Zonsverduistering in Kreeft: oog in oog met onze schaduw

Op 2 juli 2019 vindt er een totale zonsverduistering plaats op 10°38 Kreeft. Een zonsverduistering is een natuurverschijnsel dat ontstaat als de maan zich tussen de zon en de aarde begeeft en tijdelijk het licht van de zon blokkeert. Een eclips vindt altijd plaats nabij de maansknopen, en opent hiermee het portaal naar verandering. De maansknopen-as is verbonden met onze ware bestemming, en in dit eclipsseizoen staan de tekens Kreeft en Steenbok centraal. De zonsverduistering is tevens een nieuwe maan, hetzij een bijzondere.

De Maan heerst over het teken Kreeft, en werkt door deze verduistering intenser uit. De komende weken staan thema’s als huis en haard, familie en afkomst, het verleden, emotionele behoeften, veiligheid, geborgenheid en dergelijke centraal. De eclips valt conjunct de Noordknoop in Kreeft, en dit betekent dat we worden aangespoord om het nieuwe te omarmen en het oude los te laten. Een eclips neemt altijd iets weg uit ons leven, en dat kan op het materiële vlak zijn, het kan om personen gaan, maar het kan ook duiden op bepaalde gedragspatronen die niet langer functioneel zijn. De uitwerking van een eclips is overigens niet altijd gelijk zichtbaar. Er wordt immers tijdelijk iets verduisterd, in dit geval de Zon die staat voor ons diepste wezen. We hebben dus tijdelijk het zicht niet op onszelf en worden min of meer getrokken naar onze diepere emoties (= Kreeft).

Al eerder schreef ik in mijn artikel: Saturnus, Pluto en onze ware bestemming dat we collectief aangespoord worden om met onverwerkte zaken aan de slag te gaan. Hiermee doel ik op thema’s die verbonden zijn met de Zuidknoop in Steenbok: verantwoordelijkheid dragen, autoriteit, ambities, professie, vaderfiguur, familiekarma en dergelijke.

Steenbok is het tegenoverliggende teken van Kreeft. Zij vormen een polariteit en zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In astrologische termen staan Kreeft en Steenbok in oppositie met elkaar, omdat ze 180 graden van elkaar verwijderd zijn. In dit eclipsseizoen maakt het teken Steenbok overigens de dienst uit. Niet omdat de Zuidknoop logischerwijs in Steenbok staat, maar omdat Saturnus en Pluto ook in dit teken staan. Nu zij beiden dicht op elkaar staan, zal de overgevoelige Maan in Kreeft al snel een oppositie met Saturnus en Pluto maken.

Wat is de diepere betekenis hiervan? Saturnus en Pluto, respectievelijk heer van Karma en heer van de onderwereld, staan garant voor pittige lessen op ons levenspad. Saturnus dwingt ons om onze verantwoordelijkheid te nemen en ons als een volwassene te gedragen. Pluto intensiveert dit proces door middel van crisis en transformatie. De zonsverduistering in Kreeft brengt ons daarom in contact met onze schaduw. Iedereen heeft een schaduwkant, waar persoonlijke eigenschappen in weggestopt zijn die we liever niet van onszelf zien. Het zijn onderdrukte energiepatronen die in ons onderbewustzijn leven en niet zelden op anderen geprojecteerd worden.

De Maan in Kreeft wil niets liever dan zich veilig en geborgen voelen, en dan is het knap lastig als er een donkere schaduw opdoemt die deze veiligheid in eerste instantie omverwerpt. Paradoxaal gezien kunnen we ons pas echt veilig en geborgen voelen als we de verantwoordelijkheid nemen voor onze projecties en schaduwgedrag. Het vereist moed en daadkracht om uit onze comfortzone te komen en met de eigen schaduw aan de slag te gaan door hier het licht op te laten schijnen. Het positieve ervan is dat we minder ontvankelijk worden voor projecties, en niet langer de ander de schuld geven van wat ons tegenhoudt in onze groei.

Het is dus van belang om niet te zakelijk, koud of rigide (= Steenbok) met onze diepere behoeften en emoties (= Kreeft) aan de slag te gaan. Ook is het niet verstandig om je volledig te verliezen in emoties (= Kreeft) door erin te verdrinken. Het gaat juist om het vinden van een gezonde, volwassen balans tussen de expressie van onze emoties, gevoelens van geborgen zijn en het integreren van nog kinderlijke, onbewuste gedragspatronen die ons van onze ware bestemming afhouden. Gezonde emoties kunnen vrijelijk geuit worden omdat ze niet onderdrukt worden. Dat kan alleen als we emoties onderkennen, ze laten stromen zonder meegezogen te worden en weer loslaten. Mijn gevoel zegt dat dit de diepere les is die we mogen leren tijdens deze eclipsperiode.

Twee weken later volgt de maansverduistering op 24°04 Steenbok. Dit onderstreept des te meer hoe de geschetste thematiek zich de komende weken aan ons opdringt, zeker omdat de maansverduistering nabij Pluto in Steenbok valt. Wat er gedurende de komende periode aan het licht komt, heeft een intense uitwerking op ons.

Niet onbelangrijk om te vermelden is, dat Mars op de dag van de zonsverduistering in het vurige teken Leeuw is gaan lopen. Dit is een prettigere stand dan het teken Kreeft waar de rode planeet zich eerst in bevond. Dit houdt in dat we ons expressiever kunnen uiten dan de afgelopen zes weken. Nadeel is misschien dat we ook sneller van een mug een olifant maken, omdat Leeuw nu eenmaal niet afkerig is van een drama. Op 3 juli 2019 gaat Venus in Kreeft lopen, wat het gevoelscontact met de mensen om ons heen versterkt en ons helpt om ons emotioneel te verbinden met hen die ons na aan het hart liggen.

Verder gaat Mercurius weer retrograde lopen, en wel vanuit Leeuw terug in Kreeft. Elke retrograde periode is bij uitstek geschikt om ergens op terug te komen, dingen te repareren of te herzien. Van 19 juli tot en met 1 augustus 2019 loopt Mercurius retrograde in Kreeft en kunnen we dieper reflecteren op wat er allemaal gepasseerd is de laatste weken.

Wie behoefte heeft aan meer verdieping, maak ik graag attent op een serie verdiepingsartikelen waaraan ik momenteel werk. Het eerste artikel ‘Leven in verbinding met natuurlijke cycli’  is bij mij te bestellen. Zie hier voor meer informatie.

Men wordt niet verlicht door zich allerlei beelden van licht voor te stellen, maar door zich bewust te worden van de eigen innerlijke duisternis. – Carl G. Jung.

Ilse C. ten Berge
2-7-2019

Een gedachte over “Zonsverduistering in Kreeft: oog in oog met onze schaduw

  1. Hermes

    Wederom een zeer goed artikel ter bezinning.

    “Kleine geesten scheppen genot in de fouten van grote mannen, zoals uilen zich verheugen in een zonsverduistering”.
    (Antoine de Rivarol)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s