2022: een astrologisch jaaroverzicht

Sinds Saturnus en Pluto op 12 januari 2020 conjunct hebben gestaan is onze wereld drastisch veranderd. De zware jongens van de astrologie troffen elkaar destijds rond 23 graden Steenbok. Het doel hiervan is diepgaande transformatie van systemen en structuren ten einde een duurzame vorm neer te zetten. Dit is overigens geen zachtzinnig proces! Astrologe Karen Hamaker-Zondag geeft aan dat binnen de politieke astrologie de laatste 10 graden van het teken Steenbok ook wel ‘dictatorgraden’ worden genoemd. Zij stelt eveneens dat vanaf de laatste 5 graden van het teken Steenbok alles op de spits wordt gedreven. In 2020 stond Pluto al even op 25 graden Steenbok en in 2021 wiebelde Pluto rond deze graad heen en weer. Pluto bevindt zich dus zeker tot en met eind november 2024 in de hot zone van de dictatorgraden en dit betekent crisis! Concreet houdt dit in dat burgers systematisch worden onderdrukt en beperkt in hun vrijheden en dat het wereldse systeem aan het instorten is.

Pluto is de planeet van crisis en transformatie. Op collectief niveau wijst dit op schaduwgedrag dat zich steeds sterker in de maatschappij aan het manifesteren is. Dit leidt tot een scheiding der geesten, wat onder meer het gevolg is van manipulatie en repressie door heersende machten en krachten. Deze energieën zetten ons op een dieper niveau aan tot diepgaande verandering in onszelf, om te ontwaken in iets dat krachtiger is dan we van tevoren had kunnen bedenken. Een sterk transformerend proces in onszelf om de werkelijke grond van ons bestaan bewust te worden, wat leidt tot een spirituele wedergeboorte. Anders gezegd: we leren om werkelijk autonoom te zijn door niet langer afhankelijk te willen zijn van iets dat buiten ons gelegen is. De weg hiernaar toe is zelfwerkzaamheid of het werken aan onze schaduw.

Carl Gustav Jung, grondlegger van de analytische psychologie, noemde onbewuste inhouden van het eigen onbewuste ‘schaduw’. We hebben allemaal een schaduw en dit is op zichzelf niet goed of slecht. Onze schaduw ontmoeten we in de ander, en voornamelijk in karaktereigenschappen en gedragingen van hen waar we moeite mee hebben. De duistere kanten zien we dan vooral in de ander en niet in onszelf. En als we onszelf alleen als goed zien, dan is de kans groot dat hiermee de eigen schaduw steeds groter wordt. Als we fel op een ander of groep reageren, en hoe meer dit met gevoelens van woede, afgunst of afkeer dan wel grote bewondering of idealisering gepaard gaat, des te groter de kans is dat het hier om onze schaduw gaat.

Het is lastig om dit mechanisme in onszelf te herkennen, en daarom projecteren we vaak onbewuste inhouden van onszelf op anderen. En zo wordt de eigen schaduw afgewezen. Volgens Jung zegt projectie alles over onszelf, omdat we ons niet werkelijk met de ander verbinden, maar juist met onze eigen onderdrukte gevoelens en emoties. Alles wat buiten ons is, is namelijk ook in ons. Dit is soms lastig te aanvaarden maar we zijn de scheppers van onze eigen wereld. In die zin kunnen we alleen een betere wereld creëren voor onszelf en anderen als we onze schaduwkanten toe-eigenen. Dit impliceert niet dat we onze schaduw moeten opheffen. Het gaat allereerst om te zien waarom we aanslaan op iets dat buiten onszelf gelegen is en vervolgens dieper schouwen waardoor dit komt. Op deze manier krijgen we meer inzicht in onze eigen vaak zelfbeperkende gedachten, onbegrepen emoties en verdrongen gevoelens en wordt helder waarom we handelen zoals we handelen. Dit is wat schaduwwerk behelst. Tot slot wijst astrologe en Jungiaans analytica erop hoe paradoxaal de schaduw is. ‘Zij bevat niet alleen duisternis, zij is ook het baken dat wijst naar het licht’.

Neptunus is de planeet van transcendentie, verbondenheid en eenheidsbewustzijn maar ook van algehele verwarring, chaos, massa-emoties en liquidatie van het oude. Nu Neptunus in Vissen loopt zien we beide kanten van het spectrum sterk naar voren komen. Jupiter loopt vanaf 29 december 2021 in Vissen en hiermee is er meer ruimte voor ontspanning, vertrouwen, mededogen, compassie en liefdevolle zorg voor elkaar. Op 12 april 2022 komt Jupiter conjunct Neptunus te staan en dit kan de uitersten zoals hierboven beschreven flink uitvergroten. Overdreven optimisme, onrealistische verwachtingen, desillusies en nog grotere verwarring en chaos zijn dan het gevolg. Het is dus zaak om goed gegrond te blijven en te blijven vertrouwen op de stroom van het leven.

Jupiter gaat op 11 mei 2022 al even in Ram lopen en verblijft hier nog tot 28 oktober om hierna nog even terug te keren in het teken Vissen. Jupiter gaat op 20 december tot mei 2023 weer in Ram lopen. Jupiter in Ram is een totaal andere energie dan de dromerige Jupiter in Vissen. We kunnen verwachten dat Jupiter in Ram de behoefte aan zelfexpressie en assertiviteit vergroot. Het heeft een positief effect op ons zelfvertrouwen en wakkert de behoefte aan om actie te ondernemen en nieuwe initiatieven te ontplooien. Ram is een rusteloze energie, dat wel. En zoals gezegd vergroot Jupiter alles uit, dus is het goed om niet te impulsief te handelen of overmoedig te zijn. Het kan ook impliceren dat overheden op ramkoers gaan om hun plannen door te drukken.

Het vierkant tussen Saturnus en Uranus zorgt eveneens in 2022 voor blijvende onrust en plotselinge wendingen. Zoals ik in eerdere artikelen ook schreef staan deze planeten op gespannen voet met elkaar. Saturnus staat onder andere voor het oude, de wet, systemen en structuren. Uranus schopt graag tegen heilige huisjes en wil de gevestigde orde omverwerpen en hervormen. Dit gaat meestal met veel onrust en revoluties gepaard. De clash tussen een oude en nieuwe wereld impliceert dat alles wat uitgediend is wel moet veranderen. Hieraan ontkomen we dus ook dit jaar niet. Saturnus loopt namelijk nog een vol jaar in Waterman en gaat in maart 2023 in Vissen lopen. Tot nu toe heeft Saturnus in Waterman ons sociale leven sterk aan banden gelegd. Waterman heeft ook met technologie te maken en dit wordt ingezet om beperkende maatregelen af te dwingen en te kunnen controleren. De illusie wordt hierbij gewekt dat dit onze vrijheid teruggeeft. Niets is minder waar! Op deze manier wordt er stukje bij beetje steeds meer vrijheid ingeleverd dat ten koste gaat van onze autonomie. Het is dan ook aan ons om van onderaf te werken aan een betere wereld die wél inclusief is en waar iedereen recht heeft op een menswaardig bestaan. Er zijn al veel mooie acties van allerlei groepen mensen die gericht zijn op verbinding in plaats van uitsluiting, alternatieve gezondheidsadviezen, ideeën voor gemeenschappelijk wonen, allemaal lichtpuntjes in de wereld. En zo ontstaat er als het ware een parallelle samenleving, naast een oude wereld die instort.

De Noordelijke Maansknoop loopt inmiddels in het teken Stier en blijft hier nog tot half juli 2023. Kregen we met de maansknopen-as in Tweelingen-Boogschutter onder meer lessen op ons pad met betrekking tot informatie en het waarheidsgehalte ervan. De verschuiving van de maansknopen-as naar Stier-Schorpioen impliceert dat thema’s als economie en geld (= Stier) alsook geheimen, schandalen en dat wat het daglicht niet kan verdragen nu naar bovenkomt (= Schorpioen). In Schorpioen gaat het om het onderste uit de kan halen, tot de bodem gaan waarbij bagger naar bovenkomt dat moet worden opgeruimd, zodat Stier kan gaan bouwen. De maansknopen-as wijst altijd op karmische lessen en collectief gezien betekent dit dat we in een verdiepende fase terechtkomen. Dit jaar vinden de eclipsen plaats in de tekens Stier en Schorpioen en wel in de maanden april, mei, oktober en november. Hier kom ik in latere artikelen nog op terug. Stier en Schorpioen behoren tot de vaste tekens en omdat de energie naar binnen wordt gezogen kan dit krachtige reacties oproepen in ons onbewuste. De maansknopen-as in Stier-Schorpioen gaat overigens nog vierkant staan op Saturnus in april 2022 en conjunct Uranus in augustus 2022. En in vaste tekens betekent dit dus grondige structurele veranderingen èn de weerstand die ze oproepen. 2022 wordt wederom een roerig jaar…

Mars, de planeet van actie, gaat dit jaar ook weer retrograde lopen. Persoonlijk ben ik hier geen fan van, maar we zullen het ermee moeten doen. Mars gaat op 20 augustus 2022 in Tweelingen lopen en verblijft hier zelfs zes maanden tot en maart 2023. Mars gaat op 30 oktober 2022 retrograde lopen tot en met 12 januari 2023. Mars maakt vervolgens meerdere vierkanten met Neptunus in Vissen en deze energie is lang voelbaar. In oktober en november dit jaar staan ze exact vierkant aan de hemel en dit aspect wordt in maart 2023 nog eens herhaald. Mars vierkant Neptunus is wat mij betreft een lastige verbinding. Enerzijds helpt het ons om af te stemmen op hogere waarden van het leven en woorden te geven (= Tweelingen) aan wat we op een dieper niveau voelen (= Vissen). Anderzijds geeft het de nodige verwarring en chaos (= Vissen) te zien, en dit zal ongetwijfeld met berichtgeving in de massamedia (= Tweelingen) te maken hebben alsook met onze eigen versluierde interpretaties van doen hebben. Tegelijkertijd heeft het een negatieve uitwerking op onze energieniveaus. Mars retrograde is ook berucht als het gaat om het opstarten van nieuwe projecten. Deze komen vaak niet van de grond en zijn niet zelden tot mislukken gedoemd. Het is dan ook zaak om goed te voelen (= Vissen) en alles wat hapert te blijven communiceren (= Tweelingen). Het is wel een geschikte periode om naar binnen te keren en de eigen motieven eens goed te onderzoeken. Tegen die tijd kom ik hier uitgebreid op terug.

Venus loopt nog heel even retrograde in het teken Steenbok en gaat op 29 januari 2022 weer rechtlopen. We hebben hiermee een hernieuwde kijk gekregen op onze relaties en verbindingen en alles wat van waarde is voor ons. Venus verlaat op 2 maart de schaduwzone om daags erna conjunct Pluto te staan. Hiermee wordt een intense en transformatieve periode in onze relaties afgerond.

Mercurius loopt momenteel ook nog retrograde en gaat op 4 februari 2022 weer rechtlopen. Dit jaar hebben we zelfs vier periodes waarin Mercurius retrograde loopt. Aan de zijkant van dit blog staan alle retrograde data vermeld. Graag kom ik nog even terug op mijn laatste blogartikel waarin ik aandacht heb geschonken aan mijn Lichtboodschap voor 2022. Dit verdiepingsartikel staat geheel in het teken van ons spiritueel ontwaken en bewustzijnsgroei. Mocht je hierin nog geïnteresseerd zijn dan kun je het artikel (gratis) bij mij aanvragen door even een mailtje te sturen. Per omgaande ontvang je de Lichtboodschap voor 2022 in PDF.

Rest mij om jullie nogmaals hartelijk te bedanken voor de vele hartverwarmende reacties die ik heb mogen ontvangen naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van mijn blog en het beschikbaar stellen van de Lichtboodschap voor 2022. Dit heeft mij zeker gesterkt om met dit werk door te gaan!

Ilse C. ten Berge
27-1-2022

9 gedachten over “2022: een astrologisch jaaroverzicht

 1. Leon

  Heel mooi bericht Ilse. En wat herkenbaar allemaal. Voor mezelf heb ik de afgelopen dagen veel geschreven en wat jij schrijft is de extra bevestiging. Mooie synchroniciteit!

  Mijn eigen onbewuste schaduw heb ik gezien en ik kan dit “patroon” op mijn gehele leven terug leggen. Bijzonder confronterend! Maar wel verhelderend. Blijkbaar moest het naar de oppervlakte komen.
  Dank voor je hele mooie nieuwsbrief.

  Groetjes,

  Léon

 2. Ilse ten Berge Berichtauteur

  Het blijft altijd een kwestie van observeren en zelf voelen of iets resoneert of niet. Niemand heeft de wijsheid in pacht, dat neemt niet weg dat Karen Hamaker-Zondag een gerespecteerd astrologe is met veel kennis en ervaring.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s