Belangrijke astrologische processen in maart 2020

In mijn laatste blogartikel heb ik al aangegeven dat maart een belangrijke maand zou worden. Een understatement dat mag duidelijk zijn! Inmiddels is ons land net als veel andere landen min of meer in lockdown en vertoeven we massaal in een sociaal isolement c.q. quarantaine. Het coronavirus heeft plaatsgemaakt voor een collectief angstvirus met grote gevolgen. Er is nog altijd sprake van grote onzekerheid en onduidelijkheid, want hoe gevaarlijk is het virus nu werkelijk? Het feit dat veel mensen slechts aan zichzelf denken en op grote schaal zijn gaan hamsteren roept veel vragen op. Wat is hier nu werkelijk aan de hand?

Astrologisch gezien, hebben we nog altijd te maken met het Vissen-seizoen (zie vorige artikel). Daarnaast heeft de Volle Maan in Maagd oppositie Neptunus in Vissen voor veel verwarring, hoog oplopende emoties en onder andere een run op hygiënische producten gezorgd. Mercurius, de planeet van communicatie, loopt inmiddels weer recht, maar bevindt zich nog tot 30 maart 2020 in schaduw. Verder is Mercurius sinds vandaag (16 maart) weer in Vissen gaan lopen. Dit impliceert dat we er nog niet zijn. De mist wordt weer opgetrokken en het is voorlopig voorbij met helder denken. Mercurius voelt zich namelijk niet lekker in dit waterige teken, en kan zich van alles en nog wat in zijn hoofd halen. Als gevolg van de negatieve angstspiraal staan de beurzen in het rood. Er is zelfs een angstmeter (!), de AEX Volatiliteitsindex, die onder andere de nervositeit op de beurs meet en die is enorm omhooggeschoten. Kortom, als paniek de realiteitszin verdringt dan is het einde zoek. Het komt nu dus aan op voelen (= Vissen), en luisteren naar je innerlijke stem en je vooral niet gek laten maken door de vaak tegenstrijdige nieuwsberichten die de media verspreiden.

Angst is een lage energie die verbonden is met de tweede dimensie, of dit nu angst is voor de dood of angst voor tekorten. Angst trekt angst aan en hiermee wordt een energiespiraal gecreëerd die in mijn beleven vele malen gevaarlijker is dan het coronavirus. Als mensen hun gezonde verstand verliezen, dan kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Angst is beklemmend en zorgt ervoor dat je naar beneden wordt gezogen. Vertrouwen hebben is dan ook het sleutelwoord in deze periode van onzekerheid. Er is altijd overvloed als je maar hoog insteekt en je niet verbindt met massahysterie. In mijn verdiepingsartikel ‘Leven in verbinding met natuurlijke cycli’ ga ik uitgebreid in op de diverse dimensies (waaronder de tweede dimensie) en hoe deze zich verhouden met de cyclus van crisis en vernieuwing en de mondiale crisis die wordt veroorzaakt door onethisch handelen. Voor meer informatie en bestellen, klik hier.

Foto door Suzy Hazelwood op Pexels.com

Op 20 maart begint de astrologische lente en verruilt de Zon het teken Vissen voor het fiere teken Ram. Op 24 maart volgt de Nieuwe Maan in Ram. Dit gaat heel anders aanvoelen, omdat Ram een actiegericht teken is! Mars in Steenbok maakt kort daarna een conjunctie met Jupiter en wel op de graad van de Saturnus-Pluto conjunctie. Mars activeert dus samen met Jupiter deze belangrijke cyclus, en de impact hiervan wordt ons nu op collectief niveau duidelijk gemaakt. Ongetwijfeld wordt de omvang van de economische schade als gevolg van de genomen overheidsbesluiten zichtbaar en dwingt dit om passende maatregelen te nemen. Aan de andere kant is het noodzakelijk om met deze overdosis aan Steenbok-energie aan onszelf te werken en uitgediende structuren in onszelf te ontmantelen. Jupiter kan ons vervolgens helpen om diepere lagen te helen.

Op 22 maart 2020 gaat er een heel andere wind waaien: Saturnus gaat dan al even in het sociale en vrijheidslievende teken Waterman lopen. Zoals altijd werpt Saturnus zijn schaduw vooruit. Zo las ik ergens dat social distancing, ofwel het vermijden van sociale contacten als gevolg van het coronavirus, een negatieve uiting is van Saturnus in Waterman. Waterman is verbonden met thema’s als de samenleving, humanisme, netwerken, groepswerk, toekomst, gelijkheid, rechtvaardigheid, ideologie, exacte wetenschappen, technologie en dergelijke. Saturnus gaat deze gebieden de komende tweeënhalf jaar reorganiseren. Er is hier werk aan de winkel en het is tijd voor nieuwe structuren. Waterman is ook een visionair teken en is zijn tijd vaak ver vooruit. In dit licht gezien, is het van belang dat op 31 maart Mars en Saturnus conjunct staan in de eerste graad van Waterman. Dit is het moment van activatie van The Great Mutation: de start van de cyclus van Jupiter en Saturnus in het element Lucht, die op 21 december, de dag van de winterzonnewende, plaatsvindt. Deze cyclus duurt 200 jaar en duidt op grote verschuivingen op sociaaleconomisch vlak.

In mijn beleven geeft Mars, als hij samen met Saturnus aan de hemel staat, de aanzet tot verder ontwaken en het bewustworden van een nieuwe tijdsgeest waarin er zaadjes worden geplant voor een nieuwe visie en een nieuw paradigma. Het is hard nodig dat we het collectieve bewustzijn op een hoger plan brengen door aan onszelf te werken. De stap van de een is hierbij de stap van de ander. Wat zich nu in het collectief afspeelt is een flinke waarschuwing en dwingt tot zelfreflectie en bezinning. Is dit de weg die we willen bewandelen of bevrijden (= Waterman) we ons van oude dogma’s en denkbeelden die onze beschaving om zeep helpen. Het antwoord is in onszelf gelegen!

Ilse C. ten Berge
16-3-2020

6 gedachten over “Belangrijke astrologische processen in maart 2020

 1. liesbeth stekelenburg

  Dank voor je uitstekende blog. Mij geeft het veel duidelijkheid en daardoor troost in deze turbulente tijden, die alle astrologen hebben zien aankomen. Maar niet wisten uit welke hoek het zou komen. Kijk uit naar je e-book

 2. anna berk

  vaak heb ik aan je gedacht , toen je in je vorige artikel schreef , dat het wel eens tot een flinke uitbarsting zou kunnen komen, en zie hier , het gebeurd . Zit zelf aan de kant van vertrouwen . bedankt voor je brieven . heb het goed . Anna

 3. Miriam

  De maansknoop in Kreeft komt ook sterk naar voren in deze tijd van quarantaine en thuis blijven. Hoe denk jij daar over, Ilse? Krijgen we een ander advies als de knoop van teken verandert en in Tweelingen komt te staan v.a. 5 mei a.s. ? Ik lees altijd je artikelen. Zo verhelderend!

  1. Ilse ten Berge Berichtauteur

   Jazeker, de maansknoop in Kreeft duidt op lessen die te maken hebben met onze wortels en diepere behoeften, huis en haard en dergelijke. Dus thuisblijven en al dan niet vrijwillig in quarantaine kan helend zijn. Als de knoop in Tweelingen gaat lopen, gaat er zeker een andere wind waaien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s