Het hart van de Venus Retrograde cyclus

Momenteel bevinden we ons in het hart van de Venus retrograde cyclus. Venus en de Zon maken namelijk een conjunctie met elkaar op 5 graden Ram. Hiermee start er weer een nieuwe Zon-Venus cyclus. Venus ging op 4 maart 2017 retrograde lopen op 13 graden Ram. Voordat Venus retrograde ging lopen was zij als Avondster aan de hemel te zien. Vervolgens is ze een tijdje niet of nauwelijks te zien omdat ze erg dicht bij de Zon staat. Eind maart 2017 verschijnt ze als Morgenster aan de hemel. Venus is vanaf de Zon gezien de tweede planeet van ons zonnestelsel. Vanaf de Aarde gezien is Venus op de Zon en de Maan na het helderste object dat wij aan de hemel kunnen zien.

Geboorte van Venus, rond 1485, Uffizi-museum Florence

Venus staat onder meer voor wat we waarderen, hoe we ons verbinden en waartoe we ons aangetrokken voelen. Als Venus retrograde gaat lopen dan is dit van invloed op ieders waardepatroon, financiën, creativiteit, kunstzinnige talenten, schoonheidsbeleving, smaak, liefdesleven en dergelijke. Wanneer Venus retrograde loopt komen deze thema’s in het schijnwerpers te staan om ze opnieuw op hun waarde te kunnen schatten. Een retrograde periode is in feite een periode van reparatie en herstel. Als een oude liefde opnieuw je pad kruist, kan het zijn dat je samen nog iets hebt uit te werken. De meningen zijn nogal verdeeld over het weer goed komen van een verbroken relatie als Venus retrograde loopt. Persoonlijk ben ik van mening dat het betekent dat je samen nog iets moet afmaken, voordat je definitief afscheid van elkaar neemt. Verder is het een goed moment om oude spullen op te ruimen en te beslissen wat nog van waarde is of wat naar de kringloopwinkel kan. Het is nu een geschikte periode om relaties, herinneringen aan relaties, of relatiepatronen te herevalueren.

Venus loopt zoals gezegd in Ram, en dit is nu niet direct het teken van ‘lekker samen zijn’. Ram is immers een individualistisch teken. Daarbij lopen Mercurius en Uranus ook in Ram, wat de behoefte aan vrijheid nog meer benadrukt. Mars loopt overigens in Stier, waardoor Venus en Mars in wederzijdse receptie staan. Mars heerst namelijk over Ram en Venus over Stier. Venus in Ram wordt op deze manier met een ‘Stier-sausje’ overgoten, wat haar iets meer aan de grond houdt en haar vrijheidsdrang ook meer beteugelt. Het thema van deze retrograde periode is desondanks meer gericht op ‘wat wil ik in een relatie’, dan ‘wat wil jij of wij samen in onze relatie’. Zeker omdat Jupiter in het relatieteken Weegschaal nogal onder druk staat van Uranus in Ram (oppositie) en Pluto in Steenbok (vierkant). En feitelijk geldt dit voor alle Venus-gerelateerde zaken.

Venus loopt elke 18 maanden retrograde, en dat is op zich niet zo spectaculair. Toch is de cyclus van Venus heel bijzonder! De cyclus omvat 8 jaar, en binnen deze 8-jaars cyclus voert zij vervolgens 5 keer haar retrogradedans uit. Dit doet zij telkens in een ander teken om daarna op ongeveer dezelfde plaats (graad) terug te keren. Zie hier ‘De dans van de Aarde en Venus rond de Zon’ in een prachtige animatie.

Het is alweer enige tijd geleden, maar het begin van de afgelopen 8-jaars cyclus begon in maart 2009 op 7 graden Ram. Het kan interessant zijn om eens terug te gaan wat er toen allemaal in je leven speelde? Nog interessanter is dat de Nieuwe Maan van 28 maart 2017 ook op 7 graden Ram valt. De nieuwe Zon-Venus cyclus krijgt dan een ‘kick-start’!

Het is goed om de komende dagen eens stil te staan bij wat deze Venus-retrograde periode voor jou betekent. Hou hierbij in het achterhoofd dat deze cyclus weer 8-jaar duurt. Nu de Zon en Venus conjunct staan is het goed om nog eens achterom te kijken. Stel jezelf de vraag of hetgeen nu speelt je het echt wel waard is? Om vervolgens dat los te laten wat niet langer met je hart resoneert. Zolang Venus retrograde loopt is het een tijd van introspectie, en als Venus straks weer recht gaat lopen (15 april 2017) kun je een en ander naar buiten te brengen. Dan is de tijd rijp voor een frisse start (Ram!) op liefdesgebied, financieel gebied, hoe je je creativiteit uit, hoe je jezelf met anderen verbindt et cetera.

Venus beweegt zich in haar cyclus van Morgenster naar Avondster, en vervult zo een dubbelrol. De oude Babyloniërs noemden haar ook wel Ishtar, en zij werd vanwege haar dubbele aspect zowel als een scheppende godin als een vernietigende godin gezien. Astrologisch is het interessant om eens te kijken naar de dubbele moraal van Venus als het om de liefde gaat. Wat te zeggen van de lagere vibraties die vrijkomen als de liefde is bekoeld en omslaat in haat-liefde. Ook Aphrodite (Venus) was in de mythologie niet louter godin van de liefde en had zo haar eigen streken. Het is niet voor niets dat ze onder andere met Ares ofwel Mars (god van de oorlog) een gepassioneerde liefdesrelatie heeft gehad. Venus fungeerde voor de oude Maya’s trouwens ook niet als godin van de liefde, maar als oorlogszuchtige godin.

Isthar

Het dubbele aspect van Venus komt in de astrologie ook tot uitdrukking. Venus is namelijk verbonden met de tekens Stier en Weegschaal (waar zij van nature over heerst). In de mythologie is zij de godin en het symbool voor liefde, schoonheid en harmonie. De cyclus van Venus en de Zon gaat echter veel dieper dan liefde en schoonheid alleen. Het schilderij van de Italiaanse kunstschilder Sandro Botticelli ‘beeldt de godin Venus uit die oprijst uit de zee als een volgroeide vrouw, zoals deze beschreven wordt in de Griekse mythologie’. (bron: Wikipedia). Venus vertegenwoordigt op een hoger niveau de vrouwelijke energie die zowel bij mannen als bij vrouwen werkzaam is om zo een liefdevollere relatie of omgeving te creëren. Ze is verbonden met onze scheppingskracht die de vrouwelijke en mannelijke energie (Yin – Yang) weet te harmoniseren. De vrouwelijke ontvankelijke energie is naar binnen gericht, de mannelijke actieve energie is naar buiten gericht. Deze universele scheppingskracht stroomt door alles heen.

Venus heeft een verzachtende invloed op die eigenschappen die astrologisch gezien aan Venus worden toegedicht. Zo laat Venus haar liefdevolle licht elke 18 maanden schijnen op een bepaald levensthema in je leven. De hieraan verbonden ogenschijnlijke ‘gewone’ gebeurtenissen kunnen op die manier uitgroeien tot bijzondere wendingen op je levenspad!

Ilse C. ten Berge  25-3-2017

2 gedachten over “Het hart van de Venus Retrograde cyclus

  1. Alida Pekelharing

    Hallo Ilse, ik herken momenteel heel wat voorbeelden uit je artikel. De Zon/Venus conjunctie valt namelijk precies op mijn descendant met Venus in het 6e Huis en Zon in het 7e Huis. Ik heb inderdaad iemand weer ontmoet die ik nog ken vanuit mijn verleden(tienertijd) en het twijfel thema, het wikken en wegen, is voor mij heel erg aan de orde…… dank je wel voor je artikel. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s