Lente equinox 2023, Nieuwe Maan in Ram en Pluto in Waterman

Op 20 maart 2023 vond de Lente equinox plaats met de intrede van de Zon in het teken Ram. En hiermee is het nieuwe astrologische jaar van start gegaan. Dit wordt een belangrijk jaar, en zoals ik al eerder aangaf een overgangsjaar naar een nieuwe wereld. Pluto staat namelijk op het punt om het revolutionaire teken Waterman binnen te gaan. En ook al is het maar voor 3 maanden, het geeft ons ongetwijfeld een idee wat er de komende 20 jaar in en om ons heen gaat veranderen. Op 7 maart is Saturnus in het dromerige teken Vissen gaan lopen, wat ons helpt om een stevig gevoelsfundament in onszelf te creëren. Meer over dit thema kun je lezen in mijn vorige artikel. Op 21 maart 2023 vindt de Nieuwe Maan plaats in het teken Ram. Opvallend is dat dit op de kritische graad (0 graden Ram) plaatsvindt en dat de volgende Nieuwe Maan én zonsverduistering (20 april 2023) op 29 graden Ram valt. De tijd is dus rijp voor een frisse start, al zit er een karmische lading onder. Met zowel de Zon, Maan, Mercurius, Cheiron en Jupiter in Ram spat de energie er vanaf. Wel is het raadzaam om rekening te houden met Saturnus in Vissen. De strenge leermeester heeft een wat moeizame verstandhouding met het element water. Het komt dus vooral aan op goed voelen en durven vertrouwen op de stroom van het leven als je besluit om die nieuwe richting in te slaan. Tot slot, gaat de strijdbare planeet Mars op 25 maart, na ruim 7 maanden in het drukke en praatgrage Tweelingen te hebben vertoefd, in het emotionele teken Kreeft lopen. Mars in Kreeft gaat behoedzaam te werk en moet zich emotioneel betrokken voelen alvorens hij zijn energie ergens aan geeft. Kortom, dit zijn belangrijke tekenwisselingen die we zeker gaan voelen!

De game changer deze maand is uiteraard Pluto die op 23 maart al even in Waterman gaat lopen. Met zijn intrede in Waterman breekt er een tijdperk aan van ongekende technologische revolutie en sociale hervormingen. Waterman is een humanitair teken en we kunnen een diepgaander besef ontwikkelen van wat ons nu werkelijk tot mens maakt. Zijn we ons wel bewust van onze spirituele kracht of laten we ons nog te veel beïnvloeden door wat buiten ons gelegen is? In hoeverre nemen wij nog wel onze eigen beslissingen? Worden we door artificial intelligence niet ongemerkt in een parallel universum gezogen en beïnvloed door krachten waar we geen zicht op hebben. Is de geest niet allang uit de fles? Dergelijke belangrijke thema’s en levensvragen gaan zich de komende jaren steeds meer aan ons opdringen.

Toen Pluto in 2008 het teken Steenbok binnen ging, brak de kredietcrisis uit en vielen er grote banken om die met grote sommen belastinggeld gered moesten worden. Deze banken waren namelijk too big to fail. Anders gezegd, de overheid kan het zich niet permitteren dat dergelijke instellingen failliet gaan, omdat dit een crash van het financiële systeem tot gevolg heeft. Dit is in 2008 bijna gebeurd, en de vraag is of er sindsdien iets veranderd is en wat ons nu te wachten staat? Pluto wiebelt namelijk in 2023 én in 2024 over de allerlaatste graad van Steenbok heen en weer. Astrologisch duidt dit op een cumulatiemoment ofwel crisis! Momenteel is de financiële wereld in rep in roer en verkeren meerdere (vooralsnog) buitenlandse banken in grote problemen. Overheden moeten rigoureus ingrijpen om de banken overeind te houden, maar kunnen dit niet ongelimiteerd blijven doen. Een bankrun ligt altijd op de loer als het consumentenvertrouwen keldert en mensen massaal hun geld opnemen. En ja, dan is het einde verhaal. Het is dus geen verrassing dat het huidige financiële systeem (= Steenbok) op instorten staat en dat het tijd is voor grondige hervormingen (= Waterman). Dat neemt niet weg dat dit gepaard gaat met lijden en verwarring (= Neptunus in Vissen) en onze veiligheid en zekerheid (= Uranus in Stier) voor langere tijd onder druk staat. Het is goed om in het oog te houden dat de planeten Uranus en Neptunus in 2025 en 2026 ook van teken gaan veranderen. Uranus gaat dan in Tweelingen lopen en Neptunus in Ram. Ook dit zijn weer belangrijke kantelpuntjaren!

Pluto is de planeet van crisis en transformatie en verbonden met het onbewuste veld. En eenmaal in Waterman worden we geconfronteerd met de schaduwzijde van dit teken. In het astrologisch jaaroverzicht 2023 schreef ik: Al bestaande crisissen kunnen zich verder gaan verdiepen. Machtsmisbruik, manipulatie, onderdrukking en destructieve krachten zijn hier onderdeel van. De Franse revolutie brak destijds uit met Pluto in Waterman, maar werd gevolgd door een waar schrikbewind dat enige tijd duurde en tot veel bloedvergieten heeft geleid. Vrijheid, gelijkheid en broederschap, een ware Waterman leuze is velen duur komen te staan. Het valt niet te voorspellen of Pluto in Waterman ditmaal voor soortgelijke taferelen gaat zorgen. De geschiedenis herhaalt zich wel, maar nimmer in dezelfde vorm. Dat neemt niet weg dat het mogelijk is dat er oproer en opstanden uitbreken als de teloorgang van de wereld waarin we leven blijft voortduren.

Met Pluto in Waterman kunnen we een ongekende sociale en technologische revolutie verwachten en een diepgaande transformatie van de samenleving. Doorbraken in de kwantumfysica, robotica, nieuwe vormen van netwerken, gemeenschapszin op basis van gelijkwaardigheid, vernieuwende samenwerkingsverbanden en decentralisatie in plaats van globalisatie en dergelijke. Sommige astrologen menen dat de macht dan weer terugkeert naar het volk en dat er een nieuwe samenleving kan worden opgebouwd gebaseerd op humanitaire beginselen (= Waterman). In het slechtste geval verandert de mens met zijn vrije wil in een bionische mens die volledig is losgezongen van zijn spirituele oorsprong (= transhumanisme). In een eerder artikel over Pluto in Waterman schreef ik over utopische gedachten die ook bij Waterman en zijn heerser Uranus horen. Er zullen altijd groeperingen zijn met hoge idealen en vooruitstrevende ideeën die zij het liefst wereldwijd geïmplementeerd zien. Dystopische taferelen waarbij de mens onderworpen wordt aan een social credit system en een gecontroleerd financieel systeem dat gebaseerd is op een digitale munt (CBDC) liggen in het verlengde ervan.

Het mag duidelijk zijn dat diepgaande hervormingen tijd kosten. Het wereldse systeem dat gebaseerd is op ongebreidelde hebzucht en controle heeft overduidelijk zijn langste tijd gehad, omdat het niet op onvoorwaardelijke liefde is gebaseerd. Pluto in Waterman gaat dit aan de kaak stellen, maar doet dit schoksgewijs. Als we buiten de kaders leren denken (= Waterman) kunnen er diepgaande (= Pluto) inzichten doorbreken die hervormingen kracht bij zetten. In mijn beleven kan dit proces alleen maar van onderaf plaats vinden (= Waterman) en niet langer worden opgelegd door een machtselite (= Steenbok) die alleen voor eigen gewin gaat. Krijgen zij wel ruim baan dan is een totalitaire dictatuur het gevolg. Dit is dus een schaduwzijde van Pluto in Waterman. Groepsdenken ligt echter ook op de loer als eensgezindheid (= Waterman) plaatsmaakt voor een tunnelvisie en het contact met de buitenwereld verloren gaat. Kortom, het is belangrijk om onafhankelijk (= Waterman) in het leven te blijven staan. Dit is ware autonomie!

In mijn ogen is de gang van Pluto door Waterman zeker niet zaligmakend, omdat het aan ons is hoe we dit verder gaan vormgeven. Met behulp van astrologie kun je bepaalde cycli duiden en een link leggen met gebeurtenissen uit het verleden, dit geeft inzicht en rust. Er is echter ook een onzichtbare factor of kracht aanwezig die alles doorstraalt. Hierop hebben we geen invloed, kunnen we niet duiden maar wel door ons heen laten werken. Het is die kracht of kosmische lijm waarop een liefdevolle wereld gebouwd kan worden. Maar alleen als we aan onze schaduwkanten werken en ons bevrijden van karmische lasten. Wat dat betreft hebben we nog het nodige aan innerlijk werk te doen. Meer verdieping tref je aan in het betaalde artikel: Familiekarma: het herkennen, doorbreken en helen van karmische patronen.

Het goede nieuws is dat in ieder van ons een groot potentieel aanwezig is. Het is aan ons om onze creativiteit en spirituele vermogens niet alleen bewust te worden maar deze ook in te zetten voor het grotere geheel. In die zin kan Pluto in Waterman op de lange termijn bevrijdend uitwerken als we naar ons beste vermogens en kwaliteiten met deze energie meewerken!

Ilse C. ten Berge
21-3-2023

4 gedachten over “Lente equinox 2023, Nieuwe Maan in Ram en Pluto in Waterman

 1. Herman

  Dank Ilse voor dit persoonlijke gerichte belangrijke artikel. Er staat dan ook heel veel op het spel.

  • Laat de onzichtbare factor of kracht aanwezig dat alles doorstraald werken. Wat niets anders kan zijn dan het Christusbewustzijn, wat staat voor het pad naar directe eenheid met de Bron van het Leven Zelf. Dit door jezelf bij alles af te vragen; “Is het goed voor mij zelf, de ander en het totaal?”

  • Of zo Louis Dupré het eens schreef:
  “De meeste mensen die Christus proberen te beminnen in ieder schepsel, zoeken naar overeenkomsten en zichtbare tekenen. Maar als we zo zoeken raken we snel teleurgesteld; er zijn immers maar weinig mensen die lijken op of doen zoals Christus. Maar dat is niet de manier van kijken van de Geestelijke mens. Zo’n mens ziet in elke mens hetzelfde goddelijke leven aanwezig dat in Christus in volheid aanwezig was.”

 2. Sophie Dewitte

  Hoi Hoi Ilse

  We kennnen elkaar niet, maar k wil gewoon ff zeggen dat ik jou nieuwsbrief lees en er enorm van geniet, merci. De uitleg die je geeft over de planeten en…. Echt, helpt en steunt in het leven, die momenteel toch niet altijd even gemakkelijk is, ook al zou ik het voor geen geld willen missen, de mogelijkheden dat het met zich mee brengt.

  OM NAMAH SHIVAYA

  Wou je op deze manier ff bedanken

  Hartelijke en lieve groeten

  sophie ________________________________

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s