en alles wat is uitgediend verdwijnt. Ook gaat Saturnus volgend jaar een vierkant maken op Neptunus in Vissen, waarbij illusies rond 9e huis thema’s (= Boogschutter) worden doorgeprikt. Wie met de energie van Saturnus meewerkt kan een stevig fundament leggen onder hogere idealen. De generatie met Neptunus in Boogschutter (1970 – 1984) krijgt te maken met een reality check, zij zullen oude idealen zien sneuvelen.

Saturnus in Schorpioen voelt voor mij niet slecht aan, temeer omdat hij in receptie met Pluto in Steenbok ijzersterk uitwerkt. Ja, het is een duo dat de crisis niet schuwt, maar het haalt wel de onderste steen boven om transformatie mogelijk te maken. En eerlijk gezegd, is dat hard nodig in de wereld waarin wij leven. Verder maken Uranus in Ram en Pluto in Steenbok op 14 december 2014 weer een exact vierkant. Dit vierkant is gedurende het Winter Solstitium nog prominent aanwezig. De komende maanden ligt dus wederom de focus op diepgaande verandering. Op 15 juni 2015 keert Saturnus nog even terug in Schorpioen, om op 18 september 2015 definitief in Boogschutter te gaan lopen. Dit kan van de zomer nog flink wat stress opleveren, omdat zaken waarvan je dacht dat je er vanaf was weer op je pad komen. Wees hierop voorbereid!

De Nieuwe Maan vindt plaats op de kritische graad van 0°06 Steenbok. De betekenis van een kritische graad is crisis! Dus ook hier weer een aanduiding dat een en ander niet van een leien dakje zal verlopen. De energie die van deze Nieuwe Maan uitgaat is dat het tijd is om nieuwe doeleinden te bepalen. Maar de grondtoon is klaarblijkelijk dat het vanuit een crisisachtige situatie bepaald wordt. In mijn optiek gaat het niet om een nieuwe crisissituatie, maar om iets wat nu toch echt aangepakt moet worden. De tijd is er rijp voor. De Nieuwe Maan in Steenbok is goed om nieuwe doeleinden te bepalen. Welke koers wil je gaan? Welke middelen heb je hiervoor nodig? Wat is haalbaar en wat niet? Een nieuwe horizon gloort, maar kan alleen bereikt worden met hard werken en vooral heel realistisch zijn. Immers, daags na de Nieuwe Maan gaat Saturnus het teken Boogschutter in.

Aangezien de Maan het vierkant tussen Uranus en Pluto ook weer in beweging brengt, sterkt het gegeven dat het thema revolutionaire transformatie ook in 2015 onverminderd voortduurt. Uiteindelijk verlaat de Maan het teken Steenbok met een conjunctie met Venus. Dit geeft mij een beeld van ‘eind goed al goed’. Maar ja, in het teken Steenbok krijg je niets zonder er hard voor te werken. We gaan het ervaren…

Iedereen een liefdevol en harmonieus 2015 gewenst!

Ilse C. ten Berge © 2-12-2014

2 gedachten over “Winter Solstitium 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s