Astrologie in december 2019: op de valreep van een nieuw decennium

De maand december wordt astrologisch gezien een bijzondere maand en wel om diverse redenen. Allereerst is op 3 december 2019 Jupiter in Steenbok gaan lopen. Jupiter voelt zich het beste thuis in het eigen vuurteken Boogschutter en in het waterteken Kreeft, waar het in verhoging staat. Jupiter staat niet sterk in Steenbok, omdat zijn expansieve energie gekanaliseerd wordt in het element aarde. Jupiter’s natuurlijke optimisme wordt dan ook in Steenbok getemperd, en dit gaan we zeker merken. De gemoederen zullen waarschijnlijk meer tot bedaren komen. Zoals ik in eerdere artikelen al schreef, heeft Jupiter in Boogschutter in verbinding met Neptunus in Vissen voor de nodige hypes gezorgd. De huizenprijzen zijn inmiddels tot recordhoogtes gestegen, en op de beurzen konden enorme winsten gemaakt worden. Nu Jupiter in Steenbok loopt, keert het realisme weer terug en mijn verwachting is dat dit op het financieel-economische vlak zeker gaat uitwerken. We moeten harder werken om onze idealen na te streven, maar we kunnen dit nu wel doelgerichter doen.

Op 12 december vindt er een volle maan plaats in het communicatieve teken Tweelingen. Nu is dat op zichzelf niet zo bijzonder, maar op dat moment staat Venus ingeklemd tussen Saturnus en Pluto in Steenbok. Venus in Steenbok is al redelijk ingetogen, maar onder invloed van deze zware jongens wordt het er niet vrolijker op. Venus is een persoonlijke planeet en onder meer verbonden met relaties en geld. Met een volle maan komen er altijd dingen aan het licht en dit brengt meestal de nodige emoties met zich mee. Deze samenstand geeft dan ook een signaal af, en werpt de schaduw vooruit naar de komende conjunctie tussen Saturnus en Pluto in Steenbok die op 12 januari 2020 plaatsvindt. De energie ervan is het afgelopen jaar sterk voelbaar geweest. Om die reden geef ik nog even een korte samenvatting wat we kunnen verwachten:

Saturnus, de planeet van zelfwerkzaamheid, is nu aan zijn opmars begonnen om Pluto, de planeet van crisis en transformatie, in te halen. Dit geeft een gevoel van urgentie te zien. Het is noodzakelijk (Pluto) om op een constructieve manier (Saturnus) met het verleden (Zuidknoop in Steenbok) aan de gang te gaan om oud karma te helen. Saturnus zegt dat het hiervoor tijd is en Pluto intensiveert de boel net zolang totdat je de handschoen oppakt om naar je bodem af te dalen. Pluto confronteert ons altijd met onze eigen schaduw. Als we de confrontatie vervolgens aangaan, dan kunnen we onze diepere emoties en behoeften onderzoeken en bewustworden. Hier ligt de essentie van onze heling.

De komende weken komen we in het oog van de orkaan terecht. Ook al suggereren sommige astrologen anders, maar in mijn beleven gaan we de compressie die van Saturnus conjunct Pluto uitgaat echt wel voelen in ons persoonlijke leven. Naast Saturnus en Pluto, staan er begin januari 2020 ook de Zon, Ceres en Mercurius op een kluitje, zo rond de 21-23 graden Steenbok. Saturnus in contact met Pluto kondigt een definitief einde van iets aan. Het verleden komt zeker niet meer terug. We bewegen ons naar andere tijden, waarbij het aan komt op versobering en zelfwerkzaamheid. Tegelijkertijd geven de gebeurtenissen in ons leven ons de mogelijkheid om op een hoger niveau van bewustzijn te komen door een oude wereld los te laten. Wat mij betreft is dat de synthese van waar we nu collectief doorheen trekken.

Verder gaat op 14 december 2019 Cheiron, de gewonde genezer, weer rechtlopen. Cheiron loopt inmiddels in het vuurteken Ram, en dit houdt in dat we geconfronteerd worden met het helen van identiteitsvraagstukken. Kunnen we goed bij onszelf blijven of steken we nog veel energie in het pleasen van anderen. De komende maanden kunnen we met deze thema’s aan de slag.

Op 22 december 2019 vindt de zonnewende of wintersolstitium plaats. Dit is elk jaar een gedenkwaardig moment want met de intrede van de Zon in Steenbok keren we op onze schreden terug. De komende drie maanden staan in het teken van zelfreflectie en bezinning. Gedurende deze periode hebben we extra behoefte aan licht en energie. Aan de hemel staat de Zon gedurende drie dagen ogenschijnlijk stil, waardoor we het nieuwe jaar dat voor ons ligt op een dieper niveau op ons in kunnen laten werken. Tijdens het wintersolstitium wordt dan ook de terugkeer van het Licht gevierd. Zeker gezien de turbulente tijden waarin we leven, is dit een mooi moment om de weg naar binnen te gaan.

Op 25 december 2019 vindt er een totale zonsverduistering plaats op 4° in Steenbok. Dit is trouwens de laatste eclips in Steenbok voor de komende negen jaar. Een zonsverduistering is een natuurverschijnsel dat ontstaat als de maan zich tussen de zon en de aarde begeeft en tijdelijk het licht van de zon blokkeert. Een eclips vindt altijd plaats nabij de maansknopen, en opent hiermee het portaal naar verandering. Eclipsen fungeren als wegwijzers op ons pad en leiden ons naar onze ware bestemming. Een eclips neemt altijd iets weg uit ons leven, en dat kan op het materiële vlak zijn, het kan om personen gaan, maar het kan ook duiden op bepaalde gedragspatronen die niet langer functioneel zijn. Deze periode kan soms crisisachtig verlopen, zeker als er sprake is van scheidingen, sterfgevallen, ziektes of ontslag.

De uitwerking van een eclips is niet altijd gelijk zichtbaar. Er wordt namelijk tijdelijk iets verduisterd, in dit geval de Zon die ons diepste wezen vertegenwoordigt. We hebben voor een bepaalde periode niet het volledige zicht op onszelf, en worden naar onze diepere emoties gezogen. Deze eclips valt nabij de zuidelijke Maansknoop in Steenbok en dit benadrukt nog meer dat er een belangrijk hoofdstuk in ons leven wordt afgesloten. Ook al worden eclipsen met het einde der dingen geassocieerd, dat wil niet zeggen dat een eclips dan ook slecht is. Deze eclips valt conjunct Jupiter en driehoek Uranus. Dit geeft een beeld te zien van belangrijke doorbraken, kansen en inzichten die ons weer verder helpen op ons pad. Best hoopvol dus!

Op 27 december 2019 vindt de jaarlijkse conjunctie van de Zon en Jupiter plaats, een dag na de zonsverduistering. Het brengt zeker licht in de duisternis, nu de energie in Steenbok fors toeneemt. Op 29 december gaat Mercurius ook in Steenbok lopen en staat er een stellium van vijf planeten aan de hemel in dit serieuze en sobere teken. Steenbok is ook een zakelijk teken, en dit weerspiegelt dat er de komende tijd veel werk aan de winkel is. Het is wat mij betreft geen tijd om zomaar achterover te leunen en vakantie te vieren. We hebben het nodige innerlijke werk te verrichten op de valreep van een nieuw decennium.

Zo kreeg ik de vraag of gezien de roerige tijden waarin we leven de mensheid de urgentie gaat voelen dat het vernietigen van de prachtige natuur om ons heen (zoals ontbossing door mensenhanden) onze planeet om zeep helpt. Is er nog hoop voor de aarde waarop we met zovelen wonen, en valt er een omslag in het collectieve denken te verwachten? Dit is een lastige vraag om te beantwoorden, omdat het een heel groot levensthema is dat ons allemaal aangaat. Zoals ik het zie heeft het geen zin om hier tegen te strijden, omdat wat gebeuren moet toch wel gebeurt. Dit zeg ik niet om fatalistische redenen, maar meer omdat we te maken hebben met een collectieve schaduw die zich steeds verder aan ons opdringt. In mijn beleven kunnen we het tij alleen maar keren als we aan onze schaduw werken. De stap van de een is namelijk de stap van de ander. In die zin geloof ik zeker in kleinschalige, duurzame initiatieven die een voorbeeld zijn voor anderen. En als voldoende mensen het heft in eigen hand nemen en gaan inzien dat zelfwerkzaamheid het credo is, dan heb ik alle hoop dat er uiteindelijk een kantelpunt in het collectieve bewustzijn komt. De realiteit is echter dat we nog niet zover zijn, en dat er echt nog veel innerlijk werk te verzetten is.

Het jaar 2020 wordt een kantelpuntjaar. Er starten diverse belangrijke cycli waaronder die van  Saturnus en Pluto alsook die van Jupiter en Saturnus. Deze processen weerspiegelen de grote veranderingen die zich op sociaaleconomisch gebied en op het individuele vlak aftekenen. In mijn nieuwe artikel: ’Zelfwerkzaamheid, van schaduw naar Licht’, diep ik onder andere de invloed uit van Saturnus en Pluto in relatie tot schaduwwerk, projectie en verdringing. Iedereen heeft schaduwkanten, maar het is vaak lastig om hiermee om te gaan. Zeker in tijden van grote beroering kunnen we op een dieper niveau aan onszelf werken. Saturnus is de planeet van zelfwerkzaamheid en hiermee hebben we een krachtig middel in handen om alles wat onder het transformatieve werk van Pluto naar bovenkomt bewust te worden. Er is altijd meer licht dan duisternis, en dat is tevens de kern van mijn betoog. Dit artikel is voor een breder publiek toegankelijk en is ook zonder astrologische kennis goed te lezen. Voor meer informatie en om het artikel te bestellen, klik hier.

Rest mij nog om jullie allemaal hele fijne feestdagen te wensen en een lichtvol 2020!

Ilse C. ten Berge
10-12-2019

5 gedachten over “Astrologie in december 2019: op de valreep van een nieuw decennium

  1. Jantine Abbring

    Dank je! Het is precies zoals ik het voel en probeer te leven en uit te dragen! Tja, we moeten ergens beginnen nietwaar. Hoe was het ook alweer? Verbeter de wereld en begin bij jezelf?!

  2. Herman van Es

    Dank voor je prachtige artikel ‘Zelfwerkzaamheid, van schaduw naar Licht’. Mooie aftrap voor 2020! Ook het bovenstaande blogartikel heb ik met veel genoegen gelezen. Het is fris met een vrolijke en soms serieuzere ondertoon en met diepgang geschreven. Hartelijke groet, Herman van Es

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s