Jupiter conjunct Neptunus in Vissen 2022

Op 12 april 2022 staan Jupiter en Neptunus in Vissen op één lijn aan de hemel. Nu is de samenstand tussen beide planeten geen unicum, omdat ze elkaar elke 13 jaar treffen. Wat wel opmerkelijk is, is dat ze voor de eerste keer in 166 jaar weer een conjunctie maken in het dromerige Vissen. Verder heerst Jupiter klassiek gezien over het teken Vissen en Neptunus is hiervan de moderne heerser. Dit versterkt mijns inziens de energie van deze samenstand. Persoonlijk vind ik Jupiter in Vissen heel aangenaam uitwerken en het levert zeker een bijdrage aan meer ontspanning, vertrouwen, mededogen, compassie en liefdevolle zorg voor elkaar. Uiteraard komt dit niet vanzelf aanwaaien en is het een kwestie van zelfwerkzaamheid om deze energie op positieve wijze te integreren. Jupiter gaat overigens van 11 mei tot 28 oktober 2022 in Ram lopen en keert hierna nog kort terug in Vissen. Rond 23 november staan beide planeten op ongeveer 6 graden afstand van elkaar om daarna van elkaar weg te bewegen. Hoe dan ook nu Jupiter en Neptunus beiden in Vissen lopen hebben we de mogelijkheid om het volledige potentieel ervan te benutten.

Jupiter en Neptunus zijn de twee gasreuzen onder de planeten en in het teken Vissen geeft dit een overvloed aan water te zien. Dit vraagt van ons om mee te bewegen met de stroom van het leven en hierop te vertrouwen. Deze planetaire samenstand duidt zeker op de mogelijkheid tot spiritueel ontwaken. We kunnen ons bewustzijn verruimen in het besef dat er geen afgescheidenheid is en dat alles met elkaar verbonden is. Verder kan deze samenstand in Vissen een bijdrage leveren aan gevoelsmatig en doorvoeld loslaten, innerlijk aanvaarden en vergeven van jezelf.

Het is helaas niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Neptunus is weliswaar op een hoger niveau verbonden met transcendentie en eenheidsbewustzijn. Op een lager niveau is er sprake van chaos, massa-emoties en liquidatie van het oude. Sinds Neptunus in Vissen loopt zien we beide kanten sterk naar voren komen. Verder is het teken Vissen verbonden met schuldgevoelens, martelaarschap, lijden, slachtofferschap en zelfopoffering. Jupiter is de planeet van expansie en vergroot alles uit. In samenstand met Neptunus kan dit tot extremen gaan leiden, waaronder overdreven optimisme, onrealistische verwachtingen, massahypnose, algehele verwarring en heel veel leed. En ja, ook hyperinflatie behoort tot de mogelijkheden. Neptunus in Vissen werkt escapisme in de hand en zorgt voor desillusies en het opwerpen van een dikke mist. Het kan zo lastiger zijn om de naakte waarheid onder ogen te zien en het geeft onzekerheid of we wel het juiste pad aan het bewandelen zijn. Al met al komt het dus aan op het ontwikkelen van een diep vertrouwen in jezelf en goed gegrond te blijven.

Jupiter en Neptunus in Vissen in samenstand aan de hemel maakt spirituele groei en innerlijke genezing mogelijk. Het onderzoeken van de mystieke kant van het leven is zeker heilzaam in relatie tot het ontwakingsproces dat nu volop gaande is. Al eerder schreef ik over de negatieve kanten van spiritualiteitsbeleving ook wel spiritual bypassing genoemd. Een mechanisme waarbij spirituele ideeën of methoden gebruikt worden om onopgeloste emotionele problemen, trauma’s en dergelijke te omzeilen, te onderdrukken of eraan te ontsnappen. Het is ook niet heilzaam om nare gevoelens en emoties weg te duwen door hier positieve gedachten tegenover te stellen. Het gaat erom dat we ons bewust worden van alle gevoelens en emoties die door ons heengaan door hier niet tegen te vechten. Op die manier komen we steeds meer in ons lichaam in plaats van in het hoofd te vluchten. De enige manier om aan onze schaduw te werken is door de pijnlijke werkelijkheid ervan te erkennen en aan disfunctionele gedragspatronen te werken. Een dieper niveau van heling wordt mogelijk als we dit kunnen doorvoelen en vervolgens loslaten in de oceaan van onvoorwaardelijke liefde (= Vissen).

In die zin is het heel waardevol om naar de intelligentie van ons lichaam te luisteren en ons minder te richten op allerlei spirituele verrichtingen, handelingen of het gebruik van geestverruimende plantmedicijnen (o.a. ayahuasca) om een hoger bewustzijn te verkrijgen. Lichaam, ziel en geest zijn namelijk één. Wij zijn hoger bewustzijn alleen ons lichaam dient dit bewustzijn ook te integreren. Je kunt dit proces dan ook niet omzeilen noch versnellen. In mijn beleven kunnen we nu onze volle potentie gewaarworden, als we niet langer onze ogen sluiten voor wie we werkelijk zijn. Wij zijn dan ook spirituele wezens in een menselijk lichaam met een menselijke ervaring!

Ilse C. ten Berge
30-3-2022

3 gedachten over “Jupiter conjunct Neptunus in Vissen 2022

  1. Herman van Es

    Of zoals je al eens eerder aanhaalde: “De komende tijd worden we aangezet tot diepgaande verandering in onszelf, om te ontwaken in iets dat dieper is dan je van te voren voor mogelijk hield. Een sterk transformerend proces in onszelf om de werkelijke grond van het bestaan bewust te worden (dark night of the soul), wat de aanzet kan zijn tot een spirituele wedergeboorte.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s