Saturnus en Pluto: onze ware bestemming

Op 12 januari 2020 vond de inmiddels memorabele conjunctie plaats tussen Saturnus en Pluto in Steenbok. In dit artikel wil ik daarom stilstaan bij de uitwerking ervan op ons persoonlijk leven. Saturnus is de heer van Karma, maar ook de wachter op de drempel. Het is de planeet die we nog net met het blote oog kunnen zien. Saturnus is een planeet waarvan de uitwerking sterk voelbaar is in transit door de eigen horoscoop. Pluto is de heerser van de onderwereld, en in transit op een persoonlijke planeet kom je oog in oog met je schaduw te staan. Samen met Uranus en Neptunus behoort hij tot de mysterieplaneten en deze kunnen we niet met het blote oog zien. De uitwerking van de buitenplaneten overstijgt onze menselijke wil, we kunnen de energie ervan alleen door ons heen laten werken. Pluto is de laatste in de rij en staat op de drempel van de Kuipergordel. In 2006 heeft NASA de ruimtesonde New Horizons gelanceerd naar Pluto en zijn maan Charon. Na het bezoek aan Pluto is de sonde doorgevlogen naar andere Kuipergordelobjecten. Het is de eerste keer dat een sonde de Kuipergordel onderzoekt op zoek naar nieuwe objecten (bron: Wikipedia). Het is voor mij veelzeggend dat er nu in de ruimte onderzoek wordt gedaan voorbij Pluto. De poorten zijn geopend naar nieuwe werelden die nog niet aan ons geopenbaard zijn.

Vorig jaar hebben zowel Saturnus als Pluto een verbinding gemaakt met de knopen-as (Noordelijke- en Zuidelijke Maansknoop). Dit vond plaats rond de 20-23 graden Steenbok in de periode van maart tot en met mei 2019. De knopen-as duidt op onze bestemming, en geeft aan welke weg wij hebben te gaan. In analogie met Saturnus en Pluto in Steenbok, werden we dus gedwongen om onze ware bestemming te volgen. De Zuidknoop in Steenbok duidt op zaken die met autoriteit, ambities, professie, vaderfiguur, voorouders, familiekarma en het verleden van doen hebben. Dit betekent dat we collectief aan het werk werden gezet om met onverwerkte zaken aan de gang te gaan. Steenbok kan heel koud en naar aanvoelen, dus is het niet ondenkbaar dat de laatste maanden van 2019 zo hebben aangevoeld.

Ook al is Saturnus voorbij Pluto, momenteel staan beiden planeten weer in Steenbok net als Jupiter. Op 17 december 2020 gaat Saturnus in Waterman lopen om op 21 december 2020 een belangrijke conjunctie met Jupiter te maken. Tot die tijd hebben we dus te maken met de restrictieve krachten van Steenbok. Het is mij gebleken dat sinds de zonsverduistering in Kreeft heeft plaatsgevonden (21 juni 2020) de sluizen wagenwijd zijn opengezet. Er gebeurt momenteel heel veel in ieders leven, en soms kan dit overweldigend zijn. Meestal heb je in zo’n periode geen tijd om hier aandachtig bij stil te staan. Je zit in een overlevingsmodus. Op het moment dat de stofwolken een beetje beginnen op te trekken, is het een goed moment om de gebeurtenissen de revue te laten passeren. We bevinden ons nu in een dergelijke periode van reflectie, omdat zoals ik al eerder schreef er zoveel planeten retrograde lopen. En ook al lopen Venus en Mercurius inmiddels weer vooruit, Mars gaat op 25 juli al in schaduw lopen. Dit is veelzeggend!

In die zin is het noodzakelijk (= Pluto) om de komende tijd op een constructieve manier (= Saturnus) met het alles wat de afgelopen maanden naar boven is gekomen aan de gang te gaan om oud karma te helen. Saturnus, zegt namelijk dat het tijd is en Pluto intensiveert de boel net zolang totdat de bodem is bereikt. Pluto staat garant voor crisis en transformatie. De eclips in Kreeft heeft de vinger wat dat betreft weer op de zere plek gelegd, en dit betekent dat de confrontatie met het verleden ons helpt om onze eigen emoties en behoeften nader te onderzoeken en te erkennen. Hier ligt de essentie van onze heling.

In feite zijn de gebeurtenissen van de laatste tijd, een aanduider van wat zich de komende maanden blijft aandienen. We moeten hier collectief doorheen. De samenstand van Jupiter, Saturnus en Pluto in het teken Steenbok komt niet heel frequent voor. Verder is met de conjunctie van Saturnus en Pluto in Steenbok een nieuwe cyclus van 33 jaar van start gegaan. De energie die hiermee is vrijgekomen blijft de komende decennia dan ook sterk voelbaar. Dit duidt erop dat we collectief in hetzelfde schuitje zitten. Kennelijk, hebben we naast persoonlijk karma ook collectief karma af te wikkelen, waaronder landenkarma.

Jupiter en Pluto hebben inmiddels al tweemaal aan de hemel samen gestaan. En dit heeft de boel nog eens verder geïntensiveerd, zowel in positieve als in negatieve zin. De laatste keer is op 12 november 2020 rond 23 graden Steenbok. Als je op de goede weg bent dan helpt Jupiter je zeker om op een dieper niveau te helen. Blijf je de boel wegduwen en voor je uitschuiven, dan kan een en ander als een boemerang bij je terugkomen. De combi Saturnus en Pluto geeft dus niet alleen de urgentie van de situatie weer, maar kondigt ook een definitief einde van iets aan. Het verleden komt zeker niet meer terug. En in deze huidige Corona-tijd mag dit als een understatement worden opgevat.

We bewegen ons hoe dan ook naar andere tijden, waarbij het aan komt op versobering en zelfwerkzaamheid. We worden collectief op onszelf teruggeworpen. Tegelijkertijd geven de gebeurtenissen in ons leven ons de mogelijkheid om op een hoger niveau van bewustzijn te komen door een hele oude wereld los te laten. De symboliek van Saturnus en Pluto in deze mag duidelijk zijn. En wat mij betreft is dit de synthese van waar we nu collectief doorheen trekken. En ja, dit kan heel onzeker maken. We leven dan ook in chaotische en surrealistische tijden, waarbij het vaak lastig is om het juiste perspectief te blijven zien. Hier komt Neptunus in Vissen om de hoek kijken, die ondermijnend uitwerkt en het lijden (= Vissen) vergroot. Het is dan ook de kunst om vertrouwen te hebben en vooral te houden in de stroom van het leven (= Neptunus) en hierop durven navigeren!

Op 20 juli 2020 vindt er nogmaals een Nieuwe Maan plaats in het emotionele teken Kreeft. Het luidt het vervolg in van de zonsverduistering van 21 juni. De komende Nieuwe Maan maakt een oppositie met Jupiter, Saturnus en Pluto in Steenbok. Het vergrootglas wordt vol op onze verantwoordelijkheid gelegd. Nemen we ons leven werkelijk serieus, en hebben we wel geleerd van de lessen die we sinds vorig jaar op ons bord hebben gekregen? De gemoederen worden dus weer flink opgeschud, omdat het voedende en koesterende karakter van de Nieuwe Maan in Kreeft flink op de proef wordt gesteld. In hoeverre we volgens onze ware bestemming leven, wordt de komende weken zeker aangescherpt.

Gebruik de zomerperiode dan ook om op je schreden terug te keren en te reflecteren op wat goed gaat en wat niet. Durf los te laten, en waag de sprong in het diepe als dit nodig is. Omkijken heeft zeker geen zin, omdat het verleden is geweest. We staan op de drempel van een nieuwe wereld, waarvan de contouren nu nog vaag zijn, maar die zich onherroepelijk aandient.

Ilse C. ten Berge
16-7-2020

2 gedachten over “Saturnus en Pluto: onze ware bestemming

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s