Nieuwe Maan in Vissen & Mercurius retrograde

Met de Nieuwe Maan in Vissen (23 februari 2020) zijn we aan de afronding begonnen van het astrologische jaar. Vissen is het laatste teken van de dierenriem: hier komt alles samen. Het 12e huis dat verbonden is met dit neptuniaanse teken, is het levensgebied van onder andere het collectieve onbewuste, vorige levens, karma, mysteries, dromen, spiritualiteit en ook van quarantaine, ziekenhuizen en gevangenissen. Neptunus loopt sinds 2012 in het eigen teken Vissen en dat is goed te merken. Ik heb al vaker gememoreerd dat de schaduwzijde van Vissen garant staat voor leugen en bedrog, hypes en massahysterie. Neptunus heerst ook over virussen. Het is in die zin niet vreemd dat sinds de Nieuwe Maan in Vissen heeft plaatsgevonden de collectieve angst voor het coronavirus is toegenomen.

Mercurius retrograde in Vissen draagt hier natuurlijk graag zijn steentje aan bij. De massamedia verspreiden dan ook het ene nieuwsbericht na het andere om het collectief te informeren over de gevaren van deze nieuwe, dodelijke ziekte. En als er vervolgens geen relevante nieuwsfeiten te melden zijn dan wordt er wel ‘nieuws’ gecreëerd. In mijn optiek wordt er op deze manier enkel angst en verwarring gezaaid. En mocht je vervolgens op de angsten van het collectieve onbewuste aanhaken, dan word je onherroepelijk naar beneden gezogen en val je ten prooi aan een beklemmend, onbestemd gevoel (= Neptunus in Vissen). Natuurlijk is waakzaamheid geboden als er influenza heerst. Maar er waart elk jaar wel een of ander griepvirus rond en elk jaar kost dit mensenlevens. In de meeste gevallen komt dit door ernstige complicaties als gevolg van een bijkomende bacteriële infectie. De ene keer is het griepvirus hardnekkiger dan het andere. Virussen zijn namelijk heel slim, omdat ze continu muteren. Dit is hun manier om te overleven. Dood hoort bij het leven of zoals de boeddhisten dat zo mooi zeggen: ‘De dood wandelt altijd met je mee’. Het klinkt ongezellig, maar in onze maakbare wereld hebben we een collectieve angst voor de dood ontwikkeld. Dit is niet wat we willen, we moeten vooruit om alles uit het leven te halen. En zo is de dood een taboe geworden.

Mercurius retrograde in Vissen duidt op mist en miscommunicatie. We hebben gewoon nog niet alle feiten op een rijtje! In die zin vind ik het nogal ver gaan om dit virus nú al met de Spaanse griep te vergelijken. Laten we niet vergeten dat de Mexicaanse griep destijds ook als moordmachine werd gepresenteerd, wat later een storm in een heel groot glas water bleek te zijn. Er zijn astrologen die dit virus en de economische schade die hiermee gepaard gaat toewijzen aan de conjunctie tussen Saturnus en Pluto van 12 januari 2020. Persoonlijk vind ik dat een te sterke vergelijking. Wat mij betreft hebben we te maken met een niet te onderschatten invloed van Neptunus in Vissen. En het zou mij niet verbazen als juist het ondermijnende effect hiervan de mensheid een veel grotere schade toebrengt (= collectieve angst en massahysterie) dan het coronavirus. Er wordt ook wel gezegd dat het overwinnen van angst het begin van wijsheid is. Louise Hay schrijft in haar werk ‘Heel je lichaam’, dat de griep een ‘reactie is op massa negativiteit en massa geloof, angst en het geloof in statistieken’. De bevrijdende affirmatie is volgens haar: ‘Ik sta boven de algemene overtuiging en de zogenaamde effecten van seizoenen. Ik ben vrij van alle verstopping en beïnvloeding’.

De Volle Maan in Maagd op 9 maart 2020 valt oppositie Neptunus. Mercurius loopt dan ook nog retrograde, maar dan in Waterman. De onrust en de aangewakkerde massahysterie over het griepvirus zal tegen die tijd een hoogtepunt bereiken en het nieuws zal ongetwijfeld in het teken staan van allerlei praktische hygiënemaatregelen om je ertegen te beschermen, zoals mondkapjes en alcoholgel. Om vervolgens tot de ontdekking te komen dat dit allang is uitverkocht of tegen woekerprijzen wordt aangeboden, zodat je er nog niets aan hebt. Hoe dan ook hebben we nog altijd niet het volledige plaatje in beeld en is er nog veel in mysteries gehuld. Mercurius gaat op 10 maart rechtlopen en verlaat pas eind maart 2020 de schaduwzone.

Zoals gezegd staan we nu nog onder sterke invloed van de energie van Vissen. Het duurt nog even voordat de Zon op 20 maart 2020 in het pionierende teken Ram gaat lopen. Het is nu dus een goede tijd om in het reine met onszelf te komen en datgene los te laten wat ons niet langer voedt. Vaak hebben we de neiging om in cirkeltjes rond te lopen, omdat we het zicht op onszelf zijn kwijtgeraakt. We laten de schijnwerpers vol schijnen op een bepaald probleem dat in ons leeft, en zien daardoor de schaduw niet meer die er rondom aanwezig is. Met andere woorden: we overzien het hele veld niet meer en graven ons steeds dieper in. Beperkende overtuigingen die uit angst voortkomen, maken de dienst uit en het wordt steeds moeilijker om ‘out of the box’ te denken. Het helpt zeker niet om kopje onder te gaan en weg te vluchten voor wat er werkelijk speelt (= Neptunus in Vissen). Op het hogere niveau werkt Neptunus in Vissen transcenderend uit en helpt het ons om bij onze ‘spirituele kern’ te komen door te onthechten en met de innerlijke stroom mee te gaan. Dat laatste is van groot belang op onze weg van zelfwerkzaamheid.

In mijn artikel ‘Zelfwerkzaamheid, van schaduw naar Licht’ (voor meer informatie en bestellen, klik hier), diep ik het thema schaduwwerking verder uit. We hebben namelijk allemaal een schaduw waarvan we ons vaak niet bewust zijn. We zeggen niet voor niets dat iets zijn schaduw vooruitwerpt. Ofwel: alles wat we in onszelf ontkennen, wordt ons vaak op een onverwacht moment en op minder prettige wijze onder de aandacht gebracht. Als je bewust aan je schaduwkanten werkt, wordt het leven een stuk overzichtelijker. In die zin, wil ik nog even stilstaan bij de conjunctie tussen Saturnus en Pluto in Steenbok. Iemand zei mij laatst dat dit een enorme wake up call is geweest. Ik onderschrijf dit zeer zeker en dit geldt met name voor het levensgebied (= astrologische huis) waar deze conjunctie heeft plaatsgevonden. Het is een aanrader om eens te kijken hoe deze conjunctie de geboortehoroscoop beïnvloedt, omdat dit levensgebied het komende jaar volop in de schijnwerpers staat. Mars, de planeet van actie, gaat de belangrijke cycli van 2020: Saturnus conjunct Pluto, Jupiter conjunct Pluto en Jupiter conjunct Saturnus, binnenkort activeren.

Dit wordt een belangrijke maand, en in een volgend artikel kom ik hier uitgebreid op terug. Mars loopt inmiddels in Steenbok en komt op 20 maart 2020 (de dag van de lente-equinox) aan op de graad van de Saturnus-Pluto conjunctie. We worden aan het werk gezet om belangrijke structuren in ons leven te reorganiseren. Saturnus en Pluto in Steenbok dwingen ons namelijk om alles uit ons leven te elimineren en te vernietigen wat is uitgediend om weer schoon op te kunnen bouwen. De relatie die we met onszelf hebben, zien we weerspiegeld in de buitenwereld (= schaduwwerking). Oude systemen en structuren die niet langer de groei van de mens ondersteunen worden afgebroken. De kracht van Pluto kunt je vergelijken met een sloophamer, en dat gaat er zeker niet zachtzinnig aan toe. In onze samenleving zie je dit heel sterk bij de afbraak van de verzorgingsstaat en het sluiten van verzorgingstehuizen waarbij kwetsbare groepen tussen wal en schip vallen. Nu Saturnus voorbij Pluto is, kunnen er nieuwe, duurzame structuren worden opgebouwd die de mensheid in positieve zin ondersteunt. Let wel, in Steenbok gaat dit niet snel. Verder moeten we het heft wel in eigen hand nemen en de verantwoordelijkheid dragen voor ons eigen leven.

Mars activeert eind maart ook de cyclus tussen Jupiter en Pluto in Steenbok, en dan kunnen we op een dieper niveau aan innerlijke heling werken. Verder is van belang dat op 22 maart 2020, Saturnus al heel even in het teken Waterman gaat lopen. Er gaat een heel andere wind waaien! Op 31 maart staan Mars en Saturnus conjunct in de eerste graad van Waterman. Dit is het moment van activatie van The Great Mutation: de start van de cyclus van Jupiter en Saturnus in het element Lucht. Deze cyclus duurt 200 jaar en duidt op grote verschuivingen op sociaaleconomisch vlak. We staan dan ook op de drempel van een nieuw tijdperk, die door veel astrologen als de prelude van het Watermantijdperk wordt gezien. Pluto gaat namelijk in 2024 in Waterman lopen. De eerste glimpen van een nieuwe dageraad kunnen we opvangen als Mars eind maart in Waterman gaat lopen en een conjunctie met Saturnus maakt. Tijden gaan veranderen, en dat is niet alleen een heel inspirerende gedachte maar stemt ook hoopvol!

Ilse C. ten Berge
1-3-2020

7 gedachten over “Nieuwe Maan in Vissen & Mercurius retrograde

 1. sylvia

  Lieve Ilse, dank voor je prachtige nieuwe post ! Heel treffend wat er speelt.

  Het Neptunia / Vissen is duidelijk voelbaar, kortom ; je slaat de spijker op de feiten. Dank
  Heel veel moois nog van je te horen, ook al is het soms zware kost, maar dan kun je je tegen wapenen zoals jij zegt via Louise Hay : dat griep een samenklontering is van negativiteit etc.
  klopt.. ik geloof zelf in zelfheling door mij over te durven te geven aan kosmische liefde en kracht, die uit Licht bestaat

  Hartelijke groet,

  Sylvia

 2. Herman van Es

  Dank Ilse,
  Wederom een prachtig, lichtvol artikel om onze innerlijke Zon ofwel Licht trouw te blijven, en van daaruit onze schaduw (illusie) helder te blijven zien.
  Hart groet, Herman

 3. Pingback: Belangrijke astrologische processen in maart 2020 | Transformational Astrology

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s