Saturnus in Steenbok 2017 – 2020

Aan het einde van 2017 vinden er een aantal belangrijke gebeurtenissen plaats aan de hemel. Op 18 december is er een nieuwe Maan in Boogschutter. Op 20 december gaat Saturnus in Steenbok lopen tot eind 2020. Bijzonder is dat op 21 december om 17:29 de winterzonnewende plaatsvindt én de Zon een conjunctie met Saturnus maakt: het begin van een nieuwe cyclus. Verder gaat op 23 december Mercurius weer direct lopen in het toekomstgerichte Boogschutter. En op 25 december verruilt Venus dit vurige teken voor het zakelijke Steenbok. Kortom, er is veel in beweging!

Saturnus is de planeet van verantwoordelijkheid, autoriteit, regels, structuren en dergelijke. Hij is de ‘harde’ leermeester en heer van Karma. Onder invloed van Saturnus word je aan het werk gezet en moet je je verantwoordelijkheid nemen. Saturnus heerst over het teken Steenbok en staat hier ijzersterk! De energie die van het aardeteken Steenbok uitgaat is dan ook actiegericht. Steenbok is zakelijk, ambitieus, efficiënt, pragmatisch, doelgericht, plichtsgetrouw, verantwoordelijk, nuchter en sober. In negatieve zin is Steenbok koud, kil, materialistisch en schuwt het niet om over lijken te gaan. Steenbok heerst ook over reputatie en aanzien. Wie wetten en regels willens en wetens genegeerd heeft kan naming and shaming verwachten. Steenbok timmert gestaag aan de weg, maar aan de top is het eenzaam.

In mijn laatste artikel heb ik al aangehaald dat de periode dat Saturnus in Steenbok loopt in het teken van versobering zal staan. Steenbok is back to basic. De transit van Saturnus kun je in dit perspectief niet los zien van die van Pluto. Sinds Pluto in 2008 in Steenbok loopt, worden er namelijk in rap tempo maatschappelijke structuren afgebroken en daar zien we elke dag de gevolgen van.

De samenleving wordt steeds zakelijker en de mens steeds individualistischer (Uranus in Ram). Ook komt er steeds meer regelgeving wat onder andere leidt tot zorgval en armoedeval. Pluto haalt de onderste steen boven en confronteert ons met onze eigen schaduw. Een zielloze samenleving is het gevolg, tenminste als we niet bereid zijn om vanuit ons hart te leven. De volgende animatie, die echt de moeite waard is om te bekijken, laat dit op confronterende wijze zien.

Saturnus is geen boeman, zeker niet. Als je met de genade meewerkt kun je heel wat bewerkstelligen onder zijn invloed. Met Saturnus in eigen teken verwacht ik dat er heel wat spijkers met koppen geslagen kunnen worden. Tenminste als je van doelgerichtheid en hard werken houdt. Steenbok betekent stap voor stap, het gaat niet snel, maar duurzaam is het wel. In de periode dat Saturnus in Steenbok loopt kan een nieuwe structuur worden neergezet waar deze met Pluto in Steenbok is afgebroken. Dit zie ik overigens niet zo snel gebeuren, en vermoedelijk moet Saturnus eerst voorbij Pluto zijn geweest. En zoals ik al eerder schreef wordt de conjunctie van Saturnus en Pluto in januari 2020 een belangrijk kantelpunt. Maar daarover later meer.

Momenteel bevindt Saturnus zich op de laatste ofwel kritische graad in Boogschutter. Dit is altijd een crisismoment. Hier balt zich als het ware alle energie samen, en komt het erop aan om de lessen van Saturnus in Boogschutter geïntegreerd te hebben. Dat wil zeggen: heb je een fundament onder je levensvisie gelegd? Heb je voldoende vertrouwen in de toekomst om efficiënter en economischer met je middelen om te gaan. Ben je de afgelopen jaren innerlijk wijzer geworden? Sta je voor wie je bent, en geloof je in je eigen kracht? Kun je je eigen grenzen stellen? Jupiter, de heerser van Boogschutter, loopt in Schorpioen en versterkt hiermee het crisisgevoel en de urgentie om de juiste keuzes te maken. Mars die ook in het wantrouwige Schorpioen loopt gooit er nog een schepje bovenop. Welke weg sla je in? De laatste hindernis is nu in zicht: waag de sprong in het diepe vanuit een diep en verankerd innerlijk vertrouwen.

Vanaf 20 december wordt het gevoel van crisis en urgentie anders. Saturnus staat in Steenbok als een huis: realisme en een nuchtere kijk op de zaken dringen zich meer op de voorgrond. Het crisisachtige van Jupiter in Schorpioen wordt hiermee niet minder, maar is niet langer verbonden met Saturnus. Verder vormen Jupiter en Neptunus in 2018 nog tweemaal een driehoek aan de hemel, wat ook een verzachtende invloed heeft. Maar we zijn nog niet verlost van de spanning die Uranus in Ram en Pluto in Steenbok oproepen, ook al wordt dit steeds minder. In mei 2018 gaat Uranus al even in Stier lopen, en dit gaat zeker niet ongemerkt voorbij. Ik verwacht revolutionaire veranderingen met betrekking tot het bankwezen, geldstromen, onroerend goed en andere zaken die onder het teken Stier vallen. De kans is groot dat chartaal geld (cash geld) gaat verdwijnen. Alternatieven zoals de Bitcoin (cryptogeld) zijn al jaren virtueel in omloop en geven met Saturnus op de kritische graad in Boogschutter een hype te zien.

Met Saturnus, Pluto en straks ook Uranus in een aardeteken gaat er kosmisch gezien een andere wind waaien. Het gaat allemaal niet meer zo snel, en het realisme keert weer terug in de samenleving. Onder invloed van Saturnus in Boogschutter is er toch weer de nodige lucht in de economie gekomen. Neem alleen maar de huizenprijzen die in bepaalde delen van het land tot recordhoogte zijn gestegen. Deze trend gaat in 2018 ongetwijfeld veranderen.

Het is overigens veelzeggend dat er sprake is van een enorme groei van de voedselbanken en kringloopwinkels in Nederland. Er komt binnenkort zelfs een documentaireserie over het succes van de kringloopwinkels. Wat mij betreft geheel passend bij de transit van Pluto in Steenbok. Met Saturnus in Steenbok komen er ongetwijfeld meer initiatieven die gericht zijn op efficiëntie, spaarzaamheid en duurzaamheid. Een welkome ontwikkeling lijkt mij. Zo verwacht ik dat er in aanloop tot de intrede van Pluto in Waterman al een begin wordt gemaakt van wat ik noem een sterk gefragmenteerde samenleving. Er zullen clusters ontstaan van gelijkgestemden (Waterman) die contact met elkaar onderhouden via onderling met elkaar verbonden netwerken. Nu zie je ook steeds meer mini-samenlevingen ontstaan van kleine groepen mensen die een zelfvoorzienende micro-economie (Steenbok) hebben gecreëerd. En voornamelijk omdat ze zich niet langer gesteund voelen door de overheid, en de kosten van onder andere energie de pan uit rijzen.

Mercurius loopt nog tot 22 december retrograde en op 10 januari 2018 is de schaduwperiode voorbij. Dit impliceert dat het werkelijke startschot voor het nieuwe jaar dan pas klinkt waarna allerlei plannen doorgang vinden die nu nog vertraging oplopen. Tot die tijd is het verstandig om pas op de plaats te maken en introspectie te plegen. De winterzonnewende op 21 december is dan ook een belangrijk moment om stil te staan bij wat er allemaal gepasseerd is in het afgelopen jaar. En dat is heel wat! Er zijn belangrijke eclipsen geweest, waarbij we afscheid hebben moeten nemen van het uitgediende in ons leven teneinde het nieuwe op ons pad te kunnen verwelkomen.

Dit moment is bij uitstek geschikt om tevens vooruit te kijken. Zeker met de nieuwe Maan in Boogschutter kun je de juiste intenties voor de toekomst het universum insturen. Wat wil je in het nieuwe jaar verwelkomen? En wat wil je in het nieuwe jaar loslaten? Waar wil je in het nieuwe jaar in jezelf aan werken? Voor mij en mijn familie een mooie traditie om met de winterzonnewende samen te mediteren, onze wensen te verbranden en te zien wat er allemaal gerealiseerd is van de intenties van vorig jaar. Persoonlijk geloof ik in de kracht van de zuivere intentie, zeker als dit in het hart goed voelt. Alles wat je werkelijk nodig hebt stroomt dan vanzelf naar je toe…

Ik wens jullie een inspirerend en liefdevol 2018!

Ilse C. ten Berge  18-12-2017

7 gedachten over “Saturnus in Steenbok 2017 – 2020

 1. Eugenie

  Interessant! Enerverende tijden met mijn maan in steenbok, de zon, mercurius en ascendant in kreeft, mars in ram en jupiter en noordknoop in weegschaal 😯. Soort achtbaan 🎢

 2. HansBaz (Netherlands)

  Wat ik toch niet helemaal begrijp, is, dat Saturnus in Boogschutter heeft gezorgd dat de huizenprijzen tot recordhoogte zijn gestegen en dat er meer lucht in de economie is gekomen. Saturnus versobert toch?

  1. Ilse ten Berge Berichtauteur

   In het teken Boogschutter worden zaken uitvergroot. Dit effect was het sterkste op het moment dat Saturnus de kritische graad bereikt had. Nu Saturnus in Steenbok loopt zie je dat de huizenmarkt weer versobert en er minder verkopen zijn. Het is puur een kwestie van cyclische werking.

 3. Hans Bazelmans

  Nu Saturnus al een tijdje in Steenbok staat valt me op dat vooral Steenbokken zelf die versobering merken. Het sterrenbeeld van het Verenigd Koninkrijk is toch ook Steenbok? Door de brexit en het vertrek van bedrijven naar het vasteland van Europa zal daar ongetwijfeld een versobering optreden. Ik blijf toch om me heen kijken wat er gebeurt. En dat valt me op.

 4. Pingback: Transformatieprocessen in 2018 | Transformational Astrology

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s