2021: een astrologisch jaaroverzicht (deel 2)

Net als in 2020 is ook nu weer de maand januari van grote betekenis. De toon voor de rest van 2021 wordt gezet met een aantal opeenvolgende gebeurtenissen. Allereerst valt de Nieuwe Maan van 13 januari 2021 conjunct Pluto in Steenbok. De komende weken zwelt de intensiteit in de atmosfeer dan ook verder aan. Pluto is de planeet van crisis en transformatie. Op collectief niveau wijst dit op schaduwgedrag dat zich nog sterker in de maatschappij gaat manifesteren. Dit leidt tot een nog grotere scheiding der geesten, wat onder meer het gevolg is van manipulatie en repressie. We worden aangezet tot diepgaande verandering in onszelf, om te ontwaken in iets dat dieper is dan je van te voren had kunnen bedenken. Een sterk transformerend proces in jezelf om de werkelijke grond van je bestaan bewust te worden (dark night of the soul), wat leidt tot een spirituele wedergeboorte.

Op dezelfde dag maakt Mars in Stier een vierkant met Saturnus in Waterman wat een sterk remmend effect heeft. Nieuwe initiatieven komen onder druk te staan: wat is haalbaar en wat niet. Waterman heerst onder andere over vrijheid, gelijkgestemden, groepen en netwerken. Dit aspect kan de aanzet zijn om oude groepen te verlaten en je bij nieuwe aan te sluiten waar je je wel vrij voelt en ongedwongen kunt zijn wie je in de diepste bent. Toen Uranus in Waterman liep heeft het internet een vlucht genomen. Het is dan ook niet ondenkbaar dat de komende jaren het internet en de toegang ertoe ingrijpend gaat veranderen.

Op 14 januari 2021 gaat Uranus rechtlopen, de revolutionaire krachten worden hiermee niet langer ingehouden maar gaan vol de ether in. Op 17 januari 2021 maakt Jupiter in Waterman vervolgens een vierkant met Uranus in Stier, en dit zet het proces van doorbraken, grote veranderingen en ontwaken flink wat kracht bij. Het biedt de nodige groeikansen! Jupiter in Waterman maakt de sfeer elektrisch geladen. Verwacht het onverwachte!

Zoals ik eerder schreef, gaat Mars op 20 januari 2021 een conjunctie met Uranus in Stier maken. Hiermee komt de planeet van actie samen met de planeet van revolutie. Het is een aspect dat zich lastig laat voorspellen, maar het kan heel goed duiden op protesten, rellen en opstanden. Het is een periode waarin de collectieve comfortzone onder vuur komt te liggen. Op het persoonlijke vlak is het verstandig om deze energieën goed te kanaliseren door in het oog van de orkaan te blijven. Verbind je met zuivere energieën en laat alles wat omgeven is met negativiteit links liggen.

Mercurius gaat dit jaar in luchttekens retrograde lopen, en wel in Waterman, Tweelingen en Weegschaal. Thema’s als informatie en communicatie worden dit jaar sterker benadrukt, temeer omdat de noordelijke maansknoop in Tweelingen loopt. Mercurius gaat op 15 januari 2021 al in de schaduwzone lopen. Dit betekent dat je alle informatie met een zeker voorbehoud tot je dient te nemen. In het informatietijdperk waarin we leven en de enorme hoeveelheid fake nieuws waarmee we overspoeld worden, blijft het lastig om te wegen wat juist is en wat niet. Neptunus is de planeet van nep en illusie en in het teken Vissen worden we omgeven door mist, nevelen en rookgordijnen. In feite wordt er constant een beroep gedaan op je intuïtie door de verbinding met het hart te maken. In de tabel aan de rechterkant van dit blog, tref je een overzicht wanneer Mercurius dit jaar retrograde loopt.

De noordelijke maansknoop loopt sinds mei 2020 in het informatieteken Tweelingen en blijft dit nog doen tot 18 januari 2022. Tweelingen kan twee gezichten laten zien, en het is niet altijd duidelijk welke kant het op gaat. Of anders gezegd: Tweelingen heeft de neiging om met alle winden mee te waaien. Dit houdt in dat je alle informatie op je pad goed moet checken op de zuiverheid ervan. De zuidelijke maansknoop loopt in Boogschutter, en vraagt ons om feiten en wat voor ons als waarheid aanvoelt met elkaar te verbinden. Het zal lastiger zijn om over en weer standpunten uit te wisselen als je niet op dezelfde golflengte zit. Blijf jezelf trouw, volg de wijsheid van het hart en ga onnodige discussies uit de weg. Het heeft geen enkele zin om anderen van iets te overtuigen (= Boogschutter) waar ze het toch niet mee eens zijn.

Tweelingen heerst ook over verkeer en reizen. De kans is groot dat ook in 2021 het vrij bewegen aan banden wordt gelegd door aanhoudende lockdowns en bijkomende restrictieve maatregelen. Het komt dus aan op cocoonen en dichtbij huis verblijven en hier je energie uithalen. Reizen in de geest wordt hiermee belangrijker en het is dan ook goed om allerlei zaken los te laten die je van je werkelijke pad afhouden. Een uitdaging, dat is zeker! 

Jupiter, de planeet van wijsheid, gaat van 13 mei tot 28 juli 2021 al even in het dromerige Vissen lopen. Wellicht krijgen we in deze periode een adempauze en wordt het gemakkelijker om te ontspannen. Vissen is ook verbonden met creativiteit en spiritualiteit. Het kan heilzaam zijn om de mystieke kant van het leven te gaan onderzoeken. En het draagt zeker bij aan het ontwakingsproces dat nu volop gaande is. Natuurlijk heeft Vissen ook een keerzijde en dat is vluchtgedrag. Blijf dan ook waakzaam, zeker omdat de planeet Pluto nog altijd in Steenbok loopt en de sloophamer blijft hanteren om bestaande structuren en systemen definitief onderuit te halen.

In 2023 gaat Pluto in de laatste graad van Steenbok lopen (= kritische graad). Van maart tot begin juni 2023 gaat Pluto al even het teken Waterman in. We zijn getuige van diepgaande veranderingen van de wereld waarin we leven. Dit roept de nodige angst op in de samenleving, en dit komt het collectieve bewustzijn niet ten goede. Angst trekt angst aan en creëert een neerwaartse energiespiraal. Er komt heel veel op ons af en dat vraagt het nodige van ons incasseringsvermogen. Het komt er echt op aan om stevig in je schoenen te staan en je zoveel mogelijk te vrijwaren van negativiteit.

Steenbok is verbonden met systemen en structuren en Waterman met utopieën en hoge idealen. En zo kan er een ideale samenleving worden nagestreefd, die voor de bedenkers ervan grenst aan de ultieme maakbaarheid. Wat mij betreft berust deze gedachte op een illusie omdat het verre van natuurlijk is. De schepping kun je nu eenmaal niet om de tuin leiden. Maar voordat we een nieuwe wereld kunnen gaan opbouwen die werkelijk berust op vrijheid en menslievendheid, moeten we ons nog door de laatste graden van Pluto in Steenbok heen worstelen.

Toen Pluto in 2008 in Steenbok ging lopen werd duidelijk dat het financiële systeem op zijn laatste benen liep. De wereld was getuige van een enorme financiële crisis. In plaats van de nodige hervormingen door te voeren werd alles afgedekt en is het van binnenuit als een kankergezwel verder gaan woekeren. Als Pluto straks op de laatste graad staat dan komt deze ellende in alle hevigheid naar buiten. In feite komt de gehele cyclus samen om de laatste puinhopen op te ruimen, want dan pas kunnen we verder. Het is behoorlijk naargeestig en kan ook heel beklemmend aanvoelen, maar de huidige astrologische processen weerspiegelen dit nu eenmaal. En al zijn er astrologen die aangeven dat met de conjunctie tussen Jupiter en Saturnus in Waterman het Watermantijdperk is begonnen, ik deel deze mening niet. Wel, en dat wil ik nogmaals benadrukken, heeft iedereen de mogelijkheid om aan zichzelf te werken en een positieve bijdrage te leveren aan een leefbare samenleving voor ons allemaal. Wees creatief en probeer buiten de kaders te denken (= Waterman). En dit heeft ontegenzeggelijk een positief effect op het collectieve bewustzijn en het proces van ontwaken.

In 2021 hebben we ook weer een aantal eclipsen die het kosmische portaal openen voor belangrijke veranderingen in ons leven. De zonsverduistering op 10 juni 2021 valt in het teken Tweelingen en de totale zonsverduistering op 4 december 2021 in Boogschutter. Tegen die tijd kom ik hier nader op terug.

Cheiron loopt sinds 2018 in Ram en blijft hier nog tot en met 2027. Cheiron is strikt genomen geen planeet, maar een asteroïde. In de astrologie heeft Cheiron echter een belangrijke functie, omdat hij verbonden is met de wond van de ziel. Het teken Ram is onder meer verbonden met moed, assertiviteit, voor jezelf opkomen alsook met onze identiteit. Dit impliceert dat we collectief worden geconfronteerd met assertiviteitsproblemen, het tonen van moed en op een gezonde manier voor jezelf opkomen. Deze thema’s staan ook in 2021 onder druk en dat dwingt ons onverlet om onze identiteit grondig onder de loep te nemen. Waar lopen we voor weg? Waar durven we niet voor onszelf op te komen? Het getuigt van moed om je schaduwkanten onder de ogen te durven zien en hieraan te werken. Cheiron is hiermee een belangrijk sleutelfiguur in het collectieve genezingsproces, want de kracht is in het kleine gelegen.

Tot slot wil ik nog een interessant interview met astrologe Karin Hamaker-Zondag onder de aandacht brengen. In het licht van wat we de komende jaren aan kosmische energie kunnen verwachten, is het zeker de moeite waard om te bekijken. En hierop aansluitend wens ik iedereen veel positieve energie voor dit jaar!

Blessed is the person who sees the need, recognizes the responsibility,
and actively becomes the answer. ~ William Arthur Ward

Ilse C. ten Berge
12-1-2021

Klik hier om deel 1 nogmaals te lezen.

13 gedachten over “2021: een astrologisch jaaroverzicht (deel 2)

 1. Liesbeth Stekelenburg

  Ilse, zoals altijd ben ik blij met jouw in- en overzichten van de huidige astrologische stand van zaken! Ik waardeer je psychologische kijk op de invloeden die de “sterren” op onszelf en de wereld om ons heen hebben. Dank voor alle moeite die je neemt om je teksten met ons te delen.
  Lieve groet, Liesbeth

 2. Josefien Berk

  Saturnus in Waterman overheerst toch alle andere invloeden. Vrijheid wordt beperkt, democratie om zeep geholpen, plannen en ideeën kunnen niet meer uitgevoerd worden. In mijn beleven sneeuwt Saturnus alles onder. Niet echt een verbetering ten opzichte van Steenbok. Ben benieuwd hoe dat gaat in Vissen.

  1. Ilse ten Berge Berichtauteur

   Het is niet alleen Saturnus die een stempel drukt op de tijdsgeest. De andere planeten, en met name de buitenplaneten Uranus, Neptunus en Pluto doen ook mee. Pluto in de laatste graden van Steenbok (=dictatorgraden) is uiteindelijk het meest bepalend voor waar we nu collectief doorheen trekken. Saturnus heerst klassiek ook over Waterman en kan hier dus goed uit de voeten. Het werkt momenteel zeer zeker remmend uit op onze vrijheid. Hoe dan ook is het aan ons om een humane samenleving na te streven en niet mee te gaan met angstspiralen.

 3. Herman van Es

  “Angst is de belangrijkste bron van bijgeloof en één van de belangrijkste bronnen van wreedheid (onderdrukking). Angst overwinnen is het begin van wijsheid.” (Bertrand Russell)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s