Lente-equinox 2019: heling en genezing op een dieper niveau

Het is officieel lente nu de Zon op 20 maart om 23:00 uur het teken Ram is binnengegaan. Tevens is dit het begin van een nieuw astrologisch jaar. Het wordt ongetwijfeld een bewogen jaar. Niet in de laatste plaats omdat de samenstand tussen Saturnus en Pluto steeds voelbaarder wordt. Hier kom ik verder in dit artikel op terug. In principe is de horoscoop van de equinox drie maanden geldig tot aan de zomerzonnewende. Ram is een hoofdteken en actiegericht. Dit wil zeggen, dat de energieën die nu rond deze equinox werkzaam zijn ingezet kunnen worden om nieuwe initiatieven te ontplooien. In analogie hiermee zie je de natuur langzaam ontluiken, om van de zomer in haar volle glorie te zijn.

Wat mij aan deze horoscoop echter opvalt is dat de energieën nogal tegenstrijdig zijn. Het roept een beeld op van in de startblokken staan, maar dan met een ijzeren bal aan je voet geketend. Dit wil ik graag verder nuanceren, en zoals beloofd met zo min mogelijk technische details. In vogelvlucht de meest in het oog springende feiten op een rijtje: Cheiron (= de gewonde genezer) staat conjunct de Zon in Ram. Mercurius (= retrograde) staat conjunct Neptunus in  Vissen. Jupiter in Boogschutter vierkant Neptunus in Vissen. Mars (= heerser van de Zon in Ram) en Uranus staan in Stier. Saturnus en Pluto staan conjunct in Steenbok.

Zoals gezegd, is de horoscoop van de equinox van significante betekenis voor de komende drie maanden. En laten we eerlijk zijn iedereen wil graag vooruit in het leven. Wat houdt ons dan tegen? Wel, Mercurius loopt retrograde in Vissen en danst rond de planeet van mist en chaos: Neptunus. Dit geeft een beeld van miscommunicatie, rookgordijnen, plannen die in het water vallen, afspraken die niet worden nagekomen en dergelijke. Neptunus is een mysterieplaneet en zijn energie is op het ondermaanse heel moeilijk te hanteren. In feite kun je niets anders dan meegaan met de stroom, door te luisteren naar je heilige intuïtie. Dat kan knap lastig zijn, zeker als je gewend bent om te handelen vanuit een sterk mentaal kader. Zelf heb ik gemerkt dat sinds Neptunus in 2012 in Vissen loopt, het steeds moeilijker wordt om lange termijn doelen na te streven. Het leven is diffuser geworden, meer fluïde. Je ziet dit ook doordat er zich steeds meer online afspeelt. Virtuele realiteit is in feite een schijnwerkelijkheid of illusie, en misschien kun je wat dit betreft beter spreken van een parallelle wereld.

Met een sterke nadruk op Vissen is het belangrijk om met de stroom van het leven mee te gaan, in plaats van er tegen te vechten. Dat laatste geeft echt onnodig veel leed te zien. De boodschap van Mercurius retrograde in Vissen is dan ook om diepgewortelde kwesties op te lossen die verbonden zijn met oude pijn. In samenstand met Neptunus kan er met compassie naar het verleden gekeken worden. Door jezelf te vergeven kan een en ander zich op een dieper niveau oplossen zodat het verleden geheeld kan worden. Dit doe je dus niet met je ratio, maar echt vanuit een diep intuïtief voelen.

En ja, dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar zeker niet onmogelijk. De tweede aanwijzing voor het thema heling en genezing, is de Zon conjunct Cheiron in Ram. Cheiron, de gewonde genezer, is verbonden met het thema genezing als gevolg van een crisis. Hij staat voor een brug naar een nieuw begin, en in het teken Ram is dat natuurlijk wel symbolisch. De ruil voor innerlijke genezing is wel door iets wezenlijks van jezelf op te geven. De prijs kan dus best hoog zijn, maar het biedt wel perspectief om jezelf op een hoger niveau te tillen. Cheiron in Ram kan verbonden zijn met het thema assertiviteit en voor jezelf opkomen. Ofwel dat je een zielewond ervaart om jezelf te laten zien en dan vanuit een gevoel van er niet mogen zijn of je waardeloos voelen. Bij diegenen die geboren zijn met Cheiron in Ram (globaal tussen 1968 – 1976), is dit zeker een levensthema.

Jezelf op een innerlijk niveau genezen, kun je doen door onder andere te werken aan oude gedragspatronen en uitgediende en vastgeroeste overtuigingen. Het kan heel heilzaam zijn om deze eens grondig onder de loep te nemen. Ons denken neemt vaak een loopje met ons, en onze hersenen zijn ook zo geprogrammeerd om overal een antwoord op te vinden. De kunst is om meer afstand te nemen van je gedachten door meer ruimte te scheppen zodat je niet telkens vastloopt in een kluwen van emoties en heen en weer slingerende gedachten. Meditatie en mindfulness zijn handige tools om hiermee aan de slag te gaan. Negatieve gedachten kun je ombuigen door hier krachtige, positieve affirmaties tegenover te zetten. Onze ziektes komen immers voort uit een negatieve programmering van ons denken en handelen. Genezing is altijd mogelijk, omdat wij het zelf zijn die wonderen creëren.

Jupiter, de planeet van wijsheid en expansie, loopt in het toekomstgerichte Boogschutter. Dit jaar vormt hij een dynamische verbinding met Neptunus in Vissen. In negatieve zin wakkert dit aspect de illusies nog verder aan: ‘Dream big and fly high’. Vage dromen en onrealistische toekomstplannen zijn gedoemd te mislukken of in het water te vallen. In positieve zin kan je onder deze invloed zeker aan innerlijke genezing werken door een bepaalde therapievorm te kiezen die het beste bij jou pas. Ook hier geldt dat als het te goed is om waar te zijn, dat er dan iets niet klopt. Blijf dus goed voelen of iets bij je hoort of niet.

Inmiddels is Uranus, de planeet van revolutie en het verbreken van de vorm, in Stier gaan lopen en verblijft hier tot 2026. Uranus liep in 1935 tot 1942 ook in Stier, en dit waren hele roerige jaren. In deze periode werd bezit en comfort iets wat niet langer vanzelfsprekend was, en zelfs van je afgenomen kon worden. Normen en waarden stonden onder druk. Nu is Stier een vast teken, en dit impliceert dat de energie ervan naar binnen gericht is. Dit betekent dat een crisis heel lang kan aanhouden, omdat Stier nu eenmaal niet snel iets loslaat. Tegelijkertijd dwingt Uranus in Stier je om uit je comfortzone te komen. Mars staat in de horoscoop van deze equinox ook in Stier. Zoals gezegd, is Mars de heerser van de Zon in Ram. Dit geeft dus aan dat de volle potentie van Ram ondergeschikt wordt gemaakt aan het aardse teken Stier. Het motto is dus: niet snel van start gaan, maar rustig aan doen en de zaken goed overwegen.

Dan hebben we het komende jaar te dealen met Saturnus en Pluto in het doelgerichte Steenbok. Deze planeten zijn de die hards van de dierenriem, en onder hun invloed worden we gedwongen om de broekriem strak aan te halen. Steenbok is namelijk een sober teken. Al roept men van de daken dat de economie in de lift zit, astrologisch gezien is dit niet aan de orde. We hebben te maken met het einde van een cyclus, en dit gaat altijd gepaard met neergang en destructie. Op het materiële vlak voelen we dit in onze portemonnee, en zien we dit aan de teloorgang van onze welvaartsstaat. Op een dieper niveau worden we gedwongen om schoon schip te maken in een bepaald levensgebied. Dit is dus afhankelijk van waar deze conjunctie in de geboortehoroscoop valt. Saturnus is de heer van karma en Pluto is de heerser van de onderwereld. Het is dus zaak om naar onze eigen onderwereld af te dalen om hier af te rekenen met oud karma. Dit thema is dus voorlopig voor iedereen heel actueel.

Mijn conclusie is dat we de komende maanden weer bezig zijn met het afwikkelen en loslaten van oude zaken. Natuurlijk is er ruimte voor nieuwe plannen en initiatieven, maar ik verwacht niet dat deze snel van de grond komen. Er is veel tijd nodig om op het juiste spoor te komen om de wind in de rug te kunnen gaan voelen. Dus eerst flink innerlijk puinruimen om daarna onze weg te kunnen vervolgen naar vernieuwing.

Een fijne lente gewenst…

Ilse C. ten Berge
23-3-2019

2 gedachten over “Lente-equinox 2019: heling en genezing op een dieper niveau

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s