Zonnewende 21 juni 2017

Met de Zonnewende ofwel de intrede van de Zon in het gevoelige teken Kreeft is het begin van de zomer een feit. Een point of no return: vanaf nu worden de dagen korter en de nachten langer. Gelukkig is dit een geleidelijk proces en kunnen we nog volop genieten van lange zomerse dagen. In veel culturen is de Zonnewende of Solstice een belangrijke gebeurtenis die uitbundig gevierd wordt, zoals men dat bijvoorbeeld in Stonehenge vandaag de dag nog altijd doet. In een oud zonne-observatorium in Goseck is het schouwspel van de Solstice onder andere ook te zien.

De lente-equinox (Zon in Ram) is te vergelijken met de werking van een Nieuwe Maan. De zomer solstice (Zon in Kreeft) is vergelijkbaar met het eerste kwartier van de Maan of vierkant. Dit is altijd een punt van heroriëntatie en actie. De herfst-equinox (Zon in Weegschaal) komt overeen met de Volle Maan en kunnen we oogsten wat we in de periode volgend op de lente-equinox gezaaid hebben. De winter solstice (Zon in Steenbok) werkt dan weer als een vierkant, waarbij we zaken gaan loslaten die niet langer bij ons horen.

Aan het begin van de lente (Zon in Ram) hebben we onze doelen bepaald, maar het kon nog alle kanten uit. Nu de zomer is begonnen (Zon in Kreeft) kunnen we onze plannen toetsen: is het levensvatbaar of niet. We kunnen onze energie nu in die zaken stoppen die ons werkelijk voeden. Kreeft is een kardinaal teken en behoort tot het element water. De energie die van Kreeft uitgaat, is sterk voelbaar. Kreeft is verbonden met de Maan en met emoties. Nu de Zon in Kreeft loopt, worden thema’s als familie (inner circle), verleden, veiligheid, geborgenheid en persoonlijke behoeften belangrijker. Kreeft is gevoelig, voorzichtig en behoudend van aard. Wat hij eenmaal in zijn scharen vast heeft laat hij niet zomaar los.

De horoscoop van de solstices en equinoxen geven belangrijke informatie voor de drie maanden die daarop volgen. De horoscoop van deze zonnewende laat de volgende patronen zien die eruit springen:

De Maan en Venus in Stier maken een harmonieuze verbinding met Pluto in Steenbok. De Maan staat in het teken Stier in verhoging. Dit impliceert dat de grillige emoties van Kreeft stabiliteit vinden in het aardse teken Stier. Verder geeft het een gemoedelijke sfeer aan, die voornamelijk gevoeld zal worden met hen die je werkelijk nabij zijn. In combinatie met Pluto kan er binnen deze setting op liefdevolle wijze aan transformatie gewerkt worden.

Mercurius, de planeet van onder andere communicatie, broers, zussen, buren, nabije omgeving en dergelijke staat in de allerlaatste graad van het teken Tweelingen. Mercurius staat hier sterk, maar de kritische graad duidt op urgentie of een crisis. In dit licht gezien is er iets wat onze directe aandacht vraagt.

Neptunus in Vissen is op 16 juni 2017 retrograde gaan lopen om op 22 november 2017 weer direct te gaan. Als een planeet retrograde loopt is het tijd voor herstel, heroriëntatie, reparatie en dergelijke. Aangezien Neptunus een mysterieplaneet is, kun je de energie ervan niet persoonlijk oppakken. Het kan het gevoel van in een mist gevangen zijn tijdelijk versterken.

Jupiter is onlangs weer recht gaan lopen in het teken Weegschaal maar maakt nog altijd een inconjunct op Neptunus in Vissen. Venus doet in deze verbinding ook mee, waardoor er Yod ontstaat. Dit is geen gemakkelijke constellatie. Venus in Stier wil graag genieten van het leven, Jupiter in Weegschaal wil expansie op het relationele vlak en Neptunus in Vissen vervaagt grenzen. Niet iedereen krijgt wat hij wil: desillusie ligt op de loer!

De energie van Mars hebben we nodig om op een gezonde manier met assertiviteit om te gaan. In het teken Kreeft komt deze energie niet goed tot zijn recht, en is er sprake van een passieve agressiviteit. Mars loopt nog altijd in Kreeft wat verhitte emoties kan geven, en in dynamische verbinding met Jupiter en Pluto (T-vierkant) kan dit behoorlijk escaleren als je niet tot tien weet te tellen. Het T-vierkant is werkzaam tot 4 juli 2017.

De samenstand tussen Mercurius in Kreeft met de Zon in Kreeft vond plaats een paar uur na de zonnewende. Dit versterkt het instinctieve gevoel om je veilig te voelen en te beschermen wat je dierbaar is. De behoefte om herinneringen en emoties te delen is groter dan normaal, en dus worden er regelmatig oude koeien uit de sloot gehaald. Emoties broeien onder de oppervlakte en dit kan soms compulsief aanvoelen.

Op 24 juni 2017 vindt er vervolgens een Nieuwe Maan plaats in het teken Kreeft. De thema’s die tijdens de zonnewende zijn aangeraakt, krijgen nu een logisch vervolg. Plan je initiatieven met zorg, en luister hierbij goed naar je instincten (= Kreeft). Wat heb je nodig, waar liggen je behoeften, waar voel je je veilig, wat is je werkelijk thuis, wie behoort tot jouw inner circle? Deze thema’s domineren de komende tijd het astrologisch landschap en nodigen ons uit om dichter bij onszelf te komen.

Geniet van de zomer!

Ilse C. ten Berge 21-6-2017

2 gedachten over “Zonnewende 21 juni 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s