De weg naar binnen

Nu het einde van het astrologisch jaar nadert, hebben we nog een paar weken voor de boeg om naar binnen te keren en schoon schip te maken. Een periode van reflectie dus. Op 2 maart 2022 vindt er een nieuwe Maan in Vissen plaats, gevolgd door een Volle Maan in Maagd op 18 maart. Vissen is het laatste teken van de dierenriem en hier komt alles samen. Vissen is dromerig, intuïtief, compassievol en laat een diep verlangen naar eenheidsbewustzijn zien. Op een lager niveau is er sprake van escapisme, verslaving, chaos, verwarring en desillusies. In het teken Vissen vervagen grenzen en kunnen we datgene loslaten wat ons niet langer meer voedt op onze levensweg.

De horoscoop van de Nieuwe Maan in Vissen laat een aantal interessante thema’s zien. Zo maakt de Nieuwe Maan een conjunctie met Jupiter in Vissen. Dit bevordert compassie en mededogen en zet aan om onze genezende vermogens aan te spreken, en om innerlijke heling mogelijk te maken. De weg hiernaar toe gaat overigens wel met de nodige hobbels en bobbels gepaard. Venus, Mars en Pluto staan namelijk conjunct in het teken Steenbok. Venus komt voor de derde maal conjunct Pluto te staan (in december 2021 ook al twee keer) en nu heeft Mars zich hierbij aangesloten. Mars is de tegenpool van Venus. Waar Mars de strijd opzoekt, bewaart Venus liever de harmonie. Mars is de god van oorlog. Venus heeft overigens niet alleen met relaties te maken maar heerst ook over geld. De combinatie van Venus, Mars en Pluto wijst erop dat er heel wat water bij de wijn gedaan moet worden wil er harmonie ontstaan. Pluto intensiveert namelijk alles wat hij aanraakt!

Deze conjunctie kan duiden op een intense en transformatieve periode in onze relaties waarvan schaduwprojecties onderdeel kunnen zijn. Het kan wijzen op het terugnemen van deze projecties en de bestaande relatiedynamiek onder ogen gaan zien. En ja, machtsstrijd is hier ook een onderdeel van. Op een hoger niveau kan dit duiden op intensieve transformatieprocessen waarbij het mannelijke en vrouwelijke principe om diepgaande heling vragen. Nu is dit een te groot thema om in dit artikel nader uit te werken, maar het is wel een gegeven dat het yin en yang in onze samenleving verre van in balans zijn. Zoals ik het zie heeft de yang kant in onze maatschappij de overhand waardoor met name macht, geld en status (= Steenbok) prevaleren boven de zachte, gevoelige, intuïtieve vrouwelijke waarden. In mijn vorig artikel schreef ik over het belang van schaduwwerk waardoor we dichter bij onszelf komen te staan. Dit schaduwwerk is ook in onze relaties nodig, omdat we allemaal te maken hebben met ongeleefde stukken die terugvoeren naar onze voorouderlijke lijn, familiestructuur, land en cultuur. Heelheid betekent dat we de yin en yang kant of het mannelijk en vrouwelijke principe in onszelf weten te verenigen.

Verder staan Mercurius en Saturnus ook conjunct en wel in het vrijheidslievende teken Waterman. Dit duidt op serieuze gesprekken waarbij het belangrijk is om elkaars standpunten te respecteren en gelijkwaardigheid te betrachten. Dat kan uiteraard alleen als beide partijen hun verantwoordelijkheid nemen. Momenteel staan er veel planeten op een kluitje en dat zien we terug op het moment van de Nieuwe Maan. Het geeft een sterk geconcentreerde energie te zien omdat zo’n beetje alle planeten gegroepeerd staan in de tekens Steenbok, Waterman en Vissen. Op Uranus na dan want die staat in Stier. Zoals ik al eerder schreef staan vanaf 15 december 2021 tot eind april 2022 alle planeten aan één kant van de maansknopen-as en dat betekent een intensivering van alle processen. Ofwel, een sterke focus op een thema. Deze eenzijdigheid impliceert dat er geen balans is waardoor extremen mogelijk zijn en dat zien we nu ook op het wereldtoneel waar oorlogsretoriek hoogtij viert. En wat het laatste betreft: een oorlog kent geen winnaars maar enkel verliezers. Laten we de energie hooghouden en niet meegaan met het eeuwenoude spelletje van heers en verdeel.

Op 18 maart 2022 vindt de Volle Maan in Maagd plaats en maakt een oppositie met Neptunus. Het is een goede periode om uit te zuiveren en los te laten wat ons niet langer meer dient. Maagd houdt niet van chaos en wil hierin graag orde scheppen. De verbinding met Neptunus maakt dit wel wat lastiger omdat je niet overal het zicht op hebt. Belangrijk is dan om vertrouwen te hebben op de stroom van het leven (= Neptunus in Vissen). Opvallend is dat Mars en Venus tegen die tijd in Waterman lopen maar nog altijd dichtbij elkaar staan. Ze maken ditmaal een vierkant met Uranus in Stier. Het relationele gebeuren is wellicht op een hoger niveau getild en er is misschien meer gelijkwaardigheid (= Waterman). Het vierkant met Uranus wijst op doorbraken maar suggereert tegelijkertijd dat er nog wel grondige (= Stier) aanpassingen nodig zijn.

Op 20 maart 2022 tenslotte gaat de Zon in Ram lopen (= Lente- equinox) en is de tijd rijp voor nieuwe initiatieven. Kortom, een nieuw begin!

Ilse C. ten Berge
25-2-2022


3 gedachten over “De weg naar binnen

 1. Herman

  “Ik stierf als mineraal en werd een plant.
  Ik stierf als plant en werd een dier.
  Ik stierf ook als plant om een mens te worden.

  Waarom zou ik bang zijn voor de dood,
  als ik er nooit iets door verloor,
  doch enkel erdoor won?

  Mijn volgende stap zal zijn dat ik mij verhef
  naar de staat van engel.
  Ook als engel zal ik sterven,
  om te ontwaken in een staat die alle bevatting te boven gaat. (Rumi)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s