Eclipsseizoen juni 2021

Het eclipsseizoen werd geopend met de maansverduistering in Boogschutter op 26 mei 2021 en is verder geïntensiveerd met de zonsverduistering in Tweelingen op 10 juni 2021. Dit is altijd een belangrijk moment in onze evolutie omdat het portaal naar grote veranderingen opengaat. Een eclips sluit altijd iets af, voordat er sprake kan zijn van een nieuw begin. Het is een periode van loslaten, maar ook van doorbraken waarbij bepaalde processen in een stroomversnelling kunnen komen. Kortom, een tijd van verder ontwaken!

Tweelingen is onder andere verbonden met informatie, feiten, ideeën, onze mindset, communicatie, nieuws en (sociale) media, maar ook met buren, broers en zussen en kennissen. De zonsverduistering heeft dan ook een directe relatie met deze thema’s die zich nu in ons leven aandienen. Mercurius is de heerser van het teken Tweelingen en loopt al enige tijd retrogade. Niet onbelangrijk is dat Mercurius in Tweelingen driemaal een vierkant met Neptunus in Vissen maakt. Dit versterkt de verwarring, mist en miscommunicatie die sowieso samenhangt met de periode dat Mercurius retrograde loopt. Zelf heb ik dit inmiddels ook ondervonden aan de hand van bizarre wegomleidingen, allerhande vertragingen en een gecrashte harddisk. In mijn beleven is deze retrogradeperiode heftiger dan andere. Mercurius gaat op 23 juni 2021 weer rechtlopen, maar het laatste vierkant met Neptunus volgt pas op 6 juli 2021.

Deze eclips in Tweelingen wijst in de richting van onze mindset. Is wat we denken wel in overeenstemming met onze zieleweg? Houden we nog altijd vast aan oude ideeën? Blijven we hangen in rondcirkelende gedachten? Het kan veilig aanvoelen om je te blijven focussen op wat is geweest en teruggrijpen op oude herinneringen en oude pijn. De vraag is echter of dit zinvol is? Het is weinig heilzaam om je aandacht te richten op het verleden, omdat het verleden niet meer terugkomt. Deze zonsverduistering kan je daarom helpen om een frisse wind door je mindset ofwel jouw manier van denken te laten waaien.

Onze manier van denken en handelen is veelal aangeleerd in onze vroege jeugd, en dit gaat steeds meer wrikken en schuren als je in bewustzijn groeit. Het is daarom goed om het licht te laten schijnen op conditioneringen en vastgeroeste overtuigingen. Het is van groot belang om zelf na te denken, je te focussen op jouw innerlijke waarheid en zo de eigen soevereiniteit terug te nemen. We zijn allemaal autonome wezens en niemand kan voor ons invullen hoe we ons leven dienen te leiden. We hebben onze eigen weg te gaan en die kan heel verschillend zijn van anderen om ons heen.

Pluto in Steenbok confronteert het collectief met het instorten van allerlei systemen en structuren ofwel de matrix waarin we leven. Tegelijkertijd komt de onderwereld boven en krijgen we zicht op wat er werkelijk gaande is in de wereld. En dat is heel veel! Het heeft geen zin om je te verbinden met uitgediende structuren en vergaande systeemrot. We kunnen dan ook niets verliezen wat niet langer bij ons hoort. Pluto doet zijn werk grondig en het meest zinvolle wat we kunnen doen om dit proces kracht bij te zetten is aan onszelf werken (zie hiervoor ook het betaalde artikel ‘Zelfwerkzaamheid, van schaduw naar Licht) en inzien dat we spirituele wezens zijn die een menselijke ervaring doormaken. Wij zijn niet ons ego, maar een hoger vibrerend bewustzijn in een driedimensionaal lichaam.

Het werkt verhelderend als je durft uit te zoomen van problemen die telkens weer opnieuw worden gecreëerd en herbeleefd. Een prachtige metafoor hiervoor is een rots in het water. De rots staat voor oude ideeën, vastgeroeste gedragspatronen, angsten voor het onbekende of tekorten en de rivier staat voor de stroom van het leven. Stel dat je je nog altijd aan de rots vasthoudt omdat je moeite hebt om je over te geven aan de stroom van het leven, dan kun je visualiseren dat je de rots loslaat zodat je je kunt overgeven aan de meanderende rivier. Loslaten van het oude schenkt innerlijke vrijheid en overvloed.

In mijn vorige artikel schreef ik dat Jupiter, de planeet van wijsheid, van 14 mei tot 28 juli 2021 in het dromerige Vissen loopt. Hierna keert Jupiter nog even terug in het onconventionele Waterman om vervolgens op 29 december 2021 weer in het empathische teken Vissen te gaan lopen. Dit betekent dat we een zekere adempauze krijgen waardoor het gemakkelijker wordt om te ontspannen én los te laten. Jupiter in Vissen werkt op dat niveau helend uit. Maak hier zeker gebruik van, temeer omdat het tweede vierkant tussen Saturnus in Waterman en Uranus in Stier op 15 juni 2021 plaatsvindt. Dit vierkant weerspiegelt de strijd tussen de heersende machten en krachten en vernieuwende impulsen en energieën die steeds sterker op ons inwerken. Op 1 juli 2021 activeert Mars in Leeuw dit vierkant, door eerst een oppositie met Saturnus te maken en op 4 juli een vierkant met Uranus in Stier. Dit duidt op een periode van frictie en turbulentie, waarbij Uranus meer gewicht in de schaal legt omdat Saturnus inmiddels retrograde loopt.

Kortom, het is een roerig eclipsseizoen waarbij we dienen te laveren tussen de mist en nevelen van Mercurius retrograde in combinatie met Neptunus in Vissen en het strijdende karakter dat uitgaat van het vierkant tussen Saturnus en Uranus. Het is een opmaat naar een grote omwenteling, waarbij een oude wereld plaatsmaakt voor een nieuwe, menswaardige wereld. Wij maken hierbij het verschil door in bewustzijn te groeien en het licht te laten schijnen op een oude wereld die instort en hiervan vervolgens weg te bewegen. Het is van groot belang dat het collectieve bewustzijn stijgt, zodat er meer licht op aarde komt. Als we aan onze schaduwkanten werken en karmische (familie) patronen doorbreken (zie hiervoor het betaalde artikel Familiekarma), dan doen we dat niet alleen voor onszelf, maar ook voor de ander en het totaal!

Ik wens jullie veel inspiratie en wijsheid toe voor de komende tijd!

Ilse C. ten Berge
12-6-2021

P.S. Mocht je nieuwsgierigheid zijn gewekt om het artikel ‘Familiekarma: het herkennen, doorbreken en helen van karmische patronen’, te bestellen of wil je er meer over lezen, klik dan hier. Het verdiepingsartikel bestaat uit 20 pagina’s en wordt per e-mail verzonden (in pdf). De kosten hiervan bedragen € 9,50. Gezien de belangrijkheid van het thema, geef ik een tijdelijke korting weg. Heb je al eerder twee artikelen besteld dan krijg je € 2,00 korting of € 1,00 euro korting bij eerdere afname van één artikel. Laat dit wel even weten bij je bestelling! Bij bestelling van het nieuwste artikel en de twee vorige krijg je eveneens 2 euro korting.

8 gedachten over “Eclipsseizoen juni 2021

 1. Miriam

  Beste Ilse,
  Ik weet niet zeker of ik het goed aanvoel. Bedoel je de adempauze nu tm 28 juli 2021; de periode dat Jupiter nog in Vissen staat?

  Hartelijke groet Miriam

 2. Ilse ten Berge Berichtauteur

  Hallo Mirjam, ja ik bedoel inderdaad een adempauze tot en met 28 juli 2021. Deze periode valt natuurlijk ook zo’n beetje samen met de zomervakanties, en we kunnen deze tijd gebruiken om te ontspannen en ook om zaken uit ons leven los te laten die zijn uitgediend. Jupiter in Vissen werkt op dat niveau helend uit.

 3. Leon van den Elsen

  Dank je weer voor deze mooie blog Ilse. Na aanleiding van je vorige blog heb ik alle artikelen bij je besteld. Wat een mooie en diepgaande artikelen. Heel erg bedankt!

  Groet,

  Léon

 4. Angelique

  Zeker interessant om te lezen, dank je wel. Zelf ben ik steenbok met ascedant steenbok en maan in schorpioen, ook midhemel in Schorpioen, Alhoewel ik verstand heb van astrolgoie, voel ik de invloed van de planeten sterk en weet meestal wel in welke richting ik moet bewegen. Nu weet ik het even niet meer! Daarom is het fijn om andere input te lezen over de planeetstanden. Heb je toevallig ook al iets over 2022 geschreven? Ik ga het graag lezen. Hartelijke groet, Angelique

  1. Ilse ten Berge Berichtauteur

   Hallo Angelique, er speelt inderdaad het nodige aan de hemel! Ik heb nog geen artikel geschreven over planetaire invloeden in 2022. Wel komt er komende week een nieuw artikel waarin ik onder meer belangrijke tekenwisselingen van Uranus, Neptunus en Pluto ga bespreken die vanaf 2023 gaan plaatsvinden. Groetjes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s