Een terugblik op 2016

2017

Zoals astrologisch gezien verwacht was ook 2016 was een turbulent jaar! Mars heeft lange tijd retrograde gelopen, wat voor de nodige obstructie en vertraging heeft gezorgd. In een eerder artikel schreef ik hierover: ‘Mars heeft na een lange retrograde gang de periode dat Saturnus in Schorpioen liep (2013-2015) als het ware verlengd. En dit is de reden dat we diepgaande levenslessen opnieuw konden herkauwen. Het grote verschil is wel dat er nu actie moest worden ondernomen. Wat onbelicht was gebleven, kwam weer aan de oppervlakte. Ongetwijfeld heeft iedereen actuele levenslessen voorbij zien komen.’ Hier waren we vanaf het voorjaar tot half augustus 2016 zoet mee.

Daarnaast hadden we te maken met de langdurige transit tussen Saturnus in Boogschutter vierkant Neptunus in Vissen. Enerzijds is deze transit goed om een fundering onder toekomstdromen te leggen. Anderzijds heeft deze transit menig toekomstdroom om zeep geholpen. Het laatste treffen tussen deze planeten was op 10 september 2016, kort na de zonsverduistering in Maagd. In deze periode zijn velen geconfronteerd met gezondheidsproblemen of andere calamiteiten waarbij loslaten en onthechten het motto was. Jupiter liep toen nog net in Maagd. Het thema heling op een hoger niveau, vaak na een pijnlijk verlies, wordt door Cheiron in Vissen nog eens onderstreept. Daarnaast bevindt de Noordknoop zich ook nog in Maagd, wat thema’s als gezondheid, werk en dienstbaarheid accentueert.

Op de achtergrond zijn Uranus en Pluto, hetzij in een uitgaand vierkant, nog altijd dwingend aanwezig. De afgelopen jaren heb ik hier veelvuldig over geschreven, en we mogen wel stellen dan onze levens sinds 2010 ingrijpend veranderd zijn. Dit geldt ook voor ons wereldbeeld en de vanzelfsprekendheid der dingen waar weinig meer van over is. En ook al zijn er geen exacte vierkanten meer tussen beide planeten, de energie ervan wordt telkens weer aangeraakt als een van de snellere planeten er een contact mee maakt. De Maan maakt kortdurende contacten, eerst met Pluto en daarna met Uranus als zij in een van de Kardinale tekens (Ram, Kreeft, Weegschaal, Steenbok) loopt. Dan hebben we dus te maken met kortdurende erupties, spanningen, inzichten en dergelijke. En dit meerdere malen maand! Je raakt er wel enigszins aan gewend na al die jaren, maar toch. Al met al blijft het een disruptieve energie waar we mee moeten dealen. Ook de andere planeten maken aspecten op Uranus en Pluto als zij in kardinale tekens lopen, hetzij minder frequent.

Sinds september 2016 loopt Jupiter in het relatieteken Weegschaal. En hoe anders is de energie nu Jupiter niet meer in Maagd loopt! Thema’s als relatie en samenwerken staan nu flink op de voorgrond. Jupiter stond in november 2016 vierkant Pluto, en gaat dit in maart en augustus 2017 ook nog doen. Nu zijn dit meestal transits die zich sterk in de buitenwereld afspelen (machtsvertoon!). Echter, ook in de persoonlijke horoscoop zijn deze energieën voelbaar indien er belangrijke planeten of sensitieve punten worden aangeraakt. Dit aspect wakkert de ambities aan, en zo kan er op het persoonlijke vlak het nodige bewerkstelligd worden. Tegelijkertijd kan dit de zucht naar macht, geld en status triggeren. Verder kan het religieuze extremistische gevoelens oproepen. Onder deze transit kunnen obsessies dan ook een eigen leven gaan leiden. Het is dus belangrijk om je nuchtere verstand te blijven gebruiken. Verder geldt onder deze transit dat alles wat te mooi is om waar te zijn dit ook zo is!

Momenteel maakt Jupiter in Weegschaal een oppositie naar Uranus in Ram. Ook weer een uitvergroting van het thema relatie en samenwerken. Uranus is de planeet van revolutie en onverwachte doorbraken. Jupiter vergroot de zaken uit, zowel in positieve als in negatieve zin. Er kunnen onder deze invloed verrassende samenwerkingsverbanden ontstaan, of een nieuwe relatie die ineens in een grote stroomversnelling komt. Een oppositie is een dynamisch aspect, en dus is het de bedoeling dat er een balans wordt aangebracht in de rusteloze energie die hiervan uitgaat. Ram wil het nu eenmaal op zijn eigen manier doen, en Weegschaal wil het graag samen doen. Het kan natuurlijk ook het langverwachte breekpunt worden.

Gelukkig maakt Saturnus in Boogschutter nu een optimistische driehoek op Uranus in Ram alsook een sextiel naar Jupiter in Weegschaal. Onder dit aspect kan er meer stabiliteit komen in de onrust waar we al maanden mee te maken hebben. Saturnus maakt vanuit het optimistische Boogschutter nog tweemaal een driehoek op Uranus in Ram (in mei en november 2017). En in augustus 2018 volgt nog een bijna exact aarde driehoek tussen Saturnus in Steenbok en Uranus in Stier. Kortom, de revolutionaire krachten van Uranus worden hiermee op constructieve wijze gestabiliseerd door Saturnus. Dit laat onverlet dat de energie van Uranus altijd onverwacht is en de nodige veranderingen met zich mee brengt. Het laat zich niet voorspellen. Het goede nieuws is dat er met de disruptieve energieën die Uranus opwekt op constructieve wijze gewerkt kan worden. Vanuit Boogschutter betekent dit dan vanuit een gedegen visie of toekomstperspectief.

Momenteel loopt Mercurius retrograde in Steenbok en blijft dit nog doen tot 8 januari 2017. Heel kort duikt Mercurius nog terug in het vuurteken Boogschutter, wat even een andere energie geeft. Misschien dat we dan meer verhitte discussies kunnen verwachten, of dat toekomstplannen een andere wending krijgen. Nu de Zon ook in Steenbok loopt ervaren we een sobere, wat pragmatische ondertoon. Al met al een prima tijd om eens goed tot rust te komen, en reflectief bezig te zijn. Innerlijk schouwen en de balans opmaken welke plannen straks in het voorjaar tot uitvoer gebracht kunnen gaan worden. Het is nu geen tijd om iets heel nieuws op te zetten. Wel is het een prima tijd om aan bestaande projecten verder te werken en deze bij te schaven. Of om ergens op terug te komen wat al langere tijd op de plank lag. Elke retrograde periode is goed om dingen te repareren, herzien, herwerken, reviseren, etc.

cycli
Niet alleen loopt het jaar 2016 nu bijna ten einde, ook de Maan-maand loopt nu af. De Maan als satelliet van de aarde toont dit cyclische proces in haar acht maanfases, die van groot belang zijn om het hoogst bereikbare in die cyclus bewust te worden.  Op de valreep valt er op 29 december 2016 een Nieuwe Maan in Steenbok. Een goed moment om alvast stil te staan bij welke initiatieven je in het 2017 wenst te ontplooien. Een Nieuwe Maan is een moment van zaaien, en in het teken Steenbok gaat het om het verwezenlijken van je ambities, het neerzetten van prestaties, het nemen van verantwoordelijkheid voor jezelf of anderen. Steenbok is een aards teken en hiermee kunnen we op nuchtere wijze kijken naar wat haalbaar is en wat niet.

Resumé, het was een roerig jaar waarin zowel op collectief niveau als in onze persoonlijke levens veel is gebeurd. Niet alles wat er plaatsvindt kun je gelijk een plek geven, en soms heeft het gewoon langere tijd nodig om het in je leven te integreren. We leven in een tijd waarin je niet langer meer je leven kunt plannen van de wieg tot het graf. De energie is te veranderlijk en het vergt flexibiliteit en aanpassingsvermogen om ermee om te gaan. Dit is op zich al een flink leerproces. Voor de (veel) oudere generaties onder ons is dit soms erg moeilijk, terwijl jongere generaties het met de paplepel krijgen ingegoten. Reken daarom ook in 2017 niet teveel op stabiliteit in de zin van de ‘oude’ status-quo maar stroom mee met de turbulente, transformerende en onthechtende energieën die onze kosmos vervullen.

Ik wens jullie een inspirerend en liefdevol 2017!

Ilse C. ten Berge 25-12-2016

5 gedachten over “Een terugblik op 2016

 1. Alida Pekelharing

  Hi Ilse, inderdaad waren het voor mij, twee vreselijke jaren! Met Uranus als heer 5 en Pluto als Bijheer 2, ben ik het contact met mijn kinderen kwijtgeraakt. Ik heb nog niet zulke zware jaren beleefd als de afgelopen twee……….. ik hoop dat 2017 wat meer de rust in mezelf terug gaat brengen en ik weer verder kan met mijn leven….. dit heb ik van zijn nooit van zijn leven ooit durven denken, dat mij dit zou overkomen en weet je, …… ik voelde het bij de breuk met mijn tweede kind al aankomen, ik voelde gewoon dat dit weer zou gebeuren en ik was niet bij machte het tij te keren! Het was mijn gezondheid of…… Dank je wel, voor je uiteenzetting, heel herkenbaar.

  1. tenberge Berichtauteur

   Dank je wel voor je reactie Alida! Heftig waar je doorheen bent gegaan en nog doorheen gaat. Inderdaad zijn de afgelopen jaren roerig geweest, en nog…. Ik wens je veel inzicht en inspiratie toe en natuurlijk heel veel sterkte!

 2. Isis Walstra

  Mooie heldere uiteenzetting. Dank je wel Ilse voor deze terugblik op een turbulent jaar. Ik hoop op nog vele heldere beschouwingen als leidraad in deze roerige tijden.
  Fijne jaarwisseling en een verrassend 2017!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s