Stilstand, maar geen achteruitgang

De laatste maanden is er astrologisch gezien veel gepasseerd en ook deze maand kunnen we weer de nodige verschuivingen verwachten. De noordelijke maansknoop is op 6 mei 2020 in het communicatieve Tweelingen aangekomen, Saturnus is op 11 mei retrograde gaan lopen, Venus doet dit vervolgens op 13 mei en Mars gaat dezelfde dag het teken Vissen binnen. Niet onbelangrijk is dat Pluto op 25 april ook retrograde is gaan lopen.

De intrede van Saturnus in Waterman heeft ons niet onberoerd gelaten: in een kort tijdsbestek zijn we onderdeel geworden van een kille anderhalve meter-maatschappij. De vraag is of dit ‘nieuwe normaal’ (what’s in a name!) blijvend is of dat we werkelijk een verdergaande versoepeling van de vele restrictieve maatregelen mogen verwachten? Het openbare leven lijkt weer wat op gang te komen, maar of het slot echt van de samenleving wordt afgehaald moet nog worden bezien. Astrologisch gezien kunnen we ons namelijk opmaken voor de nodige vertraging in ons leven, omdat er de komende tijd heel wat planeten retrograde gaan lopen. Sterker nog, in de maand mei 2020 lopen er vier planeten retrograde: Venus, Jupiter, Saturnus en Pluto. In juni en juli sluiten Mercurius en Cheiron aan, al is de laatste strikt genomen geen planeet. En in augustus en september voegen Uranus en Mars zich erbij. En dit is slechts van korte duur, omdat Mercurius in oktober wederom retrograde draait. Het is nogal uitzonderlijk dat er opeenvolgend een groot aantal planeten teruglopen aan de hemel.

Aangezien er de komende maanden een enorme overlap van retrograde planeten is, kan dit in mijn beleven niets anders betekenen dan een langdurige aaneengesloten vertraging. En dit strekt zich uit over vele terreinen in ons leven. Neem alleen maar de post- en pakketbezorging die steeds meer vertraging oploopt, omdat er meer en meer online besteld wordt. De langdurige retrogradeperiode staat wat mij betreft in het teken van reflectie en de terugkeer naar oude, onafgemaakte zaken die herzien, herkauwd, gereviseerd en geherstructureerd moeten worden. Een tijd van bezinning en het opmaken van de balans van ons leven en vandaar uit verder gaan.

Saturnus keert op 2 juli 2020 weer terug in Steenbok en dit brengt de memorabele conjunctie tussen Saturnus en Pluto van 12 januari 2020 weer terug in de collectieve herinnering. Vergeet niet dat dit aftrap was van een nieuwe cyclus die nog tot 2053 duurt. Op wereldniveau heeft de coronacrisis tot een enorme economische teruggang geleid en die raakt ons allemaal. En ook al is er versoepeling van maatregelen, dit wil nog niet zeggen dat hiermee de kous af is. De vertraging van de hemellichamen weerspiegelt nu eenmaal ook de vertraging op het aardse vlak, hier kunnen we niet omheen. Het komt nu aan op inventiviteit en terugkeer naar de basis wil je bijvoorbeeld als ondernemer het hoofd boven water kunnen houden. Überhaupt zal er een herschikking van middelen moeten komen om het wereldwijde, failliete systeem nieuw leven in te blazen.

Mijn inschatting is dat we vanaf 2 juli 2020 als Jupiter, Saturnus en Pluto in Steenbok staan weer geconfronteerd worden met kwesties rondom onze schaduwkanten die om meer bewustzijn vragen. Het kan inzichtelijk zijn om eens terug te gaan wat er in aanloop tot januari 2020 speelde om er zo meer licht op te laten schijnen. Wie meer wil lezen over zelfwerkzaamheid en schaduwwerk, verwijs ik naar mijn verdiepingsartikel dat hier te bestellen is. Jupiter en Pluto maken op 30 juni wederom een conjunctie en hiermee is de tijd rijp voor de volgende groeicrisis. Wat mij trouwens opvalt is dat er personen zijn met een Jupiter-Pluto conjunctie in de geboortehoroscoop, die momenteel op wereldniveau veel macht naar zich toe trekken. Het is dan ook een combinatie die machtswellust, zelfverrijking en een soort van ‘alles-denken-te-weten’ aanwakkert.

Op 13 mei 2020 gaat Venus retrograde lopen in het bewegelijke en communicatieve teken Tweelingen. Venus loopt gemiddeld elke 18 maanden retrograde en dat is niet heel frequent. Dit in tegenstelling tot Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto die steevast een paar maanden per jaar teruglopen aan de hemel. Mercurius loopt het meeste retrograde, namelijk zo’n drie tot vier maal per jaar. Mars, de planeet van actie, loopt het minste retrograde, en wel om en nabij elke 26 maanden. Mars gaat op 13 mei 2020 in Vissen lopen, en dit kan tot frustratie leiden omdat je minder grip op te zaken hebt en het geeft in het algemeen ook meer verwarring en vertroebeling te zien. Het is ook een indicatie dat het voor de samenleving niet eenvoudig is om met de versoepeling van de corona-maatregelen om te gaan. Er is natuurlijk nog veel angst aanwezig voor het virus en deze onbestemde gevoelens zijn niet zomaar verdwenen. Op 13 juni maakt Mars een conjunctie met Neptunus in Vissen, en het lijkt me dat we tot die tijd wel in een mist blijven hangen.

Terug naar Venus. Deze planeet staat onder andere voor wat we waarderen, hoe we ons verbinden en waartoe we ons aangetrokken voelen. Venus heerst ook over geld. Als Venus retrograde gaat lopen dan is dit van invloed op onze waardepatronen, liefdesrelaties, intieme vrienden alsook op bepaalde relatiepatronen die nu om een herijking vragen. We krijgen de gelegenheid om anders naar onze relaties te kijken, en zeker in het licht van de coronacrisis, kan dit tot nieuwe inzichten leiden. Wie hoort nog wel bij je en wie niet, waar stop je nog wel energie in en waarin niet meer. Venus gaat de komende tijd driemaal een vierkant op Neptunus maken, en dit geeft niet zelden een roze bril te zien. Waak voor desillusies en het mooier maken van de dingen dan ze zijn. Venus loopt de hele retrogradeperiode in het teken Tweelingen en deed dit acht jaar geleden ook. Het kan zinvol zijn om eens terug te gaan naar die periode om te zien welke thema’s er toen speelden. Deze retrogradeperiode wijst zeker ook op het weerzien van dierbaren die we lange tijd hebben moeten missen. De vraag is echter of het in levende lijve is of toch nog achter glas of via beeldbellen…

Het thema communicatie staat trouwens deze maand en ook daarna nog flink in de schijnwerpers. Mercurius loopt namelijk sinds 11 mei 2020 in Tweelingen en de Zon gaat dit vervolgens op 20 mei 2020 doen. Belangrijk in dit kader is dat op 6 mei 2020 de noordelijke maansknoop Tweelingen is binnengegaan, na een periode van 18 maanden in het gevoelige en emotionele teken Kreeft te hebben gestaan. Dit betekent dat communicatie, denken, fact checking, nieuwe dingen leren, onderwijs en dergelijke op de voorgrond komen te staan. De zuidelijke maansknoop ligt in het tegenoverliggende teken Boogschutter, en hiermee wordt ‘de waarheid’ of wat hiervoor mag doorgaan minder belicht. Het is dus belangrijk om de komende maanden feit en fictie van elkaar te scheiden. Blijf zelf onderzoeken en neem niet zomaar iets aan wat in het nieuws wordt gezegd of op sociale media wordt verkondigd. De afgelopen maanden is in mijn beleven veel chaos en verwarring gezaaid en het blijft lastig om het overzicht te bewaren in een wirwar van informatie. Blijf dus vooral zelf nadenken en voel wat waarheid is en wat niet!

Het eclipsseizoen staat ook weer voor de deur want op 5 juni 2020 volgt er een Maansverduistering in het toekomstgerichte teken Boogschutter. Dit betekent dat de sluizen opengaan en er weer het nodige uit ons leven gaat verdwijnen om plaats te maken voor het onbekende. Het zijn altijd intense weken rondom de eclipsen en gezien de surrealistische tijden waarin we leven, gaat dit ongetwijfeld niet onopgemerkt aan ons voorbij. Maak dan ook gebruik van deze langdurige retrogradeperioden om dieper te gaan dan voorheen. Het is een tijd van loslaten van veel wat is uitgediend en wat ons niet verder helpt op onze weg. En ook al lijkt de wereld ogenschijnlijk tot stilstand te zijn gekomen, dat wil nog niet zeggen dat er op het innerlijke vlak geen vooruitgang meer mogelijk is.

Het is dan ook belangrijk om in deze verwarrende tijden de zaken in het juiste perspectief te blijven zien. Zeker gezien de beperkingen waar we tegenaan lopen is het goed om dichtbij jezelf te blijven en te genieten van de natuur en de schoonheid van het leven. Niets is zonder betekenis, en het is ook niet zomaar dat we collectief in deze situatie verzeild zijn geraakt. We moeten hiervan leren en er op een constructieve manier mee leren omgaan. Zonder weerstand is er geen groei mogelijk, en hoe meer we beperkt worden hoe meer we gedwongen worden om het in onszelf te zoeken. Juist nu, in deze ingewikkelde tijd komt het aan op het vergroten van ons bewustzijn door waakzaam te zijn en vooral ook te blijven!

“Door de inspanning, door de waakzaamheid, door de zelfbeheersing, schept de wijze zich een eiland dat niet door de overstroming verzwolgen wordt. De prijs van de vrijheid is eeuwige waakzaamheid. Laat het oog der waakzaamheid zich nooit sluiten”. – Boeddha.

Ilse C. ten Berge
12-5-2020

5 gedachten over “Stilstand, maar geen achteruitgang

  1. Herman van Es

    Beste Ilse,
    Wederom een goed artikel, door zeer goed te duiden met wat er nu speelt niet op zichzelf staat. Wat mij het meest trof, waren jouw laatste twee alinea’s als samenvatting die in deze verwarrende tijden de kern raakt om niet met de verwarring en vooral angst mee te gaan.
    Groet, Herman van Es

  2. Louise van Wijngaarden

    Dank Ilse.jouw artikel gaf me het fijne gevoel niet zo alleen te staan in deze chaotische periode.gewoon to go with the flow.een periode die zijn nut heeft. Bewuster te worden van heel veel……

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s