Maagd en het eclipsseizoen

Op 22 augustus 2016 is de Zon het teken Maagd binnen gegaan, waarmee er aan het jaarlijkse Leeuw-seizoen weer een einde is gekomen. De warmte en creativiteit van het teken Leeuw hebben we kunnen integreren en nu is de focus gericht op het ijverige teken Maagd. En niet zonder reden! Mercurius loopt al sinds 30 juli 2016 in Maagd en blijft hier nog geruime tijd. De snelle planeet gaat op 30 augustus 2016 retrograde lopen en verlaat Maagd pas op 7 oktober 2016. Ons denken en handelen staat dus al die tijd onder invloed van Maagd. En deze energie wordt nog eens versterkt doordat de Zon, Mercurius, Venus en Jupiter een stellium aan de hemel vormen.

The annual Virgo season
Maagd richt zich op het praktische nut van de dingen. En focust zich op de details om het te verfijnen, te analyseren dan wel te verbeteren. Maagd bekijkt alles met een kritische blik. Ook thema’s als werk, vakmanschap, gezondheid, dienstbaarheid en voeding staan in de schijnwerpers. Een teveel aan Maagd-energie kan paniekerig, angstig en zenuwachtig maken. Maagd is een bezige bij en wil zich graag nuttig maken. We kunnen de komende tijd een en al bedrijvigheid verwachten. Maagd is goed in het scheppen van orde in de chaos, waarbij het belangrijk is om jezelf niet in het teveel aan details te verliezen. Anders gezegd: doe wat je kunt doen binnen je mogelijkheden en laat de rest los. Zeker als dit niet langer bij je hoort of niet meer op jouw frequentie resoneert.

Dat we de komende tijd zoet zijn met verfijnen, uitzuiveren, opruimen, werk en onze gezondheid mag duidelijk zijn. Daarbij is het belangrijk te weten dat er op 1 september 2016 een zonsverduistering (Nieuwe Maan) op 9 graden Maagd plaatsvindt. Op 16 september volgt een maansverduistering (Volle Maan) op 24 graden Vissen. Het laatste vierkant tussen Saturnus in Boogschutter en Neptunus in Vissen (pffff) vindt vervolgens op 10 september 2016 plaats. Saillant detail is dat dit vierkant op de eclipsgraad is!

Niet onbelangrijk is dat op 13 augustus 2016 Saturnus direct is gaan lopen. Hiermee kunnen we weer aan uiterlijke structuren werken. En door onze verantwoordelijkheid te nemen worden zo vele zaken vlot getrokken. Mars maakt op 24 augustus 2016 een conjunctie met Saturnus op 9 graden Boogschutter. Dit is dus een belangrijke graad de komende tijd. Het markeert het begin van een nieuwe 2-jaarlijkse cyclus, en ditmaal in het toekomstgerichte Boogschutter. De afgelopen twee jaar stonden in het teken van de cyclus van Mars-Saturnus in Schorpioen. Het zal niemand spijten dat deze cyclus is afgerond.

De dagen voorafgaand aan de Mars-Saturnus conjunctie vind ik persoonlijk sterk voelbaar. Het is alsof je in je auto rijdt met de handrem erop. De energie lijkt geblokkeerd, er hapert van alles. Als je zicht hebt op je eigen horoscoop kun je ook zien in welk levensgebied deze conjunctie valt. Tot aan de conjunctie is de energie hier geblokkeerd, omdat je nog onvoldoende zicht hebt op wat de nieuwe cyclus in petto heeft. Dat kan lastig zijn omdat Mars in Boogschutter graag vooruit wil. Het is Saturnus in Boogschutter die zijn belerende vinger opsteekt.

De Mars-Saturnus cyclus is een belangrijke cyclus, omdat Mars de lessen van Saturnus triggert. In het levensgebied waar deze conjunctie valt, komen de levenslessen de komende 2 jaar tot uitdrukking. En het huis waar Saturnus loopt is altijd sterk voelbaar. Het lijkt me dat iedereen de shift in energie van deze nieuwe Mars-Saturnus cyclus wel zal voelen. Vanaf dit moment gaan de ontwikkelingen snel en ontvouwt zich een nieuw hoofdstuk in ons leven. Hoe dan ook ontstaat er meer toekomstperspectief en enthousiasme. Zeker als het vierkant tussen Mars en Neptunus op 26 augustus 2016 ook achter de rug is.

Resumé: de komende weken wordt gedomineerd door Maagd. De gebeurtenissen in ons leven worden verder gekanaliseerd door de eclipsen en het vierkant tussen Saturnus en Neptunus. Dit vierkant heeft de laatste maanden veel mist gegeven ten aanzien van onze toekomstplannen. Boogschutter wil nu eenmaal graag vooruit. Neptunus gooit hier regelmatig roet in het eten door een dikke mist op te trekken. Dit voelt vaak als drijfzand aan, omdat je niet goed weet welke richting nu de juiste is wil het toekomstbestendig zijn. Je kunt er vanuit gaan dat er de komende tijd nog de nodige illusies worden doorgeprikt. Het goede nieuws is dat het einde van deze rookgordijnen en desillusies in zicht is, mits er aan de eigen verantwoordelijkheid is gewerkt.

De komende zonsverduistering op 9 graden Maagd heeft bijgevolg alles te maken met werk, gezondheid en dienstbaarheid. Het bovengenoemd vierkant tussen Saturnus en Neptunus komt wederom op de voorgrond te staan. De Zon en de Maan maken een vierkant op Saturnus in Boogschutter, en een oppositie op Neptunus in Vissen. Wat houdt dit in? Een Nieuwe Maan is altijd een nieuw begin. Echter, een zonsverduistering is altijd een nieuw begin na een definitief einde. Iets gaat uit ons leven verdwijnen, en er komt ook weer iets nieuws voor terug.

Deze eclips is verbonden met Saturnus en Neptunus. En dit impliceert dat er eerst iets moet oplossen en verdwijnen, voordat een nieuwe toekomstgerichte structuur zichtbaar wordt. Dit kan in eerste instantie als een diffuus proces aanvoelen. De energie van Neptunus kun je echter niet tegenwerken. Je kunt alleen maar met de flow meegaan. Dus gaat van deze eclips in eerste instantie een ongrijpbare energie uit. Het is er of het is er niet. Dit kan angsten geven, zorgen of een bubbel van hoop en verwachtingen die niets meer dan desillusies zijn. Het beste wat je tijdens deze eclips kunt doen is accepteren wat er is en loslaten wat niet haalbaar blijkt te zijn. En durven vertrouwen op je innerlijke kracht door je eigen weg te gaan.

Mijn verwachting is dat wat tijdens de zonsverduistering op de voorgrond treedt, met de daarop volgende maansverduistering in Vissen verder worden uitvergroot. Na het eclipsseizoen wordt duidelijk hoe we ervoor staan als de mist is opgetrokken. Boogschutter heeft de neiging de boel teveel op te kloppen, waardoor er een bubbel ontstaat. Hooggespannen verwachtingen blijken nadien luchtfietserij te zijn. Aan de andere kant kunnen er obstakels oplossen zodat je ineens op stoom komt te liggen. Alles is natuurlijk inherent aan wat je zelf hebt neergezet of hebt nagelaten te doen.

Schip in Mist, Gloucester Harbor 1860 Painting (Fitz Henry Lane's)

In het schilderij van Fitz Henry Lane (zie hierboven) wordt het thema mist mooi verbeeld als een bijna hoorbare magische stilte. Tussen 1850 en 1875 gaven luministische kunstenaars, blijk van een scherp bewustzijn van de natuurlijke wereld. Zij probeerden materie en geest te verenigen door middel van een focus op atmosferische effecten. Frappant is dat in 1850, toen deze stijl ontstond, Neptunus ook in Vissen liep.

Overigens, is het niet goed om voorafgaand aan welk eclipsseizoen dan ook je zorgen (= Maagd!) te maken, omdat het leven niet maakbaar is. Inmiddels heb ik de ervaring dat wat gebeuren moet, toch wel gebeurt. En vaak is het reinigende effect van een eclips achteraf ook goed te duiden. Het evolutionaire proces is nu eenmaal een natuurlijk cyclisch proces zoals de seizoenen dit mooi laten zien. Het goede nieuws is dat wat bij je hoort je niet kunt verliezen.

Eerder haalde ik al aan dat Mercurius eind augustus retrograde gaat lopen. Dit houdt in dat Mercurius al vanaf 10 augustus 2016 in zijn schaduwperiode verblijft. Mercurius raakt Jupiter tijdens zijn pendeltocht driemaal. Jupiter loopt  overigens nog kort in het teken Maagd, en gaat op 9 september in Weegschaal lopen. Dit houdt in dat tijdens de zonsverduistering Jupiter nog in Maagd staat, en bij de maansverduistering in Weegschaal. Dit zal ongetwijfeld anders aanvoelen.

De eerste conjunctie van de boodschapper van de goden (Mercurius) met Jupiter is op 22 augustus 2016 op 26 graden Maagd. Het positieve hiervan is dat communicatie vlotter verloopt, en zelfs op het joviale af. Het nadeel ervan is dat er een te grote nadruk komt op details. Het lerend vermogen wordt onder deze transit vergroot. Immers, door ergens in te duiken kun je je kennis aanscherpen en je vaardigheden vergroten. Het helpt je waar nodig om goede besluiten te nemen. Een mooi begin van het Maagd-seizoen!

De tweede conjunctie valt op 2 september 2016 op 29 graden Maagd, waarbij Mercurius inmiddels retrograde loopt. Dit betekent dat details die over het hoofd waren gezien nu naar boven komen. Of dat een vaardigheid die je maar niet onder de knie kreeg nu wel vlotjes gaat. Ook geeft het aan dat wat er tijdens de zonsverduistering plaatsvindt voor een deel teruggrijpt naar de dagen rond 22 augustus 2016. Anders gezegd: we hebben de eerste glimp van de eclips rond deze periode al te pakken. De laatste conjunctie tussen Mercurius en Jupiter vindt plaats op 11 oktober 2016 en nu in het teken Weegschaal. We hebben tegen die tijd meer balans in ons leven aangebracht om dat wat gedurende het eclipsseizoen ons leven domineerde op waarde te kunnen schatten.

Tot zover, en tot een volgend artikel!

Ilse C. ten Berge 24-8-2016

 

MIST
(Sound round inner Light)

Mist amongst me in its closing sphere,
looking far, but missing the horizon this day.

This morning’s light still so diffuse and fresh,
leaves to be seen where I have to go.

But in the sound of this misty play,
awakes the truth of my feeling path.

Alike this white, moist cloth
reflects my echo, with resonance inside.

Thus embraces this earth in each cycle,
a silent sound round inner Light.

Hermes – 1995

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s