De verandering ben jezelf

In mijn laatste artikel heb ik aangegeven dat we in mijn beleven niet langer aan de vooravond staan van grote veranderingen, maar dat we zijn getuige van de dood van een oude wereld. Wie gehoopt had dat we straks weer terug kunnen naar het oude vertrouwde, gaat bedrogen uitkomen. We bevinden ons middenin een immens transformatieve periode, en het is aan ons hoe we hiermee omgaan. Blijven we dichtbij onszelf, of laten we ons meeslepen door angst en groepsdruk? Blijven we kritisch nadenken (= Maansknoop in Tweelingen) door feiten en fictie van elkaar te scheiden, of laten we ons zand in de ogen strooien om onszelf dieper in slaap te sussen (= Neptunus in Vissen).

Op basis van de diverse belangrijke conjuncties, waaronder Saturnus en Pluto in Steenbok, Jupiter en Pluto in Steenbok en Jupiter en Saturnus in Waterman, wist menig astroloog dat 2020 een belangrijk jaar zou worden. Op voorhand kun je de impact van de diverse belangrijke astrologische cycli overigens niet voorspellen. Geen enkele astroloog heeft bij mijn weten het coronavirus voorspeld. Wel kan je met behulp van astrologie aangeven dat er iets wezenlijks staat te gebeuren, en op welke gebieden dit tot uitdrukking kan komen. Kort na de Winterzonnewende op 21 december 2020 vindt de laatste belangrijke cyclus van 2020 plaats, namelijk die van Jupiter en Saturnus in Waterman. Wat gaat deze cyclus ons brengen? Zoals ik al eerder heb aangegeven vindt deze conjunctie in een luchtteken plaats en is dit het startsein van een grote cyclus die 200 jaar duurt.

Jupiter en Saturnus zijn zogeheten sociale planeten, en dit impliceert grote veranderingen op het sociaalmaatschappelijk vlak. Waterman is een humanitair teken en heeft ook met technologie en revolutionaire veranderingen te maken. Wordt dit de aftrap van de 4e industriële revolutie? Gaan we wereldwijde, ingrijpende economische hervormingen zien? Gaat artificial intelligence een nog grotere vlucht nemen en wat is de impact hiervan op de mensheid? Allerlei vragen die niet zomaar beantwoord kunnen worden, en wellicht alleen maar meer vragen oproepen. De ontwikkelingen gaan snel en over niet al te lange tijd gaat Pluto ook in Waterman lopen (2023-2044). Ik verwacht dat de conjunctie tussen Jupiter en Saturnus in Waterman de opmaat is tot revolutionaire veranderingen die van grote invloed zijn voor de mensheid. Al heeft Saturnus in eerste instantie een remmende werking op de expansieve invloed van Jupiter.

Op 29 september is Saturnus recht gaan lopen en Pluto doet dit op 4 oktober 2020. Dit geeft aan dat de restrictieve en controlerende krachten van Saturnus en Pluto in Steenbok sterker gaan worden. Op 12 november staan Jupiter en Pluto voor de laatste keer conjunct in Steenbok. Op zijn best staat dit garant voor een diephelende genezing na een forse crisis, maar op zijn slechts betekent dit een greep naar de macht. Rond die tijd staan Jupiter, Saturnus en Pluto weer dichtbij elkaar wat de beperkende energie van begin dit jaar weer op de voorgrond plaatst. Op 14 oktober gaat Mercurius retrograde lopen in Schorpioen, en Mars loopt nog tot 14 november retrograde in Ram. Dit betekent dat we zeker nog tot half november te maken hebben met stilstand en allerhande beperkingen. Op 29 november 2020 gaat Neptunus weer rechtlopen. Vanaf dat moment lopen alleen Cheiron en Uranus nog retrograde, wat ongetwijfeld anders gaat aanvoelen.

In mijn artikelen komt het thema zelfwerkzaamheid veel aan bod, en ik krijg hier regelmatig vragen over. Het is mijn overtuiging dat het in deze turbulente tijden van groot belang is om aan onze schaduwkanten te werken. Het is namelijk de enige manier om het collectief bewustzijn op een hoger niveau te brengen, door in te zien dat we niet ons denken zijn. Het denken laat zich snel om te tuin leiden, en werkt allerlei negatieve emoties in de hand en haalt je uit het midden. Negatieve nieuwsgaring is een aanslag op je energiesysteem en het zet ook aan tot polarisatie. Het is niet eenvoudig om neutraal te blijven in een informatietijdperk waarin beïnvloeding altijd op de loer ligt. Hoe dan ook is er altijd meer licht dan duisternis, en juist nu krijgen we de kans om sneller in bewustzijn te groeien vanwege de sterke tegendruk die we ervaren. De verandering ben je dan ook zelf.

“Become totally empty
Quiet the restlessness of the mind
Only then will you witness everything unfolding from emptiness”

Lao Tse

Wie meer wil lezen over zelfwerkzaamheid, kan bij mij het inmiddels gereviseerde artikel ‘Zelfwerkzaamheid, van schaduw naar Licht’ bestellen tegen een kleine vergoeding. Wie dit artikel al eerder besteld heeft, kan bij mij gratis de nieuwste versie verkrijgen. Stuur mij dan wel even een mailtje.

Tot slot breng ik graag de documentaire My Octopus Teacher onder de aandacht, over de wonderlijke band die ontstaat tussen een filmmaker en een octopus. De documentaire geeft inzicht in een op elkaar afgestemde onderwaterwereld, waar alles met alles verbonden is. En soms wordt er pijnlijk ingezoomd op het gegeven dat alles in de natuur zijn eigen cycli heeft en dat dit niet te sturen valt. De filmmaker leerde dat er iets groters is dan hijzelf en dat hij daar ook onderdeel vanuit maakt. Deze prachtige docu zet aan tot het verkrijgen van een dieper besef van ons verblijf op aarde en onze relatie tot alles wat is.

Ilse C. ten Berge
3-10-2020

9 gedachten over “De verandering ben jezelf

 1. Hans Bazelmans

  Mijn Jupiter (22 graden Maagd) staat driehoek Pluto en toevallig zit ik zelf in een langlopend conflict in de familiesfeer. In mijn progressieve horoscoop is Pluto verschoven naar het 7e huis (staat conjunct descendant). Dus ik ben benieuwd of er nu eindelijk een oplossing komt. Misschien is 12 november dan een hoopgevende dag? Zodra de 3 planeten in Waterman staan gaan ze weer een driehoek vormen met mijn Zon, Maan en Venus (in Tweelingen).

  1. Ilse ten Berge Berichtauteur

   Er zal zeker een andere wind gaan waaien als Jupiter en Saturnus in Waterman gaan lopen. In driehoek met persoonlijke planeten kan er meer flow zijn, maar meestal geeft een vierkant meer energie om verandering te bewerkstelligen.

   1. Ilse ten Berge Berichtauteur

    Uiteraard zal in de horoscoop van de anderen e.e.a. ook aan het werk zijn. Momenteel ben ik een nieuw verdiepingsartikel over familiekarma aan het schrijven, niet in de laatste plaats omdat dit thema zeer actueel is. Wellicht dat je hier iets aan hebt. Tegen de tijd dat het af is, maak ik dit op mijn blog kenbaar.

 2. Jessica

  Beste Ilse, dank voor dit mooie stuk waarin je ook het begrip zelfwerkzaamheid beter uitlegt. En het belang ervan, om het collectief bewustzijn op een hoger niveau te brengen. Ik was zelf al tot dit inzicht gekomen en heb mijn nieuwsconsumptie flink teruggebracht. Ook doe ik mijn best minder polariserend te denken. De documentaire My Octopus Teacher laat inderdaad heel mooi het principe van verbondenheid zien, het is ook wat mij betreft een aanrader 💛

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s