Saturnus, Pluto en onze ware bestemming

In diverse artikelen bespreek ik de uitwerking van de planeten Saturnus en Pluto in het teken Steenbok. Saturnus is de heer van Karma en Pluto is de heer van de onderwereld. Ook al maken ze ‘pas’ in januari 2020 een conjunctie, dit impliceert niet dat we er nu nog niets van zouden merken. Beide planeten staan namelijk dicht bij elkaar aan de hemel en dat is op het aardse vlak sterk voelbaar. Verder maken zowel Saturnus als Pluto een verbinding met de knopen-as (Noordelijke- en Zuidelijke Maansknoop). Dit vond plaats rond de 20-23 graden Steenbok in de periode van maart tot en met mei 2019. De knopen-as duidt op onze bestemming, en geeft aan welke weg wij hebben te gaan. In analogie met Saturnus en Pluto in Steenbok, worden we dus gedwongen om onze ware bestemming te volgen.

Even een paar astrologische details op een rijtje. Saturnus en Pluto staan ongeveer elke 18 jaar samen met de Zuidknoop (= conjunctie). Het blijkt dat een conjunctie van Saturnus met de Zuidknoop in Steenbok de laatste 2000 jaar maar 12 keer heeft plaatsgevonden. Ten tijde van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog in 1776, was de laatste conjunctie van Pluto met de Zuidelijke Maansknoop in Steenbok. Dit is best veelzeggend.

Wat bekent dit nu in ons eigen leven? Ongeacht of er planeten, hoeken van de horoscoop of sensitieve punten in je horoscoop geraakt worden, de energie is voor iedereen sterk voelbaar. Ontegenzeggelijk, wordt het nog prangender als er wel iets in je horoscoop geraakt wordt. Dit geldt voor iedereen met planeten of sensitieve punten tussen de 20 en 25 graden Steenbok. En in zekere zin ook voor de tekens Ram, Kreeft en Weegschaal. Wie meer wil weten over persoonlijke processen die nu in de horoscoop spelen, kan contact met mij opnemen.

De Zuidknoop in Steenbok duidt op zaken die met autoriteit, ambities, professie, vaderfiguur, voorouders, familiekarma en het verleden vandoen hebben. Dit betekent dat we collectief aan het werk worden gezet om met onverwerkte zaken aan de gang te gaan. Steenbok kan heel koud en naar aanvoelen, dus is het niet ondenkbaar dat de afgelopen periode zo heeft aangevoeld.

Soms gebeurt er zoveel in je leven dat het je overspoelt. Meestal heb je in zo’n periode geen tijd om hier aandachtig bij stil te staan. Je zit in een overlevingsmodus. Op het moment dat de stofwolken een beetje beginnen op te trekken, is het een goed moment om de gebeurtenissen de revue te laten passeren. We bevinden ons nu in een dergelijke periode. Het is noodzakelijk (Pluto) om de komende tijd op een constructieve manier (Saturnus) met het verleden (Zuidknoop) aan de gang te gaan om oud karma te helen. Saturnus, zegt namelijk dat het tijd is en Pluto intensiveert de boel net zolang totdat je handschoen oppakt om naar je bodem af te dalen. Pluto confronteert ons altijd met onze eigen schaduw. Uiteindelijk ligt onze ware bestemming in het voedende en verzorgende teken Kreeft (= Noordknoop). Dit betekent dat de confrontatie met het verleden ons helpt om onze eigen emoties en behoeften te onderzoeken en te erkennen. Hier ligt de essentie van onze heling.

Maar het verhaal is hiermee nog niet af. Saturnus komt namelijk door zijn retrograde beweging nogmaals conjunct de Zuidknoop te staan. Dit vindt plaats op 23 juni op 18 graden Steenbok. We moeten nog vol in de herhaling! Steenbok is synoniem voor hard werken, en het is ook flink aanpoten om met de problematiek, die zich de afgelopen tijd aan ons heeft opgedrongen, aan de slag te gaan. Daarnaast vind er op 1 juli 2019 een zonsverduistering plaats in het teken Kreeft. De daaropvolgende maansverduistering op 16 juli 2019 is  conjunct Pluto in Steenbok. Weer die urgentie die om de hoek komt kijken. Pluto heeft onder meer met (on)macht en controle te maken. Als Pluto in de schijnwerpers staat, dan kun je ervan verzekerd zijn dat deze thema’s oplichten. En omdat het maansverduistering betreft, kan het met intense emoties gepaard gaan. Kortom, het eclipsseizoen zal niet zomaar aan ons voorbijtrekken.

In feite zijn de gebeurtenissen van de afgelopen weken, een aanduider van wat zich de komende maanden blijft aandienen. We kunnen er niet langer omheen. Sterker nog, we zullen er doorheen moeten. Wat is nu het doel van deze diepgaande transits? Zoals ik al aangaf, komen deze samenstanden in het teken Steenbok niet heel frequent voor. Ook de komende conjunctie van Saturnus en Pluto in Steenbok, komt globaal maar eens in de 35 jaar voor. Dit duidt erop dat we collectief in hetzelfde schuitje zitten. Kennelijk, hebben we naast persoonlijk karma ook collectief karma af te wikkelen.

Kortom, zowel Saturnus en Pluto hebben hun stem laten gelden. De indringende, beperkende en intensiverende energie van deze planeten blijft ook de komende maanden voelbaar. Op 2 december 2019 gaat Jupiter vervolgens in Steenbok lopen. Sommige astrologen beweren dat we dan het ergste wel gehad hebben. Ik ben hier niet zo zeker van. Jupiter intensiveert de dingen nu eenmaal, ten goede of ten kwade. Met andere woorden: als je op de goede weg bent dan helpt Jupiter je zeker om op een dieper niveau te helen. Blijf je de boel voor je uitschuiven, dan kan dit als een boemerang bij je terugkomen.

Het is mijn verwachting dat de periode in aanloop tot de conjunctie van Saturnus en Pluto in januari 2020 het meest intens zal zijn. Naast Saturnus en Pluto, staan namelijk de Zon, Ceres en Mercurius allemaal op een kluitje, zo rond de 21-23 graden Steenbok. Tevens moeten we in het achterhoofd houden dat Saturnus en Pluto tot eind 2020 in nauw contact met elkaar blijven. Saturnus in samenspel met Pluto geeft niet alleen de urgentie weer, maar kondigt ook een definitief einde van iets aan. Het verleden komt zeker niet meer terug. We bewegen ons naar andere tijden, waarin het aan komt op versobering en zelfwerkzaamheid. Tegelijkertijd geven de gebeurtenissen in ons leven ons de mogelijkheid om op een hoger niveau van bewustzijn te komen door een oude wereld los te laten. Wat mij betreft is dat de synthese van waar we nu collectief doorheen trekken.

Wie behoefte heeft aan meer verdieping met betrekking tot transformatieprocessen en zelfwerkzaamheid, verwijs ik graag naar het nieuw te bestellen artikel: Leven in verbinding met natuurlijke cycli. 

Ilse C. ten Berge
26-5-2019

Een gedachte over “Saturnus, Pluto en onze ware bestemming

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s