Point of no return

De afgelopen maanden zijn intensief geweest, en niet alleen op collectief niveau maar ook op persoonlijk vlak. In dit artikel wil ik niet zozeer de diepte ingaan voor wat betreft de huidige astrologische tendensen. Dit keer wil ik een overzicht geven van de grotere astrologische lijnen en hoe dit ons leven de komende jaren gaat beïnvloeden.

no returnZoals uit mijn artikelen blijkt ben ik geen aanhanger van doemscenario’s, wel is het mijn insteek om een realistisch beeld te schetsen. De periode dat Saturnus in Schorpioen liep zijn dan ook louterend geweest. We hebben onze bodem gevoeld, en vandaar uit konden we nieuwe stappen zetten. We hebben hierdoor veel moeten loslaten, zowel materieel als immaterieel. Maar hier is het niet bij gebleven. Mars is retrograde gaan lopen in het teken Schorpioen, en heeft de pijnpunten van vorig jaar zomer opnieuw geactiveerd. Mars heeft zodoende de afgelopen maanden een sterk stempel gedrukt op ons leven.

Mars heeft na een lange retrograde gang de periode dat Saturnus in Schorpioen liep (2013-2015) als het ware verlengd. En dit is de reden dat we diepgaande levenslessen opnieuw konden herkauwen. Het grote verschil is wel dat er nu actie moest worden ondernomen. Wat onbelicht was gebleven, kwam weer aan de oppervlakte. Ongetwijfeld heeft iedereen actuele levenslessen voorbij zien komen. Het is dan ook begrijpelijk dat we langzamerhand naar een adempauze snakken. De cruciale vraag is of er nu een periode volgt van toekomstperspectief (Saturnus in Boogschutter) en collectieve opluchting na de aanslagen in Europa en ander leed in de wereld?

Het antwoord is helaas niet zo simpel. Laten we niet vergeten dat Pluto nog altijd in Steenbok loopt, en wel tot 2024. Het grootkapitaal is aan de macht (plutocratie), maatschappelijke structuren wankelen, de open grenzen van Europa staan onder druk, gezinswaarden worden aangetast, er is diep een verlangen om terug te keren naar het oude, alles wordt zakelijker en zo verder. Maar Pluto dwingt ons om de onderste steen boven te halen, dieper te gaan en het oude hout te snoeien. In het teken Steenbok betekent dit dat we op onze eigen verantwoordelijkheid worden teruggeworpen. De Boogschutter-tijden zijn voorbij, en we worden nu hard aan het werk gezet om aan onszelf te werken.

Wie persoonlijke planeten of sensitieve punten heeft die door een transit van Pluto geraakt worden gaat onherroepelijk door een diepgaande transformatie. Processen die spelen onder invloed van Pluto zijn radicaal en onomkeerbaar. En ook al zijn we verlost van de vierkanten tussen Uranus in Ram en Pluto in Steenbok, de revolutionaire en transformatieve tijden zijn echt nog niet voorbij. De Arabische Lente markeerde het begin van een grote golf van disruptieve energieën in het Midden-Oosten, die zich als een olievlek aan het verspreiden is. Het einde is nog niet in zicht.

Uranus in Ram geeft naast veel pioniersgeest ook een toenemende behoefte aan individualisme. Egocentrisme wordt aangewakkerd. Mensen gaan steeds meer voor zichzelf. Dit verarmt de samenleving en traditionele banden verdwijnen. In die zin dat saamhorigheid steeds verder wordt teruggedrongen. Het valt me steeds meer op dat het spelende kind uit het straatbeeld verdwijnt. Kinderen zijn onderhand met hun mobiel, iPad of spelcomputer vergroeid, en raken zodoende van zichzelf vervreemd. Ook onder volwassenen zie je dat het leven zich steeds meer afspeelt op Facebook, Twitter of Tinder. Er wordt veel moeite gedaan om van zichzelf een ‘merk’ te maken, in plaats van dat men op zoek gaat naar een werkelijke connectie.

Gelukkig zie je tegelijkertijd een andere beweging ontstaan. Dit zijn mensen die zich willen onttrekken aan vervlakking en vervuiling en hun leven willen inrichten op intrinsieke waarden. Echter, hier betaal je wel een prijs voor. Dat wil zeggen, dat je toekomstgerichte verwachtingen die op illusies zijn gestoeld (Saturnus in Boogschutter vierkant Neptunus in Vissen) maar beter kunt laten varen. Iets wensen wat boven verwachting is ofwel ‘to good to be true’ gaat de komende jaren steeds verder uit beeld verdwijnen. Wil je de top bereiken (Steenbok) dan is de weg er naar toe eenzaam. Beter is om in het Nu aan een gezonde toekomst te werken. Heb je een diepgaande wens, zendt deze uit en laat het verder los. Wat echt bij je hoort stroomt toch wel vanuit het hart naar je toe.

maslov astroVolgens de Piramide van Maslow streeft de mens in eerste instantie naar bevrediging van zijn basisbehoeften (1). Maar als dit vanuit de gedachte macht, geld en status plaatsvindt dan ontstaat er frictie op alle niveaus. Dit zien we nu ook in de wereld om ons heen gebeuren. In mijn beleven komen we in een flow als we vanuit ons hart gaan leven. Onze veiligheid wordt dan gewaarborgd (2), er is ruimte voor zelfontplooiing (3), er is respect voor de ander en het totaal (4), en via zelfwerkzaamheid (5) stroomt het leven als dit visiegericht is (6). Zie eventueel ook mijn boek ‘People, Planet, Profit, & Prophecy’.

Pluto in Steenbok heeft een diep reinigende werking die ons volledig op onszelf terugwerpt. Kreeft, het tegenoverliggende teken, staat hiermee ook keihard onder druk. Onlangs las ik nog dat mensen steeds vaker twee banen per persoon hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. We kunnen dit verafschuwen en verwerpen als ‘Amerikaanse toestanden’, maar ik vermoed dat dit een veel diepere betekenis heeft. Ergens hebben we op collectief niveau de touwtjes teveel laten vieren, en zijn we verleerd hoe het is om er echt alleen voor te staan, of hoe we vanuit een diepere persoonlijke sfeer met elkaar omgaan. Dit zijn hele pijnlijke lessen, zonder meer!

Waar het wezenlijk om gaat is dat we als mens bewust worden van onze kernwaarden, van onze werkelijke potentie. Dat is onmogelijk als we enkel hedonistisch in het leven staan. Ons ego laten prevaleren en niet vanuit ons hart leven. Aan de andere kant is het noodzakelijk om met beide benen op de grond te blijven. Jezelf overgeven aan hemelse genoegens en jezelf verbeelden dat overal voor gezorgd wordt (New Age gedachte), is verre van gezond! Pluto in Steenbok wijst ons de weg om de verantwoordelijkheid te nemen voor onze zielenweg. En hiervoor moet je wel hemel én Aarde met elkaar verbinden. Of anders gezegd: we hebben ook een les te leren hoe we met materie (Steenbok) kunnen samenleven vanuit hogere doelstellingen zonder in excessen te vervallen.

Momenteel loopt Saturnus nog in Boogschutter (tot 2018). Als Mars vanaf 2 augustus 2016 weer in Boogschutter gaat lopen flakkert het vlammetje van optimisme weer op. Dat is goed, omdat we dan verder kunnen werken aan onze visie, nieuwe doeleinden, studies en dergelijke. Het is nu de tijd om de lessen die we geleerd hebben toen Saturnus en Mars door Schorpioen liepen op een hoger niveau op te pakken. Boogschutter is een toekomstgericht teken, en het is goed om de juiste stappen te zetten voor een gezonde toekomst.

Als het vierkant tussen Saturnus (toekomstverwachtingen) en Neptunus in Vissen (illusies) eind oktober 2017 achter ons ligt, kunnen we ons gaan richten op de toekomst die werkelijk bij ons hoort. In 2018 kan er vervolgens met Saturnus in Steenbok een stevige structuur worden neergezet. In 2018 gaat Uranus in Stier lopen, en zal de gebieden die tot Stier behoren gaan opschudden. We kunnen grote verschuivingen verwachten in het huidige geldstelsel. Onze kijk op materie en de gehechtheid hieraan krijgt een harde reset. Dit gaat schoksgewijs en altijd op revolutionaire wijze.

De stelregel is dat ‘sterren duiden, maar niet dwingen’. Dat wil zeggen, dat de positie van de hemellichamen een patroon laten zien, die in ons leven en in de wereld om ons heen tot uitdrukking komt. Dit is volgens het oude principe: ‘zo boven, zo beneden’. Als we in harmonie zijn met onszelf dan hoeven de fictionele aspecten tussen de planeten niet tot problemen te leiden. Het gaat er om dat we de planetaire energieën in onze horoscoop bewust worden om met onze grootst mogelijkste potentie met de genade mee te werken.

Een transit van een bewuste ‘Saturnus’ geeft richting aan duurzaamheid in ons leven. Een onbewuste ‘Pluto’ kan machtsconflicten en grote verliezen teweegbrengen. Een crisis leidt tot transformatie. Elke crisis is daarom een kans om bewuster en gezonder in het leven te staan op alle niveaus. De komende jaren blijven revolutionair en transformatieve krachten ons pad kruisen. Elke verandering, hoe klein ook, is van betekenis zoals een waterdruppel op den duur een steen uitholt.

Als Pluto in 2025 in Waterman loopt, kunnen we vernieuwende tijden verwachten. Ik heb al eens eerder geschreven dat we ons hiervan geen voorstelling kunnen maken. Waterman is een uranisch teken en dus is het onmogelijke mogelijk, met name op het terrein van de (computer)techniek. Verder komen Pluto, Uranus en Neptunus na 2025 weer in een harmonieuze flow terecht. Uranus gaat rond die tijd in Tweelingen lopen, waardoor onze communicatiemiddelen nog revolutionairder worden.

Saturnus in Stier en Pluto in Waterman maken echter in 2028 en 2039 driemaal een dynamisch vierkant met elkaar. Wellicht dat we daarna de ergste onrust in de wereld achter de rug hebben? Hoe dan ook hebben we dat natuurlijk zelf in de hand. Persoonlijk vind ik dat we het ‘point of no return’ nu toch echt bereikt hebben. De scheiding der geesten is compleet getuige de tweedeling om ons heen. We kunnen met de gekte, waanzin en hypes meegaan of met ellende en narigheid. Maar hoeveel mooier is het om vanuit ons hart te leven en te kiezen voor een betere wereld! Als we aan ons innerlijk licht blijven werken dan straalt dit ook af op de buitenwereld.

Ilse C. ten Berge
31 juli 2016

2 gedachten over “Point of no return

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s