Jupiter in Schorpioen

De evolutie verloopt via diverse cycli, deze grijpen in elkaar en laten een ogenschijnlijk repeterend patroon zien. Toch is geen enkele cyclus hetzelfde, zoals geen seizoen aan elkaar gelijk is. De herfst heeft inmiddels zijn intrede gedaan, en met het vallen van de bladeren maken we ons langzaam op voor de winter die gaat komen. De komende maanden staan in het teken van reflectie, innerlijk werk en het loslaten van wat de laatste maanden op ons pad kwam. Het is tijd voor bezinning op een dieper niveau, zeker met de intrede van Jupiter in Schorpioen op 10 oktober 2017. De planeet van expansie verblijft vervolgens in het crisisachtige en transformatieve Schorpioen tot en met 8 november 2018.

Jupiter and moons

Jupiter is een fascinerende planeet, en is met het blote oog aan de hemel te zien als een heldere ster. Na een reis van bijna vijf jaar is ruimtesonde Juno om een baan rond Jupiter gekomen en heeft gedurende deze missie prachtige foto’s van het hemellichaam gemaakt. Echt de moeite waard om te bekijken. Op Jupiter woedt overigens al meer dan 300 jaar een enorme storm die waar te nemen is als een grote rode vlek. Wat mij betreft zegt dit veel over het karakter van Jupiter.

In de astrologie is Jupiter onder andere de planeet van de hogere wijsheid en expansie. Jupiter is verbonden met optimisme, groei en overvloed, maar ook met reizen, religie en spiritualiteit. In de persoonlijke horoscoop duidt Jupiter ook aan hoe we onze ‘innerlijke dokter’ kunnen gebruiken, dat wil zeggen op welke wijze je jezelf kunt genezen. Een bijzondere methode om genezing te bewerkstelligen is met behulp van authentieke Tibetaanse klankschalen. Deze bestaan uit een legering van zeven metalen. De planeet Jupiter wordt in deze samenstelling vertegenwoordigd door tin, dat een eigen toonfrequentie heeft. De diverse metalen zijn weer verbonden met de zeven klassieke planeten, de zeven chakra’s en zeven tonen (bron: http://www.anima-una.nl). Op deze website wordt dieper ingegaan op de specifieke kenmerken van de diverse trillingen van deze metalen. De Fis-toon van Jupiter bevordert vervolgens de mystieke beleving of goddelijke kern en heeft een genezende werking op het hogere niveau van bewustzijn.

Jupiter wordt ook wel voorgesteld als de grote weldoener of brenger van geluk. Dit behoeft wel enige nuancering. Geen enkele planeet ‘doet’ namelijk iets, omdat de planeten aan de hemel de energiepatronen in en om ons heen reflecteren. Wij zijn zelf verantwoordelijk voor ons leven, en creëren hiermee ook alle dynamiek en hectiek op onze levensweg. Een belangrijke transit van Jupiter kan zeker samenvallen met een kans op je pad, maar we moeten deze zelf pakken. Wel is het mij opgevallen dat menig overlijden gepaard gaat met een belangrijke transit van Jupiter in de geboortehoroscoop. In die zin is Jupiter een belangrijke schakel als het gaat om bewustzijnsgroei. Verder vergroot Jupiter alles uit zowel in positieve als negatieve zin.

Jupiter ging ruim een jaar geleden het relatieteken Weegschaal binnen. Dit is zeker niet onopgemerkt gebleven! In verbinding met Uranus en Pluto is er in ieders leven veel op de kop gezet, en hebben we telkens de balans moeten zoeken of hervinden tussen revolutionaire en transformatieve krachten. Jupiter heeft her en der de boel flink opgeblazen, wat de nodige inspanning heeft gekost om bij jezelf te blijven en niet in de overdrive te gaan. De laatste oppositie tussen Jupiter in het relatieteken Weegschaal en Uranus in het individualistische Ram op 28 september 2017, viel samen met Pluto in het zakelijke teken Steenbok (direct). Dit was een belangrijk keerpunt, de kaarten zijn opnieuw geschud, en hiermee is de toon gezet voor de intrede van Jupiter in Schorpioen.

Het is nog niet zolang geleden dat Saturnus nog in Schorpioen liep. Nu is dat wel een andere energie, maar de thematiek van Schorpioen blijft hetzelfde. Je kunt verwachten dat met Jupiter in dit ondoorgrondelijke teken de nog verborgen waarheid (denk hierbij aan zaken als geheimen, spionage, detectives, complottheorieën en dergelijke) nu aan het licht komt. Jupiter gaat immers over ‘de waarheid’. Onderwerpen zoals seks, obsessies en allerhande taboes worden breed in de media uitgemeten, zowel waarheid als onwaarheid, want Jupiter vergroot alles uit. Wellicht dat we na de ‘gezonde voedselhypes’ (Jupiter in Maagd) een revival van de dieptepsychologie kunnen verwachten.  Schorpioen gaat ook over grote sommen geld en het geld van anderen. Jupiter in Schorpioen kan een erfenis betekenen of een enorme belastingaanslag. Schorpioen gaat ook over de dood en regeneratie: de feniks die uit de as herrijst.SchorpioenSchorpioen als waterteken is verbonden met gevoelens en emoties. Als Jupiter door de diepe wateren van Schorpioen trekt, dan blijven deze niet onberoerd. Jupiter kan de aanzet geven om op een dieper level in contact te komen met deze gevoelens en emoties. Althans, we kunnen de moed vatten om hiervoor open te staan en ermee aan de slag te gaan. De kracht van Jupiter in Schorpioen is om deze diepere, nog onbegrepen, emoties aan de oppervlakte te laten komen ten einde te kunnen genezen. Jupiter vormt gedurende zijn reis door Schorpioen een driehoek met Neptunus in Vissen en een sextiel met Pluto in Steenbok. Goed gereedschap om op een dieper niveau bewust te worden of te genezen.

Pluto is de moderne heerser van het teken Schorpioen, waar Mars klassiek over heerst. Dit betekent dat Jupiter in Schorpioen geregeerd wordt door Pluto en Mars. Dit geeft aan dat zolang Jupiter in Schorpioen loopt de thematiek of kleuring mede door Pluto in Steenbok en Mars in de diverse tekens bepaald wordt. Pluto is verbonden met de dood van het oude en transformatie. Mars is de planeet van actie en daadkracht, maar ook de god van de oorlog. Dit geeft Jupiter in Schorpioen nog meer intensiteit! De energie is dus heel anders van aard dan wat Jupiter in Weegschaal laat zien. Hier heerst Venus immers over. Venus is een veel zachtere energie, en staat onder meer voor wat we waarderen (ook geld en materie), hoe we ons verbinden en waartoe we ons aangetrokken voelen. Verder is Venus ook verbonden met creativiteit, kunstzinnige talenten, schoonheidsbeleving, smaak, liefdesleven en dergelijke.

Zolang Saturnus nog in Boogschutter loopt is Jupiter de heerser van Saturnus. Dit betekent dat Jupiter in Schorpioen de zwaargewichten Saturnus en Pluto met elkaar verbindt. Dat is veelzeggend! Houdt ook voor ogen dat Saturnus op 21 december 2017 in Steenbok gaat lopen. Het zakelijke teken waar Pluto sinds 2008 de scepter zwaait. In december 2020 komen Saturnus en Pluto vervolgens conjunct te staan*. Deze samenstand is een belangrijk moment, en dat gaan we op wereldniveau echt wel merken. Tevens start er dan weer een nieuwe langdurige cyclus tussen beiden planeten. Maar meer hierover in een ander artikel. Kortom, we gaan het komende jaar niet alleen de diepte in (Jupiter in Schorpioen), er komen tevens sobere tijden (Saturnus in Steenbok) aan.

Tot slot is Jupiter ook de planeet van overdrijving, en in deze cartoon wordt dit wel aardig verbeeld.

Ilse C. ten Berge  9-10-2017

* Over het keerpunt jaar 2020 en daarna, de cycli die hiermee verband houden en hoe we dit in ons persoonlijk leven kunnen integreren volgt te zijner tijd een e-book

6 gedachten over “Jupiter in Schorpioen

  1. Ilse ten Berge Berichtauteur

   Zodra Saturnus in Steenbok gaat lopen, kun je een andere wind gaan verwachten op economisch terrein. En ja, met Pluto en Saturnus straks in Steenbok zullen de bomen zeker niet meer tot aan de hemel reiken…als ze dit al deden.

 1. Herma Kamphuis

  Beste Ilse,

  Als het lukt je een e-mail terug te sturen?

  En misschien ben je al op de hoogte.

  Voor de tendens en de ontwikkeling ook zichtbaar te maken in de maatschappij.

  En van mijn kant dank je wel voor je astrologische update.

  Met vriendelijke groeten,

  Herma.

  http://www.brainwash.nl Festival met interessante sprekers.

  _______________________________

  1. Ilse

   Saturnus staat in Steenbok in eigen teken en daarmee heel sterk. Steenbok is het teken van nuchterheid en ontnuchtering, soberheid, herstructurering van maatschappelijke fundamenten, ambities etc. Met Saturnus in Steenbok kun je zeker je hogere doelen nastreven door hier een stevig fundament onder te leggen. Het zal echter niet snel gaan in dit teken, dus geduld is een schone zaak. Saturnus is nu eenmaal stap voor stap. Persoonlijk geloof ik niet in dat de bomen hoger dan de hemel groeien (= Boogschutter). Sinds Pluto in Steenbok loopt is dat overigens meer dan duidelijk geworden. Als Saturnus in Steenbok gaat lopen, worden we ongetwijfeld weer met de neus op de harde realiteit gedrukt. Steenbok heerst ook over de economie. En Saturnus conjunct Pluto wordt een kantelpunt, zonder meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s