We zijn een cruciale grens overgegaan

Op 22 september 2021 was het moment van de Herfstequinox en is de Zon in Weegschaal gaan lopen. Weegschaal is onder andere het teken van relaties, balans en harmonie, maar ook van rechtspraak. Een negatieve uiting is de zaken met de mantel der liefde bedekken. Op 6 oktober 2021 volgt er een Nieuwe Maan in Weegschaal waarmee de energie van de equinox verder in beweging wordt gebracht. Op 27 september is Mercurius retrograde gaan lopen in het teken Weegschaal. De focus is nu sterk gericht op onze relaties en samenwerkingsverbanden teneinde de balans te herstellen. Het is een goede periode om oude koeien uit de sloot te halen, een en ander uit te praten waarbij ieders waarheid er mag zijn. En ja, met de nodige planeten in Weegschaal is het motto: water bij de wijn doen en eventuele geschillen in der minne schikken. Mercurius gaat op 18 oktober weer rechtlopen, maar is pas op 3 november uit schaduw. Mars loopt voorlopig nog in Weegschaal en voelt zich hier niet echt prettig. Dit kan leiden tot conflictvermijding omdat het lastiger kan zijn om jezelf echt uit te spreken. Een en ander wordt nog eens versterkt doordat Mars in Weegschaal en Venus in Schorpioen momenteel in wederzijdse receptie staan hetgeen een onderlinge machtsstrijd kan versterken. Venus heerst namelijk over Weegschaal en Mars klassiek gezien over het teken Schorpioen. Venus gaat op 6 oktober overigens in Boogschutter lopen wat meer ruimte geeft in de relationele sfeer. Op 30 oktober 2021 verruilt Mars het teken Weegschaal voor het diepgravende en crisisachtige Schorpioen, en dan gaat er een hele andere wind waaien. Hierover meer in een volgend artikel.

Saturnus loopt momenteel nog retrograde in het teken Waterman en draait op 11 oktober weer recht. Dan wordt het weer tijd om uiterlijke structuren neer te zetten. De vraag is natuurlijk hoe we dit vorm gaan geven, nu onze vrijheid (= Waterman) nog verder onder druk is komen te staan. Zeker is dat we hiervoor buiten de gebaande paden dienen te gaan om nieuwe wegen te ontdekken. Pluto in Steenbok confronteert ons onverminderd met het instorten van allerlei systemen en structuren. Mijns inziens heeft het geen enkel nut om je vast te blijven houden aan alles wat is uitgediend en zijn langste tijd heeft gehad. Als we een duurzame en liefdevolle samenleving willen creëren dan moeten we het roer drastisch omgooien en durven weg te bewegen van het oude.

In mijn vorige artikel schreef ik over de scheiding der geesten en toenemende groepsdruk. Het is belangrijk om in te zien dat zolang het collectief de schaduw afwijst en op de minderheid projecteert, dit uitsluiting van bepaalde groepen in de hand werkt. Hoe onbewuster de mensheid is, hoe verstrekkender de consequenties zullen zijn van het ontkennen van de eigen schaduwkanten. Hiermee doel ik op het zondebok complex. En in deze tijden van grote beroering vraagt het om moed om in je eigen kracht te gaan staan en je niet te laten meezuigen door duistere machten en krachten. 

De collectieve schaduw omvat onder andere macht, dwang, controle, angst, manipulatie, corruptie, kwaadaardigheid, leugen, bedrog en hebzucht. Nu Pluto zich in de laatste graden van het teken Steenbok beweegt, worden deze energieën steeds luider. We worden dan ook gedwongen om te gaan zien hoe de wereld werkelijk in elkaar steekt. Hier kunnen we niet langer omheen. De vraag rijst hoe je vervolgens uit de matrix kunt stappen. Het antwoord hierop is mijns inziens door de weg naar binnen te gaan, en los te komen van (jeugd)trauma’s en allerhande conditioneringen en beperkte overtuigingen. Dit vergt heel wat diepgaand zelfonderzoek, door telkens een laagje af te pellen zodat je dichter bij je eigen kern komt.

In dit kader schreef ik het betaalde artikel: Familiekarma: het herkennen, doorbreken en helen van karmische patronen’. Van menig lezer ontving ik hierop positieve feedback. Tevens kwam naar voren dat zij het thema als heel actueel ervaren. Het komt erop neer dat velen de familieschaduw beginnen te herkennen en dat zij zich hiervan wensen te bevrijden. Het is een van de matrixen waarin we gevangen blijven zitten als we bijvoorbeeld in een slachtofferrol zijn gekropen. Hierbij een gedeelte uit het artikel:

‘Het zwarte schaap van de familie is vaak blootgesteld aan ernstige afwijzing als gevolg van een diep psychologisch complex binnen de familie. Zondebokken hebben de familieschaduw als het ware geïnternaliseerd en dienen zich van deze karmische last te bevrijden. Lukt het hen om los te breken van de banvloek, schaamte en schuldcomplexen die al generaties lang rondgaan, dan is er sprake van diepgaande heling. In mijn beleven zijn familieopstellingen bij uitstek geschikt om op een dieper niveau de aanwezige karmische verbindingen bewust te worden en hiervan los te komen.’

Elke conditionering of karmische verstrikking kan zo diep geworteld zijn dat het lastig is om ervan los te komen. Hoe verlossen we onszelf van alle matrixen en gelaagdheden die ons tegenhouden in onze evolutie? In feite beginnen we ons nu pas te beseffen hoezeer we in een wereld leven die op een diep niveau voorgeprogrammeerd is. Als de sluiers worden opgelift dan pas realiseren we ons hoe diep deze programmering wel niet is. Dit is op zichzelf genomen al een grote schok om je bewust te worden dat er sprake is van wereldwijde mindcontrol, het aanjagen van angst, hebzucht en manipulatie. Vandaar dat het van het allergrootste belang is om aan jezelf te werken zodat het collectieve bewustzijn in trilling kan stijgen. Het gaat in deze om onze soevereiniteit. Lichaam, ziel en geest zijn soeverein en dat is ons geboorterecht! De angstgolf die maandenlang over de wereld is gegaan heeft de mensheid bij de keel gegrepen. Angst werkt verlammend en gaat helder denken en voelen tegen. Zolang je keuzes maakt uit angst blijf je gevangen in een matrix van macht en controle. Hoe dan ook geeft elke crisis die op ons pad komt ons de gelegenheid om los te komen van het oude.

De Boeddha leerde ons dat het stoffelijk leven lijden inhoudt. De oorzaak van dit lijden ligt in onze begeerten, onzuiverheden en in onjuist spreken en handelen in het huidige of in vorige levens. We kunnen ons hiervan verlossen door zelfinzicht te verkrijgen. Kennis van het pad alleen is echter onvoldoende, het gaat juist om het blijven volgen van dit pad en hier kracht uit putten. Het is de weg van onvoorwaardelijke liefde. En het is dan ook onze taak om het Licht te laten schijnen op de duisternis (= collectieve schaduw) zodat het kan oplossen. Iedereen heeft de mogelijkheid om uit de greep van angst en controle te stappen en te kiezen voor autonomie en soevereiniteit. We kunnen op elk moment ons leven herscheppen vanuit een krachtige innerlijke energie in verbinding met het Hogere.

Focus je daarom niet teveel op de vele machtsstructuren die de mensheid in een ijzeren greep proberen te houden. Dit is een energetisch veld met een heel lage trilling dat enkel in stand wordt gehouden door onze negatieve gedachten, gevoelens en emoties. Al eerder schreef ik dat we eindeloos bewustzijn zijn en een menselijke ervaring doormaken. We worden dus voor de uitdaging geplaatst om uit te zoomen van onze ego-energie en te voelen dat we onderdeel zijn van een allesomvattend quantumveld met ongekende mogelijkheden, namelijk puur Licht en Liefde. Hier ligt onze kracht!

Nu een tweedeling in onze maatschappij een feit is en groepen mensen systematisch worden uitgesloten en gestigmatiseerd, zijn we een heel cruciale grens overgegaan. Het activeert namelijk oude trauma’s die als het ware in onze geschiedenis zijn ingebed. Deze energieën vragen om diepgaande heling, door uit oude systemen van dwang en controle te stappen en ons geboorterecht op te eisen en niet langer weg te kijken. Dit doen we door onze rug recht te houden en het hart open. Weet dat vanuit de grootste crisis er diepgaande verandering kan ontstaan, zowel op het persoonlijke als het maatschappelijke vlak. Als we het innerlijke pad blijven volgen en onze schaduw aanpakken kan het collectief naar een hoger niveau worden opgetild. Deze wereldwijde crisis is de aanzet tot een onvermijdelijke en grootste omwenteling die door de meesters van de eindtijd is voorzien. Zij wijzen er echter allen op dat ons maar weinig tijd is gegeven. Het moment is dan ook Nu.

Nu de grootste omwenteling aller tijden begonnen is,
krijg je de kans om met één zwaardslag van inzicht de slang van de tijd te doden.
Ontsteek de lamp van rust nu de grote storm opsteekt.
Ontwar de knopen van illusie door de knoop van onwetendheid te ontwarren.
Sterf aan de tijd door te sterven vóór de dood.
Verdrijf de fata morgana van je schijnleven,
ontstaan door de dorst naar deze wereld.
Je bent de ongeborene, de tijdloze,
vrijheid die liefde is en licht,
de grote zanger die het lied van leven zingt.
Laat de leugenbladeren der geschiedenis
maar over aan de tand des tijds,
die wat mensen waarheid noemen vermaalt als een leugen.
Marcel Messing – De Meester van de eindtijd

Ilse C. ten Berge
28-9-2021

P.S. Mocht je nieuwsgierigheid zijn gewekt om het artikel ‘Familiekarma: het herkennen, doorbreken en helen van karmische patronen’, te bestellen of wil je er meer over lezen, klik dan hier. Het verdiepingsartikel bestaat uit 20 pagina’s en wordt per e-mail verzonden (in pdf). De kosten bedragen € 9,50. Tijdelijk ontvang je een korting gezien de belangrijkheid van het thema. Heb je eerder een artikel besteld dan krijg je € 1,00 euro korting. En bij eerdere afname van twee artikelen krijg je € 2,00 korting. Laat dit wel even weten bij je bestelling! Bij afname van het nieuwste artikel en de twee vorige krijg je eveneens 2 euro korting. Alvast hartelijk dank voor het ondersteunen van mijn werk!

Verder wilde ik graag een aantal podcasts onder de aandacht brengen die het beluisteren meer dan waard zijn. Allereerst twee diepgaande interviews met Marcel Messing:
podcast 1 en podcast 2

En hierbij de link naar het interview met Karen Hamaker-Zondag.

6 gedachten over “We zijn een cruciale grens overgegaan

 1. Herman

  Met dank, wederom een prachtig diepgaand artikel! De openbaring van een nieuwe tijd is aangevangen zo ik dit ook ervaar. Dit gaat altijd met chaos gepaard. Het is de strijd tussen het duister en het licht. De duisternis heeft hierdoor haast, omdat duisternis niet door het Licht kan doorwerken. Het Licht kan echter wel door de duisternis werken als een een kaars die we ontsteken in de duisternis. De duisternis heeft daar geen vat op. 🙏

 2. Nelleke Nieuwboer

  Dank je wel Ilse,
  Je hebt het weer heel goed duidelijk gemaakt.

  Zelf ben ik erg benieuwd hoe Pluto bijvoorbeeld voor een thema voor een generatie kan zorgen. Een thema dat bijv veel kinderen meedragen, en dat dan eigenlijk een hele groep ouders treft/ uitdaagt.
  Ik zie (regelmatig gastouder) nu in meerdere gezinnen een dominant oudste kind van 10-11 jaar dat op de kinderen er onder negatief afreageert, met macht. En ouders die wegkijken, het inderdaad met de mantel der liefde bedekken. Dat moet straks een bepaalde invloed hebben op de maatschappij.

  Wat ik positief vind van deze tijd, dat is dat veel meer mensen eindelijk toegeven dat er echt iets aan de hand is. Terwijl ik dat, als kunstenaar, al veel en veel langer zag/voelde.

  1. Ilse ten Berge Berichtauteur

   Dank je wel Nelleke voor je uitgebreide reactie. Pluto wordt ook wel aangeduid als generatieplaneet, omdat zijn invloed in een bepaald teken indringender is dan die van andere planeten. Pluto is hiermee een belangrijke indicator van de tijdsgeest. Elke generatie heeft zijn eigen dynamiek, gaven en talenten. Daarnaast delen we zekere karmische patronen met onze generatiegenoten. Dit heb ik ook beschreven in mijn laatste verdiepingsartikel over Familiekarma. Dus wat jij beschrijft heeft onder meer met Pluto in Steenbok te maken en bijbehorende karmische lessen ten aanzien van ouderlijk gezag en autoriteit, macht en onmacht. En ja, dat heeft zeker zijn weerslag op de maatschappij als deze kinderen ouder worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s