Saturnus in Schorpioen…..de laatste loodjes!

Saturnus loopt sinds 15 juni 2015 weer in Schorpioen en wel tot en met 18 september 2015. De maanden dat Saturnus in Boogschutter liep voelden, voor mij althans, beduidend anders. Het was stukken lichter, optimistischer en er was weer toekomstperspectief. Saturnus in Schorpioen voelt zwaar, emotioneel, diepgravend en crisisachtig. De laatste loodjes wegen dan ook zwaar. Saturnus, leermeester en wachter op de drempel geeft niets cadeau. Je wordt dan ook pas bevorderd naar een hogere klas als je de proeve van bekwaamheid hebt afgelegd. Een transit van Saturnus werkt voor iedereen anders uit. Dit is mede afhankelijk van of je Saturnus in je eigen horoscoop bewust bent, in welk huis en teken hij staat en welke aspecten hij maakt. Mijn ervaring is dat mensen met Saturnus in het 8e huis, wat je enigszins kunt vergelijken met Saturnus in Schorpioen, geen gemakkelijke lessen krijgen als Saturnus in transit voorbij komt. Het 8e huis is onder meer het huis van verdringingen. Hier zet Saturnus een flinke rem op. Een transit van Saturnus kan dan ineens op deze schaduw wijzen en verdrongen projecties aan de kaak stellen, en je dwingen om je verantwoordelijkheid te nemen. Zo kijk ik ook naar de huidige transit van Saturnus in Schorpioen. Hij dwingt je om je verantwoordelijkheid te nemen en om met verdrongen zaken aan de gang te gaan. Door hier korte metten mee te maken, ruggengraat te kweken en een nieuw fundament neer te zetten.

Weglopen voor je verantwoordelijkheid is een optie onder een transit van Saturnus. Maar de strenge leermeester onthoudt dit wel, en zal het je 30 jaar later (als hij weer dezelfde transits maakt) nog zwaarder maken. In feite net zolang tot je je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven. Meermaals heb ik ondervonden dat Saturnus je heel hard laat werken wil je resultaat boeken. En dit gaat echt niet snel, soms drie stappen vooruit en twee terug net als bij de processie van Echternach. Ook kun je strenge leermeesters op je pad krijgen, die je achteraf gezien hele wijze lessen geleerd hebben. Als je middenin een Saturnaal proces zit kan dit echt loodzwaar aanvoelen, en kun je soms de neiging hebben om het bijltje erbij neer te gooien. Ook dan is Saturnus onverbiddelijk en wijst je weer op je verantwoordelijkheid. Maar als het fundament dan eindelijk staat, is het zeker niet misplaatst om hier heel trots op te zijn! Dit is ook de reden waarom ik Saturnus door de jaren heen heb leren waarderen. Iets wat waarde heeft, kan niet in één nacht gebouwd worden. Juist die kleine stapjes zijn in dit proces heel belangrijk. Geef het dan ook de tijd om dit fundament te laten uitharden.

Grote halen snel thuis hoort overigens helemaal bij Jupiter. En nu Jupiter nog tot 11 augustus 2015 in Leeuw staat kan het luidruchtige gebral van buren je nachtrust flink verstoren, om maar eens een ontnuchterend voorbeeld te noemen 😉 Overigens, volgt er op de valreep van de intrede van Jupiter in het teken Maagd nog een vierkant tussen Jupiter in Leeuw en Saturnus in Schorpioen. Expansie komt onder druk te staan, of misschien moet ik zeggen dat extravagantie aan banden wordt gelegd, wat wel passend is bij Jupiter in Leeuw. Dit vierkant is exact op 3 augustus 2015. De Grieken krijgen het nog zwaar te verduren de komende tijd, of er nu een Grexit volgt of niet, want ook hier is Saturnus aan het werk. En in ons persoonlijk leven wordt er ook een rem gezet op allerlei uitspattingen. Zelf zou ik dit vierkant aangrijpen om de nodige beheersing aan de dag te leggen als het gaat om expansie op welk terrein dan ook. Misschien kun je beter je vakantie dichterbij huis vieren, tenminste zo kijk ik er tegenaan. Als je als een adelaar (wat Schorpioen eigen is) het totale veld overziet, zie je dat veel van wat je tijdens vakanties probeert te vinden door de crises voor een groot deel is verdwenen. Het eenvoudige, knusse heeft plaats gemaakt voor grootschaligheid en lawaaipapagaai. Daarbij is er veel meer regelgeving gekomen. Zeker met Saturnus in Schorpioen lijkt me dat vakanties emotioneler en crisisachtiger kunnen verlopen dan gewenst. Ik klink een beetje als de belastingdienst, maar ja, leuker dan dit kan ik het niet maken vrees ik.

Dan het spectaculaire nieuws! Op 14 juli 2015 om 13.49 uur (Nederlandse tijd) vloog New Horizons op 12.500 kilometer afstand langs Pluto en zijn grootste maan Charon. De foto’s die tijdens de flyby zijn gemaakt zijn echt bijzonder. Werd Pluto in 2006 nog gedegradeerd tot dwergplaneet, nu is eerherstel zeker op zijn plaats, al is het om zijn mooie witte hart! Pluto heeft zich aan ons kenbaar gemaakt op ongekende wijze. Jarenlang was hij niet meer dan een vaag stipje. En nu blijkt Pluto een fascinerende wereld te zijn met kraters, sneeuwvlakten en ijzige bergen.

foto pluto hart

Pluto is de Latijnse naam voor de Griekse god Hades, de god van de onderwereld. Hij leeft daar eenzaam in zijn donkere rijk diep onder de aarde. In de onderwereld heerst Hades met ijzeren hand, hij is hard en meedogenloos. Niemand keert onder zijn invloed terug naar het rijk der levenden. Zijn rechterhand is Charon, de veerman. Hij brengt de overledenen met zijn boot over de rivier de Styx tegen betaling van een geldstuk. Hades heeft verschillende attributen waaronder de ‘Hoorn des overvloed’, en soms een zak met geld. Verder heeft hij, niet onbelangrijk, een helm die hem onzichtbaar kan maken. Hades is onlosmakelijk verbonden met Persephone, de onschuldige dochter van de godin Demeter die hij ontvoerde, verkrachtte en meenam in zijn onderwereld.

Astrologisch staat Pluto voor transformatie, dood en leven, macht en manipulatie, crisis, confrontatie, projectie, verdringing, complete afbraak, regeneratie en dergelijke. De langzaamste planeet in ons zonnestelsel werkt dan ook het krachtigst uit. En als kleine planeet is zijn uitwerking diepgaand en onafwendbaar. Pluto behoort tot de mysterieplaneten, net als Uranus en Neptunus. Wij kunnen ze niet met het blote oog zien. De energie die van deze planeten uitgaat laten zich niet op het persoonlijk vlak manipuleren. Voordat de mysterieplaneten ontdekt werden, heerste Mars over het teken Schorpioen. In de moderne astrologie heerst Pluto over het teken Schorpioen. Mars staat bekend als de rode planeet. Uiterst frappant is dat Pluto een rood/oranje kleur blijkt te hebben. NASA noemt Pluto nu zelfs ‘the other red planet’.

NixPluto heeft voor zover nu bekend is vijf manen. De grootste is Charon, en er zijn nog vier kleine maantjes waaronder Styx, Nix, Kerberos en Hydra. Illustere namen en passend bij de koning van de onderwereld. En dat het daar donker is, dat mag duidelijk zijn. Volgens wetenschappers is er al 20 jaar sprake van een Antarctische winter, en zal er op Pluto de komende 80 jaar geen zonlicht zijn. Het enige licht dat er op Pluto schijnt komt via de maan Charon. Volgens sommige wetenschappers is Charon meer dan alleen maar een maan, en zou het net als Pluto een (dwerg)planeet moeten zijn. Deze twee komen op mij over als een dubbelplaneet of twins. En ook al is Charon kleiner qua uiterlijk hebben ze veel van elkaar weg.

Charon krijgt zo veel meer betekenis. De veerman is immers de rechterhand van Pluto. Zonder Charon kunnen er geen overleden zielen naar Pluto’s onderwereld afreizen. Charon zet ons over de rivier de Styx (de rivier van haat en afschuw) voordat we de transformatieve onderwereld van Pluto kunnen betreden. In feite moeten we eerst door een stuk niemandsland, voordat we in aanraking komen met ons onderbewustzijn. Dit proces gaat vaak gepaard met angst, omdat je geen flauw idee hebt wat je te wachten staat. Daarbij eist Charon dat je voor je overtocht betaalt. Volgens de mythe dwalen de geesten van de overledenen meer dan 100 jaar rond aan de kust van de rivier Styx als zij geen obool (muntstuk) bij zich hadden voor de overtocht.

nh-071315_falsecolorcomposite

Degene die via de weg van spirituele groei innerlijke wijsheid (rijkdom) heeft vergaard kan de overtocht maken zonder al te veel moeilijkheden. Wie daarentegen op een negatieve of zelfs destructieve manier met plutonische krachten is omgesprongen komt in de spreekwoordelijke hel (de onderwereld) terecht. De kracht van Pluto is nietsontziend. Je kunt geconfronteerd worden met je onverwerkte verleden, oog in oog komen te staan met de dood, machtsconflicten, faillissementen, ziektes, crisis en meer. Het is een tegendraads proces zoals Pluto en ook Uranus verticaal om hun as draaien in plaats van horizontaal. Plutonische processen zetten dan ook je wereld op zijn kop. Vaak zie je geen enkele uitweg meer, omdat je er nog niet aan toe bent om de diepte in te gaan en te zien dat het anders en veel beter kan. Toch biedt Charon je de helpende hand door je te begeleiden door het niemandsland waar geen weg meer terug is. Kijk dan ook niet meer achterom, want wat geweest is komt nimmer terug. Wie de onderwereld van Pluto heeft betreden wordt altijd een ander mens. De ‘Hoorn des overvloeds’ van Hades (Pluto) geeft regeneratie en wedergeboorte: de Phoenix die uit de as herrijst.

In de mythologie bezat Hades (Pluto) de helm van onzichtbaarheid. In de astrologie werkt Pluto ook zo uit. Ineens word je geconfronteerd met iets wat zich aan je bewustzijn onttrokken had. Deze onthulling kan heel schokkend zijn, maar was wel nodig om je wakker te schudden. Met de flyby van New Horizons heeft Pluto zich ‘ineens’ aan de wereld kenbaar gemaakt en zeer zeker op een fascinerende wijze. New Horizons suist door en zal de Kuipergordel ingaan. Welke nieuwe wereld zal er voor ons opengaan? En analoog hieraan welke bewustzijnslaag of nieuwe dimensie zal zich nog verder aan ons openbaren?

Het is een boeiende tijd waarbij de reeks vierkanten tussen Uranus en Pluto (2012 – 2015) voor revolutionaire en transformatieve tijden hebben gezorgd. Daarbij heeft Saturnus in Schorpioen een flinke duit in het zakje gedaan, door het thema dood en crisis nog eens flink te onderstrepen. In een eerder artikel schreef ik hierover:

“Hoe kun je Saturnus in Schorpioen nu op een positieve manier aanwenden? Saturnus is wellicht de meest onderschatte planeet in de astrologie. In mijn ervaring werkt Saturnus constructief als je met zijn energie meewerkt. Saturnus zegt: ‘Je moet!’. In het teken Schorpioen zegt Saturnus: ‘Je moet onder ogen zien wat er nu werkelijk speelt!’. Doe niet langer meer alsof er niets aan de hand is, maar draag je verantwoordelijkheid voor je gevoelens en emoties. Het moment is nu gekomen, dat je bewust wordt dat het roer definitief om moet. Een crisis geeft je de mogelijkheid om dit ook in daden om te zetten door afstand te nemen van oude denkbeelden, ingesleten gedragspatronen en vanzelfsprekendheden. Saturnus is de planeet van beheersing, dus in het teken Schorpioen kunnen we leren om op een bewuste manier om te gaan met onze gevoelens en emoties na diepgaande transformatie.”

Nu staan Saturnus en Pluto nog even in wederzijdse receptie totdat Saturnus dadelijk het teken Schorpioen definitief verlaat. Dit betekent dat de twee planetaire energieën elkaar momenteel versterken. Al met al kun je nu de laatste hand leggen aan het loslaten van oude gedragspatronen die uitgediend zijn.

Ook al maken Uranus en Pluto geen exact vierkant meer met elkaar, dit betekent niet dat hun uitwerking voorbij is. Zeer zeker niet! Het effect van hun energie blijft schokkend en dramatisch en wordt op een diep niveau gevoeld en ervaren. Onder invloed van deze planeten worden we onderworpen aan stressvolle tests en uitdagingen om je leven anders in te richten. Het is niet voor niets dat er wereldwijd grote onrust is, gekenmerkt door totalitarisme, extremisme en meedogenloosheid. Deze schokgolven zetten aan tot een snellere evolutionaire verandering, omdat bijna iedereen wel ziet dat het zo niet langer kan. Als we terugkijken in de geschiedenis dan is er sinds de ontdekking van de planeet Pluto (1930) heel veel in de wereld veranderd. Uranus liep toen overigens ook in het teken Ram. Sinds Uranus en Pluto vanaf 2012 – 2015 exacte vierkanten hebben gemaakt is er nog veel meer veranderd. Het zijn onzekere tijden! Als Pluto in 2025 in het teken Waterman gaat lopen, zullen de veranderingen nog sneller gaan. Ongetwijfeld worden het ook spectaculaire tijden, met vele ontdekkingen waarvan de informatie die nu van NASA komt zeker van grote invloed zal zijn.

Ilse C. ten Berge 16-7-2015

6 gedachten over “Saturnus in Schorpioen…..de laatste loodjes!

 1. Marten

  Saturnus in 8…. Je lijkt het wel over mij te hebben. Het leek goed te gaan. Maar toen…..De rem, de grote wachtkamer….. Ik moet overal pijnlijk op wachten en heel veel geduld betrachten. Voor de zaken die mij lief zijn. Of lijken te zijn. En dan die Uranus transit. Bovenop mijn radix Venus, oppositie Saturnus/Neptunus, vierkant radix Uranus en Cheiron. Daar gaat ie weer…. Gelukkig kan ik nog lachen. Wel met kapotte horloges, een mobiele telefoon met kuren, een stagnatie in een bepaalde communicatie. Kapotte camera, Een Pc met grillen…. Is dat die transit Saturnus? 180 graden op mijn Mercurius. Ik ga in een hangmat liggen. Onder een perenboom. Misschien niet verstandig. Het gaat zo onweren. En zo is er altijd wat….

 2. Sjef Desmyttere

  Allerbest artikel! Het Vlaamse gezegde ‘Het hol van Pluto’ of op zijn Brussels: In ’t ol van Pluto en de omschrijving geeft voor een afgelegen, moeilijk bereikbaar oord, mag nu voor mij als hoogstudent wel aangepast worden in ‘Het Hol van Pluto en Charon’.

 3. Ann de Ridder- Bos

  Lieve Ilse,

  Dank! Voor deze Post. Deze heeft me veel inzichten gegeven waarmee ik weer verder kan.

  Lieve groet, ook aan Guido

  Ann

 4. Reinout

  Waauw die luidruchtige buren heb ik inderdaad gehad van april tot september 2015.Ze zijn weg gebonjourd door de hele straat.Een halfjaar House bongo iedere dag en,wilde beukfeesten ieder weekend.Vanaf Juli werd het nog erger.De gemeente heeft ze er uit gekieperd 1e week van september.Mooi in de roos artikel en super knap!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s