De komedie van de verbeelding

Van het weekend bezocht ik een overzichtstentoonstelling van hedendaagse kunst van diverse kunstenaars. De galeriehouder maakte ons attent op een schilderij dat uit twee delen bestond. Op het ene luik was een echtpaar afgebeeld, prachtig uitgedost, het ontbrak hen materieel aan niets. Gelukkig waren ze overigens niet met hun rijkdom: hun blik was doods. Op het andere luik was een porseleinen pop te zien, dat meer warmte uitstraalde dan het inhoudsloze echtpaar. De titel van het werk luidde: ‘De komedie van de verbeelding’. De buitenkant verraadt veel van wat er aan de binnenkant gebeurt, je kunt niets verborgen houden al doe je nog zo je best. Dit is ook de uitwerking van het teken Schorpioen. De crisis die in de binnenwereld gaande is, laat zich in de buitenwereld wellicht nog niet zien. Op een gegeven moment komt echter alle rottigheid naar buiten. Je kunt er dan ook niet meer omheen, en er is geen weg meer terug. Dit is precies de betekenis van de reeks vierkanten tussen Uranus en Pluto die nog tot en met 2015 voortduren.

Op 1 november 2013 vindt het vierde vierkant tussen deze zwaargewichten plaats, en wel op 9 graden Ram en Steenbok. Het is het middelste vierkant in de reeks van zeven, waarbij Pluto vooruitloopt en Uranus retrograde. We bevinden ons dus in het hart van deze serie. Je zou kunnen stellen dat deze keer de revolutie binnenin plaatsvindt, en de regenereerde krachten van Pluto in de buitenwereld uitwerken. De afbraak zoals we dit om ons heen zien is in volle gang, al lijken de revolutionaire en transformatieve krachten sommigen niet te deren. De ene na de andere crisis wordt bezweerd en men gaat over tot de orde, of beter gezegd de waan van de dag. Met de zonsverduistering van 3 november 2013, direct volgend op het vierkant tussen Uranus en Pluto, lijkt het me de hoogste tijd om pas op de plaats te maken.

Astrologe Pat Paquette beschrijft in een artikel de nietsontziende kracht van Pluto aan de hand van een treffende metafoor: een rottend dier dat van binnenuit wordt opgevreten. Je ziet geruime tijd niets, tot plots de buitenkant afvalt en er een rottende massa overblijft. Pluto werkt ongezien, en de transformatie vindt van binnenuit plaats. Wie niet met deze krachten meewerkt, ontmoet op een gegeven moment de man met de hamer, en dan is het echt te laat. Dit is ook de reden waarom er momenteel zoveel mensen sterven, een einde aan hun leven maken of geconfronteerd worden met een dodelijke ziekte. Geest, ziel en lichaam blijft een éénheid die niet te manipuleren valt, ook al worden er fysiek kunstgrepen gedaan of worden er onderdrukkende middelen genomen. Er is te lang gewacht met innerlijk puinruimen, en dan komt het moment dat de aardse tijd op is. Nu wil ik hier geen waardeoordeel over vellen, wel tracht ik duidelijk te maken dat het weinig zin heeft om tegen de stroom in te roeien als het je daarvoor ook niet gelukt is.

De eclips van 3 november 2013 vindt plaats op 11 graden Schorpioen om 13:51 uur. De horoscoop van deze eclips laat een stellium in Schorpioen zien: Mercurius retrograde conjunct de Noordknoop, Zon conjunct de Maan in Schorpioen en dit alles conjunct Saturnus in Schorpioen. Dit geeft aan dat er de komende maanden heel wat in onze levens beëindigd wordt. Het lijkt me dat de uitwerking van deze eclips gunstig kan zijn als je met de elementen meewerkt. Temeer omdat de Maan na haar conjunctie met Saturnus, een driehoek op Jupiter in Kreeft maakt. Concreet: na eliminatie kan er een duurzame structuur neergezet worden die op een dieper niveau helend uitwerkt. Zelf heb ik vanaf vorig jaar Uranus en Pluto aan het werk op een aantal persoonlijke planeten. Dit revolutionaire, transformatieve proces heb ik tot nu toe niet negatief ervaren, al is het soms hard werken om de dieptes in jezelf te exploreren. Hoe dan ook, na innerlijk puinruimen komt er veel meer ruimte vrij om nieuwe dingen te ontdekken.

Veel astrologen hebben Uranus en Pluto tot boeman gebombardeerd. Voornamelijk omdat de energie van Pluto vaak met macht en machtsmisbruik gepaard gaat. Elke negatieve selffulfilling prophecy komt zeker uit als je overal angsten voor hebt. En zelfs dan heeft het geen zin om onder een steen te kruipen of de komedie van de verbeelding te spelen, die poppenkast wordt nu ontmaskerd. Het helpt je dus niet om te wachten tot de transit voorbij is. Sterker nog, de wet van Karma is genadig door vroeg of laat af te rekenen met onzuiverheden. Het is juist Pluto die je in deze turbulente tijden helpt om door de angst heen te gaan om nog onontdekte talenten en innerlijke kracht te ontdekken. Pluto maakt hiervoor de weg vrij, en hij keert ook ruimhartig uit. Niet voor niets is de kracht van Pluto regenererend. Het is belangrijk om te begrijpen dat we alles zelf creëren, en dat wij zelf de hand hebben in dit transformatieproces.

De natuurlijke orde van het universum hangt af van het concept van tegengesteldheden die in evenwicht zijn. De vormgevende functies van het universum worden in evenwicht gebracht door de ruwe, soms ook destructieve acties. Onze taak is om de vorm die uit deze chaos voorkomt te analyseren en hier met discipline weer structuur in aan te brengen. Gebruik de crises in en buiten je voor een intense zuivering, want alleen op deze manier kan de energie duurzaam aangewend worden. De weg hiertoe vindt plaats in de wereld van dualiteit, en dat is ook nodig omdat we anders ons innerlijke zelf niet bewust kunnen worden. Wacht daarom niet tot het te laat is, door het allemaal maar te laten gebeuren, of het zuiveringsproces de rug toe te keren: hier is het leven te mooi en te bijzonder voor!

Komedie van de verbeelding

Alle kleuren tegelijk verblinden je oog.
Alle tonen tegelijk verdoven je oor.
Alle geuren tegelijk bederven je smaak.
Aldoor hollen en jachten, daar word je gek van.
Weelde brengt je op het verkeerde pad.
Daarom wordt een wijs mens geleid door zijn gevoel en niet door wat hij ziet.
Hij kiest voor het innerlijk en niet voor het uiterlijk.

Ilse C. ten Berge 28-10-2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s