Maansverduistering in Steenbok: verantwoordelijkheid dragen voor ons innerlijk

Op 5 juli 2020 vindt er een Maansverduistering in Steenbok plaats, de laatste eclips deze zomer! Het zijn nog altijd intense tijden en dit behoeft verder geen betoog. Saturnus is op 3 juli 2020 weer in Steenbok teruggekeerd en dit is een belangrijke verschuiving, omdat Saturnus in eigen teken sterk staat. Het is dus de hoogste tijd om aan onze innerlijke ruggengraat te werken (= Saturnus loopt retrograde). De energie zal ongetwijfeld anders aanvoelen dan Saturnus in Waterman. Saturnus is de planeet van restrictie, en in het teken Waterman hebben we collectief ervaren hoe het is als je in je vrijheid, je gaan en staan, beperkt wordt.

Is dit een voorproefje geweest van wat ons te wachten staat als Saturnus op 17 december 2020 definitief in Waterman gaat lopen? De tijd zal het leren, maar er staat nog heel wat te gebeuren. Mars loopt inmiddels in het heetgebakerde teken Ram en gaat op 7 september 2020 retrograde lopen. De planeet van actie, agressie en conflicten verblijft zodoende maandenlang in het teken Ram. Vanaf augustus 2020 tot en met januari 2021 gaat Mars een serie vierkanten maken op Jupiter, Saturnus en Pluto. Dit gaat een flink stempel op de tijdsgeest drukken! Zoals ik al eerder aangaf, hebben we dit jaar te maken met uitzonderlijk veel retrograde lopende planeten. Het is alsof een kosmische hand ons tegenhoudt. De focus is niet zozeer gericht op de uiterlijke wereld maar op onze binnenwereld. En ja, dit zal ongetwijfeld nodig zijn om op een collectief niveau bewuster in het leven te gaan staan.

Het eclips-seizoen is altijd een intensieve periode. Soms verdwijnen er mensen uit je leven, maar ook zijn plotselinge doorbraken mogelijk waardoor je leven in een stroomversnelling komt. Nu schijnt de uitwerking van deze eclips niet zo sterk te zijn, dat neemt niet weg dat de energie ervan intens kan zijn. Wat tijdens de zonsverduistering in Kreeft als het ware versluierd werd, komt met de maansverduistering in Steenbok duidelijker op de voorgrond te staan. Het is alleen wel zo dat je het volledige zicht nog niet hebt, en er nog veel onzekerheid en onduidelijkheid is. Het heeft vaak langere tijd nodig om wat zich rond de eclipsen heeft afgespeeld in een ruimer perspectief te kunnen zien.

Deze maansverduistering in Steenbok, zet aan om onze emoties en gevoelens (= Kreeft) in evenwicht te brengen met onze verantwoordelijkheid (= Steenbok). Het is daarom niet verstandig om in emoties te zwelgen (= Kreeft) waardoor je het overzicht verliest. Oude herinneringen kunnen tijdens deze eclips ineens naar bovenkomen (= Mercurius retrograde in Kreeft) en gaan hand in hand met het verwerken van oude pijn. De maansverduistering valt vierkant Cheiron en maakt een sextiel op Uranus waardoor doorbraken én heling mogelijk gemaakt worden. Het is evenwel een periode waarin je de tijd (= Steenbok) moet nemen om te kijken wat er zich nu onder de oppervlakte allemaal afspeelt.

Steenbok-energie kan kil en zakelijk overkomen, en dit kan het lastig maken om het licht in de duisternis te blijven zien. Het kan aanlokkelijk zijn om in pessimisme te vervallen, zeker gezien de roerige tijden waarin we leven. Toch is dit niet de juiste insteek, omdat we ook de structurerende energie van Steenbok nodig hebben om de volle verantwoordelijkheid te kunnen nemen voor onze innerlijke weg. Jupiter en Pluto stonden op 30 juni 2020 voor de tweede maal conjunct in het teken Steenbok. Dit intensiveert wat mij betreft de ‘genezingscrisis’ waar we op collectief niveau mee te maken hebben. We zijn het aan onszelf verplicht om constructief met de energie die nu voorhanden is aan het werk te gaan. De weg van zelfwerkzaamheid is een eenzame weg, omdat je de berg alleen dient te begaan, zoals het een Steenbok betaamt. Toch geeft het gestage klimmen meer zelfvertrouwen in het eigen kunnen. Tevens geeft het meer zelfvoldoening in het leven als je de tocht op eigen kracht hebt afgelegd!

Ilse C. ten Berge
4-7-2020

4 gedachten over “Maansverduistering in Steenbok: verantwoordelijkheid dragen voor ons innerlijk

 1. Herman van Es

  Ons Werkelijke verlangen is als blaffen naar de verduisterde Maan. Het is het mysterie dat een ieder zelf kan verlichten via een gedisciplineerde (Saturnus) innerlijke levensstijl, zodat er een nieuwe structuur vorm gegeven kan worden vanuit de chaos, het vormloze tot genezing,
  Hartgroet, Herman.

  “Verlangen is de kern van het mysterie.
  Verlangen zelf draagt zijn eigen genezing in zich.
  De enige regel is: verdraag de pijn.
  Je begeren moet worden gedisciplineerd,
  En datgene waarvan je wilt dat het in de tijd wordt vervuld,
  Opgeofferd.“ (Rumi)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s