Mars retrograde geeft ruimte aan reflectie

Onlangs las ik een leuke quote “Eigenlijk weet ik van niets, heel veel”. En ja, hoe meer je denkt te weten hoe minder je in feite echt weet. Waarom schrijf ik dit? Omdat kennis hebben van iets, niet hetzelfde is als ergens ervaring mee hebben. Dit geldt ook voor astrologie. Je kunt heel veel lezen over astrologie, maar in het veld leer je pas hoe het echt werkt. En dat geldt ook voor het omgaan met planeten die retrograde lopen. Er wordt veel onzin gezegd en geschreven over planeten die retrograde lopen. En dit roept onbedoeld angst op, want sommigen denken dat hun leven voor langere periode stil komt te staan, of dat je helemaal niets meer kunt beginnen omdat de dingen bij je handen afbreken. Mars, heerser van het teken Ram en klassiek ook van het teken Schorpioen, is de planeet van strijd, actie, doelgerichtheid, assertiviteit, competitie, ongeduld, pionieren en impulsiviteit om maar wat te noemen.

picca 1

Als Mars retrograde loopt dan werkt de energie naar binnen toe, en ben je met ongeduld en impulsiviteit niet goed af. Wel heb je gedurende een retrograde periode de mogelijkheid om Mars-gerelateerde zaken zoals je assertiviteit of impulsiviteit beter te onderzoeken. Mocht je dit echt in essentie willen doorgronden, dan zou het meditatief lopen van een labyrint behulpzaam kunnen zijn, omdat dit ook een retrograde verloop kent. Hoe dan ook gaat de periode dat Mars retrograde loopt niet ongemerkt aan ons voorbij, omdat je merkt dat alles langzamer gaat. Nu heb ik zelf wel de ervaring dat iets nieuws lanceren met een retrograde Mars niet handig is. De energie zit er niet goed op, en mensen begrijpen vaak de essentie niet goed met wat jij hebt te brengen. Dat impliceert niet dat je dan op je handen moet gaan zitten. Integendeel, je kunt heel goed iets opzetten, maar zie dit dan als een try-out. De periode dat Mars retrograde loopt kun je vervolgens benutten om je project aan te passen, bij te schaven waarbij je de feedback die je gekregen erin verwerkt hebt. Het is zeker een hele nuttige periode, omdat je de kinderziektes er als het ware uithaalt. Tegen de tijd dat Mars weer recht loopt en uit zijn schaduwperiode is, heb je voldoende ervaring opgedaan om het project aan een groter publiek kenbaar te maken.

De komende tijd hebben we te maken met een interessante Mars retrograde periode. Even kort technisch uitgelegd: Mars is op 17 maart 2016 op 8°54 Boogschutter retrograde gaan lopen. Op 27 mei 2016 gaat Mars in Schorpioen lopen, en blijft hier tot 2 augustus 2016 om vervolgens het teken Boogschutter in te gaan. Op 22 augustus 2016 gaat Mars uit zijn schaduwperiode.

Mars activeert de komende tijd de graden die Saturnus van oktober 2014 tot en met december 2015 bewandelde. Saturnus bevond zich in oktober 2014 nog in Schorpioen, en ging op 23 december 2014 in Boogschutter lopen. Vervolgens dook Saturnus op 15 juni 2015 weer even terug in Schorpioen, om op 18 september 2015 definitief in het toekomstgerichte teken Boogschutter te gaan lopen. Momenteel loopt Saturnus ook retrograde, waarmee de tijd rijp is voor het neerzetten van innerlijke structuren.

Mars beweegt dus driemaal over dezelfde graden heen waar Saturnus destijds liep, en triggert hiermee de lessen van toen. Misschien niet voor niets dat men ook wel zegt: ‘driemaal is scheepsrecht’. Ter illustratie: als je voor de eerste keer een wandeling maakt in een park dan zie je wel die mooie oude boom, maar gaat dat houten bankje wat iets is scheef gezakt aan je aandacht voorbij. Als je vervolgens het pad terugloopt, zie ineens wel dat houten bankje. Kom je vervolgens een week later in hetzelfde park dan zie je dat die mooie oude boom geen beuk is maar een eik. Er ontsnapt nu eenmaal het nodige aan ons bewustzijn, en wie niet vol aandacht is ontgaat zelfs een heleboel. Een mooie uitspraak van C.G. Jung in deze is: ‘Het is gemakkelijker tot Mars door te dringen dan tot zichzelf’. Want wat willen we wel, en wat willen we niet zien? Het fenomeen gezichtsbedrog kennen we allemaal wel, zie hieronder een van de  bekende werken van Escher.

picca 2

De komende maanden krijgen we de nodige flash backs die verbonden zijn aan de lessen die we van oktober 2014 tot en met december 2015 op ons bordje hebben gehad. Misschien een goede tip om eens in je agenda van 2014 en 2015 te kijken (als je die nog hebt) of goed in je geheugen te graven welke thema’s toen ook alweer speelden. Mars triggert dit om er nu actief mee aan de slag te gaan. Afgelopen zomer was behoorlijk intens. Saturnus liep toen op de laatste graden in het crisisachtige teken Schorpioen. Velen hebben zich er zuchtend, steunend, hard ploeterend en misschien wel met enige krachttermen doorheen gesleept. Hoe dan ook zijn deze maanden aan niemand ongemerkt voorbij gegaan. We krijgen nu de kans om op een ‘dieper niveau’ te accelereren, zodat we eind september (er volgen in augustus 2016 nog een zonne-eclips en twee maansverduisteringen) zover zijn om een nieuwe start te maken. Want dat is de bedoeling van deze periode van inkeer.

Nu ben ik van nature niet zo geduldig, dus is de Mars retrograde periode, die grofweg elke twee jaar plaatsvindt, ook voor mij een uitdaging. In dat licht gezien had ik nog een interessante, filosofische discussie met iemand die mij anders naar het fenomeen tijd liet kijken. Want wat is tijd? Spreekwoordelijk gezegd, heelt tijd alle wonden, komt tijd komt raad, tijd heeft vleugels en geen teugels, de tijd zal het leren, tijd brengt raad en er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Ins ons dagelijks leven kunnen we niet om de factor tijd heen. Zo kun je je tijd het best nuttig gebruiken, maar soms heb je even de handvaten niet om dit te doen. Dan is het krachtiger om niet te handelen, en de weg naar binnen te gaan om te onderzoeken wat je innerlijke drijfveren zijn (Mars retrograde) in plaats van te voortvarend aan de slag te gaan. Ongeduld loont dus niet. Misschien is de periode dat Mars retrograde loopt ook wel een mooie gelegenheid om je meer bewust te worden van het leven in het Nu volgens de natuurlijke tijd*. In lijn hiermee schreef ik onlangs op mijn andere weblog Circle of Life: ‘Waarom de zomertijd schadelijk is voor onze gezondheid’.

Dus ja, Mars retrograde werkt je tegen als je ongeduldig bent en snel wilt handelen. Zeg maar, grote halen snel thuis. Mars retrograde is zeker een zegen als je jezelf de tijd gunt om de lessen van de afgelopen periode in een rustiger tempo te herkauwen. En dat brengt me bij het volgende fenomeen. Er lopen nu vier planeten retrograde: Mars, Jupiter, Saturnus en Pluto. En niet onbelangrijk: Mercurius gaat op 28 april retrograde lopen. Omdat dit in het teken Stier gebeurt, worden we nog meer gedwongen om een rustiger tempo aan te nemen en de zaken grondiger te bekijken. Jupiter gaat op 9 mei 2016 weer rechtuit lopen in het teken Maagd. En Mars is gaat op 30 juni 2016 weer rechtuit lopen.

Praktisch gezien ligt er een lange periode voor ons waarbij we het nodige innerlijk werk kunnen doen. Mars retrograde biedt dus de nodige handvaten om reflectief te werk te gaan. Het is zoals gezegd zeker geen goede tijd om nieuwe dingen te lanceren of te beginnen. Ook is het niet raadzaam om belangrijke beslissingen te forceren. Neem de tijd, herkauw de zaken en neem een en ander in heroverweging. De tijd werkt nu in je voordeel, omdat er ongetwijfeld nog het nodige aan het licht zal komen wat voorheen onderbelicht was. Nieuwe inzichten worden geboren, die je straks mee kunt nemen in je beslissingsproces om zaken vlot te trekken.

Mars activeert dus de komende periode die zaken die verborgen leken, maar nu weer aan de oppervlakte komen. In mei 2016 worden we geholpen door een groot driehoek tussen Mercurius, Jupiter en Pluto die in aardetekens staan. Dit geeft zeker de nodige steun in de rug om voldoende aarde te maken. Als Mars straks weer even in Schorpioen loopt, volgt een intensieve periode van diepere bewustwording en hierbij zullen we zeker het nodige los gaan laten. Temeer omdat in juni 2016 van tijd tot tijd een groot bewegelijk vierkant aan de hemel staat. Dat wil zeggen, dat het T-vierkant tussen Jupiter, Saturnus en Neptunus af en aan verandert in een groot vierkant, omdat de Zon, Venus en Mercurius dan in Tweelingen lopen. Een groot vierkant kan zeker de nodige spanning oproepen. Maar met Neptunus in Vissen erbij wordt loslaten wellicht een vloeiend proces.

De komende maanden kunnen we benutten om op een andere manier naar onze lessen van het laatste anderhalf jaar te kijken.Op 22 mei 2016 volgt de oppositie tussen de Zon en Mars, en dit is een belangrijk keerpunt. Het markeert de volgende stap in het proces! Hierna gaat Mars langzaam versnellen om 30 juni 2016 weer rechtuit te gaan. Dan kunnen we met de verkregen inzichten nieuwe initiatieven ontplooien, en gerichter met onze daadkracht aan de slag gaan. Ook al werkt dit voor iedereen anders uit, als je de tijd voor je laat werken dan kun je zeker spijkers met koppen slaan!

Ilse C. ten Berge  27-4-2016


Natuurlijke tijd *

Wie zich afstemt op de natuurlijke tijd merkt dat de synchroniciteit in het leven toeneemt, waarbij in het allerkleinste het allergrootste aanwezig is. De schepping is een continu proces dat altijd in beweging is volgens in elkaar grijpende cyclische patronen. Het afstemmen op de natuurlijke tijd helpt ons bij het ontdekken van onze eigen levenscycli waarbij niets op toevalligheden berust. Hierdoor begrijpen we ons evolutieproces beter en leren we de diverse cycli integreren waardoor we medescheppers worden van ons eigen leven. Onze evolutie is eeuwigdurend en vertoont een opwaartse spiraal. Wij zijn onderdeel van een ingenieus scheppingsproces en als wij ons afstemmen op onze natuurlijke cycli dan kunnen wij bewuster met onze scheppingskracht werken.

2 gedachten over “Mars retrograde geeft ruimte aan reflectie

  1. Jacqueline van Dijck

    Dank je Ilse, ben er weer heel blij mee met deze verfijde planeten uitleg
    Het nu is alleen maar de werkelijkheid tegenwoordig en merk dat de tijd niet te forceren is alleen maar in respect met zich mee laat stromen om te komen bij onze dromen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s