Herfstequinox 2022

Op 23 september 2022 vindt de Herfstequinox plaats met de intrede van de Zon in het relatieteken Weegschaal. De komende 3 maanden staan dan ook in het teken van relaties en samenwerking. Het wisselen van de seizoenen is altijd weer een bijzonder fenomeen, omdat het ons eraan herinnert dat alles aan verandering onderhevig is. Nu we de zomer achter ons laten, worden de nachten stilaan weer langer waardoor we als vanzelf introspectiever worden. Tijdens de equinox maakt Venus een oppositie met Neptunus, wat op zijn best iets romantisch met zich meebrengt, maar ook kan duiden op onthechting, verwarring en desillusies in de relatiesfeer. Bijzonder is dat ten tijde van de equinox de Zon conjunct staat met Mercurius, die inmiddels retrograde loopt. Mercurius snelt meestal voor de Zon uit, maar gedurende zijn retrogradegang loopt hij als het ware terug aan de hemel. Tijdens deze terugwaartse beweging maakt Mercurius een inferieure conjunctie met de Zon. Dit is altijd een belangrijk moment, omdat er dan nieuwe informatie op je pad kan komen waardoor je dingen vanuit een ander perspectief kunt gaat zien.

Op 25 september volgt er een Nieuwe Maan in Weegschaal waarmee de energie van de equinox verder in beweging wordt gebracht. De focus is nu sterk gericht op onze relaties en samenwerkingsverbanden en hoe we hierop een gebalanceerde wijze mee omgaan. Venus gaat overigens op 29 september ook in Weegschaal lopen, wat voor meer harmonie in onze relaties zorgt. Mercurius loopt sinds 10 september retrograde, eveneens in Weegschaal, maar gaat op 25 september nog even terug in het kritische en analytische teken Maagd. Mercurius gaat op 2 oktober rechtlopen om vervolgens op 11 oktober weer in Weegschaal terug te keren. Hiermee keert ook de harmonie weer terug in onze communicatie.

In het astrologisch jaaroverzicht van 2022 schreef ik al over de ophanden zijnde retrogradegang van Mars in Tweelingen. Mars loopt ongeveer elke 26 maanden retrograde en zodoende verblijft de planeet van actie, daadkracht én strijd maandenlang in een teken. Mars is op 20 augustus 2022 in Tweelingen gaan lopen en blijft hier nog tot 25 maart 2023. Een behoorlijk lange tijd dus! Mars is overigens op 4 september al in schaduw gaan lopen, en dit betekent dat hij steeds langzamer beweegt aan de hemel. Dit impliceert dat ons leven zich steeds meer gaat vertragen. Uiteindelijk gaat Mars op 30 oktober retrograde lopen om vervolgens meerdere vierkanten met Neptunus in Vissen te maken, en deze energie is lang voelbaar. Dit kan duiden op vertraging en chaos in het verkeer (= Tweelingen), maar ook op de nodige miscommunicatie (= Tweelingen) en allerlei plannen en projecten die niet van de grond komen. Volgende maand ga ik hier dieper op in.

Terug naar het relatiethema. In deze roerige tijden komt er veel op de mens af, en dit laat ook zijn sporen na in de relationele sfeer. Het heeft overigens weinig zin om aan je relatie te werken als je niet aan je eigen schaduwkanten werkt. In feite kun je ook niet aan een relatie werken, maar enkel aan jezelf. Het licht op de eigen schaduwkanten laten schijnen werkt helend voor jezelf en kan ertoe bijdragen dat de dynamiek van de relatie ook verandert.

De balans opmaken in je relatie betekent dan ook dat je kijkt naar in hoeverre je je afhankelijk hebt gemaakt van de ander. Als je oude pijn in jezelf niet hebt geheeld, blijf je dit buiten jezelf projecteren en veelal ook op je partner. Codependentie ligt op de loer als je je eigen behoeftes negeert ten gunste van de ander en je telkens weer aanpast. Je maakt je hierbij ondergeschikt aan de ander en gaat de eigen verantwoordelijkheid uit de weg. Een in potentie liefdevolle en evenwichtige relatie kan dan omslaan in een ongezonde en zelfs destructieve relatie. In mijn beleving trekken we anderen juist aan om ons bewust te worden van bepaalde dynamieken in onszelf. En zo kunnen we heel veel in onszelf afwikkelen als we ons bewust zijn waarom de ander in ons leven is. Hoe dan ook kunnen we ons de komende tijd focussen om in harmonie met anderen samen te zijn, maar uiteraard niet ten koste van onszelf.

Op 25 oktober volgt er een zonsverduistering in Schorpioen (waarover later meer) en gaan we collectief de diepte in. Het harmoniemodel maakt dan plaats voor crisis en transformatie, en ook dit is nodig om oog in oog te komen met onze innerlijke kracht!

‘Het is niet je taak om naar liefde te zoeken, maar eerder om alle hindernissen tegen de liefde die je in jezelf hebt opgebouwd op te sporen en ongedaan te maken.’ ~ Rumi

Ilse C. ten Berge
17-9-2022

10 gedachten over “Herfstequinox 2022

 1. Leon

  Dank je wel Ilse,

  Heel interessant en dank voor het delen.

  Ik zal deze ook op het telegram kanaal van zelfwerkzaamheid delen en adviseren om te abonneren op je kanaal.

  Fijn weekend en groetjes van ons,

  Léon & Joyce

 2. Hilde

  Dank Ilse, … en met een schitterende afsluiter van RUMI die op helemaal ‘correspondeert’ met jouw tekst. Inzicht in wat gaande is brengt mij verheldering en moed om door deze processen te gaan, ook Liefde en dat is misschien het moeilijkste proces, mede omdat het een ‘staat van Zijn” is, geen doel op doel maar het stukje Eeuwigheid dat we allen in ons dragen.

 3. Herman Es

  Dienen we niet de ‘Innerlijke Rebel’ te worden om ons te bevrijden van deze wereld door er enkel nog in te zijn:

  “In ieder vrouw schuilt een rebel.

  Rebel, mijn hart, gekerkerd en geknecht, die aan de tralies van den al-dag rukt, weest om uw tijdlijk lot geenszins bedrukt, al zijn de kluisters hard, de muren hecht.

  Voor een onrechtvaardige regering is een martelaar schadelijker dan een rebel.

  Mijn hart zal een rebel laten zien als de liefde vanuit mijn hart onrecht wordt aangedaan.”

  Herman van Es

 4. Nancy de Vos

  Dankjewel Ilse voor je mooie heldere uiteenzetting! En ja een prachtige, bij je stuk aansluitende, quote! Deze wordt echter vaak onterecht aan Rumi toegeschreven en komt daarentegen uit de prachtige teachings van ‘Een Cursus In Wonderen’ die je leren zien hoe je eigen ego werkt om je vervolgens te leren alle gedachtes vanuit angst en afgescheidenheid te shiften naar liefde.
  “Een wonder is de shift in perceptie van angst naar liefde”.
  Rumi is fantastisch en ik gebruik zijn quotes zelf ook graag, maar als Een Cursus In Wonderen teacher herken ik deze quote én weet ik dat die niet van Rumi is maar uit de prachtige wijsheden van ECIW komt🙏🏻💫
  Ken je ECIW? Als deze quote bij je resoneert dan trilt ECIW ook recht je hart in🤩

  Succes met al het moois dat je brengt en nogmaals dankjewel voor je fijne beschrijving van de huidige en komende energieën💖

  Warme groet, Nancy de Vos

   1. Nancy de Vos

    Graag gedaan! En uiteraard je eigen onderzoek doen is altijd goed🙏🏻 Laat het me gerust weten als je nog iets bijzonders ontdekt of vragen hebt! Ik kan je als je wil precies vertellen waar je de quote kan vinden in het boek van ECIW.

    Maar even nogmaals los van waar de quote vandaan komt, prachtig hoe mooi die aansluit bij de rest van je post! Laat dat vooral de boodschap zijn🙏🏻😊!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s