Leven is veranderen, veranderen is leven

Zoals jullie de afgelopen jaren van mij gewend zijn geweest, schrijf ik over de beweging van de planeten aan de hemel, de verbinding die ze onderling maken en hoe dit met ons op het aardse vlak resoneert. De laatste jaren heeft menig leven in het teken gestaan van grote veranderingen, niet zelden gepaard met chaos, crisis en transformatie. De mysterieplaneten, Uranus, Neptunus en Pluto spelen, astrologisch gezien dan, in deze een grote rol. De mysterieplaneten representeren het ongrijpbare, het mystieke, transpersoonlijke, het onvoorspelbare en het ondoordringbare en dit is voor mij een grote inspiratiebron.

Met de ontdekking van Uranus was Saturnus niet langer meer de laatste planeet in ons zonnestelsel. Saturnus is nog wel met het blote oog te zien, maar Uranus is dit bijvoorbeeld niet. Ten tijde van de ontdekking van Uranus was er de nodige turbulentie in de wereld, waaronder de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog en later volgde de Franse revolutie. Toen Pluto in 1930 werd ontdekt speelde er ook van alles en dit resoneert weer met de thematiek die deze kleine planeet vertegenwoordigt (o.a. machtsmisbruik, dood, transformatie). De ontdekking van belangrijke planeten loopt vaak synchroon met bepaalde ingrijpende gebeurtenissen op aarde. Nu is er niets nieuws onder de zon, dus kun je stellen dat het collectieve bewustzijn er op dat moment rijp voor is.

Inmiddels wemelt het van de asteroïden of planetoïden, centaurs en dwergplaneten in ons zonnestelsel en komen er nog altijd nieuwe bij. De vraag hierbij is: ‘Wat doe je hiermee op het astrologische vlak?’ Menig astroloog heeft zich in de uitwerking ervan verdiept en betrekken deze nieuwe objecten bij hun duidingen. Soms vraag ik mij af of dit nog wel werkbaar is. Zelf werk ik naast de gangbare planeten ook met Cheiron en volg ik al geruime tijd de dwergplaneet Ceres. Inmiddels is hier Sedna bijgekomen. Zij is overigens een heel vreemde eend in de bijt. Sedna is vernoemd naar de zeegodin van de Inuit die heerst over de koude poolzee. En naar verluidt omdat de dwergplaneet zo ver van de zon verwijderd is dat het er enorm koud is. Verder is het opmerkelijk dat er bij de benaming geen gebruik is gemaakt van de Griekse of Romeinse mythologie, maar van een godin uit de Inuitmythologie.

De dwergplaneet Sedna behoort waarschijnlijk tot de binnenste Oortwolk, maar ze kan ook van buiten ons zonnestelsel komen. Haar omloop is 11.500 jaar, en hiermee kun je haar invloed zéker niet persoonlijk duiden. Zoals ik het zie gaat het hier om de energie van een tijdperk, of misschien wel over onze evolutie als mensheid. Nu was ik wel op de hoogte van het bestaan van Sedna, maar het resoneerde nog niet op een dieper niveau. Op de dag dat hier verandering in kwam, maakte Uranus een exacte conjunctie met Sedna in mijn geboortehoroscoop. Een plotselinge doorbraak in bewustzijn zou je kunnen zeggen. Momenteel bestudeer ik waar de dwergplaneet Sedna astrologisch voor staat, of en hoe haar energie te duiden is. Hoe dan ook vertegenwoordigt de energie van Sedna het ongrijpbare, transpersoonlijke, onnoembare en ondoordringbare en kun je wederom de vraag stellen hoe je hiermee om zou moeten gaan.

Deze vraag laat zich niet zo eenvoudig beantwoorden. Met de intrede van Neptunus in het eigen teken Vissen in 2012 heeft zich voor ons mensheid een nieuwe bewustzijnslaag ontvouwen. De scheidslijn tussen het oude vertrouwde en het nieuwe, nog ongeziene is sterk aan het vervagen. Sluier na sluier wordt opgelift. Mensen worden gevoeliger en staan meer open voor nieuwe dimensies. Neptunus heerst onder meer over het mystieke, spiritualiteit, het ongrijpbare, dromen, hogere dimensies, maar ook over chaos, wanhoop, illusies en teleurstellingen. In mijn beleven zijn de grenzen zoals wij deze voorheen kenden sterk aan het vervagen. En dan bedoel ik op alle niveaus: fysiek, emotioneel, mentaal, psychisch en spiritueel.

Dat geeft aan de ene kant veel onzekerheid en verwarring te zien als je de energie van Neptunus persoonlijk probeert te maken. Als je durft mee te stromen met het leven, dan kan deze ongrijpbare energie voor je gaan werken. Dit is de magie van het leven door het diepe vertrouwen te hebben dat alles wat je nodig hebt voorhanden is. Dat klinkt in eerste instantie mega zweverig, maar de ervaring leert dat je het leven op een mentale wijze niet naar de hand kunt zetten.

Dit is mede de reden waarom ik mijn blog een andere inhoud wil meegeven. Bijna 7 jaar heb ik artikelen geschreven over wat er zich allemaal aan de hemel afspeelde, en wat de impact ervan op ons leven zou kunnen zijn. Dit heb ik uiteraard met veel plezier gedaan, en ook heb ik er veel van geleerd. Nu ben ik op een punt gekomen dat het mij niet langer voed om het kosmische weerbericht verder uit te diepen. Sterker nog, ik ben van mening dat je je eigen wereld schept, en dat je krijgt aangereikt wat je nodig hebt om bewust te worden. Dit is uiteraard voor iedereen anders, omdat geen enkele weg hetzelfde is.

boeddha

Verder vind ik het schrijven over louter astrologische gebeurtenissen te statisch. Planeten duiden namelijk en dwingen niet. Anders gezegd: de geboortehoroscoop is een kosmische blauwdruk en alles valt en staat met hoe bewust je in het leven staat. Waar de een alles uit het leven haalt, met veel vallen en opstaan, laat de ander veel liggen en dit kun je niet van een horoscoop aflezen. De rijke symbolentaal van de astrologie heeft dan ook veel meer te bieden dan enkel een reisplan om door het leven te navigeren. De kans bestaat namelijk dat je je teveel door de sterren laat leiden, wat angst en onzekerheid geeft. Belangrijker is om naar je hart te luisteren en op je intuïtie te varen. Alles is in beweging, en door het leven te leven krijg je de kans om te veranderen en te groeien.

De komende maanden ga ik onderzoeken hoe ik mijn blog een andere invulling kan geven. Laat ik voorop stellen dat astrologie de rode draad van mijn artikelen blijft. Het is echter mijn bedoeling om hieraan meer inhoud en diepte mee te geven, meer stof tot nadenken en navoelen. Meer vanuit mijzelf en minder vanuit het kosmische spoorboekje. Wie zich hierin kan vinden nodig ik van harte uit om mijn blog te blijven volgen. Verder wil ik ook langere artikelen over bepaalde (astrologische) thema’s gaan schrijven, die tegen een kleine vergoeding verkrijgbaar zijn. Het uiterlijk van dit blog gaat ook veranderen, en daar ga ik deze zomer eens fijn op broeden. Kortom, wat was is niet meer en wat volgt is in ontwikkeling 😉


Alles wat we zijn is het resultaat van wat we dachten.
Blijf niet hangen in het verleden, droom niet van de toekomst,
maar concentreer je geest op het huidige moment.
Alles wat een begin heeft, heeft ook een einde.
Sluit daar vrede mee en alles komt goed.

Boeddha

 

Ilse C. ten Berge  20-6-2018

8 gedachten over “Leven is veranderen, veranderen is leven

  1. liesbeth

    Mooi! Ik kan me voorstellen dat je weer eens een ander pad op wilt. Ook ik kijk uit naar je nieuwe blog!
    lieve groet, Liesbeth

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s