Zonsverduistering in Kreeft: thuiskomen in jezelf

Op 21 juni 2020, een dag na de zomerzonnewende, heeft er een zonsverduistering plaatsgevonden op 0°21 Kreeft. Een krachtige eclips vanwege de kritische graad, en dit geeft altijd een crisisachtige sfeer te zien. Eclipsen zijn namelijk energetische portalen waarbij het lot ons pad kruist met het doel om ons op een dieper niveau tot bewustwording aan te zetten. Een eclips neemt altijd iets weg uit ons leven, en dat kan op het materiële vlak zijn, het kan om personen gaan, maar het kan ook duiden op bepaalde gedragspatronen die niet langer functioneel zijn. De uitwerking van een eclips is overigens niet altijd gelijk zichtbaar. Er wordt tijdelijk iets verduisterd, in dit geval de Zon die voor ons diepste wezen staat. We hebben dus voor een bepaalde tijd het zicht niet op onszelf en worden naar onze diepere emoties (= Kreeft) gezogen.

Met deze zonsverduistering in Kreeft komen thema’s als familie, huis en haard, veiligheid, geborgenheid, emotionele behoeften en het verleden op de voorgrond te staan. De eclips valt wijd conjunct de Noordknoop in Tweelingen (deze loopt immers niet meer in Kreeft), wat het risico op mentale (over)stimulatie benadrukt. Ik weet niet hoe jullie het ervaren, maar er is momenteel sprake van een overkill aan informatie. Het is belangrijk om je goed af te stemmen op wat wel aansluit op je diepere behoeften (= Kreeft) en wat niet. Zoals ik al eerder schreef, is er nog altijd veel verwarring (Mars staat nog altijd dichtbij Neptunus!) rondom belangrijke thema’s waaronder de coronacrisis die dieper gaat dan naar buiten wordt gebracht. Het verder afbrokkelen van onze samenleving brengt dan ook sterke gevoelens van onbehagen en onveiligheid met zich mee.


De eclips in Kreeft maakt onder meer een wijd vierkant met Mars in Vissen en een inconjunct met Saturnus in Waterman. Dit geeft een beeld te zien van opgekropte emoties die gekanaliseerd willen worden, maar waarvoor onvoldoende ruimte wordt geboden. Saturnus in Waterman zet een rem op het ervaren van vrijheid, en dit kan heel beklemmend aanvoelen. Een collega astrologe noemt het inconjunct, ofwel een aspect van 150 graden, een karmische verbinding. Er worden immers twee tekens met elkaar verbonden die weinig met elkaar op hebben. In dit geval dus het gevoelige waterteken Kreeft en het rationele luchtteken Waterman. Het karmische aspect hiervan kan ik wel onderschrijven. Je kunt het mentaal op een rijtje denken te hebben, maar emoties kun je niet blijven wegduwen. Als gevolg van de gebeurtenissen van de laatste paar maanden worden we nog meer gedwongen om de weg naar binnen te gaan door ons niet langer blind te staren op wat er allemaal buiten ons gebeurt. Uiterlijke veiligheid bestaat dan ook niet, want niemand kan dit voor een ander garanderen. We kunnen alleen op een hoger niveau omgaan met het krachtenveld dat op ons inwerkt door een diep vertrouwen te ontwikkelen.

In de horoscoop van de zonsverduistering staan Venus en Mercurius beiden retrograde alsook Jupiter, Saturnus en Pluto. Er is een enorme focus op herbezinning, naar binnenkeren, herevalueren en herkauwen van allerlei kwesties die al voor langere tijd zwaar op de maag (= Kreeft) liggen. Nu Mercurius retrograde loopt in Kreeft is onze communicatie sowieso emotioneler van aard, en kunnen de emoties soms flink oplaaien als er oude koeien uit de sloot worden gehaald. We worden nog meer aangespoord om het nieuwe te omarmen en het oude los te laten. En dat is best heel lastig in deze verwarrende tijd waarin het vasthouden aan het oude vertrouwde een natuurlijke reflex is. Toch laat deze eclips duidelijk zien, dat we onze comfortzone wel moeten verlaten. We kunnen alleen thuiskomen in onszelf door goed te luisteren naar onze werkelijke behoeften, en deze zijn voor iedereen anders. Dit geldt vooral voor deze zonsverduistering, die ons uitdaagt om een nieuwe kwaliteit van waarneming te verankeren die onze diepere emoties verbindt met het intuïtieve hart.

Ilse C. ten Berge
21-6-2020

6 gedachten over “Zonsverduistering in Kreeft: thuiskomen in jezelf

 1. Herman van Es

  Dank Ilse voor deze ‘zons-verheldering’ in een wereld in chaos die dit manifesteert als een verduistering van de intuïtie van het hart.
  Het is de essentie van wat het denken scheidt en via de Geest in Liefde verbindt.
  Zoals Antoine de Rivarol eens schreef: “Kleine mensen scheppen genot in de fouten van grote mensen zoals uilen zich verheugen in een zonsverduistering”. Gr. Herman

 2. katjamilants

  Top! Dankjewel Ilse om steeds de tijd te maken om ons even wat wijzer te maken ☺️
  Steeds zeer inzichtelijk en “to the point”! Fijn 💖

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s