Zonsverduistering in Schorpioen: intensivering van alle processen

Op 25 oktober 2022 vindt er partiële zonsverduistering plaats in het crisisachtige teken Schorpioen. Deze verduistering en tevens Nieuwe Maan valt conjunct Venus in Schorpioen, wat op zichzelf opvallend is. Enerzijds kan Venus een verzachtende werking hebben op het eclipsgebeuren. Anderzijds gaan thema’s als erfenissen, pensioenen, grote sommen geld, schulden, geheimen, taboes en dergelijke zich roeren. Eclipsen zijn een van de belangrijkste astrologische gebeurtenissen van het jaar. Het zijn energetische portalen waarbij het lot ons pad kruist met het doel om ons op een dieper niveau tot bewustwording aan te zetten. Een eclips neemt altijd iets weg uit ons leven, en dit kan betrekking hebben op het materiële vlak, het kan om personen gaan, maar het kan ook duiden op bepaalde gedragspatronen die niet langer functioneel zijn. Ons leven kan in een stroomversnelling komen, omdat er een oud hoofdstuk wordt afgesloten en we als het ware in een nieuwe richting worden gemanoeuvreerd.

Pluto, de moderne heerser van het teken Schorpioen, is op 8 oktober 2022 weer recht gaan lopen. Pluto intensiveert alles wat hij aanraakt en is verbonden met ons onbewuste veld, de cycli van dood en wedergeboorte en met crisis en transformatie. Pluto brengt alles wat dood en verrot is aan het licht. We leven dan ook in een tijd van enorm verval waarbij het wereldse systeem op instorten staat. We worden gedwongen om de naakte waarheid onder ogen te komen: er is geen weg terug. In 2023 gaat Pluto al even in Waterman lopen, maar wiebelt verder heen en weer op de laatste graad in Steenbok. Ongetwijfeld wordt 2023 een jaar van uitersten, waarbij de druk verder oploopt en extremen toenemen. Sinds Pluto namelijk in Steenbok loopt gaan we van de ene crisis naar de andere. De financiële crisis die in 2008 met de intrede van Pluto in Steenbok aan het licht kwam, is nog altijd niet onder controle. Sterker nog, het financiële systeem is op sterven na dood. De euro staat onder grote druk en anno 2022 gieren de prijzen van ons bestaan de pan uit. Er is sprake van een sterk oplopende inflatie en hyperinflatie ligt op de loer. Menig huishouden kan de rekeningen dan ook niet meer betalen. Hoe schrijnend het ook is, geld is een energiestroom (= Stier-Schorpioen) en het is niet verstandig om in angst te zitten of in armoedebewustzijn te vervallen. Belangrijker is om te blijven vertrouwen op de Wet van Overvloed, waarbij genoeg, genoeg is.

Deze eclips wijst in de richting van ons karmische verleden omdat de Zuidknoop in Schorpioen staat. Dit kan betekenen dat er oude thema’s ons pad kunnen kruisen die om transformatie vragen. Schorpioen is verbonden met het achtste huis van de horoscoop en duidt onder andere op onze intieme relaties. Het licht op de eigen schaduwkanten laten schijnen werkt helend voor jezelf en kan ertoe bijdragen dat de dynamiek van de relatie ook verandert. In dit licht gezien kunnen karmische relaties waar geen groei meer in zit in deze periode verbroken worden. Tevens kan deze eclips een bijdrage leveren om meer inzicht te krijgen in het thema familiekarma. In menig familie vindt er momenteel een cumulatie plaats van onverwerkte kwesties, omdat er generaties lang niet aan dieper gelegen problematiek is gewerkt. Temeer omdat sterk polariserende krachten in de maatschappij ook binnen families aan het werk zijn. Onbewuste, energetische patronen of karmische verbindingen worden momenteel geactiveerd, mede doordat ons zonnestelsel door de fotonengordel trekt, en dit impliceert dat aanwezig familiekarma zich meer en meer aan ons opdringt. Het is zeker een uitdaging om de erfenis van pijnlijke familieproblematiek te herkennen en hiermee aan de slag te gaan. Het bewustmaken van dergelijke patronen is echter helend voor jezelf en de rest van het familiesysteem. Meer over dit thema kun je lezen in het artikel: Familiekarma: het herkennen, doorbreken en helen van karmische patronen’, dat bij mij te bestellen is.

Wat verder opvalt in dit eclipsseizoen is dat de planeet Saturnus op 23 oktober direct gaat lopen en Jupiter op 28 oktober weer terugkeert in het teken Vissen. Vervolgens draait Mars op 30 oktober retrograde en gaat Mercurius op 29 oktober ook het teken Schorpioen in. Aan het einde van deze maand staan er zelfs vijf planeten in watertekens, waardoor diepgaande emoties en gevoelens ons leven de komende weken zeker gaan domineren.

Mars, de planeet van actie, gaat zoals gezegd retrograde lopen en komt op 11 november weer vierkant Neptunus te staan. De vorige keer was op 11 oktober en dit aspect wordt in maart 2023 nog eens herhaald. Mars vierkant Neptunus is wat mij betreft een lastige verbinding. Enerzijds kunnen we ons afstemmen op de hogere waarden van het leven en verwoorden (= Tweelingen) wat we op een dieper niveau voelen (= Vissen). Anderzijds geeft het de nodige mist, chaos en verwarring (= Vissen) te zien, en dit zal ongetwijfeld met berichtgeving in de massamedia maar ook met het (openbaar) vervoer te maken hebben alsook met onze eigen versluierde interpretaties van doen hebben (= Tweelingen). Tegelijkertijd heeft deze verbinding een ondermijnende uitwerking op ons energieniveau en immuunsysteem.

Mars retrograde is ook berucht als het gaat om het opstarten van nieuwe projecten. Deze komen vaak niet van de grond en zijn niet zelden tot mislukken gedoemd. Wel is het een geschikte tijd om plannen te herzien of iets wat al op de plank lag te reviseren. Het is dan ook zaak om goed te voelen (= Vissen) en alles wat hapert te blijven communiceren (= Tweelingen). Al met al wordt ons leven meer tot stilstand gebracht. Hiermee is het een geschikte periode om naar binnen te keren en de eigen motieven eens goed te onderzoeken. Op 12 januari 2023 gaat Mars weer rechtlopen.

Jupiter, de planeet van wijsheid, keert dus nog even terug in het dromerige Vissen en verblijft hier nog tot 20 december 2022. Jupiter is de klassieke heerser van het teken Vissen en voelt zich hier dus goed thuis. Wellicht wordt het gemakkelijker om te ontspannen en lukt het beter om afstand te nemen van de hectiek van alledag. Met Jupiter en Neptunus in Vissen kan het goed zijn om aan innerlijke genezing te werken in relatie tot het ontwakingsproces dat nu volop gaande is. Al eerder schreef ik over de negatieve kanten van spiritualiteitsbeleving ook wel spiritual bypassing genoemd. Een mechanisme waarbij spirituele ideeën of methoden gebruikt worden om onopgeloste emotionele problemen, trauma’s en dergelijke te omzeilen, te onderdrukken of eraan te ontsnappen. Dit kan zich uiten in het zo ‘hoog mogelijk’ willen vibreren, je teveel focussen op supergezonde voeding, het volgen van goeroes of op een geforceerde manier patronen willen doorbreken door middel van plantmedicijnen.

Het is overigens niet heilzaam om nare gevoelens en emoties weg te duwen door hier positieve gedachten tegenover te stellen. Dit heeft een averechts effect. Het gaat erom dat we ons bewust worden van alle gevoelens en emoties die door ons heengaan door hier niet tegen te vechten. Het mag er gewoon zijn. Op die manier komen we steeds meer in ons lichaam in plaats van in het hoofd te vluchten om maar niet te hoeven voelen. De enige manier om aan onze schaduw te werken is door de pijnlijke werkelijkheid ervan te erkennen en aan disfunctionele gedragspatronen te werken. Een dieper niveau van heling wordt mogelijk als we dit kunnen doorvoelen en vervolgens loslaten in de oceaan van onvoorwaardelijke liefde (= Vissen).

Tot slot vindt er op 8 november een totale maansverduistering plaats in het aardeteken Stier. Tijdens deze eclips staat de verduisterde Maan conjunct Uranus wat op de nodige turbulentie duidt. We kunnen het onverwachte verwachten! Uranus in Stier geeft sowieso veel onrust op het gebied van veiligheid en zekerheid en zet ons bestaansrecht onder druk. De maansverduistering is tevens een volle maan en dit betekent dat emoties hoog kunnen oplopen. Het mag duidelijk zijn dat we ons in een behoorlijk intens eclipsseizoen bevinden waarbij alle processen verder worden geïntensiveerd. We worden onverminderd geplaatst voor diepgaande veranderingen zowel op persoonlijk als op collectief niveau. Deze periode is dan ook bij uitstek geschikt om op een dieper niveau aan onszelf te werken door onze schaduwkanten onder ogen te zien. Het bewustworden van wat nog in ons sluimert maakt heling op een dieper niveau mogelijk. En dit is niet alleen heilzaam voor onszelf maar komt ook het collectief ten goede!

Ilse C. ten Berge
23-10-2022

4 gedachten over “Zonsverduistering in Schorpioen: intensivering van alle processen

  1. Yvonne

    Hallo Ilse,je begint het artikel met zonsverduistering op 25 november,maar is op 25 oktober oeps,voor de rest heel duidelijk en waar verhaal

  2. Herman

    Duidelijk stuk Ilse voor wat voor nu op de rol staat.

    “Zoals een molensteen alle soorten graan kan vermalen, zo moet een sterke ziel in staat zijn alle gebeurtenissen te accepteren”. (Marcus Aurelius)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s