Zonsverduistering in Ram: een krachtig nieuw begin

Op 8 april 2024 vindt er een volledige zonsverduistering plaats in het moedige teken Ram. In mijn beleven staat deze eclips in het teken van krachtig nieuw begin. Naast de Zon en de Maan staan namelijk ook Mercurius, Venus, Cheiron en de Noordelijke Maansknoop in dit vurige teken. Nu het eclipsportaal geopend is, wijst de kosmos ons erop dat de tijd rijp is voor een nieuwe koers in ons leven. In feite was het portaal al geopend met de Volle Maan en tevens maansverduistering in Weegschaal op 25 maart 2024. Tijdens een Volle Maan komt er altijd iets aan het licht, en in dit geval zaken die zijn uitgediend en waar afscheid van kan worden genomen. Een maansverduistering is veelal emotioneel geladen, en dit kan een intense periode zijn geweest.

De komende zonsverduistering maakt een exacte conjunctie met Cheiron, wat duidt op de noodzaak om los te laten en de brug over te gaan naar een nieuw begin. Het kan misschien pijnlijk zijn wat je moet loslaten, maar het oude dient je niet langer meer. Het heeft dan ook geen zin om nog langer achterom te kijken. De nieuwe koers die gevaren gaat worden, draagt daarom bij aan innerlijke heling als je de moed hebt om voor jezelf te kiezen.

Opvallend is dat Mercurius, de communicatieplaneet, gedurende de eclips retrograde loopt en ook nog daarna. Zaken uit het verleden vragen nu om onze volle aandacht, door er met een andere blik naar te kijken. We hebben nog niet alle antwoorden en daarom moeten we voor onszelf durven opkomen en ons zegje durven doen. Deze eclips gaat gepaard met de nodige hobbels en bobbels. En het is noodzakelijk om tijdens dit proces het heft in eigen hand te nemen. Laat de dingen niet op zijn beloop, maar blijf er bovenop zitten. Met zoveel planeten in Ram kun je namelijk alleen maar vooruit. Er dienen de komende tijd spijkers met koppen te worden geslagen en er moeten zwaarwichtige besluiten worden genomen. Mars, de planeet van actie, staat in deze eclipshoroscoop namelijk conjunct Saturnus. Deze energie werkt in eerste instantie remmend uit en omdat beide planeten in Vissen staan, moeten we echt op ons gevoel varen. Mercurius draait op 25 april 2024 weer recht, maar gaat pas op 15 mei 2024 in het aardse en kalme teken Stier lopen.

Eclipsen kun je zien als energetische portalen waarbij het lot ons pad kruist met het doel om ons op een dieper niveau tot bewustwording aan te zetten. Tijdens een zonsverduistering wordt het licht van de Zon tijdelijk geblokkeerd. Het leven valt even stil en het is tijd om naar binnen te keren, te mediteren en te reflecteren op het pad dat voor ons ligt. Een eclips neemt altijd iets weg uit ons leven, en dit kan betrekking hebben op het verlies of verdwijnen van iets op het materiële vlak, onze gezondheid, het kan om personen gaan of duiden op bepaalde gedragspatronen en leefwijzen die niet langer functioneel zijn. Daarnaast draagt een zonsverduistering ook een nieuw begin in zich, het gaat immers om een Nieuwe Maan. Dit kan duiden op een verhuizing, nieuwe baan, promotie, nieuwe relatie, geboorte, etc. Nu klinkt dat allemaal vrij basaal, maar dergelijke veranderingen werken vaak op een dieper niveau in ons door, en kunnen ons leven ook behoorlijk op de kop zetten.

Ons leven kan tijdens een zonsverduistering in een stroomversnelling komen, omdat er een oud hoofdstuk wordt afgesloten en we als het ware in een nieuwe richting worden gemanoeuvreerd. Het is mij gebleken dat de uitwerking van de eclips ook een maand eerder of later kan plaatsvinden. Het gaat hierbij altijd om krachten die groter zijn dan onszelf en we kunnen niet anders dan meebewegen. Sterker nog, je ertegen verzetten werkt averechts omdat het grote plaatje in ons leven nu eenmaal gaat veranderen. Het oude komt niet meer terug.

Pluto loopt alweer enige tijd in het humanitaire teken Waterman, en dit is zeker merkbaar en voelbaar. We worden uitgedaagd om onze individualiteit te hervinden door onbewuste stukken in onszelf te transformeren die dit tegenwerken. Het thema vrijheid krijgt een andere lading, en dit kan in eerste instantie nog subtiel zijn, want hoe vrij zijn we eigenlijk? Zijn we authentiek en werkelijk onszelf of lopen we het pad van een ander. Wat fluistert onze innerlijke criticus ons in en welke zelfbeperkende gedachten houden ons tegen in dit proces van innerlijke vrijmaking? Het is opvallend hoeveel processen weer in een stroomversnelling zijn gekomen sinds Pluto in Waterman loopt. En ja, Waterman is een vast teken en hiermee kan het soms ook crisisachtig aanvoelen. Toch kan het heel bevrijdend zijn als je oude en uitgediende gedragspatronen weet te transformeren.

Saturnus, de planeet van structuur, beperking en verantwoordelijkheid loopt alweer langere tijd in het diffuse teken Vissen. Het valt niet mee om een structuur aan te brengen in het element Water. Toch leent de energie zich goed om je in te zetten voor de noden van anderen: de zwakkeren en de behoeftigen onder ons. Van betekenis willen zijn is overigens een mooi gegeven. Zorg alleen wel voor een stevig gevoelsfundament in jezelf wil je er niet door leeggezogen worden. Met zowel Saturnus en Neptunus in Vissen valt het namelijk niet mee om je grenzen aan te geven en anderen kunnen hier misbruik van maken zonder dat je het in de gaten hebt. Het blijft dan ook belangrijk om in gevoelscontact met jezelf en anderen te blijven.

Het is druk in het empathische teken Vissen, want ook Mars, de planeet van actie, bevindt zich hier. Het geeft een grote nadruk op meestromen, meebewegen én loslaten. Zolang Mars zich in nevelen hult, heb je niet het hele overzicht en kan het lastig zijn om werkelijk je stem te laten horen. Mars, is gedurende deze eclipsperiode, echter van grote betekenis omdat hij de heerser is van het teken Ram. Mars gaat pas op 30 april 2024 in Ram lopen, en komt dan echt op stoom! Vervolgens passeert Mars op 26 mei 2024 de eclipsgraad van 19 graden Ram, en dan wordt het tijd om actief de nieuwgekozen richting kracht bij te zetten.

De komende conjunctie tussen Jupiter en Uranus in Stier op 21 april 2024 is ook van belang gedurende dit eclipsseizoen. Jupiter maakt ongeveer elke 14 jaar een conjunctie met de planeet Uranus, maar niet in het teken Stier! De laatste keer was namelijk in mei 1941. Hoe dan ook kun je doorbraken en plotselinge (lucratieve) kansen op je pad verwachten afhankelijk waar deze samenstand in de geboortehoroscoop valt. Het lijkt me van belang om de kansen op je pad ook daadwerkelijk te pakken. Alles wat je laat liggen, komt niet meer terug. Vervolgens gaat Jupiter op 26 mei 2024 in het communicatieve Tweelingen lopen.

Tot slot, volgt er op 24 april 2024 een Volle Maan in het crisisachtige teken Schorpioen. Schorpioen staat bekend om zijn intensiteit en vastberadenheid. Schorpioen laat niet zomaar los, maar dient eerst zijn bodem gevoeld te hebben. Dit impliceert dat de zonsverduistering in Ram een beroep doet op onze daadkracht en moed om daadwerkelijk een nieuwe levensrichting in te slaan. Het is een proces dat echter niet zonder slag of stoot zal gaan. Er kunnen tegenslagen zijn, tegenwerking, of gevoelens van ontoereikendheid. Maar dit is van voorbijgaande aard, want Schorpioen is een ware crisismanager en laat zich niet zomaar uit het veld slaan. Hou je dan ook vast aan wat je diep van binnen voelt, en laat dit de leidraad zijn voor de nieuwe weg die voor je ligt.

Ilse C. ten Berge
7-4-2024

3 gedachten over “Zonsverduistering in Ram: een krachtig nieuw begin

  1. hilde meskens

    Goede morgen Ilse,

    Danke, voor je mail. Hieronder eenpost van een franse dame. Warme groeten, altijd blij je te horen, enfin lezen.

    Nieuwe maan in ram en een totale zonsverduistering. en …CHEIRON de gewonde genezer. We kunnen doorgaan zoals we bezig zijn en de gevolgen ondergaan, OF we kunnen besluiten om EEN ANDERE WERELD te creëren. De Zon gaat op 8 april op zwart onder een totale zonsverduistering van de Noordknoop, onzichtbaar in Europa maar zichtbaar in bepaalde delen van Mexico, de Verenigde Staten en Canada, op 19° Ram. Het is een lange verduistering DIE MEER DAN 4 MINUTEN DUURT. Het tijdelijk verborgen licht van de zon beïnvloedt de elektromagnetische en torsievelden van de aarde en ons lichaam. De hele natuur wordt volledig stil tijdens een totale zonsverduistering. De Maan die de Zon verduistert symboliseert een moment van schaduw over ons ego, wat een verzwakt zelfbewustzijn bevordert dat daardoor vatbaar is voor fouten en verwarring. Laten we van deze nieuwe maan profiteren om naar binnen te gaan en de verduistering van ons bewustzijn te overwinnen… een uitnodiging om de balans op te maken, om ons opnieuw te richten op onze diepste aspiraties, ver van externe onrust. De asteroïde komeet CHEIRON staat in exacte conjunctie met de Zon en de Maan. CHEIRON, de mythologische centaur, helpt ons om ons bewust te worden van onze wonden (en ze ook te helen): wonden die te maken hebben met zelfacceptatie in conjunctie met de Zon (de vader of vaderfiguur); melancholie die te maken heeft met wat ons in het verleden heeft gekwetst of in onze relatie met de gemeenschap. CHEIRON is de wijze ziel die verlating heeft ervaren en zichzelf van zijn pijn heeft kunnen bevrijden. We hebben allemaal wel eens te maken gehad met afwijzing, verlating en verraad. De vraag is niet of het zal gebeuren, maar eerder hoe we zullen reageren. Leven we met onze wonden of vinden we er een weg doorheen? In dit nieuwe maan thema zijn Mars en Saturnus tot op een graad samengevoegd in Vissen. En de krachtige Jupiter/Uranus conjunctie in Stier (exact op 20 en 21 april) is van kracht. Deze aspecten zijn ongelooflijk intens, maar vreemd genoeg hoopvol. Ram, het eerste teken van de dierenriem, draagt de belofte van een nieuw begin in zich. Deze energie is spontaan, enthousiast, vasthoudend en zelfverzekerd. De boodschap is een sterk, assertief “Ik ben”. Op collectief niveau bevinden we ons op een moeilijk moment in onze evolutie. We kunnen doorgaan zoals we bezig zijn en de gevolgen ondergaan, of we kunnen besluiten om een andere wereld te creëren. Een transformatie die niet gemakkelijk zal zijn. We zullen er misschien niet in slagen. Maar vandaag, ondanks het tumult dat ons omringt, zijn er tekenen van hoop. We kunnen genezen. We kunnen ons openstellen voor een nieuwe manier van zijn, vrij van de valkuilen die ons zo lang hebben vervloekt. Laten we diep ademhalen en door de poort naar het licht stappen.

Plaats een reactie