Zonsverduistering in Boogschutter: de wijsheid van het hart

Het portaal naar grote veranderingen gaat weer open en wel op 14 december 2020. De aankomende totale zonsverduistering valt op 23 graden Boogschutter conjunct de zuidelijke maansknoop. Een eclips sluit altijd iets af, voordat er sprake kan zijn van een nieuw begin. Het is een periode van loslaten, maar ook van doorbraken waarbij bepaalde processen in een stroomversnelling kunnen komen. Boogschutter heeft veel vrijheid nodig en predikt graag zijn eigen waarheid. Ook thema’s zoals reizen (al dan niet in de geest), buitenland, hoger onderwijs, religie, wijsheid, het vormen van een visie en het uitdragen ervan zijn hiermee verbonden. Met de komende eclips komen deze thema’s onder een vergrootglas te liggen. Opvallend is dat Mercurius dan ook conjunct de zuidelijke maansknoop staat, en hiermee wordt het lastiger om waarheid en fictie van elkaar te scheiden. Het is immers verduisterd! Sterker nog, deze eclips doet een beroep op het loslaten van oude dogma’s en vastgeroeste overtuigingen door je te verbinden met de wijsheid van het hart. Wat voelt als waarheid voor jou, wat voelt goed en wat niet. In de turbulente tijden waarin we leven is dit wat mij betreft een absolute must, wil je niet kopje onder gaan in de enorme hoeveelheid informatie en desinformatie (= noordelijke maansknoop in Tweelingen) die over ons wordt uitgestrooid. Er is het afgelopen jaar veel over ons heen gekomen, wat we hopelijk in deze periode bewust kunnen worden.

Ten tijde van de zonsverduistering staat Saturnus in de kritische graad in het restrictieve teken Steenbok. Op 17 december 2020 gaat de planeet van autoriteit en verantwoordelijkheid in het luchtteken Waterman lopen. Jupiter volgt op 19 december en zoals ik in mijn vorige artikel schreef, vormen beiden op 21 december een heel belangrijke conjunctie: the Great Mutation. Desalniettemin draagt de eclips in Boogschutter nog wél de energie van Saturnus en Jupiter in Steenbok met zich mee. Het doet dus een beroep op onze zelfwerkzaamheid én onze zelfredzaamheid. Verwacht geen wonderen van anderen, maar neem het heft in eigen handen. Wat is jouw visie op het leven dat je leidt en hoe geef je hier vorm aan? Neem je de volle verantwoordelijkheid voor de stappen die je zet? Saturnus op 29 graden Steenbok kan het gevoel van vertwijfeling en onveiligheid vergroten, maar ook sombere gedachten en angsten oproepen. Temeer omdat Pluto nog een paar jaar in Steenbok verblijft. Beide planeten hebben namelijk ook met angst te maken. Verder doet Eris (zie mijn vorige artikel) ook een duit in het zakje door tweedracht te zaaien. De laatste conjunctie tussen Pluto en Eris volgt op 22 december 2020. En Mars doet er vervolgens nog een schepje bovenop in het afsluitende vierkant op Pluto op 23 december. Dit vergroot de intensiteit in de atmosfeer en kan tot machtsconflicten leiden. Mars loopt dan alweer ruim een half jaar door Ram en gaat op 6 januari 2021 in Stier lopen, waar zijn impulsiviteit wordt getemperd.

Zoals gezegd kunnen Saturnus en Pluto angsten opwekken. Er is echter een verschil tussen reële angst en irreële angst. De eerste is functioneel en waarschuwt ons voor direct gevaar, het zorgt onder andere voor het vrijkomen van adrenaline in het lichaam zodat je doelgericht kunt handelen. De laatste verwijst naar vage angsten voor iets wat in de toekomst ligt en waar we geen grip op hebben. Irreële angsten kunnen tot een grotere afscheiding van cortisol leiden, wat op de langere termijn schadelijk is voor lichaam en geest. Angst is een hevige emotie die verlammend kan uitwerken waardoor je het contact met het hier en nu verliest. Ook leidt het tot de versterking of het in standhouden van negatieve gedachten waardoor je jezelf naar beneden trekt. Kortom, een vicieuze cirkel waar niemand mee gebaat is. In dit kader zijn de drie filmpjes van astrologe Karen Hamaker-Zondag over angst en wat dit met je doet een aanrader om eens te bekijken (de links staan voor de goede orde ook onderaan het artikel vermeld).

Boogschutter wil graag zijn horizon verbreden, en dit helpt hem om zijn visie op het leven aan te scherpen. Iedereen heeft zo zijn eigen waarheid, en deze is continu aan verandering onderhevig. De aankomende zonsverduistering helpt ons om onze waarheid te toetsen aan de wijsheid van ons hart. Wat resoneert hier nog wel mee en wat niet. Het is niet altijd even gemakkelijk om een ander in zijn eigen waarheid te laten, als je van mening bent het zelf beter te weten (= Boogschutter). Toch is het niet aan ons om een ander de weg te wijzen of te behoeden voor valkuilen, voetangels en klemmen. We hebben allemaal onze eigen weg te gaan, en het getuigt van onvoorwaardelijke liefde om een ander de ruimte te geven. Nu we ons mondiaal op zeer grillig pad begeven, komt het nog meer aan op het herstellen van de verbinding met onszelf, met wie we in de diepste zijn. Het is het uur van de waarheid, althans zo interpreteer ik deze zonsverduistering in Boogschutter. Het komt dus aan op het loslaten van wat ons terughoudt (= zuidelijke maansknoop in Boogschutter) van onze innerlijke kern.

Boogschutter is van nature verbonden met hoop, vertrouwen en optimisme, en niet in de laatste plaats omdat het de crisissen van het vorige teken Schorpioen heeft doorworsteld en overwonnen. Laten we dan ook vertrouwen houden in het Licht, dat altijd groter is dan de duisternis. Jupiter, als heerser van het teken Boogschutter, verlaat binnenkort het pragmatische teken Steenbok en gaat het luchtige en toekomstgerichte Waterman binnen. Jupiter kan ons behulpzaam zijn met het ontwikkelen van een nieuw toekomstperspectief, om buiten de kaders te gaan denken en de platgetreden paden te laten voor wat ze zijn. Jupiter legt kansen op ons pad, maar we moeten ze wel grijpen! Mijn verwachting is dat the Great Mutation van Jupiter en Saturnus in Waterman ons handvaten geeft om een paternalistische wereld die gestoeld is op macht, geld en status achter ons te laten. We bevinden ons nu in de barensweeën van een nieuwe wereld. En als het hart bezwaard is kan het heel lastig zijn om op je intuïtie te varen. Toch wijst ons hart ons de weg, en het is dan ook heel belangrijk om een wereld te visualiseren die berust op onvoorwaardelijke liefde en saamhorigheid, waar geven en nemen een en dezelfde handeling is. Het is een taak van ons allen om met de energieën mee te bewegen en ons ware potentieel te gaan benutten door vanuit ons hart te leven, zeker nu de afbraak van een oude wereld in volle gang is.

Kortom, er gaat de komende weken op kosmisch niveau het nodige plaatsvinden. En in mijn beleven is dit de kroon op wat zich de laatste maanden allemaal heeft afgespeeld. We hebben de wereld waarin we leven drastisch zien veranderen, en de oude versie ervan komt niet meer terug. De eclips op 14 december 2020 geeft ons de mogelijkheid om ons te bevrijden van oude ‘waarheden’ en een glasheldere visie te creëren, die toekomstbestendig is en een liefdevolle wereld waarborgt voor ons allemaal. 

Ilse C. ten Berge
10-12-2020

Links naar de filmpjes van Karen Hamaker-Zondag:
deel 1
deel 2
deel 3

2 gedachten over “Zonsverduistering in Boogschutter: de wijsheid van het hart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s