2020: een belangrijk kantelpuntjaar 2.0

Het coronavirus heeft de wereld volledig in de greep en er is een golf van angst over de aarde heen gespoeld die zijn weerga niet kent. Het zijn surrealistische tijden in een wereld van chaos en crisis. In het eerste artikel van dit jaar gaf ik aan dat het jaar 2020 een belangrijk kantelpuntjaar zou worden. Het bleek wederom een understatement te zijn.

Een korte terugblik: Het keerpunt in ons collectieve bewustzijn wordt gesymboliseerd door de start van drie nieuwe cycli: Saturnus-Pluto, Jupiter-Pluto en Jupiter-Saturnus. Op 22 maart 2020 verruilt Saturnus het sobere teken Steenbok voor het vrijheidslievende teken Waterman. Op 5 april maakt Jupiter zijn eerste conjunctie met Pluto, en herhaalt dit vervolgens op 30 juni en 12 november 2020. Op 19 december 2020 gaat Jupiter ook in Waterman lopen. Op 21 december 2020 staan Jupiter en Saturnus conjunct op 0° Waterman.

Als astroloog kun je overigens niet voorspellen wat er staat te gebeuren. Wel kunnen we ons best doen om de tijdsgeest te duiden. Hierbij wil ik benadrukken dat planeten op zichzelf niets veroorzaken. Wel weerspiegelen ze de gebeurtenissen op het aardse vlak: het is zo boven, zo beneden, zo binnen, zo buiten. De uitwerking van de conjunctie tussen Saturnus en Pluto komt nu sterk naar voren, want het is crisis alom. De ondermijnende invloed van Neptunus in Vissen is zo niet groter nu we collectief in quarantaine zijn gezet. Plotselinge schaarste van goederen als gevolg van hamsteren lijkt mij een uitwerking van Uranus in Stier. Zie hier hoe de buitenplaneten alsook Saturnus zich laten gelden.

Met de komst van het coronavirus en de collectieve angst hiervoor is het systeem piepend en krakend tot stilstand gekomen. De uitwerking van de cyclus tussen Saturnus en Pluto (12 januari 2020) mag duidelijk zijn en met dit gegeven moeten we de komende 34 jaar zien te dealen. Het systeem waarin we leven, en dan heb ik het niet alleen over ons eigen land maar wereldwijd, is compleet failliet. Wat we nu zien is dat systemen instorten omdat het aan visie en leiderschap ontbreekt. Op het sociaalmaatschappelijke vlak zijn de gevolgen van het coronavirus groot. We worden op onszelf teruggeworpen en het komt nog meer aan op zelfredzaamheid.

De geschiedenis herhaalt zich maar nooit op dezelfde manier. De wereld heeft vele crisissen gekend en er zullen er nog heel veel volgen. Persoonlijk zie ik wat er zich nu voor ons uitrolt als karmische lessen die we op collectief niveau nog niet begrepen hebben. De zucht naar macht, geld en status is enorm en de kloof tussen arm en rijk groter dan ooit (= Pluto in Steenbok). De menselijke maat is uit de maatschappij verdwenen, en de leefbaarheid op aarde staat onder grote druk. Dit heeft grote gevolgen voor het collectieve bewustzijn. In mijn beleven worden we net zolang met dit karma geconfronteerd totdat we de diepere betekenis ervan bewust zijn geworden. Het is alleen wel zo dat de intensiteit van de lessen toeneemt als we hiervoor keer op keer onze ogen sluiten. In die zin is deze crisis een zegen, omdat we wel naar binnen moeten keren. Als elke afleiding wordt weggenomen dan kun je niet anders dan vertragen en tot bezinning komen. Of zoals Kahlil Gibran eens schreef: De eenzaamheid is een stille storm die al onze dode takken afbreekt.

Saturnus conjunct Pluto is een wake-up call gebleken, maar wel een heel ernstige. Saturnus is heer van Karma en Pluto is de heerser van de onderwereld: hun uitwerking spreekt voor zich. Wie zicht heeft op zijn persoonlijke horoscoop kan zien welk levensgebied nu in de schijnwerpers staat. Het is een gebied dat om extra aandacht vraagt en waar lessen zijn te verwachten. Het dwingt tot zelfreflectie op een dieper niveau. Hier word je tot stilstand gebracht. Hier moet het oude waardensysteem worden afgebroken om weer schoon op te kunnen bouwen. Hier sta je er alleen voor. Dit zie ik in mijn eigen leven gebeuren, maar ook om mij heen. Mensen worden geconfronteerd met de status quo en moeten hun plannen en idealen bijstellen. Soms wordt er gewoon rigoureus een streep doorheen gezet. Dit is wat er nu plaatsvindt. Indrukwekkend maar drastisch. Neptunus zorgt voor een roze bril, maar aan het eind van de dag vragen Saturnus en Pluto om rekenschap af te leggen.

Saturnus loopt inmiddels in Waterman, en toont vooralsnog zijn negatieve kant, namelijk het beperken van onze vrijheid. Saturnus heerst in de moderne astrologie over het teken Steenbok. Klassiek gezien heerst Saturnus ook over het teken Waterman. Dit geeft alleen een heel ander beeld te zien. Steenbok is namelijk een aardeteken (= nuchter, zakelijk, realistisch) en Waterman is een luchtteken (= denken, netwerken, vrijheid). Waterman is het humanitaire teken van de dierenriem. En dit is nu precies wat er onder druk staat: de vrijheid van de mens!

Mars gaat op 30 maart 2020 in Waterman lopen en activeert Saturnus door er een conjunctie mee te maken. Hoogstwaarschijnlijk worden de quarantainemaatregelen verlengd wat natuurlijk vergaande consequenties heeft. In ieder geval krijgen we nu een idee hoe Saturnus in Waterman de komende tijd gaat uitwerken. In 2021 gaan Saturnus en Uranus een serie vierkanten maken, en ik verwacht dat er dan nog meer frictie in de samenleving ontstaat. Nog altijd vind ik het lastig om de energie van Uranus in Stier te duiden. Zowel Stier als Waterman zijn vaste tekens en dit impliceert dat de energie binnengehouden wordt. Anders gezegd: we moeten eerst het nodige verwerken voordat we ermee naar buiten kunnen treden. Vaste tekens (= Stier, Leeuw, Schorpioen en Waterman) zijn dan ook veel crisisachtiger van aard dan de hoofdtekens (= Ram, Kreeft, Weegschaal en Steenbok). De laatsten richten hun energie immers naar buiten. De spanning loopt dus op nu er meer planeten in vaste tekens lopen (= Mars, Saturnus en Uranus). Saturnus gaat overigens op 2 juli weer in Steenbok lopen tot en met 17 december 2020.

En dat brengt mij bij de volgende belangrijke conjunctie van dit jaar, namelijk die tussen Jupiter en Pluto in Steenbok. Jupiter is de planeet van wijsheid en expansie. Pluto is de planeet van crisis en transformatie. Zij treffen elkaar driemaal en wel op 5 april, 30 juni en 12 november en telkens rond de gradenpositie waarop Saturnus en Pluto op 12 januari 2020 conjunct stonden. Dit is dus het goede nieuws, want zo wordt de weg vrijgemaakt voor innerlijke groei via het proces van crisis en transformatie. Pluto intensiveert en Jupiter schenkt wijsheid waardoor het genezingsproces kracht wordt bijgezet. Elke crisis neemt iets weg, maar daarvoor kan iets nieuws in de plaats komen. Als we de verbinding met onszelf herstellen, komt dit de leefbaarheid in de samenleving ook ten goede. De stap van de een is hierbij de stap van de ander.

Dit is dus een prima ontwenningsperiode om van ‘verslavingen’ en andere ingesleten gewoontes af te raken. Om werkelijk tot de kern te komen is rust en stilte echter van groot belang. Die ruimte wordt ons nu door het universum geboden, want alleen in verstilling kunnen we aan onszelf werken. Er komt een moment waarop de quarantaine wordt opgeheven en het leven van alledag weer aan ons voorbij trekt: een 24-uurs economie, waar alles draait om omzet en het verdoven van de zinnen. Maak dan ook nu gebruik van deze bijzondere periode, het is niet voor niets. Het is mijn stellige overtuiging dat de periode waarin we ons nu bevinden de barensweeën zijn van een nieuwe tijd. Nu heb ik hier geen romantische voorstelling van, wel ben ik van mening dat we de fundamenten mogen leggen voor een nieuwe wereld waarop onze nazaten een beter leven kunnen hebben. Een hele opgave!

Maar we zijn er nog niet. Dit wordt geen jaar van grote stappen snel thuis. We hebben nog een aantal belangrijke retrogradeperiodes voor de boeg, eerst die van Venus en daarna gaat Mars de boel vertragen. Op mijn blog (aan de rechterzijde) heb ik de diverse periodes weergegeven inclusief schaduwzones. Rond de zomer is het weer eclipstijd. In mei verschuift de maansknopen-as van Kreeft naar Tweelingen, wat overigens heel anders gaat aanvoelen. Dat neemt niet weg dat er in juni en juli nog wel een zonsverduistering in Kreeft en een maansverduistering in Steenbok volgen. Tegen die tijd kom ik hier uitgebreid op terug.

Hoe dan ook, de gevolgen van het coronavirus blijven ons nog lang achtervolgen. En hier moeten we iets mee want de wereld van voor het coronavirus komt niet meer terug. Het positieve van deze quarantaine periode is dat er ook minder vervuiling is, de lucht en bodem hierdoor schoner worden zodat flora en fauna kunnen regenereren. De aarde is in detox gegaan net als haar bewoners. Er vindt nu een paradigmaverschuiving plaats als gevolg van een collectief ontwaken. Laten we deze periode dan ook wijselijk gebruiken.

Ilse C. ten Berge
30-3-2020

3 gedachten over “2020: een belangrijk kantelpuntjaar 2.0

 1. Dorine

  We kunnen dit inderdaad niet voorkomen, we moeten naar de nieuwe tijd, voor onze kinderen, kleinkinderen …. maar het zal niet gemakkelijk zijn en doorgaan zullen we op een ander niveau !

 2. Jantine

  Genoeg stof tot nadenken en voelen Ilse! Veel, heftig, intens, onbekend…! Crisis op crisis zal onze zucht naar materie losweken. We leven immers graag in onze comfort zone! De wereld draait door he! Met elkaar en in onszelf zullen we steeds een stapje verder komen!
  Dank je wel!

 3. Herman van Es

  Dank je Ilse, heel duidelijk artikel dat nodig is om nu en straks verder te kunnen op een ander niveau en niet weg te duiken voor wat er werkelijk speelt.
  “De geschiedenis is weinig meer dan het register van de misdaden, dwaasheden en rampspoeden der mensheid”. (Edward Gibbon)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s