Zonsverduistering in Boogschutter: de waarheid van het hart

We bevinden ons inmiddels in de laatste maand van een wederom roerig jaar. Ook in 2021 werden we op onszelf teruggeworpen en werden er diepgaande lessen op ons pad gelegd. Dit proces gaat onverminderd door want op 4 december 2021 volgt er een totale zonsverduistering én tevens Nieuwe Maan in Boogschutter. Eclipsen zijn energetische portalen waarbij het lot ons pad kruist met het doel om ons op een dieper niveau tot bewustwording aan te zetten. Een eclips neemt altijd iets weg uit ons leven, en dat kan op het materiële vlak zijn, het kan om personen gaan, maar het kan ook duiden op bepaalde gedragspatronen die niet langer functioneel zijn. Het biedt echter ook de mogelijkheid om ons te bevrijden van karmische patronen, uitgediende geloofssystemen, vastgeroeste overtuigingen (= oude programmeringen) en dogma’s. De eclips vindt namelijk plaats in de buurt van de Zuidelijke Maansknoop in Boogschutter. Dit is overigens de laatste eclips rond de Tweelingen/Boogschutter-as, want de Noordelijke Maansknoop gaat namelijk op 23 december 2021 in Stier lopen. En dan krijgen we met hele andere thema’s te maken. De uitwerking van een eclips is overigens niet altijd gelijk zichtbaar. Er wordt tijdelijk iets verduisterd en in dit geval de Zon die voor ons diepste wezen en zelfbewustzijn staat. Iets in ons vraagt om diepgaande verandering en in mijn beleven staat tijdens deze eclips de waarheid van ons hart centraal.

De Nieuwe Maan in Boogschutter maakt onder meer een conjunctie met Mercurius dat ons denkvermogen activeert alsook de behoefte om onze visie te communiceren. Verder een sextiel op Saturnus wat ons helpt om nieuwe structuren neer te zetten. Mercurius staat vierkant Neptunus wat communicatie overigens kan bemoeilijken en in een mist kan hullen. Venus staat ingaand conjunct Pluto, Mars driehoek Neptunus en vierkant Jupiter. Jupiter maakt een vierkant op de maansknopen-as en moedigt ons aan om de noodzakelijke veranderingen in onszelf aan te brengen door hoofd en hart op één lijn te brengen wat innerlijke vrijheid schenkt. Saturnus en Uranus staan bijna exact aan de hemel en hiermee is hun invloed dan ook heel krachtig (= 24 december 2021 exact). De strijd tussen een oude en nieuwe wereld blijft onverminderd voortwoeden, waarbij het oude het nog voor het zeggen heeft omdat Uranus retrograde loopt. Het proces van ontwaken gaat hand in hand met de ineenstorting van structuren en een enorme behoefte om de mensheid in een wurggreep van controle te houden. Zie ook het artikel ‘Tijd van ontwaken’. 

Opvallend is dat de Nieuwe Maan in Boogschutter inconjunct Uranus in Stier staat. Boogschutter (= een vuurteken) is toekomstgericht alsook ongeduldig. Uranus in Stier (= aardeteken) remt deze impuls in eerste instantie af. Dit is een lastig aspect wat voor onrust en stress zorgt en wijst ook in de richting van opgevoerde druk van buitenaf waardoor we gedwongen worden om de nodige veranderingen in onszelf en ons leven aan te brengen. Het vergt dus behoorlijk wat inspanning om onze eigen unieke weg (= Uranus) in lijn te brengen met onze innerlijke waarheid (= Boogschutter). Mars in Schorpioen in vierkant met Jupiter in Waterman zet ons aan om te blijven strijden voor rechtvaardigheid en onze vrijheid. Al is dit in eerste instantie een innerlijk proces. En in verbinding met Neptunus wordt idealisme verder aangewakkerd en geeft ook de nodige inspiratie. Verder staat Venus dichtbij Pluto en zij zal vanwege haar retrogradegang in totaal driemaal een conjunctie met de planeet van de onderwereld maken. Dit impliceert dat er een periode volgt van herwaardering van onze relaties en verbindingen maar ook van onze financiën en ons waardenstelsel. In combinatie met Pluto kan dit crisisachtig verlopen ten einde transformatie mogelijk te maken. Venus gaat op 29 januari 2022 rechtlopen en verlaat op 2 februari de schaduwzone. In een later artikel kom ik hier nog op terug.

Mars in Boogschutter activeert op 14 december 2021 de eclips door een conjunctie met de Zuidelijke Maansknoop te maken. Het zet aan om met de energieën die door de eclips zijn vrijgemaakt aan de slag te gaan. Op 19 december volgt een Volle Maan in Tweelingen en ook nu kunnen er zaken aan het licht komen die met de eclips verband houden. De essentie van deze zonsverduistering is niet gelijk helder en het kan soms langere tijd duren voordat we zicht krijgen op de gebeurtenissen op ons pad en waarom ze onze ziel dienen. Op 21 december vindt de zonnewende plaats en gaat de Zon in Steenbok lopen. We kunnen ons gaan opmaken voor een langere periode van bezinning en reflectie.

In dit licht gezien is het een welkome verandering als Jupiter op 29 december 2021 in het compassievolle teken Vissen gaat lopen. Dit is een jaar geweest waarin polariserende krachten de mensheid uit elkaar heeft gespeeld. Het zicht op een liefdevolle en duurzame samenleving waarin iedereen een plek heeft lijkt verder weg dan ooit. Jupiter in Vissen kan een bijdrage leveren aan meer vertrouwen, compassie en liefdevolle zorg voor elkaar. Persoonlijk lijkt me dit echt hard nodig willen we met vertrouwen het nieuwe jaar in gaan. Ook is Jupiter in Vissen heilzaam voor onze spirituele groei en innerlijke genezing. Het onderzoeken van de mystieke kant van het leven kan een bijdrage leveren aan het ontwakingsproces dat nu volop gaande is. Een keerzijde is dat Vissen ook met escapisme verbonden is en dit kan in zekere zin spiritual bypassing in de hand werken. Dit houdt in dat spirituele ideeën of methoden gebruikt worden om onopgeloste emotionele problemen, trauma’s en dergelijke te omzeilen, te onderdrukken of eraan te ontsnappen.

De enige manier om aan onze schaduw te werken is door de pijnlijke werkelijkheid ervan te erkennen en aan disfunctionele gedragspatronen te werken en allerlei programmeringen in onszelf bewust te worden. Als we ons bewustworden van hetgeen nog in ons sluimert en wat onder de oppervlakte verborgen is, dan kan er op een dieper niveau aan heling gewerkt worden. Dit komt niet alleen onszelf ten goede, maar ook de ander en het totaal!

Ilse C. ten Berge
3-12-2021

10 gedachten over “Zonsverduistering in Boogschutter: de waarheid van het hart

 1. Minouck

  Wat een prachtig artikel! Vooral de laatste alinea’s vind ik interessant en dan met name het stukje over spiritual bypassing: ik denk dat veel mensen er van uitgaan dat ze niet aan zichzelf hoeven werken, zolang ze ‘spiritueel verlicht’ zijn. Mooi dat je dat hiermee onder de aandacht brengt.

 2. Herman van Es

  Wat een prachtig en Lichtvol artikel, dat ook nog eens leest als een gestroomlijnde trein!
  Ook het plaatje dat duidt dat het juist nu om de verticale verbinding gaat nu het horizontale vlak meer en meer verduistert wordt.
  Dank hiervoor. 🙏

  “In het hart van elke winter zit een trillende lente, en achter de sluier van elke nacht zit een glimlachende dageraad.” (Kahlil Gibran)

 3. Miriam

  Altijd leerzaam jouw verklaringen van de sterren. Alleen komt er in de praktijk weinig van terecht. Blijkbaar kan je alles steeds verklaren. Ze houden ons nog steeds in een ijzeren greep omdat Uranus achteruit loopt. En als er dan niks verandert als Uranus weer vooruit loopt dan loopt er wel weer een andere planeet retrograde. In mijn beleven kan je de toekomst niet voorspellen.

  1. Ilse ten Berge Berichtauteur

   Het klopt dat je de toekomst niet kunt voorspellen. We bepalen namelijk onze eigen toekomst en wel in het hier en nu. Sterren duiden maar dwingen dan ook niet. Wel kun je trachten om het tijdsbeeld, weliswaar in grote lijnen, te duiden met behulp van astrologie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s