Mars, Pluto en Eris: de perfecte storm

We bevinden ons inmiddels ruim 5 maanden in een wereldwijde Corona-crisis en zoals het er nu naar uitziet is het einde ervan nog niet in zicht. In vorige artikelen heb ik vooral de impact van Saturnus (= restrictie) en Pluto (= macht en onmacht) in Steenbok (= controle) belicht alsook de uitwerking van Neptunus in Vissen (= virussen, chaos en mist) in het licht van waar we als mensheid mee te dealen hebben. En dat is nogal wat! In aanvulling hierop wil ik de focus richten op dwergplaneet Eris, die in de mythologie bekend staat als de godin van de twist en tweedracht. Wat is haar rol binnen de astrologie en hoe kunnen we haar invloed duiden met betrekking tot wat zich nu allemaal op het mondiale vlak afspeelt.

De dwergplaneet Eris werd al in 2003 ontdekt maar pas in 2005 geïdentificeerd als een bewegend object in de ruimte. Zij behoort tot de Kuipergordel objecten net als Pluto. Eris heeft een maan die is genoemd naar haar mythologische dochter Dysnomia. Eris veroorzaakte bij haar ontdekking onenigheid in de astronomische gemeenschap, waarbij Ceres de status van dwergplaneet kreeg en Pluto als planeet werd gedegradeerd. Als godin van de twist, heeft ze haar visitekaartje wel afgegeven. De omlooptijd van Eris om de zon is 557 jaar, en ze beweegt dus zeer langzaam door de dierenriem.

Eris is mythologisch vooral bekend geworden door haar furieuze optreden tijdens een huwelijksfeest waarvoor zij niet was uitgenodigd. Op listige wijze zaait ze tweedracht, wat later uitmondt in de Trojaanse oorlog. Haar dochter Dysnomia is de godin van de wetteloosheid. Een illuster duo dus! In sommige mythen wordt Eris voorgesteld als de tweelingzus van de god Ares en die kennen we ook als Mars, de god van de oorlog. Eris representeert hiermee de vrouwelijke kant van agressie, oorlog en woede. Sinds eind 1926 loopt Eris definitief in het oorlogszuchtige teken Ram en blijft hier nog tot eind 2048. Gezien haar verwantschap met Mars lijkt me dit een behoorlijk explosieve stand.

Als godin van de twist, vertegenwoordigt Eris het aspect van het vrouwelijk bewustzijn dat – wanneer erkenning of integratie ervan wordt geweigerd – grote schade kan aanrichten aan het (patriarchale) systeem dat haar uitsluit. Mijn interpretatie hiervan is dat de energie van Eris aanhaakt op de aanwezige collectieve schaduw en hierop goed kan losgaan door te rebelleren en tweedracht te zaaien. Ergens las ik dat de energie van Eris vergelijkbaar is met het butterfly effect: als een vlinder met zijn vleugels fladdert in het Amazonegebied dan kan het een storm in Australië veroorzaken. Dit geeft aardig weer welke energie Eris in onze collectieve psyche vertegenwoordigt. Het zijn krachten die sluimerend aanwezig zijn, maar als ze getriggerd worden een heleboel ellende kunnen veroorzaken.

Op 12 januari 2020 maakte Saturnus een conjunctie met Pluto op 22°47 Steenbok, en ging er een nieuwe cyclus van start die maar liefst 33 jaar duurt. Thema’s als macht, onmacht, restrictie, controle en versobering kleuren de komende decennia het tijdsbeeld. Pluto in Steenbok staat onder andere voor plutocratie, ofwel een bestuursvorm waarbij de rijksten aan de macht zijn. Maar onder zijn heerschappij heeft ook het technocratische systeem vaste voet aan de  grond gekregen. De achterliggende gedachte hierbij is dat de staat beter geregeerd kan worden door specialisten dan door het volk. Dit zijn typisch uitingen van het mannelijke principe. Nu wil ik voorop stellen dat het mannelijke- en vrouwelijke principe in elk mens aanwezig is. Wat je nu alleen ziet is dat het vrouwelijke principe sterk onderdrukt wordt, waardoor het mannelijke principe de overhand krijgt. En dit zit dus allemaal ‘verstopt’ in het collectieve onbewuste dat zijn schaduw behoorlijk vooruit werpt.

Astrologe, Karen Hamaker-Zondag, noemt de laatste 10 graden van Steenbok overigens dictatorgraden. En niet alleen Pluto loopt in de laatste graden hiervan, maar ook Saturnus en vanaf eind oktober sluit Jupiter hierbij aan. De wereld zoals we die nu kennen wordt volledig afgebroken om opnieuw te worden opgebouwd. Laten we niet uit het oog verliezen dat het geen zachtzinnige processen zijn die onder invloed van Pluto getransformeerd worden. De intensiteit in de atmosfeer neemt de komende maanden ongetwijfeld toe. Temeer omdat Pluto vanaf december 2020 een reeks vierkanten op Eris gaat maken en wel tot en met november 2021. In principe was deze conjunctie in januari 2020 al werkzaam (binnen 1 graad orb) en dus voelbaar. Pluto in aspect met Eris lijkt me een titanenstrijd opleveren, omdat Eris zich natuurlijk niet zomaar gewonnen geeft.

Ook Jupiter en Saturnus gaan vanuit het teken Steenbok vierkanten maken op Eris. En als kers op de taart maakt Mars in Ram driemaal een conjunctie met zijn geliefde zuster. Mars gaat namelijk sinds 32 jaar weer retrograde lopen in het vurige teken Ram. De laatste keer was in 1988 en daarvoor in 1941. Van significante betekenis is dat Eris in die tijd nog niet was ontdekt én dat Mars en Eris toen geen conjuncties hebben gemaakt. Met andere woorden: de psychische energie van Eris was nog niet in ons collectieve bewustzijn opgenomen. Mars is de planeet van actie en gaat dus iets in Eris activeren. Dit kan op zijn best de vrouwelijke kant van ons collectieve bewustzijn zijn dat op integratie wacht. En op zijn slechts kan het de spreekwoordelijke lont in het kruitvat zijn.

Mars gaat op 10 september retrograde lopen tot 14 november 2020. Het eerste contact tussen Mars en Eris was op 17 augustus. Het tweede vierkant volgt op 4 oktober en de laatste op 22 december 2020. Tegelijkertijd gaat Mars ook vierkanten maken op Jupiter, Saturnus en Pluto in Steenbok. Ik laat de exacte data hiervan voor wat het is, want het mag duidelijk zijn dat Mars het een en ander gaat activeren. Verder is van belang dat Saturnus op 29 september 2020 weer recht gaat lopen in Steenbok.

Met Pluto in Steenbok hebben we te maken met destructie van oude machten en krachten. Pluto haalt op minutieuze wijze de onderste steen boven, en dit betekent dat we heel veel geduld moeten hebben met het proces dat zich voor ons uitrolt. Steenbok is namelijk een aardeteken. Hoe dan ook, gaat Pluto in contact met Eris, zeker iets vrijmaken en transformeren met betrekking tot ons collectieve onbewuste. Eris, is meesteres in heers en verdeel en Pluto eist transformatie van de oude vorm. Eris is de langzaamstlopende planeet en zij zal zich niet zo snel gewonnen geven. Hier speelt dus een krachtenspel op de achtergrond, waar wij het zicht niet op hebben. Pluto gaat op 4 oktober 2020 weer rechtlopen en is hiermee voorlopig sterker dan Eris. Er komt ongetwijfeld het nodige naar buiten, wat het daglicht niet kan verdragen. In combinatie met Mars, kan het de komende maanden behoorlijk onrustig worden.   

Dit jaar hebben Jupiter en Pluto al tweemaal een conjunctie gemaakt, en de laatste keer is op 12 november 2020. Wat mij hierbij vooral is opgevallen is dat bepaalde personen in de wereld met veel macht, geld en aanzien, vaak in de schijnwerpers staan en deze conjunctie zelf ook in de horoscoop hebben staan of in een andere aspectvorm. Jupiter wordt vaak als weldoener gezien, maar in combinatie met Pluto kan dit tot absolute zelfverrijking leiden. Met Neptunus in Vissen blijft het lastig om het volle zicht te hebben op wat er nu werkelijk allemaal speelt. Het is dus niet alles goud wat er blinkt.

Zo rond 2023-2024 gaat Pluto in Waterman lopen en dat gaat heel anders aanvoelen dan Pluto in Steenbok. Waterman is een luchtteken en ik vermoed dat er dan heel veel in een stroomversnelling gaat komen. Sowieso op het technologische vlak. Wat niet impliceert dat het dan ook makkelijker wordt in de wereld waarin we leven. Met de intrede van Saturnus in Waterman (maart 2020) werden termen als social distancing en de anderhalve- maatschappij ineens gemeengoed. En in dit licht gezien ben ik heel benieuwd wat de conjunctie tussen Jupiter en Saturnus in Waterman op 21 december 2020 teweeg gaat brengen.

Normaliter duurt een cyclus tussen Jupiter en Saturnus 20 jaar. Deze cyclus is extra belangrijk omdat het de start is van een grote cyclus die weer twee eeuwen duurt. De laatste 200 jaar vielen deze conjuncties grotendeels in het element aarde en heeft het materialisme een enorme vlucht genomen. Jupiter en Saturnus zijn zogeheten sociale planeten, en dit impliceert grote veranderingen op het sociaalmaatschappelijk vlak. We gaan deze omslag in energie echt wel voelen. Pluto maakt op 20 december een vierkant op Eris, net na de zonsverduistering op 14 december 2020. We staan daarom niet langer aan de vooravond van grote veranderingen, maar we zijn getuige van de dood van een oude wereld en dit gaat zonder meer gepaard met de nodige sociale onrust.

Het is aan ons hoe we met deze immense transformatie omgaan, en of we het hoofd koel weten te houden (= Waterman), en zelf kritisch blijven nadenken door feit en fictie van elkaar te scheiden (= Maansknoop in Tweelingen) door niet mee te gaan met een negatieve angstspiraal. In het oog van de oorkaan is het altijd stil, daarbuiten neemt het alles in zijn kielzog mee. De komende maanden kan een perfecte storm ontketend worden, waarbij alles samenkomt om tot ontlading te komen. We zullen zien hoe een en ander zich gaat ontvouwen, want sterren duiden maar dwingen niet. Wij kunnen zelf het verschil maken door via zelfwerkzaamheid aan schaduwwerk te doen waardoor we in onze kracht komen te staan. De kracht zit namelijk in het allerkleinste en is in ons hart gelegen!

Ilse C. ten Berge
1-9-2020

10 gedachten over “Mars, Pluto en Eris: de perfecte storm

 1. Herman van Es

  Dank Ilse voor jouw perfecte artikel dat mij in mijn hart raakte. Het is hetzelfde Licht van Liefde in elk hart, hoe klein dit vaak kan zijn zeker in de harten die deze storm doet aanzwellen. Het brengt ons een optische scheiding zo het Licht in de harten van ons feller kan gaan branden en zo deze Liefdeloze orkaan kan uitrazen.

  Deze spreuk van Spinoza is heel toepasselijk voor de tijd waar we nu in leven:
  “Evenals het licht zichzelf en de duisternis openbaart, evenzo is de waarheid toetssteen van zichzelf en van het onware.”

 2. Jessica

  Beste Ilse, ik lees je blog altijd heel graag omdat ze zo mooi de grotere maatschappelijke processen beschrijft. Complimenten hiervoor. Ik moet je wel bekennen dat ik na het lezen van dit nieuwste blog – over Mars, Pluto en Eris – een beetje een hopeloos gevoel kreeg… Het afgelopen half jaar was al zo ingrijpend. Mijn hoop was dat we met de conjunctie van Saturnus en Jupiter in Waterman in December een betere en meer constructieve tijd tegemoet zouden gaan… Wat ik in dit laatste blog lees, lijkt het tegendeel te vertellen?

  1. Ilse ten Berge Berichtauteur

   Dank je wel Jessica voor je reactie! Het is zeker waar dat het laatste half jaar ingrijpend was. We bevinden ons in een overgang van de ene wereld naar de andere, en dit gaat met de nodige barensweeën gepaard. We kunnen niet anders dan meebewegen op deze golven, maar het is zeker niet mijn intentie om een negatief signaal af te geven. Juist nu is zelfwerkzaamheid van het allergrootste belang om een duurzame, liefdevolle wereld mogelijk te maken.

   1. Jessica

    Dank Ilse, voor je reactie. Inderdaad is zelfwerkzaamheid – zoals jij zegt – in de huidige situatie van het grootste belang.
    Overigens, dat Eris in een vierkant staat met Jupiter/Saturnus/Pluto, verklaart wel veel van de huidige verdeeldheid en twist in de wereld.
    Ik hoop met heel mijn hart dat wij (als wereldbevolking) kunnen kiezen voor liefde, begrip, sympathie en dat we daarmee de energie van twist en verdeeldheid kunnen neutraliseren, of zelfs overstijgen. Eén van mijn persoonlijk intenties voor de komende tijd is in ieder geval om minder te denken in termen van ‘wij en zij’ .

 3. Cornelia Cornelissen

  Het valt me op dat u het steeds over “schaduw” hebt. Het komt in elk artikel wel een paar keer voor. Gaarne een betere uitleg wat u hier steeds mee bedoelt.

  1. Ilse ten Berge Berichtauteur

   Met schaduw bedoel ik onder andere onze onbewuste kanten die we vaak op anderen projecteren. Het kan gaan om negatieve gedragspatronen, maar ook om verdringingen. In mijn artikel: Zelfwerkzaamheid, van schaduw naar Licht, ga ik hier dieper op in. Dit artikel is tegen een kleine vergoeding bij mij te bestellen, zie kopje ‘Artikelen’.

 4. Hans Bazelmans

  We bevinden ons in een overgang van de ene wereld in de andere? Sorry hoor, maar dat gaat me te ver. Waar Eris ook stond, er is altijd veel twist en verdeeldheid geweest. Om een voorbeeld te noemen; de Eerste Wereldoorlog vond blijkbaar plaats toen Eris in Vissen stond. Ik vind ’t een verwarrend verhaal deze keer.

  1. Ilse ten Berge Berichtauteur

   In mijn artikel heb ik getracht om de verbinding tussen Eris in Ram en Saturnus, Jupiter en Pluto in Steenbok nader te duiden. Dit is een eerste opzet, en wellicht dat ik er in ander artikel nog dieper op in ga.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s