Nieuwe Maan in Vissen 2023: loslaten en verantwoordelijkheid nemen

Op 20 februari 2023 vond de Nieuwe Maan in Vissen plaats. Het teken Vissen is misschien wel het lastigste teken van de dierenriem, omdat de energie ervan zo ongrijpbaar is. De neiging om voor de realiteit weg te vluchten kan door de dromerige en sensitieve energie van Vissen worden aangewakkerd. Opmerkelijk is de conjunctie van de Nieuwe Maan met Saturnus in Waterman, weliswaar buiten teken. Dit geeft in mijn beleven een verantwoordelijke en serieuze ondertoon mee. Zoals ik in mijn jaaroverzicht van 2023 al aangaf, gaat Saturnus op 7 maart in Vissen lopen. De Nieuwe Maan geeft ons dan ook een voorproefje van wat er komen gaat. Saturnus vertegenwoordigt namelijk onze lessen en uitdagingen. Saturnus legt beperkingen op en vraagt om onze verantwoordelijkheid te nemen. Saturnus is ook heer van Karma, en dit kan zeker duiden op karmische lessen op ons pad. De Volle Maan in Maagd vindt eveneens plaats op 7 maart 2023. Het ijverige teken Maagd is verbonden met werk en gezondheid, en de Volle Maan brengt zaken aan het licht die hieraan gerelateerd zijn. Wat je rond de Nieuwe Maan in Vissen geïnitieerd hebt, komt rond de Volle Maan in Maagd tot voltooiing. Een goed moment om dan nog de laatste puntjes op de i te zetten.

Vissen is het laatste teken van de dierenriem, en de Nieuwe Maan geeft ons de mogelijkheid om terug te blikken op het afgelopen jaar. De vraag is waar we nu nog aan vasthouden en wat ons beperkt om onze eigen weg te gaan? Wat mogen we loslaten (= Vissen) en wat vraagt om werkelijk commitment (= Saturnus). De energie van Vissen kan eindeloos vaag aanvoelen en ondermijnend uitwerken. Het kan zeker heel lastig zijn om de juiste richting in te slaan of überhaupt een richting te zien. Gevoelsmatig kan het alle kanten uitgaan, laat staan dat je er grip op krijgt. Onder invloed van de Nieuwe Maan in Vissen worden we aangemoedigd om mee te stromen en voelend verder te gaan geleid door onze intuïtie. Toch laat de verbinding met Saturnus zien dat we een nieuwe structuur dienen aan te brengen in ons leven. Waar gaan we werkelijk voor en wat is nu toch echt uitgediend? Belangrijke levensvragen die vragen om er op een dieper niveau gehoor aan te geven. Het duurt nog even voordat we meer zicht krijgen welke richting nu werkelijk bij ons hoort. Mars, de planeet van actie maakt namelijk op 9 maart 2023 het laatste vierkant met Neptunus. Hierna trekt de mist zeker op, maar tot die tijd dienen we nog geduld te hebben.

Vissen en het 12e huis zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, hier komt alles samen. De gang van Saturnus door het teken Vissen duidt in die zin op een voltooiing van een grotere cyclus. Vissen is veranderlijk, past zich gemakkelijk aan en stroomt mee. Saturnus daarentegen is aardse energie, stelt grenzen, is solide, beperkend en eist verantwoordelijkheid. Saturnus brengt ons terug in de realiteit en rekent af met onrealistische doelen en illusies. Vermoedelijk krijgen we te maken met karmische afwikkelingen in ons persoonlijke leven en is de tijd rijp om een uitgediend verleden los te laten. Het geeft ons de gelegenheid om een gevoelsfundament in onszelf te creëren en gedisciplineerd (= Saturnus) aan spirituele groei te werken. Het is belangrijk om ons over te geven aan het proces dat zich aan ons ontvouwt en te vertrouwen op de levensstroom (= Vissen). Alles wat we nodig hebben, wordt ons aangereikt!

Vissen is een mystiek teken en kan zich op grote diepte begeven. Soms moeten we onze eigen onpeilbare diepte opzoeken om licht in de duisternis te brengen. Dit is een individueel proces maar ook een collectief gegeven. We gaan als mensheid door een heel belangrijk proces van bewustwording, dat door door de conjunctie tussen Saturnus en Pluto in Steenbok in 2020 kracht werd bijgezet. De komende jaren zijn van cruciaal belang bij het verder ontwaken van de mensheid. Pluto gaat eind maart al even in Waterman lopen: we staan op de drempel van een nieuw tijdperk waarbij het onmogelijke mogelijk kan worden, zowel in positieve als negatieve zin. In 2025 gaat Uranus in het informatieteken Tweelingen lopen, waardoor de ontwikkelingen in een versnelling gaan komen. En in 2026 verruilt Neptunus het dromerige teken Vissen voor de impulsieve en oorlogszuchtige Ram. Nu zijn de planeten niet verantwoordelijk voor grote veranderingen, zij weerspiegelen alleen wat er zich op aarde afspeelt alsook in onszelf. Het is aan ons hoe we op constructieve wijze met deze veranderingen omgaan.

Jupiter in Ram maakt op 12 maart 2023 een belangrijke conjunctie met Cheiron. Dit is een belangrijke samenstand en markeert het beginpunt van een nieuwe cyclus die heling en groei mogelijk maakt als we in het reine komen met oude pijn. In het teken Ram betekent dit bewustwording van waar je jezelf saboteert en waar je diepe frustraties liggen. Heling vindt plaats door op een gezonde manier voor jezelf op te komen, onzekerheid over je eigen kunnen los te laten en zelfbewuster in het leven te gaan staan.

Zoals gezegd gaat Pluto op 23 maart 2023 al even in Waterman lopen, een gedenkwaardig moment waar veel astrologen reikhalzend naar uitkijken. Met zijn intrede in Waterman breekt er een tijdperk aan van ongekende technologische revolutie en sociale hervormingen. We kunnen een diepgaander besef ontwikkelen van wat ons nu werkelijk tot mens maakt. In hoeverre is ons bestaan hier op aarde maakbaar en is dat wel wat we werkelijk willen? De gang van Pluto door Steenbok heeft duidelijk gemaakt dat elitaire clubjes zo hun eigen kijk op de maakbaarheid van het leven hebben. En het is nog maar de vraag of dit wel aansluit bij onze eigen beleving. Het wordt dan ook tijd dat er meer bewustzijn komt op dit vlak, en de intrede van Pluto in Waterman zal deze thema’s alsook vele andere op diepgaande wijze aan de kaak stellen. In een volgend artikel ga ik hier dieper op in!

Ilse C. ten Berge
22-2-2023

6 gedachten over “Nieuwe Maan in Vissen 2023: loslaten en verantwoordelijkheid nemen

 1. Anita Hellemons

  Hoopvol, spannend, uitdagend en nieuwsgierig naar wat komen gaat. En vooral ook… ook ga ik hier allemaal mee om. Ik ga het meemaken.

 2. Herman

  Hartelijk dank Ilse voor dit krachtige artikel. It’s to the point. Zeker waar ik lees:
  “Het geeft ons de gelegenheid om een gevoelsfundament in onszelf te creëren en gedisciplineerd (= Saturnus) aan spirituele groei te werken. Het is belangrijk om ons over te geven aan het proces dat zich aan ons ontvouwt en te vertrouwen op de levensstroom (= Vissen). Alles wat we nodig hebben, wordt ons aangereikt!”

  Of zo Nelson Mandela het eens verwoordde:
  “Onze grootste angst is niet dat we onvolmaakt zijn. Onze grootste angst is dat we mateloos krachtig zijn. Het is ons Licht, niet onze schaduw die ons het meest beangstigt.”

 3. Griet Monkerhey

  Alles wat je beschrijft is zo voelbaar; oude karmische stukken komen de laatste week, net voor mijn verjaardag aankomende zondag heel sterk boven.

  Ik ben heel blij dat ik er nu door durf gaan Ipv van het weg te duwen.

  Dankjewel voor de duiding tot de kern

  🙏🏽🧚🏽‍♀️

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s